[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 036
66 546
113
scale_1080


A légitársaságok visszatérnek a hidegháború korabeli légi folyosókra...

Az Oroszország és a Nyugat közötti kölcsönös szankciók miatt az Oroszország és Fehéroroszország feletti égboltot lezárták a nyugati légitársaságok előtt. Ennek következtében az Európa és Ázsia közötti járatok több órával meghosszabbodtak, ami többek között a költségekre is hatással van - írja a Libération. A cikk szerzője megjegyzi, hogy korábban csak a hidegháború idején történtek ilyen repülések Oroszország körül.
Libération: a légitársaságok visszatérnek a hidegháború korabeli légi folyosókra.

Az Ukrajna körüli helyzet következményei az égen is érezhetőek - írja a Libération. Február vége óta számos járatot, sőt útvonalakat is töröltek Oroszország és Fehéroroszország felett. De, mint a cikk szerzője megjegyzi, általában a bolygó légi folyosói megváltoztak, így egyes járatok most sok órával nőttek, ami befolyásolja a levegőben dolgozó személyzet idejét és a repülés költségeit. Ez a hidegháború idején volt így, amikor a nyugati légitársaságok járatai megkerülték a Szovjetuniót.

Például egy Isztambulból Moszkvába tartó járat korábban kevesebb mint három órát vett igénybe, most viszont majdnem négyet. A Tel Avivból induló repülőgép most három és fél óra helyett öt és fél óráig tart. Két lehetőségük van az útvonal megváltoztatására: vagy Lengyelországon keresztül, vagy Grúzián, a Kaszpi-tengeren és Kazahsztánon keresztül. A második légi folyosó ma már az egyik legforgalmasabbnak számít.

Az interkontinentális járatok esetében azonban még rosszabb a helyzet. Például a Finnair Helsinkiből Tokióba tartó járata az ideje nagy részét Oroszország felett töltötte. Most az ellenkező irányba repül, az Északi-sark és Alaszka fölé. A különbség hat és fél óra. A Finnair eddig is törölt ilyen jellegű járatokat, azt mondják, nem tudnak utasokat szállítani a korábbi célállomásokra, és átszervezik az ázsiai irányba történő üzemeltetést. A világjárvány előtt a légitársaság bevételeinek fele az Ázsia és Európa közötti járatokból származott.

Szakértők becslése szerint legalább 21 vállalat változtatta meg útvonalát a szankciók miatt. Putyin ugyanakkor rendeletet írt alá, amely lehetővé teszi az orosz légitársaságok számára, hogy lízingelt repülőgépeket használjanak.

Az utasok problémái mellett ezek a változások a légitársaságok alkalmazottai számára is nehézségekkel járnak, valamint magasabb repülési költségekkel, különösen az üzemanyag miatt. A szerző által megkérdezett szakértő becslése szerint egy Airbus SE A350-900-as repülőgép három plusz órája az égen átlagosan 16 000 dollárba kerül csak az üzemanyag miatt.

A cikk szerzője megjegyzi, hogy ezek a többletköltségek ahhoz vezetnek, hogy megkérdőjeleződik az útvonalak fenntartásának célszerűsége. A légitársaságok legalábbis emelni fogják a viteldíjakat.

A légitársaságok alkalmazottait már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, és most még inkább aggódnak a jövő miatt. A Finnair például 100-180 pilóta és 150-380 fős személyzet elbocsátására számít.

És a helyzet nem valószínű, hogy egyhamar javulni fog - írja a Libération.

