[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Valaki mesélje már el mi értelme egy továbbra is a nyolcvanas éveket képviselő vasat átadni és beküldeni a darálóba? Mert a gépek upgadeja nem tett rá AMRAAM-ot, anélkül meg a égi radarral eléggé kaki manapság. Az ukránok hardware sikerei szinte kizárólag a modern nyugati eszközöknek köszönhető (direkt és indirekt), szóval ezek szovjet szarok sokat nem lendítenek az ügyükön.

Az egésszel max azt érik el, hogy a Szu-35 letolja a legperfectebb score-al rendelkező jetvadász trónjáról az F-15-öst...
a polákok így cserélik be újabb amcsi eszközökre - okosba'.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 481
18 438
113
Az eddigi infók áttekintése után....
Véleményem szerint ezen a héten komoly változás fog beállni az Oroszok hozzáállásában a dolgokhoz.
Nagyon úgy tűnik hogy leveszik a kesztyűt.
Azon magas harcértékű egységeik amikkel rendelkeznek jobbára szétszórtan kis mennyiségben kerültek bevetésre. Ez szerintem meg fog változni ezen a héten.
Mivel a külső politikai nyomás nem stagnál, hanem növekszik, illetve tudatosult bennük hogy minél tovább húzzák, annál több hadianyag és önkéntes fog megérkezni, elkezdik áthelyezni hadászati mélységbe a csapásméréseiket ( UA nyugati területe), és masszívan beleállnak egy vagy több város ,amolyan oroszos ostromába.
Gyakorlatilag politikailag senki nem akarja rendezni a dolgot, ez minden embernek már világossá kellett váljon mindkét oldalon...
Mindegy mit csinálnak, mindig ők a hunyók, és olyan nagyon már nincs mivel embargózni őket. Embargókat kijátszotta a nyugati fél, kb 98%-ra...
A támadó sereg még mindig szabadon graszál. A háború második hetében sem történt Ukrán oldalról semmiféle olyan manőver ami akár harcászati értelemben is változtatott volna bármin is. Már most Gerilláskodnak(!),illetve bezárva a védelmi vonalakban várják a csodát.
Veszteségek? Gyakorlatilag lassításokat látok az orosz részről csupán. A hadtáp központokból beérkező utánpótlás bevárása készteti csak lassításra az inváziós haderőt.
Széljegyzet....
Közel 10 millió népi orosz él a területen....Róluk nagy a csend. Ők talán nem lettek felszerelve ezzel-azzal?
Szerintem rosszul látod. A helyi oroszok nem fognak megszállók ellen harcolni.
Az erő koncentráció jó ötlet, de akkor valamelyik gyűrűt fel kell adni.
Melyiket?
Harkov?
Kijev?
Mariopol?
Az megint tekintélyvesztês, ha valahonnan kivonulnak.

Rossz a műveleti élgondolás.
Kellene egy új Conops.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 510
85 516
113
Ukrán BTR-3 lakóházak között Izjum(tegnap). Aztán mikor jön a csapás megy a szokásos propaganda, hogy az oroszok a civileket lövik

-bGxm_Z7c1E.jpg
95j3hh-8ZfU.jpg
A magyar médiából hiányoznak az ilyen képek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 510
85 516
113
Imádnak túlaggódni mindent. Jó kis diverzáns akciót készítenének elő, hogy legyen ok a beavatkozásra?
 
W

Wilson

Guest

Tajvan Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban szerzett harci tapasztalatait tanulmányozza stratégiája érdekében​


2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 04:45


f1beb22-gettyimages-1234747368.jpg

TAJVANI ZÁSZLÓ, FOTÓ: GETTY IMAGES

Tajvan katonai stratégái tanulmányozzák Oroszország invázióját és Ukrajna ellenállását, hogy saját harci stratégiát dolgozzanak ki arra az esetre, ha Kína úgy döntene, hogy megszáll.

Forrás: Reuters

Részletek: Bár a tajvani kormány nem számolt be a szigetet saját területként kezelő kínai hadsereg "szokatlan tevékenységéről", Tajpej emelte a védelmi készültségi szintjét.

