[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
és ezt honnan tudod? mert nem szerepelnek ukrán híradásokban?
Az oroszok törnek előre, nekik könnyebb az elfoglalt területeken lévő holtesteket bemutatni. Ennek ellenére a védekező, hátráló ukránok mutatnak be több orosz holttestet.

Vajon az ukrán hullák eltűnnek? Ha lenne ukrán tábornok veszteség, vagy általában az ukrán katonák tömeges veszteségeiről készült felvétel, nem hatna demoralizálóan az ukránokra?

Persze lehet, hogy még az orosz A terv kommunikációs melléklete van érvényben (gyorsan, kis veszteséggel, barátságosan kormányt cserélünk), csak közben az OPORD már a B terv.

 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Közösségi oldalakon a magyar neveket nem nehéz,kiszúrni....
Csakhogy nem erről volt eddig szó. (Azt hittem rosszul emlékszem, de a Kárpáti Igaz Szó is sms-ről ír ill. idézi)
"Tömegesen kaptak provokatív jellegű SMS-eket az ellenséges területről kistérségünk lakosai. Arra kérünk mindenkit, hogy hagyják figyelmen kívül az üzeneteket, s őrizzék meg nyugalmukat. A rendvédelmi szervek már nyomoznak az ügyben." -Babják Zoltán
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 508
19 992
113
Zelenski minden megegyezést az oroszokkal egy népszavazàssal akar megerősitetni.
(Die Presse)
Ez, tekintettel arra, hogy többmillió ukràn elmenekült, sok kèrdést vet fel .
Ez már csak azért is érdekes, mert a megegyezést az oroszok addig nem fogják aláírni, amíg az ukrán fél csak feltételesen szignózza. Így eleve bukott a tárgyalásos program.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője Facebook-oldalán számolt be arról hétfőn este, hogy elfogtak egy diverzáns csoportot, amely szabotázsakciókra készült Ukrajna területén.


A kormányzó bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy az ügyben nyomozás indult. Mikita megköszönte a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársainak az operatív műveletet, mely során fegyvereket és lőszereket, valamint kézigránátokat is lefoglaltak.

A katonai közigazgatás vezetője arra kérte a kárpátaljai lakosokat, hogy legyenek éberek és jelentsék a rendőrségnek és a hadseregnek a gyanús tevékenységet folytató ismeretlen személyeket.

diverzans.jpg


további képek a cikkben:
 
W

Wilson

Guest
Csakhogy nem erről volt eddig szó. (Azt hittem rosszul emlékszem, de a Kárpáti Igaz Szó is sms-ről ír ill. idézi)
"Tömegesen kaptak provokatív jellegű SMS-eket az ellenséges területről kistérségünk lakosai. Arra kérünk mindenkit, hogy hagyják figyelmen kívül az üzeneteket, s őrizzék meg nyugalmukat. A rendvédelmi szervek már nyomoznak az ügyben." -Babják Zoltán
Az ukrán cikk ami beraktam ide meg közösségi oldalakat ír.....
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros and theo
W

Wilson

Guest
Az orosz csapatok új Tornado-S rakétarendszerekkel csapást mértek az ukrajnai Avdijivka városára.

Erről a Militarny számolt be.

A rendőrség előzetes vizsgálatot indított az orosz hadsereg Avdijivka civil lakosságára mért csapása ügyében..

"Vannak áldozatok és sérültek a civilek között. Több mint 15 épületet ért találat" - közölte a rendőrség.

Повідомлення від поліції про обстріл Авдіївки. Березень 2022


A rendőrség bemutatott egy fényképet a Tornado-S rakétarendszerhez készült, úgynevezett "nagy pontosságú" 300 mm-es rakétáról, a 9M544/9M549-es 9B706-os vezérlőrendszeregységről is.

Залишки російського блока системи керування 9Б706 від снаряда до РСЗВ Торнадо-С у районі Авдіївки. Березень 2022

Блоки систем керування 9Б706 для ракет від РСЗВ Торнадо-С
Ezeket a vezérlőegységeket az orosz SPLAW kutatási és gyártási társulás gyártja.....