https://russian.rt.com/inotv/2022-03-20/Libration-aviakompanii-vozvrashhayutsya-k-vozdushnim
https://www.liberation.fr/internati...e-froide-20220317_JBN4PITXPBBUDFLQCBKROBLV7M/ - eredeti francia nyelven
Eddig pipa a zold bolygonak. Ketszer annyit fogyasztanak a repulogepek, a gazt meg egy masik kontinensrol hozzak majd egy tucat gazszallito hajoval amik egy kor alatt annyit fogyasztanak mint a bolygo osszes autoja. Nem hallom orjongeni Greta Thungsberget meg a Green Peacet.
De a nyugati ubermensch a szent es a tiszta...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 626
55 427
113
Szerintem a htka fórum van tele provokátorokkal, jobb esetben dilettánsokkal... Én az elektronikus és egyéb kifinomult módszerekkel végzett hírszerzésre gondoltam, de szerintem tisztában vagy te vele, csak jól esett odaböfögni valami elméset, hogy piszkálódj egy kicsit! Váljék egészségedre!
Hát persze, hogy a fórum túlnyomó többsége dilettàns. Mi más lenne? Aztàn van egy pár provokátor is. Kèrdés,hogy amatörök vagy hivatásosak.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Az ukrán hírszerzés szerint merényletet terveznek Putyin ellen
Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlege azt állítja, hogy az orosz elit merényletet tervez Vlagyimir Putyin ellen.
Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlege szerint
az orosz politikai és üzleti eliten belül kialakult egy befolyásos emberekből álló csoport. A céljuk az, hogy eltávolítsák a hatalomból Putyint, amint csak lehet, és a Nyugattal helyreállítsák a gazdasági kapcsolatot, amely az ukrán háború miatt megsemmisült – írták. Index
1, ha ez igaz akkor az SBU most végezte ki azokat az embereket akik így vagy úgy el akarták távolítani Putyint,
2, majd pont az ukránok orrára kötnék a tervüket,
3, valószínűleg csak az SBU állmaiban létezik az egész
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Szerintem a htka fórum van tele provokátorokkal, jobb esetben dilettánsokkal... Én az elektronikus és egyéb kifinomult módszerekkel végzett hírszerzésre gondoltam, de szerintem tisztában vagy te vele, csak jól esett odaböfögni valami elméset, hogy piszkálódj egy kicsit! Váljék egészségedre!
ELINT, SIGINT, HUMINT, egyre megy. bár a HUMINT nélkül nem tudnak olyan könnyen hozzájutni az orosz titkosításokhoz.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 626
55 427
113
Bratchuk facebook oldaláról:

Ilyen az ukrán kultúra: "Mihail Lisenko, Dnipro alpolgármester elmondta, hogy disznóbőrbe temetik a régióban leölendő kadirovcívet.*"

*csecsen katonákat.

'Dehát értsük meg, mindenki ezt tenné az ukránok helyében, ez egy teljesen normális reakció ... '

Napi ukrán jelentés:

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoksága:
2022.03.20 12.00-tól operatív tájékoztató az orosz invázióval kapcsolatban
Folyik az ukrán nép hősies szembenállásának huszonötödik korszaka az orosz katonai invázióhoz.
Az elmúlt nap jelentős változásaival járó védelmi erők állapota, álláspontja és jelleme nem szenvedte meg. Ukrajna védelmezői biztonságosan tartják a forgalmas kerületeket és határokat.
A hősies nemzeti ellenállásnak köszönhetően Oroszország nem érte el gharbnic ʹkih céljait Ukrajnában.
Ugyanakkor nagy hatótávolságú fegyverrel, különösen a "Kinzhal" hiperhangú rakétakomplexummal való bevetésének fenyegetése.
Újabb jelentős veszteséget igazoltak a felső vezetés és a zsrf szakszervezeti és katonai egységei között. A harcok során a 346. különálló célú brigád parancsnoka a Cool-tól, a parancsnokok által elpusztított: a 331. ejtőernyős- ejtőernyős Kostromsky csapásezred; a „Kuzniviv” - 247. ejtőernyős gyakorlati kaukázusi beszéd g ezred Stavr Opolyából; a 6. őrző tank vörös zászlós ezred Chebarkulból.
A Fehérorosz Köztársaság fegyveres erőinek Ukrajna területének közvetlen inváziójára való felkészülésének jelei. Államunk védelmi erői készen állnak a távozásra. Alexander Lukasenko végzetes hibájává válik a fehérorosz csapatok közvetlen bevonása az Ukrajna elleni orosz fegyveres agresszióba, a hadsereg akaratával és a fehérorosz nép túlnyomó többségével szemben.
Lengyel irányban az ellenség szigorítani próbál a megszállt határokon, a tartalékosok érkezése miatti csoportosulás erősítésére számít, Ukrajna fővárosának - Kijev városának megtámadására készül.
A tankok megújították a légi hírszerzést és az ukrajnai fegyveres erők pozícióinak lövöldözését katonai repülés és tüzérség alkalmazásával.
Siversky irányában nem történt aktív támadó akció. Az ellenség továbbra is átcsoportosítja és összpontosítja az erőket és eszközöket a támadó akciók helyreállítására. A megszállók álláspontja szerint védenceink tüzes benyomást keltettek. Számos vereséget szenvedve az ellenfél védekezésre kényszerül, sikerül bányásznia a területet.
A slobozhanskomu irányban az aktív támadó akciók megszállói nem zajlottak. A belgorodi régió területén, az ukrán államhatár közelében nagyhatalmú tüzérségi állásokat fedeztek fel. Az ellenség nem hagyja el Izum városa felett irányítás kialakításának szándékát, de egységeinek páncélját elvesztette, és meg fogják állítani.
Donyecki irányban az ellenség legfőbb törekvése a Rubizhne, Szeverodoneck, Popasna települések megrohamozására koncentrál. Verhn ʹotorec ʹke település területén próbált áttörni csapataink védelmén, veszteségeket szenvedett, nem járt sikerrel.
Folytatódik a hős Mariupol városának lezárása és bombázása.
Az aktív támadó akciók déli autóbusz irányában nem járt siker, bizonyos irányokban az ellenség védekezésbe vonult.
Folytassuk a szériát! Együtt győzni fogunk!
Dicsőség Ukrajnának!
Ez most szatira?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 036
66 546
113
A folyamat elindulása nem jóslás hanem tény.

