[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Hamarosan két hete zajlik a magasabb fokozatba kapcsolt katonai konfliktus kelet-európában.
Néhány észrevételem lenne.
Történelmi párhuzam lehet a szovjet finn háború 1939. vége és 1940.03. között.
Ez folytatódott aztán 1941.06.ától ahol a vége az lett hogy a finnek területeket adtak át leningrád körül majd ők is kaptak területeket /kevésbé értékeseket/ karéliában.
De a ország független maradhatott igazi tömbön kívüli ország lehetett a szovjet a semleges svédek meg a nato tag norvégok között.
Persze akkor egy grúz vezette a moszkva központú államot.
Aztán 1956.11.04
magyarország valami "kemény" egy napig se harcolt a szovjetekkel /kérem ez alapján is értékelni Ukrajna teljesítményét 2014.től napjainkig.
De 1956.-ban a Ukrán Hruscsov Kádár Jánost bízta meg a ország vezetésével és nem Rákosi Mátyást.

Mit látunk most?
A oroszok béke ajánlata úgy hazugság ahogyan van.
Tartalmilag feltétel nélküli kapitulációt akarnak követelni úgy hogy a azt elfogadó állam létét megkérdőjelezik, e államot lakó nép létét megkérdőjelezik lefegyverzést meg egyebeket akarnak /ismétlem tartalmilag feltétel nélküli kapituláció/ úgy hogy jelöltjük a elnöki posztra napjaink ukrán rákosi mátyása illetve janukovicsa /a két személyt a nép körében "élvezett" népszerűség miatt tettem párhuzamba/.

Miből tellett volna?
Vagy miből tellene egy elfogadható javaslat csomagot a asztalra tenni?
Megszólítani a nacionalistákat, lesz még Ukrajna nagyobb. Nyugi.
Megszólítani a vállalkozói réteget hangsúlyosan a nagyvállalkozói réteget a országot nem csak hogy ti fogjátok újjá építeni hanem ti is fogjátok üzemeltetni. Tehát patrióta Ukrán gazdaságpolitikát!
Megszólítani a lakosság szélesebb rétegeit kultúrális oktatási jogaid megmaradnak megélhetési költségeid csökkennek.
Erős hazai iparbázisú Ukrán hadsereget!
Megszólítani a emigráltakat.
Gyere haza ez a te hazád! /ld. a fentieket/
Stb. Stb.
Egy ilyen verziónál janukovics max néhány hónapig vehetne részt a folyamatban /fenti okokból, de sokkal helyesebb lenne egy vállalhatóbb fiatalabb ismeretlenebb arcot választani erre a szerepre /is.

Tehát a széna és a ostor politikája.
Itt most csak a ostor politikája van megjelenítve orosz részről.
Per pillanat egyértelműen bosszuállás kategória amit csinálnak.
Ha 2014. 2015 fordulóján a orosz elit néhány tagjának a egója sérült az egyetlenegy ukrán katona vagy gyerek életét nem éri meg.
Legalábbis Yoda szerint.

Mit tehet Ukrajna?
Oroszország veszít.
Mikor? Milyen áron?
Milyen állapotban lesz Ukrajna akkor?
És ami a legfontosabb kire fog tudni akkor Ukrajna a újáépítésben támaszkodni?
Maximum segéd munkások lehetnek a saját hazájukban mert a nyugatiak mindent hitelbe adtak /ha nem is mondták akkor is, szerződés apróbetűs rész!. A szovjetektől 1945. után a átadott katonai hadi anyag árát is kérték.
Amikor 1945.01. elején a belgiumi "bulge" csatában naponta könyörögtek /Ch. és Ro/ "Joe" bácsinak hogy hozza előre a keleti fronton a téli offenzívát.
Ezt meg is tette.
Megmentette a nyugatiak seggét. Hála fizesd vissza a hadi anyag árát.
Tehát ha oroszország nagyon meggyengül a nyugatiak jelenleg kevés esély van arra hogy lehetőséget adjanak Ukrajnának arra hogy ezt a saját javára kihasználja.
Sőt a újjáépítés címszó alatt a saját hazájukban is lényegében félgyarmati sorba kerülnek úgy el lesznek adósítva.

Béke normális feltételekkel. Ld. fent optimális verzió.
Jelenleg oroszország nem akarja.

Ukrajna elfogadja a sok kérdőjeles mostani "béke" feltételeket. Ez lényegében azt jelenti hogy nem a oroszok hanem a jelenlegi orosz vezetésre bízzák magukat.
Egy ilyen fejlemény után is kaphatnak nagyon korrekt feltételeket de ennek nyomát nem látni.
Ez és a államiság megszűnéséig terjedő verziók sokasága közötti valami lenne a eredmény.
Itt is érdemes figyelembe venni hogy bulgária ki akar lépni a eu ból ha nem importálhat orosz olajat és gázt, magyarország szlovákia németek stb. szintén ellenzik a orosz energia hordozók bojkottját.
Miközben Ukrajnában háború van addig tőlük nyugatabbra a életszínvonalból nem hajlandók lejjebb adni és a közüzemi díjakért meg bizonyos iparágak versenyképességéért meg profitjáért aggódnak.
Óriási a kontraszt.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and tonyo

Hiuuz

Well-Known Member
2022. február 28.
64
273
53
Üdv!

