Magyarország légvédelme

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
70 es évek végén 80 as évek elején nem hiszem hogy gps technika rendelkezésre állt volna a Szovjet iparban.
Gps esetén jóval modernebb optikát és belső műszaki szinvonalat feltételez.
Az ukik felújították, természetesen "ukrán" módra.... Hadrendben van. Raktak rá egy polgári GPS-t, a felderítő rendszer modernizálva lett...
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Kedves Blogen.....
Ha olvastad, akkor ivánék - nem véletlenül - megtámadták a zsitomiri repteret is... A Zsitomir-Kiev országút NAGYON fontos Kiev ellátása miatt. A felderítő drón feladata az volt, hogy nincs-e beszivárgás az út mentén. Yarun a felderítés középpontja, ott kellett volna köröznie a gépnek és adatokat gyűjteni. Ha Kievet bekerítik, akkor a következő reális cél Zsitomir..... Egyébként egy horvát tiszt (régi időkből ismi) írta..... Bocs, de név nincs....
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
594
1 999
93
És ennek fényében mégegyszer az azonosítatlan, ezer kmh-val repülő, cirkálórakéta méretű repülőeszköz útiránya nyílegyenesen:
Tu141b.jpg
Biztos bennem van a hiba, de ha nem ment haza, hogy nyerhettek volna ki belőle adatot? Képes az adatokat (ui. elvileg látható fény tartományban dolgozó, ill. IR fotófelderítő) hazaküldeni, anélkül, hogy hazamenne, vagy vissza kellett volna térnie ehhez saját területre és ott tudják csak kinyerni az adatokat? Ha utóbbi, márpedig erre gyanakszom egy 1989-ig gyártott drón esetében, máris megdől ez a teória, hogy direkt ment erre, mert nulla haszna van belőle az indtónak.
Már, ha tényleg felderíteni küldték, nem kamikaze-nak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Orbán Brüsszelben volt / van nem a bunkerben. o_O
Ilyen esetben nem ő dönt, de nem is Benkő vagy RSzR, hanem a kijelölt ügyeletes katonai parancsnok.

3 lehetőség van.

1. Jól döntött.

2. Rosszul döntött.

3. Rossz a protokoll.
Orbán akkor is dönt, ha utasításokat hagy hátra. Orbán akkor is dönt, ha olyan környezet hoz létre maga körül, hogy távollétében senki nem mer dönteni. Orbán akkor is dönt, ha a világ másik végén van, legföljebb szóbeli tájékoztatás után és akkor is dönt, ha passzivitásra korlátozó utasítással paralizálja a katonai gépezetet. Ezer oka lehet, hogy a politikai és katonai döntéshozó mechanizmus csődöt mondott. Technikailag itt katonai szempontból ezt a valamit le kellett volna lőni a karakterisztikája és adott helyzet jelentette fenyegetés alapján! Még arra is lett volna lehetőség, hogy a korlátozott éjszakai azonosítás körülményei között kizárják azt, hogy ez egy eltévedt igen gyors bizjet!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Biztos bennem van a hiba, de ha nem ment haza, hogy nyerhettek volna ki belőle adatot? Képes az adatokat (ui. elvileg látható fény tartományban dolgozó, ill. IR fotófelderítő) hazaküldeni, anélkül, hogy hazamenne, vagy vissza kellett volna térnie ehhez saját területre és ott tudják csak kinyerni az adatokat? Ha utóbbi, márpedig erre gyanakszom egy 1989-ig gyártott drón esetében, máris megdől ez a teória, hogy direkt ment erre, mert nulla haszna van belőle az indtónak.
Már, ha tényleg felderíteni küldték, nem kamikaze-nak.
Úgy, hogy mósodították a felderítőrendszerét és azt satcommal, vagy más módon küldte haza, csak nem fizikailag. A rendelkezésre álló bayraktar alkatrészek és egy egyszerű satcom terminál már elég is lehet a berheléshez adott esetben. Volt idejük az ukránoknak ezzel bíbelődni az elmúlt években!