Tajvan figyelemmel kíséri, hogy Oroszország nagy pontosságú rakétákat használ, és Ukrajna taktikailag okos ellenállását szorosan figyelik a tajvani biztonsági körök, amelynek erői alulmaradnak a kínaiakkal szemben.

Tsai Ing-wen tajvani elnök az "aszimmetrikus hadviselés" ötletét támogatta, hogy haderejét mozgékonyabbá és nehezebben elérhetővé tegye, például járművekre szerelt rakétákkal.

Ma Cseng-Kun, a tajvani Nemzeti Védelmi Egyetem Kínai Katonai Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint Ukrajna ugyanezt a koncepciót alkalmazta mobil fegyverekkel az orosz erők megállítására.

"Az ukrán hadsereg teljes mértékben kihasználja az aszimmetrikus hadviselést, nagyon hatékonyan és eddig sikeresen akadályozza meg Oroszország előrenyomulását" - tette hozzá Ma.

"Tekintettel Ukrajna ellenállására, még inkább bízhatunk a sajátunkban" - meggyőződése.

A kiadvány megjegyzi, hogy Tajvan olyan rakétákat fejleszt, amelyek kínai célpontokat is képesek eltalálni.

Tajvan és Ukrajna álláspontja között azonban nagy különbségek vannak.

A tajvani kormány többször is rámutatott például a természetes akadályra - a víztömegre, amely elválasztja Kínától. Ugyanakkor Ukrajnának hosszú szárazföldi határa van Oroszországgal.

Emlékeztetőül: Kína a demokratikus Tajvant szakadár tartománynak tekinti, de Tajvan szuverén államnak tekinti magát, saját alkotmánnyal, fegyveres erőkkel és választott vezetőkkel.

Kína figyelmeztette Tajvant, hogy minden függetlenségi kísérlet "háborút jelent".

 
W

Wilson

Guest
Kijev és Csernyihiv védelme kitart, álruhás támadók vonulnak Mykolaiv felé.

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA 07:14

Az ukrán hadsereg tartja Kijev és Csernyihiv védelmét, az orosz megszállók katonai felszerelést rejtegetnek lakóházak mögött Csernyihiv régióban, és civil ruhába öltözött idegenek nyomultak előre Herszon régióból Mikolajiv felé.

Forrás: Az AFU vezérkarának operatív információi március 9-én, szerdán 06:00 órakor.

"A védelmi erők csoportosítása továbbra is védelmi műveleteket folytat a meghatározott műveleti zónákon belül.

Északi és északnyugati irányban folytatódnak a harci műveletek a polesski és volinyi műveleti területeken, valamint Ukrajna államhatárának szakaszán és Nizsin, Ivanica, Trosztyanec települések területén, folyamatban van Csernyihiv városának védelme.

A Kijev város védelmére szolgáló erők és eszközök csoportosítása tükrözi az ellenség támadását, tüzet okoz a támadó csoportjainak, és stabilan tart bizonyos pozíciókat.

Részletek: Az orosz csapatok által ideiglenesen megszállt Csernyihivi terület településein az ellenség a nemzetközi humanitárius jogot megsértve továbbra is fegyvereket és katonai felszerelést rejteget a lakóházak között és a mezőgazdasági létesítmények helyiségeiben.

Orvosi létesítmények hálózatát használja a sebesült személyzet orvosi ellátására.

Okkpanti letiltja a mobiltelefon-tornyokat.

Déli irányban a védelmi erők műveleti csoportjai fedezik Ukrajna államhatárát és a tengerpartot, védik és védik a repülőtereket és a kritikus infrastrukturális létesítményeket.

Más irányokban a csapatcsoportok stabilizációs műveleteket hajtanak végre és területvédelmi feladatokat látnak el.

Az Ukrán Fegyveres Erők légiereje visszaveri a rakéta- és bombatámadásokat, megsemmisíti a megszálló légi támadó eszközöket, és légi fedezetet nyújt a fontos ukrán infrastrukturális létesítmények és csapatalakulatok számára.

Berdjanszkban az ellenség elkezdte terjeszteni azokat a propagandaanyagokat, amelyek célja államunk katonai és politikai vezetésének lejáratása.

A Herszon régióban kiderült, hogy az orosz fegyveres erők civil ruhába álcázott katonái Mykolaiv városa felé tartanak.