300 mm-es 9M544/9M549 rakéták a Tornado-S rakétarendszerhez...
300-мм реактивні снаряди 9М544/9M549 для реактивної системи залпового вогню Торнадо-С
A 9M544/9M549 rakétákat páncélozott és páncélozatlan járművek, valamint élőerő elleni harcra tervezték.


 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 519
47 111
113

Biden el akarja kerülni az ukrajnai konfliktusba való belépést - közölte a Fehér Ház​


A Fehér Ház szerint Biden mindenáron el akarja kerülni az ukrajnai konfliktusba való belépést - írja a RIA Novosztyi.

Joe Biden amerikai elnök mindenáron el akarja kerülni, hogy az ország belépjen a konfliktusba - mondta Anne Neuberger, az amerikai elnök kiberbiztonsági tanácsadója.

"Minket az elnök azon törekvése vezérel, hogy mindenáron elkerüljük a háborút, és a diplomáciába fektessünk be" - mondta Neuberger a Fehér Házban tartott tájékoztatón.

"Az elnök világossá tette: nem keresünk konfliktust Oroszországgal"
- tette hozzá Neuberger.

 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 220
12 446
113

Zelenszkij: Képtelenek vagyunk teljesíteni az oroszoktól kapott ultimátumokat


Az ukrán elnök azt mondta: olyan ultimátumot kaptak az oroszoktól a béketárgyaláson, amelyet egyszerűen nem tudnak teljesíteni.

– idézi az Ukrinform hírügynökség az elnököt.
Zelenszkij azt is hozzátette: ha az oroszok ezeket meg akarják tartani, akkor fizikailag kell mindannyiukat megsemmisíteniük.

– mondta.

Az ukrán elnök végül arról beszélt, hogy azokban a városokban is csak az oroszokkal szembeni ellenállást lehet látni, amelyeket már elfoglaltak. Ezt gyilkosságokkal, megfélemlítéssel egy ideig elnyomhatják ugyan, de az emberek aztán újra és újra kimennek az utcára – mondta az államfő.
Fognak ezek ennél még rosszabb ajánlatot is kapni...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 519
47 111
113
Az Egyesült Államok évtizedekkel korábban, titokban megszerzett, szovjet gyártmányú légvédelmi felszerelést küld Ukrajnába, hogy ezzel segítsen a kelet-európai országnak védekezni az orosz légi- és rakétatámadásokkal szemben - számolt be hétfőn a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap, nevük elhallgatását kérő kormányzati illetékesekre hivatkozva.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint "1994-ben az Alabama államban található Huntsville repülőterére hatalmas, szovjet gyártmányú szállítógép érkezett", amelyről később kiderült, hogy egy S-300-as, nagy hatótávolságú, az 1980-as években a Szovjetunióban kifejlesztett légvédelmi rendszert szállított. A cikk szerint a fegyvert az Egyesült Államok "egy 100 millió dolláros titkos projekt" részeként szerezte be Fehéroroszországból, az amerikai védelmi minisztériummal (Pentagon) szerződésben álló vállalkozón keresztül.

A közelmúltban a kongresszus által elfogadott és Joe Biden amerikai elnök által aláírt éves kormányzati kiadásokról szóló törvény felhatalmazza az adminisztrációt arra, hogy az ukrán hadseregnek és a NATO-partnereknek olyan repülőgépeket, lőszereket, járműveket és egyéb felszereléseket adjon át, amelyek vagy már a tengerentúlon vannak, vagy "a meglévő készlet részét képezik".

