Teljesen egyértelmű, hogy ezzel a "különleges művelettel" kapcsolatban semmi sem stimmel.
Nem igaz, amit a sajtó mond, 30-50 ezer katonával nem lehet sikeres frontális villámháborút indítani nemhogy Ukrajna, hanem jóformán egyetlen állam ellen sem a világon. Na jó, Andorra és Liechtenstein esetleg kivétel.
Ha Zelenszkij volt a cél, akkor oda nem hadművelet kellett volna, hanem egy ügyes bérgyilkos néhány provokátorral és beállítani úgy az egészet, mintha az AZOV vagy valamelyik ősukrán oligarha csinálta volna maszek érdekből és máris kész a belső balhé.
Az orosz haderő tevékenysége a média jelentések alapján olyan, mintha nem haderő fejlesztés, hanem haderő leépítés lett volna az elmúlt 10-15 évben Oroszországban.
Szerintem mindenki kezdje el használni az agyát.
Itt vagy full dilettáns az egész orosz politikai és katonai vezetés és hírszerzés, de akkor ezt az elmúlt 22 évben egészen jól titkolták eddig, vagy csak most februárban őrült meg mindenki egyszerre, mert januárban még Kazahsztánt secperc rendezni tudták.
A másik lehetőség, hogy nem egészen az, nem egészen úgy és nagyon nagyon nem azért történik valójában, mint amit minden oldal baromi nagy igyekezettel láttatni akar velünk félóránként.
Itt nem stimmelnek Oroszország lépései, nem stimmelnek a nyugati lépések sem, itt mindenki minden oldalról szándékosan szítja a feszültséget és gigászi médiakampány zajlik már-már eszelős szinten.
Nem tudom, hogy mit gondoljak és higgyek valójában.
Szerintem mindegyik oldal drukkercsapata kicsit lassítson le és kezdjen el gondolkodni, egyik oldal se az érzelmi vágyai szerint válogasson a tényeknek látszó hírlavinából.
Csak ismételni tudom: Itt valami baromira nem kerek az egész balhé körül.
Szerintem meg nagyon egyszerű a képlet az orosz vezetés teljesen elszámította magát Ukrajnával kapcsolatban azt hitték amint megindul az invázió, nagyon rövid idő alatt összeomlik az ukrán államszervezet és az ukrán kormány, a lakosság pedig nem a megszállókat látja az orosz haderőben.De mint látjuk nem ez történt, belecsöppentek egy olyan háborúba amelyet nagyon nem akartak, de most már Putyin nem hátrálhat ki belőle, ráadásul a Nyugat sem úgy reagált, ahogy Putyin várta, nagyon rövid idő alatt nagyon egységesen lépett fel, és amit Putyin nagyon nem akart az is a szemünk láttára valósul meg,még pedig az hogy az Ukrajna gyakorlatilag nemzetként most születik meg...
Az orosz hadsereg szerintem ilyen kiterjedt támadó hadműveletre nincsen még felkészülve, és ehhez még hozzájön az is ,hogy egy rövid szinte villámháborúra számítottak ehhez mérték az utánpótlást és a készleteket is .Amit a napokban látunk az szerintem az újratervezés, az orosz hadvezetés részéről csapatok átcsoportosítása utánpótlás biztosítása, de bárhogy is alakul szerintem Putyin már vesztett, mert lehet, hogy az orosz hadsereg valamilyen győzelmet elér Ukrajnában, de Putyin csak azt érte elé ezzel a támadással amit nagyon el akart kerülni.Ami pedig az ukrán hadsereget illeti látszik rajta a 8 év háborúskodás, a nyugati kiképzés hatása, ehhez jön még az, hogy a hazájukért harcolnak, és sokat segít nekik a nyugat támogatása fegyverrel,pénzzel, és az, hogy egységesen felsorakozott Ukrajna mögé....
A nyugati pénzügyi segítséghez kapcsolódó friss hír.
Az EBRD 2 milliárd eurót különít el Ukrajna és a menekülteket befogadó országok megsegítésére....
2022. MÁRCIUS 9., SZERDA, 15:14
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 2 milliárd eurós segély kiutalásáról állapodott meg Ukrajnának és a menekülteket befogadó országoknak.
Erről az EBRD sajtószolgálata
számolt be .
Így 2 milliárd eurót fordítanak a stabilitás és az élet fenntartására Ukrajnában és az ukrán menekülteket befogadó országokban. A prioritások közé tartozik a kereskedelem finanszírozása, a vészhelyzeti likviditás, az energiabiztonság és az önkormányzati szolgáltatások.
"A Bank megígéri, hogy minden tőle telhetőt megtesz az ország újjáépítésének elősegítése érdekében, amint a körülmények lehetővé teszik" - mondta az EBRD.
Ukrajnában az alapokból finanszírozzák az adósságkezelést és a szerkezetátalakítást, a kereskedelmet, különösen az energiaimportot, valamint a kulcsfontosságú reformok sürgős támogatását.
A finanszírozás különösen az ukrán vállalatok támogatására fordítható – például halasztott hitelek, likviditástámogatás és kereskedelemfinanszírozás révén. Lehetőség szerint a vállalkozásoknak költözési segítséget nyújtanak, hogy tevékenységüket folytatni tudják.
Az Ukrajnából érkező menekülteket befogadó országokban az önkormányzati hatóságoknak óriási kihívásokkal kell szembenézniük az emberáradat kezelése terén, ezért a segélycsomag a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek nyújtott önkormányzati szolgáltatásokra és a rendkívüli energiabeszerzésekre összpontosít. Ezenkívül ezeket az alapokat az Oroszországból és Fehéroroszországból származó energiaimport veszteségének kompenzálására használják fel.
Ezt a csomagot ma fogadta el a Bank Igazgatósága, és ez a támogatás első köre.
Újjáépítési programot is terveznek, amely az ország helyzetének rendeződése után indul majd el. A megélhetés és a vállalkozások helyreállításáról, a kritikus infrastruktúráról, a szolgáltatásnyújtásról beszélünk.
Egy ilyen program együttműködést ír elő nemzetközi partnerekkel, különösen az EU-val és az Egyesült Államokkal, valamint a kétoldalú adományozókkal és más nemzetközi pénzügyi intézményekkel. Ez magában foglalja az energiabiztonságba történő befektetések növelését, valamint a dekarbonizációs erőfeszítések felgyorsítását.
Emlékeztető:
A Világbank a következő hónapokban 3 milliárd dolláros segélycsomagot készít Ukrajnának, a jövő héten pedig az IMF akár 1,4 milliárd dolláros rendkívüli finanszírozásról dönt.
Március 7-én a Világbank Igazgatósága 723 millió dolláros segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajna számára. Március 9-én kell jóváhagynia Ukrajna 1,4 milliárd dolláros rendkívüli támogatását az IMF-nek.