 
W

Wilson

Guest

Amerikai hírszerzés: Putyin "dühös és ideges", további eszkalációhoz folyamodhat....​

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 06:20​


a77a5ec-gettyimages-107252850.png


FOTÓ: GETTY
Vlagyimir Putyin orosz elnök eszkalálódó offenzívát indíthat Ukrajnában.

Forrás: Az amerikai hírszerző közösség vezetőit idézte az Amerika Hangja az amerikai kongresszus hírszerzési bizottsági meghallgatásán

Részletek: Az USA becslései szerint 2000-4000 orosz katona halhatott meg az ukrajnai háborúban. Avril Haynes, a nemzeti hírszerzés igazgatója megjegyezte, hogy "Putyint valószínűleg nem fogják megállítani az ilyen kudarcok, és lehet, hogy az eszkaláció mértékéig megy el, megduplázva az Ukrajna lefegyverzésére irányuló erőfeszítéseit".

Haynes szerint ilyen magas feszültségek mellett mindig fennáll a "véletlen eszkaláció" lehetősége.

William Burns, a CIA igazgatója szerint Putyin most "dühös és frusztrált", és valószínűleg megkettőzi az ukrán hadsereg leverését, nem törődve a civil áldozatokkal.

Ugyanakkor Burns és a CIA elemzői nem látják, hogy Putyin hogyan érheti el célját, hogy elfoglalja Kijevet, és Vlagyimir Zelenszkij kormányát egy Moszkva-barát bábkormányra cserélje.

A hírszerző közösség elemzői nem észleltek semmilyen változást Oroszország nukleáris politikájában a korábbi nemzetközi válságok során tapasztaltaktól eltérően.

 
  • Vicces
  • Hűha
Reactions: Kim Philby and vata

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 481
18 438
113
A helyi oroszok a megszállók oldalán mennek harcba, sehol nem céloztam arra hogy védik Ukrajnát.
A harkovi lakótelepen az orosz lakosok a gradokkal vannak?
Vicces vagy....
Szerintem nem érted az ottani helyzetet.
Az a baj a civil lakosság lövetésével, hogy nem tudod ki az orosz, ki az ukrán.
Innentől nagyon kontra produktív ez a módszer.
 
  • Tetszik
Reactions: meister.proper
W

Wilson

Guest
A Bellingcat az orosz hadsereg leggyengébb oldalát nevezte meg...

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 07:45​


Hristo Grozev, a Bellingcat oknyomozó újságírója szerint a logisztika az orosz hadsereg leggyengébb oldala.

Forrás: Grozev, idézi az Ukrinform

Egyenes beszéd: "Teljesen egyetértek azzal, hogy az ukrán területre szállított erőforrások, nem emberi, hanem készletek - ide tartozik a benzin, a rakéták, a lőszerek - egy 7-8 napig tartó háborúra készültek. Most egy nagyon is valós ellátási lyuk van."

"Az orosz hadsereg leggyengébb oldala a logisztika, ezt mindenki tudta, és most már világosan látjuk."

"Arra számítok, hogy holnap vagy holnapután még mindig lesznek újabb kísérletek a rendelkezésre álló eszközökkel, kevésbé nagy hatótávolságú rakétákkal, amelyek 120-130 km-ről lőhetnek, kísérletet tesznek Szumi, Harkov megismétlésére, ez látszik a katonai egységek mozgásából. De arra számítok, hogy itt is lesz meglepetés".

Részletek: Groziev hangsúlyozta, hogy ezek a "lyukak" egyre nagyobbak lesznek, mert gyakorlatilag lehetetlen tankokat vinni az orosz csapatok helyszíneire, amelyek nagyon szétszórtan helyezkednek el Ukrajnában.

Ugyanakkor nem zárta ki, hogy az elkövetkező napokban újabb orosz támadások érik rakétákkal az ukrán városokat, de ott az oroszok "meglepetést" szerezhetnek.

Emlékeztetőül: Vlagyimir Putyin orosz elnök "feldühödött", amikor megtudta, hogy az oroszok a legértékesebb rakétákkal lőtték Vinnicza repülőterét, amelyből Oroszországnak nem több mint ezer van.