A WSJ szerint Ukrajna már rendelkezik néhány orosz légvédelmi rendszerrel, többek között az S-300-assal, de több hasonló fegyverre lenne szüksége, hogy tompítani tudják az orosz támadásokat. Mint írják: az Egyesült Államok abban reménykedik, hogy a légvédelmi rendszerek bővítése

HOZZÁSEGÍTHETI UKRAJNÁT, HOGY LÉTREHOZZA A REPÜLÉSTILALMI ZÓNÁT SAJÁT ORSZÁGA FELETT.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 519
47 111
113
Ukrán vezérkar: az ukrán erők felrobbantottak egy Tor-M1 típusú légvédelmi rakétarendszert

Az ukrán vezérkar hétfőn a Facebookon azt állította, hogy az ukrán erők felrobbantottak egy Tor-M1 típusú légvédelmi rakétarendszert. Azt nem közölték, hogy hol. A kelet-ukrajnai hadműveleti-taktikai csoport hétfőn közölte, hogy vasárnap megsemmisítettek egy modern RB-341V típusú elektronikai zavaró állomást, amelyről fotót is közzétettek a Facebook-oldalukon – írta az MTI.

Az RB-341V (Leer-3) elektronikai zavaró állomás rendeltetése “mobiltelefon-hálózatok megfigyelése, az adattovábbítás lehallgatása, rögzítése, mobil adótornyok rendszerazonosítói, földrajzi helyzetének azonosítása, valamint az elfogott adatok továbbítása”. Az elektronikai hadviselési rendszer Orlan-10 típusú drónnal, azaz pilóta nélküli repülőeszközzel van felszerelve.


 
W

Wilson

Guest
414eb55-image.jpg
FOTÓ: EKATHIMERINI.COM

Manolis Andrulakis görög főkonzul, az utolsó EU-diplomata, akit evakuáltak az ostromlott Mariupolból, azt mondta, hogy a város bekerült azon városok közzé, amelyekről ismert, hogy a háborúk során elpusztult.

Forrás: Reuters

"Amit láttam, remélem soha senki nem fogja látni...
Mariupol felkerül a háború által teljesen elpusztított városok listájára, - Guernica, Coventry, Aleppo, Groznij, Leningrád.

Részletek: Andrulakis több tucat görögnek segített evakuálni a lepusztult városból Ukrajna orosz inváziója után.

Elhagyta Mariupolt, és 10 másik görög állampolgárral együtt Moldován át Romániába ment.

A görög külügyminisztérium szerint Andrulakisz volt az utolsó EU-diplomata, aki elhagyta Mariupolt, ahol sok lakos több mint két hete erős bombázás alatt áll az orosz hadsereg.

Legalább 10 görög meghalt és többen megsebesültek azóta, hogy Oroszország offenzívát indított Mariupol ellen.

A görög külügyminisztérium szerint több mint 150 görög állampolgárt evakuáltak a térségből.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Mariupol orosz ostroma "egy olyan terror, amelyre örökké emlékezni fogunk".

https://www.pravda.com.ua/news/2022/03/21/7333445/II ii
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 127
67 088
113
"
A pakisztáni miniszterelnök ritkán dicséri Indiát: Oroszország-Ukrajna kérdésben nem hajlok meg senki előtt] Az orosz-ukrán konfliktus kérdésében Pakisztán és India, a konfliktusban álló szomszédok ritkán találnak konszenzust – mindketten nem hajlandók követni a Nyugat Oroszország elítélésében.

Imran Khan pakisztáni miniszterelnök 20-án a Khyber-Pakhtunkhwa tartományban található Dargai városában mondott beszédet, amikor az orosz-ukrán kérdésről beszélt, India „független külpolitikáját” méltatta.

Imran Khan szerint India ragaszkodott ahhoz, hogy olajat importáljon Oroszországból az amerikai szankciók ellenére és annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szövetségese. Úgy véli, hogy Indiához hasonlóan külpolitikája is a pakisztáni lakosság hasznára válik.

„Nem hajlok meg senki előtt, és nem hagyom, hogy országunk meghajoljon” – mondta Khan"

aimran-1643879658.jpg


We are friends with Russia, and we are also friends with America; we are friends with China and with Europe; we are not in any camp: Imran Khan

Pakisztani hozzaallas.