De szerintem itt inkább üzentek nekünk és tesztelték a légvédelmet és a döntéshozó mechanizmust. Annyit látnak, hogy velük ellentétben, akik mernek katonai eszközökkel provokálni több NATO tagállamot, mi csődöt mondtunk.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Annak örüljünk, hogy ilyen olcsón ezt még megúsztuk. Nem pánikolni kell, hanem a tanulságok levonása, javítani a protokollt, a réseket a lehető leggyorsabban kitömni.

Tudtuk, hogy nem áll készen a Honvédség. A légvédelmi beszerzések a Zrínyi elejére tervezték, de látni már ez is késő.

1 rossz gondolat bánt engem. Tudom konteo, de zavar. Nem-e a washingtoni barátaink helyezték ránk nyomást, hogy fogadjuk NATO légvédelmi csapatokat, ahogy a lengyelek, szlovakok, románok, bolgárok. Ennek van értelme, másnak nincs. Véletlenek meg nincsenek.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 564
113
Azért ez nem annyira egyedi eset,gyerekek.Hibás vezérlés,ennyi.Ne konteozzátok már ide a III.vh-t.Amcsi dronnal is előfordult már ilyen.Ez meg egy 40+ éves szovjet dron volt.
Valószinüleg az E3 bemérte,és leadta a drotot mindenkinek a repirányba. @molnibalage majd megszakérti,hogy be is azonosithatta e?Szerintem a repülési profilbol,inditás helyéből kikövetkeztették,illetve rákérdeztek/szólták az ukránok(nál).
 

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
Hát akkor tessék! Ezer kilométeres átlagsebességgel számolva úgy ötven kilométert repült román légtérben, ami determinálja a kilövési helyet:
Tu141.jpg

A cél feltehetően a pont ellentétes irányban fekvő Harkov és környéke lehetett ha valami tévedés történt, de el nem tudom képzelni, hogy ezt hogy csinálták!

Tételezzük fel, hogy tévedés/meghibásodás volt.
Gondolom annyit tankolnak a gépbe, amennyi az oda-visszaútra pont elég.
Ha az ukránok voltak, akkor szerintem jó környéken keresgélsz. Vinnicja-Zágráb 1000-1020km, Vinnicjától ~500km-re Belgorod irányában bőven van mit nézni. Ha oda akarnak indítani, de a drón rögtön felszállás után meghibásodik és visszafordul, akkor pont Zágrábig repülne. Nem tudom, hogy az ukránok mennyit modernizáltak a szovjet technikán, de ha nem sokat, akkor el tudom képzelni, hogy ez történt.
Ha az oroszok voltak, akkor a visszafordulás elmulasztása okozhatta volna az incidenst. Ebben az esetben az indítás helye Belgorod környéke lehetne, a visszakanyarra meg eredetileg kb 800km után került volna sor. Végülis ez is hihető, azt leszámítva, hogy az oroszoknál nincs rendszerben a gép.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Orbán akkor is dönt, ha utasításokat hagy hátra. Orbán akkor is dönt, ha olyan környezet hoz létre maga körül, hogy távollétében senki nem mer dönteni. Orbán akkor is dönt, ha a világ másik végén van, legföljebb szóbeli tájékoztatás után és akkor is dönt, ha passzivitásra korlátozó utasítással paralizálja a katonai gépezetet. Ezer oka lehet, hogy a politikai és katonai döntéshozó mechanizmus csődöt mondott. Technikailag itt katonai szempontból ezt a valamit le kellett volna lőni a karakterisztikája és adott helyzet jelentette fenyegetés alapján! Még arra is lett volna lehetőség, hogy a korlátozott éjszakai azonosítás körülményei között kizárják azt, hogy ez egy eltévedt igen gyors bizjet!
Ehhez a folyamathoz semmi köze Orbánnak. Tisztán Honvédségi, katonai hatáskör. Békeidőben is és most meg végképp. Olyan nincs, hogy nem mer dönteni az ügyeletes parancsnok a politika miatt, mert a politika azért rakja oda, hogy ő azonnal döntsön. Ha nem, vagy rosszul döntött az az ő, esetleg az öt kinevező felettese felelőssége, de alapvetően az övé. Nem ismerünk mindent, ezért nem tudjuk megítélni 100%-osan, hogy helyesen döntött vagy nem. De 40 percig Mo.n keresztülrepülő drón esetén a jelenlegi infók alapján, ez így nem repülhetett volna át.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 564
113
Úgy, hogy mósodították a felderítőrendszerét és azt satcommal, vagy más módon küldte haza, csak nem fizikailag. A rendelkezésre álló bayraktar alkatrészek és egy egyszerű satcom terminál már elég is lehet a berheléshez adott esetben. Volt idejük az ukránoknak ezzel bíbelődni az elmúlt években!

