[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Csak irigy vagy, hogy nem neked jutott előbb eszedbe, hogy piacra dobj egy ilyen mesterművet.
Remélem, nem kamu.
Gondolom valami felkapott modern festő a másik, uh juthatott volna nekem is eszembe, úgysem érek el azokhoz a milliárdos hülyékhez, akik ezért a szarért ilyen pénzeket képesek adni. Vagy valami reklám célja van a vevőnek vele, hogy ebben a médiahájpban világgá kürtölhesse, hogy ő mennyire ukrajna-párti, és valahogy kikeresi vele ennek az árát.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 377
10 053
113
Kisebb a lyuk, mint maga a rakéta (a vezérsíkok külön jöttek át?)
??? Ugyanazt a képet nézzük?
Plusz szerintem a mennyezet alulról sérült, egyes darabjai úgy tűnik, hogy alulról felfelé nyomódtak.
Az a szigetelés, és nincs felnyomódva.

Szerintem pont, hogy nem látszik. :p
Csak mert nem láttál még ilyet :)
Nyilván akkor az aszfaltba beállt ugyanilyenek sem igaziak...
A 1-2mm vastag vezérsík?
Simán, hosszában jött át. Elég masszív cucc.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113

Újabb videó a BTR-4E használatáról​



Újabb videó a BTR-4E használatáról Mariupolban. T-72B3-ra és BTR-82-re lőnek. A fegyverzeti blokk két síkban van stabilizálva, a parancsnoknak és a kezelőnek monitorok, funkciók megkettőzésének lehetősége, valamint panoráma televíziós kamera (TTS-2R), vízszintes síkban 360º n
tartományban forog .

A BTR-4E páncélozott személyszállító jármű tűzvezető rendszere a következőkből áll

Arkan vezérlőrendszer;
OEM-B optronikus modul;
a PN-B rakétairányító eszköz;
panoráma televíziós komplexum 2P;
parancsnoki monitor;
a kezelő monitora.
Az Arkan vezérlőrendszer funkciói
Az Arkan vezérlőrendszer az ATCS központi eleme, amely biztosítja az összes ATCS-összetevő közös működését. Az "Arkan" vezérlőrendszer biztosítja
a terep videoképének megszerzése az OEM-B kamerákról és megjelenítése a parancsnok és a kezelő monitorján;
a szolgálati információk generálása és megjelenítése a parancsnoki és kezelői monitorokon;
a 2P-komplexumból származó terepi videokép felvétele és megjelenítése a parancsnok monitorján; a 2P-komplexum irányításának ellenőrzése;
a PN-B kamerával készült terepkép felvétele és megjelenítése a parancsnok és a kezelő monitorján, a PTRC rakéták indítására szolgáló jelek kialakítása;
a harci modul fegyverek tüzelőáramköreinek vezérlése;
a célpont távolságának mérése lézeres távolságmérővel;
a füstgránát indítójelek generálása a füstszűrő rendszerből;
célmegjelölő jelek generálása a harci modulból, hogy a parancsnok automatikus célmegjelölést (TD) adjon a kezelőnek;
célzási jelek generálása a harci modulból, hogy a fegyverzet automatikusan illeszkedjen az APC-mérőeszközbe;
az ágyúmechanizmusok ellenőrzése töltés, tüzelés, a kiválasztott lőszertípus megváltoztatása során;
a célpont távolságának meghatározása a "célpontra alapozás" módszerével;
ágyú, géppuska és gránátvető tüzelésekor:
a célzási szögek automatikus kiszámítása a következők függvényében: a kiválasztott lőszertípus, a megadott távolság és a manuálisan megadott légköri paraméterek (légnyomás és léghőmérséklet);
az oldalirányú előítélet szögeinek automatikus kiszámítása, amely figyelembe veszi a lövedéknek a levezetés miatti eltérését;
a célzási jelző képének automatikus áthelyezése a monitoron a kiszámított célzási szögeknek és oldalirányú előítéleteknek megfelelő pozícióba;
a töltött lövedékek számának megjegyzése a pisztoly és a gránátvető számára, hogy a maradékot automatikusan meg lehessen számolni tüzeléskor;
paraméterbeállítás, csatornaegyeztetés, kezdeti adatok bevitele;
a berendezések jelenlegi és kényszerített (a kezelő parancsára történő) önellenőrzése és a kapcsolódó rendszerek vezérlése.

Conelcassad
Tegnapvótmán !
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
n

Drozd​



Nagyon ritka jármű, sokáig vizsgálták a Kubinka lőtéren, részt vett nemzetközi fegyverkiállításokon, "WTTV-Omsk-99" stb. A végeredmény a következő.

HGmCBL2h.jpg


A jármű könnyen felismerhető a torony oldalán található hardvermodulról. Ugyanez a jármű korábban -
z_5df3e7a6.jpg

Kubinka, 2012.