Van egy Ausztrál illető akit követek már egy ideje. Csak bedobom ide a legutóbbi videóját, de már évek óta tolja. Sok érdekességet felgöngyölít és ami tetszik, hogy többnyire nyilvános források alapján dolgozik, nem fantáziál. Nézzétek meg, ha valaki értékesnek gondolja, nézzetek bele a videóiba. Mazsolázzgassatok és kötögessétek a pontokat összefelé :)

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 654
32 249
113
Oroszország új külpolitikája, a Putyin-doktrína
Moszkva konfrontációja a NATO-val még csak a kezdet

"Egyelőre a Nyugat a lassú, de elkerülhetetlen hanyatlás felé tart, mind bel- és külpolitikai, mind külpolitikai, sőt gazdasági szempontból is. És éppen ezért kezdte el ezt az új hidegháborút, miután közel ötszáz évig uralta a világpolitikát, a gazdaságot és a kultúrát."
Írta: Szergej Karaganov professzor, az orosz Kül- és Védelempolitikai Tanács tiszteletbeli elnöke, a moszkvai Nemzetközi Gazdasági és Külügyi Felsőoktatási Iskola (HSE) tudományos vezetője


Teljes cikk:
 

Attti

Active Member
2019. július 1.
40
222
33
https://hyundaihirek.blogspot.com/2022/03/a-hyundai-csoportra-nem-vonatkoznak-az.html?m=1

A Hyundai csoportra nem vonatkoznak az Oroszország elleni szankciók​



Dél-koreai kormánytisztviselők jelezték, hogy a fogyasztási cikkek, többek között a Hyundai és Kia autói, okostelefonok és mosógépek mentesülnek az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni exporttilalma alól.

A karmester vezényel,de a kórusnak nem annyira tetszik a repertoár.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
https://hyundaihirek.blogspot.com/2022/03/a-hyundai-csoportra-nem-vonatkoznak-az.html?m=1

A Hyundai csoportra nem vonatkoznak az Oroszország elleni szankciók​



Dél-koreai kormánytisztviselők jelezték, hogy a fogyasztási cikkek, többek között a Hyundai és Kia autói, okostelefonok és mosógépek mentesülnek az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni exporttilalma alól.

A karmester vezényel,de a kórusnak nem annyira tetszik a repertoár.

Az okostelefon és mosógép az simán jelenthet Samsung -ot (legjelentősebb Android gyártó - ráadásul nyereséges is) ez esetben. Ez azért érdekes, mert 3-4 napja még arról volt szó, hogy kivonulnak az orosz piacról illetve az ukrán Vöröskeresztnek 6 millió USD -t adnak (ebből 1 millió USD elektronikai cuccok formájában). Úgy látszik átsuhant rajtuk a világpiaci részesedésük, de lehet át lesz akkor ez gondolva.

A Samsung az orosz mobil/tablet piac 30% -át vitte eddig. Amennyiben az Apple tartósan távol marad a piactól, akkor értelemszerűen ez meredeken emelkedhet. Mivel az Apple -höz hasonlóan a prémium szegmensben igen erős ezért a kifejezetten magas haszonnal kecsegtető modellekkel tarolhatnának továbbra is. Persze, ha a Google letiltaná az oroszoknál (vagy az Android gyártóknál az Oo -ba exportált típusoknál) a Google Play szolgáltatásokat, akkor viszont azon kínai gyártók tarolnának, ahol ez már tiltva van egy ideje és saját szolgáltatáskörnyezetükkel mennek már jó ideje - pl. Huawei. Nem tudom, hogy az amcsik szeretnék-e egy-az-egyben bukni az orosz piacot. Azért az információszerzési forrásokat is buknák értelemszerűen ...

A Samsung SOC gyártásban is nagyon erős. Ráadásul élvonalbeli technológiával - pl. saját mobil/tabletekben Exynos (ez ARM alapú). Nemcsak ARM -al foglalkoznak. Bérgyártással is foglalkoznak. Egyfelől az oroszok e téren elég gyehenna módon állnak (saját gyártás) - másfelől az amúgy elég kis volumenű TSMC -t egy-az-egyben válthatnák. Úgyhogy kérdés lehet mennyire tiltaná el Őket a nyugat ilyen jellegű bizniszektől ...

Autógyártásban értelemszerűen a kivonuló EU és japán gyártók helyére tódulhatnának be. Konkurencia nélkül lehetne kaszálás rendesen ...