De szerintem itt inkább üzentek nekünk és tesztelték a légvédelmet és a döntéshozó mechanizmust. Annyit látnak, hogy velük ellentétben, akik mernek katonai eszközökkel provokálni több NATO tagállamot, mi csődöt mondtunk.
Ez azért nem olyan egyszerű.Eredeti fotofelszerelés filmre dolgozik,nincs mit elektronikusan elküldeni.A komplett belső rendszert ki kellene ahoz cserélni,célirányosan ide tervezett,de minimum módositott felszerelésre.
Ukrajnának van katonai komunikációs műholdja?Merthogy anélkül satcomot belefarikcsálni kb semmi értelme.....
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 019
2 445
113
Technikailag itt katonai szempontból ezt a valamit le kellett volna lőni a karakterisztikája és adott helyzet jelentette fenyegetés alapján!
Na ez azért nem annyira biztos. Ha elektronikai felderítő modulok vannak benne, akkor pont az a célja, hogy a rádióelektronikai rádolgozást dokumentálja és továbbítsa a központba. Magyarul lehet egy csali, ami összeporszívózza az adatokat, nagyban segítve az ellenséget, hogy egy éles támadás paramétereit kidolgozhassa. Lehet, hogy ebből a szempontból most a "hallgatás" volt a jó megoldás. Azaz se tűzvezető, se vadászirányítás részére történő bemérés nincs. Persze ez csak akkor jó megoldás, ha tudatos, mert az feltételezi, hogy a karakterisztikája miatt a légvédelem felismerte, hogy egy csali. Ez pedig azt is feltételezné, hogy a határtól jó távol be lett mérve, és mire ideért, kiértékelték, hogy valószínűleg csaliról van szó.
Emlékezzünk csak: az irakiak, szerbek mennyi csalit kaptak a nyakukba, és mi lett az eredménye.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Ráadásul van egy sokkal vadabb vélemény is.... Miért is nem látták a román, a magyar, az itteni amerikai és a horvát radarok sem..... DIREKT! Az ukik kérték a légtérzárat Ukrajna felett! Ez egy casus belli arra az esetre, ha az USA és a NATO légtérzárat vezet be. Sajnos.
Mki azt mondja, hogy látták a radarok. A roman, a magyar és a horvát is.
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
594
1 999
93
Úgy, hogy mósodították a felderítőrendszerét és azt satcommal, vagy más módon küldte haza, csak nem fizikailag. A rendelkezésre álló bayraktar alkatrészek és egy egyszerű satcom terminál már elég is lehet a berheléshez adott esetben. Volt idejük az ukránoknak ezzel bíbelődni az elmúlt években!

