[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 007
14 086
113
Valaki sug az oroszoknak.

Nekik is vannak műholdjaik, rádió-forgalom bemérő, azonosító(SIGINT/ELIN/...), +elemző csoportjaik!

Az ukránok által használt --örökölt orosz/SzU-- hír- és adat-továbbító rendszereket tökéletesen ismerik!
A "mezei" ukrán egységek nem a legújabb nyugati rádiós rendszereket használják --ha kaptak egyáltalán ilyeneket--, bemérhetők, a" csúcsot" csak néhány SPECOP csapat használja, szerintem, --a meglepő magas rangú orosz katonai áldozatok számából gondolom, hogy ezek próbálnak orosz főtiszteket elkapni, az oroszok meg őket--, ezek "hagyományosabb felderítések a szerintem inkább jelentősek, de biztosan vannak beszivárgók is.


...kb. ennyi, a mozaikok összerakosgatása és hiányzó részek becslése alapján.

.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 484
113
Ukraine_map_2022_03_20.jpg
Ezzel az a baj hogy tudtommal Csernyigov be van keritve. Ha nincs ott ellenseges csapat akkor hogyan van bekeritve
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 484
113
A részletei ennek nyilván egy mási téma.. De ne aggódjál, biztos van rá tervük. Szeretném megjegyezni azt, hogy a lengyelek rendelkeznek precíziós, manöverező fegyverekkel, robotrepülőgépekkel és siklóbombákkal, pl. JASSM-el és JSOW-al...
Es mit szolna hozza a lengyel gazdasag? Azt meg az euro is megerezne.
Ettol fuggetlenul az usa gatlastalanul bele tessekelne valakit ebbe az ukran haboruba. Akar a romant vagy a lengyelt vagy barkit. Aztan ha csataterre valtozik az orszag majd segit 6000 km tavolsagbol ahogy az ukranoknak, lejart fegyverek exportjaval.
Ha ebbe egy Eu tag belemegy, akkor az Eu beleall a foldbe, nem beszelve rola hogy egybol tuntikezes lenne meg otthon pluszban es kene par hullazsak is.
 
W

Wilson

Guest
Nem. Főleg olyan sajtóval, ami teljesen komolyan adta elő Kijev Szellemét is.
Szerintem de még mennyire hogy nagyon gyorsan kiderülne....Biztos lehetsz benne, hogy egyből lenne valaki a kormány illetve Zelenszkij környezetében aki azonnal kiszivárogtatná az infót....
 
W

Wilson

Guest
Az orosz hadsereg elvesztette egy ritka T-80UK parancsnoki harckocsiját Ukrajnában....

Ukrán katonák elfogták az Orosz Fegyveres Erők egy sértetlen Rare T-80UK parancsnoki harckocsiját.

Erről a Militarny számolt be.

Összességében az orosz hadseregnek csak egy maroknyi ilyen harckocsija van - és kettő már el is veszett Ukrajnában.

A T-80UK parancsnoki harckocsit arra tervezték, hogy biztosítsa a csapatok irányítását, valamint a kapcsolatot a felsőbb parancsnokokkal.


A harckocsit az 1990-es évek elején állították szolgálatba.

A következőket telepítették: a Shtora-1 rendszert, az Agava-2 hőkamerát és egy új légköri érzékelőt.

Танк Т-80УК російських військових на навчаннях у Білорусі. 2021 рік

Az orosz csapatok T-80UK harckocsija a fehéroroszországi kiképzésen. 2021.

Továbbá R-163U és R-163K rádiók, TNA-4 navigációs rendszer, lőszeradagoló rendszer,

 
W

Wilson

Guest
Az Orosz Föderáció és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatokat megnehezítette Oroszország Ukrajna elleni háborúja.

Erről a Bloomberg számolt be .

A háború kezdete után a kínai vásárlók és vásárlásaikat finanszírozó hitelezők elkerülték az oroszországi szén, cseppfolyósított földgáz és kőolaj szállítását. Az ügynökség úgy véli, hogy ez tükrözheti a kínai vállalatok azon aggodalmát, hogy a "szankciók csapdájába" eshetnek.

Azóta a bankok felfüggesztették vásárlásaik finanszírozását, a kereskedők pedig logisztikai problémákkal küzdenek.

A legnagyobb kereskedelmi lehetőségek az energiához köthetők, hiszen Oroszország a második legnagyobb szénszállítója Kínának Indonézia után. Emellett gázexportja jelentősen nőtt, mióta a Szibéria hatalma vezeték 2019-ben megkezdte működését.