 
W

Wilson

Guest

Bellingcat: Putyin feldühödött, amikor megtudta, hogy Oroszország legértékesebb rakétáit lőtték ki Vinnicára.....​

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 05:54

cf29215-gettyimages-501723874.png

FOTÓ: GETTY

Vlagyimir Putyin orosz elnök "feldühödött", miután megtudta, hogy az oroszok a legértékesebb rakétákkal lőtték Vinnicza repülőterét, amelyből Oroszországnak legfeljebb ezer darabja van.

Forrás: Hristo Grozev, a Bellingcat oknyomozó újságírójának forrásai, idézi az Ukrinform, a TV maratonon.

"Miután arról értesült, hogy 8 rakétát, nagyon drága rakétákat, azok közül, amelyekből már kevés van Oroszország készleteiben, kilőttek Vinnicára, Putyin dühös lett, mert azt jelentették neki, hogy ezek a rakéták a legértékesebbek, és általában nem több mint ezer van belőlük"."

Részletek: Grozev szerint Putyin valószínűleg nem kap teljes képet az orosz invázióról, különösen arról, hogy a lakosság majdnem 100%-a negatívan vélekedik az orosz megszállókról. Grozev szerint a vertikumban az emberek félnek jelenteni az ilyen dolgokat Putyinnak.

Elmondta, hogy az orosz propaganda most nagyon hatékonyan működik az orosz belföldi közönség számára, de Európában már nincs egyetlen normális ember sem, aki elhinné ezeket a hamisítványokat. Grozev megjegyezte, hogy ez jelentős változás a 2014-2015-ös helyzethez képest, amikor Oroszország képes volt befolyásolni a nyugati közvélemény egy részét.

Emlékeztetőül: március 6-án az orosz megszálló stratégiai bombázókkal rakétatámadást indított a Fekete-tenger felől a vinnicai repülőtér ellen. Nyolc rakétát lőttek ki, valószínűleg X-101-es rakétákat, amelyek nagy, akár 5500 km-es hatótávolsággal rendelkeznek. Legalább 10 ember meghalt.

 
W

Wilson

Guest

Oroszország 800 Dnyeszteren túli harcost vonhat be az ukrajnai háborúba – vezérkar​

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 07:30

Az orosz megszállók akár 800 el nem ismert Dnyeszteren túli katonát is bevonhatnak az Ukrajnával vívott háborúba – írja az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

Forrás : az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának hadműveleti tájékoztatója március 9-én, szerdán 06:00-kor

Szó szerint : "A rendelkezésre álló információk szerint a számos személyi veszteség miatt az ellenség továbbra is titkos mozgósítást hajt végre kiképzőtáborok leple alatt a Krími Autonóm Köztársaság ideiglenesen megszállt területén, a Krasznodari területen és a Donyeck egyes területein. és a luhanszki régiók; fokozta az önkéntesek toborzását az ukrajnai területen folyó háborúba.

Ezenkívül feljegyezték azokat az eseteket, amikor a katonai korú fiatal férfiakat kiutasították az Orosz Föderáció egyetemeiről a betolakodó hadsereg tartalékának feltöltése érdekében.

A megszállók nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az el nem ismert pridnyesztrovai-moldovai köztársaság 800 katonáját vonják be az Ukrajnával vívott háborúba, de e személyi állomány erkölcsi és pszichológiai állapota továbbra is alacsony szinten van.

Részletek : Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint "a pánik terjed a megszálló csapatok személyi állományában a hatalmas munkaerő- és felszerelésvesztés miatt".

Korábban a média beszámolt arról, hogy Oroszország azt tervezi, hogy szír zsoldosokat von be az Ukrajna elleni háborúba . Az UP szerint az orosz védelmi minisztérium gépe február végén kétszer repült Szíriába .

 
W

Wilson

Guest

A harkivi régióban a megszállók bejutottak az oblenergoba, megpróbálták megrongálni a hőerőművet...​

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 07:56

Az ellenséges csapatok továbbra is bombázzák a kritikus infrastruktúrát és a polgári lakásokat Harkiv régióban.