De szerintem itt inkább üzentek nekünk és tesztelték a légvédelmet és a döntéshozó mechanizmust. Annyit látnak, hogy velük ellentétben, akik mernek katonai eszközökkel provokálni több NATO tagállamot, mi csődöt mondtunk.
Először likeoltam (még csak az első mondat volt meg a hozzászólásodból), de aztán, amit hozzáírtál pluszban, az alapján inkább mégsem. Szerintem túltolod, vannak potens, korszerű cuccaink, olyanok, amikkel simán lelőhettük volna, nem hiszem, hogy a tudás hiányozna, hiányzott volna e konkrét esetben, és nem hiszem, hogy ezekben az időkben pl. Kecskemét vagy Paks védtelenül lenne hagyva. Persze ez részemről lehet, hogy csak puszta hit, de részedről sem több, mert ugyanúgy semmi bizonyítékod nincs arra, amit állítasz, miszerint csődöt mondtunk volna.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
?

Megtudtuk, mikor kell beavatkozniuk
a Gripeneknek
Az Index honvédségi forrásból úgy értesült, hogy

A GRIPENEKNEK AKKOR KELL KÖZBEAVATKOZNIUK ILYEN ESETEKBEN, HA A LÉGTÉRSÉRTŐ ESZKÖZ FEGYVERSZÁLLÍTÁSRA ALKAL MAS.

A WTC sztori meg smafu???
 

tanitvany13

Well-Known Member
2022. március 5.
63
280
53
Üdv, volt egy eset 89'-ben amikor egy katapultálás után elszabadult Mig-23-as repült át NATO országokba, azt sem lőtték le.Végül egy civil meghalt Belgiumban mert egy házra esett,pedig az nappal volt és mellé is repültek látták nincs benne senki.A legjobb eset , hogy a magyar légvédelem tudta mi az, akár NATO AWACS-ek segítségével.Egy miniszteri nyilatkozat a népnek kb. sehol semmit nem ér "szakmailag".
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 787
30 564
113
Tételezzük fel, hogy tévedés/meghibásodás volt.
Gondolom annyit tankolnak a gépbe, amennyi az oda-visszaútra pont elég.
Ha az ukránok voltak, akkor szerintem jó környéken keresgélsz. Vinnicja-Zágráb 1000-1020km, Vinnicjától ~500km-re Belgorod irányában bőven van mit nézni. Ha oda akarnak indítani, de a drón rögtön felszállás után meghibásodik és visszafordul, akkor pont Zágrábig repülne. Nem tudom, hogy az ukránok mennyit modernizáltak a szovjet technikán, de ha nem sokat, akkor el tudom képzelni, hogy ez történt.
Ha az oroszok voltak, akkor a visszafordulás elmulasztása okozhatta volna az incidenst. Ebben az esetben az indítás helye Belgorod környéke lehetne, a visszakanyarra meg eredetileg kb 800km után került volna sor. Végülis ez is hihető, azt leszámítva, hogy az oroszoknál nincs rendszerben a gép.
A Tu 243,ami külalakra ugyan olyan,viszont még rendszerben van,ha jol tudom
tu-243-image02.jpg

Szóval simán lehet meghibásodott orosz drón is.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Tételezzük fel, hogy tévedés/meghibásodás volt.
Gondolom annyit tankolnak a gépbe, amennyi az oda-visszaútra pont elég.
Ha az ukránok voltak, akkor szerintem jó környéken keresgélsz. Vinnicja-Zágráb 1000-1020km, Vinnicjától ~500km-re Belgorod irányában bőven van mit nézni. Ha oda akarnak indítani, de a drón rögtön felszállás után meghibásodik és visszafordul, akkor pont Zágrábig repülne. Nem tudom, hogy az ukránok mennyit modernizáltak a szovjet technikán, de ha nem sokat, akkor el tudom képzelni, hogy ez történt.
Ha az oroszok voltak, akkor a visszafordulás elmulasztása okozhatta volna az incidenst. Ebben az esetben az indítás helye Belgorod környéke lehetne, a visszakanyarra meg eredetileg kb 800km után került volna sor. Végülis ez is hihető, azt leszámítva, hogy az oroszoknál nincs rendszerben a gép.
A teljes hatótáv ezer km.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and drqv
Status
Not open for further replies.