"Ugyanakkor minden jelentős külföldi tevékenységet folytató kínai cég számára az Egyesült Államok pénzügyi rendszeréhez való folyamatos hozzáférés értékesebb, mint bármely Oroszországgal kötött megállapodás" - áll a Capital Economics közleményében.

Ráadásul a Bloomberg úgy véli, hogy egyes fémek esetében Kína Oroszországtól való függősége csak gyengült az elmúlt években, mivel ők Indonézia lett a nikkel fő szállítója.

 
W

Wilson

Guest
Ammónia szivárgott ki a Sumykhimprom vegyi üzemben, amely Sumy külvárosában található. Az érintett terület sugara körülbelül 2,5 kilométer.

Forrás
: A Szumi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Dmitro Zsivickij a táviratban

"Figyelem! 2022. március 21. 04.30. Sumykhimprom ammónia szivárgás!"

Részletek : Figyelmeztetett, hogy az ammónia könnyebb a levegőnél, ezért menedékeket, pincéket és alsóbb emeleteket kell használni a védelemhez.

Az OVA vezetője szerint jelenleg mintegy 2,5 km az érintett terület. Tekintettel a szél irányára, Novoselytsia falu veszélyben volt.

Jelenleg az üzem mentőcsapatai és az Állami Sürgősségi Szolgálat a helyszínen dolgoznak.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy Sumyra jelenleg nincs veszély : nem fúj a szél a városon.

Zsivickij emlékeztetett az ammóniakibocsátással járó vészhelyzet esetére vonatkozó magatartási szabályokra is:

  • a fertőzött területet a szélirányra merőlegesen kell elhagyni;
  • ha nem lehetséges elhagyni a fertőzött területet, menedéket kell nyújtani óvóhelyen, pincében, lakásban (házakban), ablakok, ajtók előzárása, szellőzés (lehetőleg citromsavba vagy gyenge oldatba mártott kendővel) ecet vagy víz);
  • a lakásban (házban) kívánatos kimenni a fürdőszobába, és finom permetezéssel bekapcsolni a zuhanyzót (a víz felszívja az ammóniát a levegőből), ne kapcsolja be a szellőzést (eltávolítja a tiszta levegőt és belélegzi a szennyezettet);
  • ha ammóniaszagot érez - lélegezzen nedves gézkötésen keresztül (lehetőleg 5% -os ecetsav vagy citromsav oldattal megnedvesített).
Az ammóniamérgezés elsősegélynyújtásáról az OVA vezetője is beszámolt:

  • vigye az érintett személyt friss levegőre;
  • adj neki meleg tejet szódabikarbónával;
  • viseljen vízzel, lehetőleg 5%-os ecet- vagy citromsavoldattal átitatott pamut gézkötést;
  • szemmel való érintkezés esetén - öblítse ki vízzel vagy törölje le vazelinnel vagy olívaolajjal;
  • bőrelváltozások esetén - tiszta vízzel lemosni, 5%-os ecet- vagy citromsavoldattal krémeket készíteni.
Referencia : Az ammónia színtelen, szúrós fullasztó szagú gáz, vízben jól oldódik, robbanásveszélyes, mérgező.

 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 113
42 235
113
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Ha meg nem lép Oo. szép lassan felerősítették volna az Ukrikat mindenféle csúcstechnikával, aztán rákergették volna az oroszra. Miért lett volna jobb a medvének ha 3-4 év múlva:
  • először a szakikat csinálja ki ukrajna (nyugat szerint jogosan irtaná, mert az de jure ukri terület)
  • majd nekimentek volna az ukrik Krimnek, hogy ott esetleg elkapaálják azt a kevés védőt és ezzel egy jó nagy arcvesztést csináljanak az orosznak, aztán
  • az elért eredményeken felbátorodva nekimentek volna Oo-nak is.
Persze mindezen akciók alatt a nyugat folyamatosan emelete volna a szankciók szintjét, függetlenül attól, hogy mit lép. Mind az ukránok megtámadása előtt, amikor már ott tartott nyugat, hogy a beígért szankciókat preventíve bevezetik, hogy ezzel elriasszák a medvét. Ki volt ez találva. Szép lassan felépítették a medvecsapdát aztán addig öszötökélték a macit, amíg bele nem lépett. A kérdés, hogy mi lesz ha kiszbadul? Én tartok attól, hogy kevés győzelmi jelentést fog kiadni Nyugat-Európa! Ettől persze még az USA jót röhög és eléri a célját (EU-Oo. csődbevitele). Már csak Kína állna a globális világuralma előtt.

Milyen csúcstechnikával? Kaptak volna még ATGMet? :D
Nekimentek volna Krímnek? :D Aztán meg miután összeverték volna Ukránok Oroszokat Krímnél :DDD ezen felbátorodva nekimentek volna Oroszonak is? :DDD Mért nem azonnal azt írod, hogy anektálták volna Oroszokat?