WTTV-Omszk
EZ09jomh.jpg


Colonelcassad
em lehetséges hogy tankolás, feltöltés közben kapták el az ukrik, akkor meg nem lehet aktív a Drozd?
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 296
2 487
113
Azért tettem be, mert említés szintjén többször előjött. Írtam, hogy nem ide illik. Egyébként vannak érdekes megállapításai. Például, hogy Magyarországon nem volt érvényben a Török Birodalom részéről a gyermekadó. Csak a Balkánról vitték a gyerekeket janicsárnak.
Ez max neked új. Már elnézést.
Nem kell feltalálni a spanyol viaszt.
A devshirme története magyarul is jól követhető a szakirodalomban.
S nem csak janicsaroknak vittek őket … a Porta szolgálatára….s ebben az értelemben nagyon heterogén csoportot alkottak mint származásuk, mind feladataik tekintetében.
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Azért tettem be, mert említés szintjén többször előjött. Írtam, hogy nem ide illik. Egyébként vannak érdekes megállapításai. Például, hogy Magyarországon nem volt érvényben a Török Birodalom részéről a gyermekadó. Csak a Balkánról vitték a gyerekeket janicsárnak.
Pedig van erről beszámoló, most nem fog eszembe jutni a név, de ha jól emlékszem, akkor egy osztrák követ írta le, amikor a budán tartózkodott, hogy szekéren vitték a gyerekeket innen is. Valamelyik Szánati Lajos előadásban van erről info utube -on.
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
685
2 715
93
??? Ugyanazt a képet nézzük?

Az a szigetelés, és nincs felnyomódva.


Csak mert nem láttál még ilyet :)
Nyilván akkor az aszfaltba beállt ugyanilyenek sem igaziak...

Simán, hosszában jött át. Elég masszív cucc.
Ráadásul ez egy gipszkarton+(szálas)szigetelés combónak néz ki, látszik egy stafnifa, nem egy betonfödémnek.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 935
113
Nem hibázhatunk Oroszország ügye kapcsán, meg kell értenünk a mostani pillanat tanulságait. Minden politikai, katonai és gazdasági lépés, amit teszünk Moszkvával szemben az hatással lesz a nyugat és az Orosz Föderáció közötti új biztonságpolitikai architektúrára” – jelentette ki Ibrahim Kalin török kormányszóvivő a New York Timesnak adott interjújában.

Kalin szerint Európa nem engedhet meg magának egy újabb hidegháborút, ugyanis az az egész nemzetközi politikai és pénzügyi rendszert drasztikusan leterhelné. A török kormányszóvivő szerint a háború következményeként az európai biztonsági architektúra megváltozik, ezzel pedig lényegében Oroszország eléri első számú célját – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

(hirado.hu)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 935
113
Minden lehetőségünk megvan a saját fejlődésére. A nyugat által kiszabott szankciók arra kényszerítettek bennünket, hogy lényegében minden ágazatban fejlesszük az importhelyettesítést és új technológiákat, termékeket fejlesszünk ki” – írta a TASZSZ orosz hírügynökség Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szombati kijelentésére hivatkozva.

A jelenleg a moszkvai biztonsági tanácsot vezető politikus szerint Moszkva már hozott döntéseket az emberek és a gazdaság támogatására, ráadásul a föderációnak számos megbízható partnere van nemcsak a posztszovjet térségben, hanem Kínában, Délkelet-Ázsiában és afrikai országokban is. Ezek fényében pedig kizártnak tekinti az orosz gazdaság összeomlását.

Medvegyev úgy véli, hogy az sem baj, ha Oroszország teljesen elszigetelődik a nyugattól. A politikus szerint pedig Putyin addig nem áll le a háborúval, amíg el nem éri a kitűzött céljait.

(hirado.hu)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 935
113
Kína élelmet, gyógyszert, hálózsákokat és tejport, nem pedig fegyvert vagy lőszert küld a szemben álló feleknek” – közölte vasárnap Kína egyesült államokbeli nagykövete, Qin Gang.

Peking nem küld katonai segítséget Moszkvának az ukrajnai offenzívához – fogalmazott a CBS amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva a diplomata. Nem részletezte, hogy ez az álláspont a jövőre is vonatkozik-e – fűzi hozzá a Le Figaro.

„Tévinformációk vannak arról, hogy Kína katonai segítséget nyújt Oroszországnak. Ezt elutasítjuk” – szögezte le a nagykövet. „Kína és Oroszország kapcsolata előny, nem pedig hátrány”, fogalmazott. Elmondta: igen hosszú közös szárazföldi határuk és számos közös érdekük is egybeesik Oroszországgal.

Nem beszélt arról, hogy Hszi Csi-ping kínai elnök sürgette-e Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fejezze be az ukrajnai inváziót, de azt mondta, Hszi arra kérte orosz kollégáját, hogy „gondolkodjon a béketárgyalások folytatásán”.

(hirado.hu)