....

Orosz gazdaság visszalakulnak benzínkuttá. Máramíg.
Csak lassan, a multkor meg ugy volt hogy a norvegoknak mar nincs korlatlan ideig gazuk, valami 10-15 evrol volt meg szo. Na most ha kinyitod a csapot, akkor hamarabb kiurul a tartaly.
Amugy a Greta Thungsberg az nem norveg? Vagy valahonnet onnet valo? Mit szol hozza?
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113

állítólag kivonulnak a csecsenek... Állítólag. Állítólag a magyar celebek szerelemből házasodnak gazdak emberekkel.. Állítólag
*kivonultak.

de ez már a nyolcadik verzió Gostolemről.

ásít.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 735
3 870
113

Az ukránoknak kétségeik vannak legalább két uniós ország "barátságával" kapcsolatban - közvélemény-kutatás​

2022. MÁRCIUS 20., VASÁRNAP 12:27

Az ukrán állampolgárok egyértelmű ellenségnek tartják Fehéroroszországot és Kínát, és szinte az összes uniós országot barátságra kérik, de a közvélemény-kutatás eredménye eltér Magyarországról és kisebb mértékben Németországról.

Ezt bizonyítja az Ukrajna polgárai körében végzett reprezentatív felmérés eredményei, amelyet a "Rating" szociológiai csoport tett közzé .

Oroszországgal kapcsolatban abszolút nemzeti konszenzus uralkodik. A polgárok első 95%-a "egyértelműen ellenségesnek", további 3% "inkább ellenségesnek" tartja, további 1% pedig a "semleges" és a "nehezen megválaszolható" választ választotta. 52% és 32% "egyértelműen" és "inkább" ellenségnek tartja Fehéroroszországot.

Ukrajna háborús barátai közül Lengyelország magabiztosan magáévá tette a vezetést – 79%-uk "egyértelműen barátinak", további 17% pedig "inkább barátságosnak" nevezte (összesen 96%).


A többi nyugati szövetséges közül az ukránok Litvániát, Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat emelték ki (85%, 86%, 88% "barátinak", 0%, 1% és 2% "ellenségesnek" nevezte őket).

Az összes többi vizsgált NATO-tagország is jelentős pozitív attitűdöt mutat, de a két EU-tag általánosságban különbözik.

A legnagyobb gondok az ukránok Magyarországhoz való viszonyulása. 12% ellenséges állapotnak, 45% barátságosnak tartja (ebből csak 13% - "egyértelműen barátságos"). Érdemes megjegyezni, hogy Magyarország is kétértelműen viszonyul Ukrajnához. Mint az EuroPravda beszámolt róla, a magyar kormánypárt szavazóinak negyede Ukrajnát okolja a háborúért .

Az ukránok hozzáállása Németországhoz sokkal jobb, de nem is problémamentes. 6% ellenségnek nevezte, 57% barátjának hitte, 33% pedig semlegesnek tartotta. Németország állítólag fontolgatta további fegyverek biztosítását Ukrajnának , de Scholz kancellár elfogadhatatlannak nevezte az oroszok elleni sértegetést és támadásokat .

Végül az ukránoknak kétségeik vannak Grúzia barátságával kapcsolatban – mindössze 54% hisz benne, 6% tartja ellenségnek. Részletek a problémák eredetéről - a "Nem az én háborúm" című cikkben. Mivel a grúz hatóságok nem akarták támogatni Ukrajnát az orosz agresszió során .