Kevered. Nem szankciók miatt anektálta Oroszo Krímet hanem Krím miatt vannak szankciók.
Amit az orosz hadvezetés, hadsereg csinál Ukrajnában egy NATO/USAF ellen öngyilkosság. Az ominozús 60kmes hadoszlop amelyik egy hét alatt ment 60kmet ha NATO USAF lett volna az ellenfél pillanatok alatt alakult volna az ostobaság 60km hosszú mementojává. 5 tábornokot vesztettek eddig Ukrajna ellen. wtf. elhagyott technika végtelen mennyiségben. Alapvető durva logisztikai gondok. És a kedvenc a VDV lehetetlen küldetései ahol Ukránok rendszeresen lemészárolják az orosz elitet. És nem mert Ukránok annyira jók hanem mert az orosz hadvezetés lemészároltatja őket.

és akkor újra zene
 
W

Wilson

Guest
Vlagyimir Putyin orosz elnök módosított taktikáján az ukrajnai háborúval kapcsolatban, tekintettel arra, hogy a harcok már több mint három hete tartanak: már nem célja a főváros elfoglalása, Kijevet pedig déli és keleti területeinek feladására akarja kényszeríteni.

Forrás : meg nem nevezett amerikai tisztviselők egy WSJ -kommentben

Részletek : Egy tisztviselő Putyin "B-tervének" nevezte.
Putyin szándékainak új értékelése, amelyet a Biden-adminisztráció vezető tisztségviselői is osztanak, az, hogy kényszerítsék Kijevet, hogy fogadja el Oroszország követeléseit Ukrajna déli és keleti területeire vonatkozóan. Oroszország "szárazföldi hidat" szeretne biztosítani Nyugat-Oroszország és a Krím-félsziget között, valamint kiterjeszteni ellenőrzését Donbász felett.

Az orosz hadsereg folytatja az ukrán városok ágyúzását is, remélve, hogy ez arra kényszeríti Volodimir Zelenszkijt, hogy egyetértsen Oroszország követeléseivel, beleértve a semleges státuszt.
Ha Putyin területi és semlegességi követeléseit elutasítják, várhatóan megpróbálja megtartani az összes megszállt területet és folytatni a háborút. Úgy tűnik, visszatér az ostromtaktikához. Ez hetekig, esetleg hónapokig tartó rakéta- és tüzérségi támadásokat jelent az orosz fegyveres erők részéről.
Amerikai tisztviselők szerint Putyin kiterjesztheti katonai céljait, ha hadserege sikeresebb lesz.

A főváros státusza továbbra is nyitott kérdés, és tekintettel Ukrajna erős ellenállására, nem világos, hogy az orosz hadsereg képes lesz-e elegendő katonát összegyűjteni Kijev körülzárásához és a főváros elfoglalásához.

Putyin stratégiájának értelmezése nem a hírszerző közösség hivatalos értékelésének eredménye, hanem egyes, titkos információkhoz hozzáférő amerikai tisztviselők álláspontja.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 484
113
Az orosz hadsereg elvesztette egy ritka T-80UK parancsnoki harckocsiját Ukrajnában....

Ukrán katonák elfogták az Orosz Fegyveres Erők egy sértetlen Rare T-80UK parancsnoki harckocsiját.

Erről a Militarny számolt be.

Összességében az orosz hadseregnek csak egy maroknyi ilyen harckocsija van - és kettő már el is veszett Ukrajnában.

A T-80UK parancsnoki harckocsit arra tervezték, hogy biztosítsa a csapatok irányítását, valamint a kapcsolatot a felsőbb parancsnokokkal.


A harckocsit az 1990-es évek elején állították szolgálatba.

A következőket telepítették: a Shtora-1 rendszert, az Agava-2 hőkamerát és egy új légköri érzékelőt.

Танк Т-80УК російських військових на навчаннях у Білорусі. 2021 рік

Az orosz csapatok T-80UK harckocsija a fehéroroszországi kiképzésen. 2021.

Továbbá R-163U és R-163K rádiók, TNA-4 navigációs rendszer, lőszeradagoló rendszer,

Na a 30 eves tank az mar nem zsakmany, inkabb teher.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
⚡️ Tegnap, Pochepin falu kitisztítása közben, egy orosz tank elpusztította ukronazist a DRG egyik házában.

Egy rakás fegyvert találtak a DRG helyszínén. A szovjet kézifegyverek mellett az antifasiszták az NLAW és a SMAW-D gránátvetők, valamint az egykor quadcopter kezébe kerültek.