Ha már Hyundai csoport, akkor említésre méltó lehet a hadiipar is, mint kérdés. Ami érdekes ugye, hogy a nyugati világban abszolút nem kíváncsiak rájuk. Igen, az ausztráloknál fut a Land 400 Phase 3 (IFV tender - a RM Lynx -el vannak itt versenyben) és ez nem is sokára kifut. HA itt nem lesznek nyertesek, akkor gyakorlatilag ennyi. A lengyel és (cseh)szlovák viccparádét hagyjuk ebből a szempontból - itt szerintem a dél-koreaiaknak is leesett már miről van szó ... Persze ez különösen érzékeny dolog a mostani események fényében, de soha ne mond, hogy soha ...

 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 882
5 218
113
Az okostelefon és mosógép az simán jelenthet Samsung -ot (legjelentősebb Android gyártó - ráadásul nyereséges is) ez esetben. Ez azért érdekes, mert 3-4 napja még arról volt szó, hogy kivonulnak az orosz piacról illetve az ukrán Vöröskeresztnek 6 millió USD -t adnak (ebből 1 millió USD elektronikai cuccok formájában). Úgy látszik átsuhant rajtuk a világpiaci részesedésük, de lehet át lesz akkor ez gondolva.

A Samsung az orosz mobil/tablet piac 30% -át vitte eddig. Amennyiben az Apple tartósan távol marad a piactól, akkor értelemszerűen ez meredeken emelkedhet. Mivel az Apple -höz hasonlóan a prémium szegmensben igen erős ezért a kifejezetten magas haszonnal kecsegtető modellekkel tarolhatnának továbbra is. Persze, ha a Google letiltaná az oroszoknál (vagy az Android gyártóknál az Oo -ba exportált típusoknál) a Google Play szolgáltatásokat, akkor viszont azon kínai gyártók tarolnának, ahol ez már tiltva van egy ideje és saját szolgáltatáskörnyezetükkel mennek már jó ideje - pl. Huawei. Nem tudom, hogy az amcsik szeretnék-e egy-az-egyben bukni az orosz piacot. Azért az információszerzési forrásokat is buknák értelemszerűen ...

A Samsung SOC gyártásban is nagyon erős. Ráadásul élvonalbeli technológiával - pl. saját mobil/tabletekben Exynos (ez ARM alapú). Nemcsak ARM -al foglalkoznak. Bérgyártással is foglalkoznak. Egyfelől az oroszok e téren elég gyehenna módon állnak (saját gyártás) - másfelől az amúgy elég kis volumenű TSMC -t egy-az-egyben válthatnák. Úgyhogy kérdés lehet mennyire tiltaná el Őket a nyugat ilyen jellegű bizniszektől ...

Autógyártásban értelemszerűen a kivonuló EU és japán gyártók helyére tódulhatnának be. Konkurencia nélkül lehetne kaszálás rendesen ...

Ha már Hyundai csoport, akkor említésre méltó lehet a hadiipar is, mint kérdés. Ami érdekes ugye, hogy a nyugati világban abszolút nem kíváncsiak rájuk. Igen, az ausztráloknál fut a Land 400 Phase 3 (IFV tender - a RM Lynx -el vannak itt versenyben) és ez nem is sokára kifut. HA itt nem lesznek nyertesek, akkor gyakorlatilag ennyi. A lengyel és (cseh)szlovák viccparádét hagyjuk ebből a szempontból - itt szerintem a dél-koreaiaknak is leesett már miről van szó ... Persze ez különösen érzékeny dolog a mostani események fényében, de soha ne mond, hogy soha ...

És ugye oroszoknál nincs az EU n+1 környezetvédelmi buzulás......hogy csak elektronyos meg hibrid
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 280
37 217
113
Kína válaszokat követel az Egyesült Államoktól az ukrajnai katonai biolaborokról szóló orosz kinyilatkoztatások miatt
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 122
82 879
113
Kínai fórumozók már meg is rajzolták a Tajvan elleni partraszállás terveit...

UWD_g-WQw2M.jpg
 

atek

Well-Known Member
2013. június 14.
202
573
93
A Budapesti Danube Institute rendezett panelbeszélgetéseket és itt beszélt többek között George Friedman is március elején. A berakott videóban arra részre raktam ahol térségünkről beszél. A teljes előadása 1:11:58-től kezdődik a felkonfal.

 
  • Tetszik
Reactions: Lelkeslaikus

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 280
37 217
113
Az Egyesült Államok de facto gazdasági háborút folytat Oroszország ellen, állítja a Kreml
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 659
7 186
113
Lehet, hogy ide kellett volna:
Pont ezt akartam felhozni, hogy ki veszthet nagyobbat?
Szerintem az Orosz megvan kóla, Netflix, Meki, Facebook nélkül. Sőt még jól is jár vele, mert nem megy az LMBTQ.
Azonban
USA/EU-nak hiányozni fog az energia és alapanyag.
Szerintem Oroszországot nem tudják lefektetni, mert Kína támogatja.
Itt a nagy kérdés, hogy az EU az USA után a kútba ugrik vagy átsorol Orosz-Kínához.
Szerintem erről van MOST nagyba-szó.
 
Status
Not open for further replies.