Forrás: Harkiv megyei rendőrség

Részletek: A nap folyamán több találatot regisztráltak az oblenergosnál, ahol a fő alállomások találhatók, kísérletet tettek a CHPP-5 megrongálására.

Harkivban az egyik házból mintegy 150, egy másikból mintegy 200 embert evakuáltak a bombázás következményei miatt.

Izyum városában kritikus a helyzet: az orosz megszállók ostrom alá vették és lerombolják a várost, mert az nem hajlandó megadni magát.

A rendőrök azt tanácsolják a polgároknak, hogy a bombázás esetén tartsák be a biztonsági intézkedéseket, ne szegjék meg a kijárási tilalmat, és tartsák maguknál irataikat, gyógyszereiket és alapvető szükségleteiket.

Ha gyanús vagy robbanásveszélyes tárgyat talál, értesítse a rendőrséget vagy a mentőket a 102-es és a 101-es telefonszámon.

A 102-es szolgálat üzemeltetői intenzív üzemmódban dolgoznak, éjjel-nappal fogadják és feldolgozzák a gyanús személyekről, autókról, gyanús tárgyakról, valamint a különböző bűncselekményekről szóló jelentéseket.

A harkivi rendőrség teljes személyi állománya az ellenség folyamatos ágyúzása és támadásai közepette továbbra is ellátja hivatali feladatait a helyszíneken.

A város és a régió minden kerületében további kommunikációs vonalakat hoztak létre, amelyeken keresztül a rendőrséghez lehet fordulni segítségért.

A @Kharkiv102_bot chatbot is rendelkezésre áll a polgárok bejelentéseinek rögzítésére és megválaszolására.

 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
674
2 026
93

Bellingcat: Putyin feldühödött, amikor megtudta, hogy Oroszország legértékesebb rakétáit lőtték ki Vinnicára.....​

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 05:54

cf29215-gettyimages-501723874.png

FOTÓ: GETTY

Bellingcat: Putyin feldühödött, amikor megtudta, hogy Oroszország legértékesebb rakétáit lőtték ki Vinnicára.....​

2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 05:54

cf29215-gettyimages-501723874.png

FOTÓ: GETTY

Vlagyimir Putyin orosz elnök "feldühödött", miután megtudta, hogy az oroszok a legértékesebb rakétákkal lőtték Vinnicza repülőterét, amelyből Oroszországnak legfeljebb ezer darabja van.

Forrás: Hristo Grozev, a Bellingcat oknyomozó újságírójának forrásai, idézi az Ukrinform, a TV maratonon.

"Miután arról értesült, hogy 8 rakétát, nagyon drága rakétákat, azok közül, amelyekből már kevés van Oroszország készleteiben, kilőttek Vinnicára, Putyin dühös lett, mert azt jelentették neki, hogy ezek a rakéták a legértékesebbek, és általában nem több mint ezer van belőlük"."

Részletek: Grozev szerint Putyin valószínűleg nem kap teljes képet az orosz invázióról, különösen arról, hogy a lakosság majdnem 100%-a negatívan vélekedik az orosz megszállókról. Grozev szerint a vertikumban az emberek félnek jelenteni az ilyen dolgokat Putyinnak.

Elmondta, hogy az orosz propaganda most nagyon hatékonyan működik az orosz belföldi közönség számára, de Európában már nincs egyetlen normális ember sem, aki elhinné ezeket a hamisítványokat. Grozev megjegyezte, hogy ez jelentős változás a 2014-2015-ös helyzethez képest, amikor Oroszország képes volt befolyásolni a nyugati közvélemény egy részét.

Emlékeztetőül: március 6-án az orosz megszálló stratégiai bombázókkal rakétatámadást indított a Fekete-tenger felől a vinnicai repülőtér ellen. Nyolc rakétát lőttek ki, valószínűleg X-101-es rakétákat, amelyek nagy, akár 5500 km-es hatótávolsággal rendelkeznek. Legalább 10 ember meghalt.

Putyin ideges lett mert az (legfeljebb) ezerből kilőttek 6-ot? Amúgy nem a hiperszonikusok a "legértékesebbek", kérdezem laikusként? Hát igen, az orosz propagandában rengeteg a photosop és a hamisítvány...ja nem, az az ukrán és a nyugati...