[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 845
113
A berdyanszki kikötőben kitört tűz következtében robbanások hallatszanak. Feltehetően lőszerek robbannak fel, vagy üzemanyagtartályok égnek.

 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Nagy-Britannia hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának​

És 25 millió font (11,2 milliárd forint) pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek. Mindezt Boris Johnson brit miniszterelnök jelenti be a hét vezető ipari hatalom (G7) és a NATO csütörtöki csúcstalálkozóján Brüsszelben.
A londoni miniszterelnöki hivatal előzetes csütörtöki ismertetése szerint az újabb rakétaszállítmánnyal tízezer fölé emelkedik az ukrán hadseregnek szállított brit rakétafegyverek száma. Nagy-Britannia ugyanis az orosz invázió kezdete óta már több mint négyezer páncéltörő fegyverrel látta el Ukrajnát, köztük Javelin típusú rakétákkal és úgynevezett új generációs könnyű páncéltörő fegyverrendszerekkel (Next-Generation Light Anti-Tank Weapons Systems, NLAWS).
A brit kormány Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket is szállít Ukrajnának, és 400 millió font (csaknem 180 milliárd forint) humanitárius és gazdasági segély folyósítására is kötelezettséget vállalt.

A brit külügyminisztérium mindemellett 4,1 millió font pótlólagos sürgősségi finanszírozást nyújt a BBC közszolgálati médiatársaság külföldre sugárzó világszolgálatának, a BBC World Service-nek is a térségbe irányuló ukrán és orosz nyelvű tartalomszolgáltatás támogatására. Ennek célja a Downing Street csütörtöki közlése szerint a háborúról Oroszországban és Ukrajnában terjesztett álinformációk ellensúlyozása.
Dominic Raab brit igazságügy-miniszter elnökletével ugyancsak csütörtökön több ország igazságügyi és külügyminiszterei üléseznek Hágában, hogy összehangolják a holland városban működő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények felderítésére indított vizsgálatok támogatását.
Raab a Downing Street tájékoztatása szerint a hágai ülésen további egymillió fontos brit finanszírozást jelent be az ICC számára, emellett felajánlja, hogy a londoni rendőrség háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas katonái segítséget nyújtanak a hágai bíróságnak. (MTI)
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 955
41 228
113
3.
Talán SirHiggins említette meg az invázió elején azt ,hogy ha van esetleg köztünk rádió amatör akkor bele lehetne hallgatni az orosz radióforgalmazasba....

Nos úgy néz ki vannak akik ezt megtették és állításuk szerint orosz egységek közötti rádióbeszélgetéseket rögzítettek...

Még mielőtt valaki, habzó szájjal nekem esne,hogy ez fake , és az orosz hadsereg alakulatai a Borgokkal közösen kifejlesztett szupertitkosított hardvert használják a kommunikációra és minek rakom be a topikba, előre szólok, hogy nem érdekel, ez egy hír a valóságtartalmát nem tudom ellenőrizni, mindenki saját maga dönti el, hogy mennyire tartja igaznak...


"Az orosz egység egy valószínűsíthetően ukrán drónt is észlelt a terület felett, miközben "minden irányból tűz alatt voltak". Még aznap este megjelent egy videó, amelyen egy Bajraktár dróncsapás látható, a videót Észak-Makarivra geolokalizáltuk."


"Ebben a levélváltás-sorozatban halljuk, hogy a kommunikációs hibák hogyan késleltetik az orosz légi támogatásra irányuló sürgős kéréseket a növekvő veszteségek közepette. Harminc perccel azután, hogy az egység segítséget kért: "Elfelejtettétek a légi támogatást, [káromkodás] légi támogatást! Elfelejtettétek!"

"A rádióbeszélgetésekben olyan orosz csapatokról is hallani, akiknek szintén hiányzik a létfontosságú utánpótlás. Két példa:

"Sürgősen szükségem van üzemanyag utántöltésre, vízre és élelemre".

"A járművek elakadtak az úton. Sürgősen üzemanyagra van szükségük."

Teljesen szabványos rádió forgalmazás, nincs itt semmi újdonság, csak nyilvánosságra került.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 091
13 496
113
Strelkov tegnapi oszefoglalója:
https://vk.com/igoristrelkov

Donyeck régió: heves harcok Mariupolban, az Ugledar régióban (nem tegnap este készült, ellentétben a hivatalos jelentésekkel, amelyek alapján magam írtam és beszéltem a megszállásáról), Maryinkában és környékén, a Verhnetoretsky régióban, a Severodonetsk-Lysichansk agglomeráció, az Izyum régióban és maga a város. Tegnap az ellenséges front sehol sem tört meg, vagy nem szorult vissza jelentősen.

A DPR fegyveres erői fokozatosan mindenhol előrenyomulnak, az ukrán fegyveres erők azonban rendszeresen ellentámadásba lendülnek. És ha a dolgok így mennek tovább, - április közepére egyszerűen nem lesz "személyzet" a DPR fegyveres erői (kisebb mértékben - az LPR fegyveres erői, de a helyzet ott sem nagyon különbözik) - egyszerűen fizikailag nem maradnak meg. És a teljesen képzetlen mozgósított tartalékosokkal (akik szintén harcba kerülnek - ennek megfelelő veszteségekkel) - nem sokat nyerhetsz. Hogy megértik-e ezt az orosz parancsnokságnál, amely továbbra is nap mint nap frontális támadásokba veti a donyecki gyalogságot – nehéz válaszolni. Az ellenség is nagyon súlyos veszteségeket szenved, de mozgósítási tartaléka sokkal jelentősebb - sokszorosa. De a sorban következnek az ellenség hátsó megerősített területei Kurakhovo, Bahmut, Soledar és a Szlavjanszk-Kramatorsk-Druzskovka-Konstantinovka agglomerációban, amelyek nem kevésbé erősen megerősítettek és rendkívül kényelmetlenek a támadáshoz. Emlékeztetlek arra, hogy a birodalmi és a szovjet időkben a mozgósított katonaság legalább minimális kiképzésen és cserealkatrészeken vett részt, mielőtt a frontra küldték volna. És tankerek, tüzérek, szaggatósok és jelzőőrök (stb.) - katonai szakmájukban már kellő mértékben kiképzetten kerültek a frontra. Különben nem tudnának harcolni. Nem tudok semmit az ilyen egységek és alosztályok létrehozásáról az LDNR-ben (vagyis nem léteznek, ha lennének, akkor tudnám). És a háború hosszú ideig tart. És ha egy gyalogost még be lehet dobni abban a reményben, hogy "pár nap alatt mindent megtanul, ha életben marad", akkor kit ültetnek a katonai járművek karjai mögé, amikor "minden öreget kiütnek" - Nem értem. Sőt, AZ OROSZ FÖDERÁCIÓBÓL AZ ÖNKÉNTESEKET NEM ENGEDÉLYEZIK át a határon túlra. Gyakran még azok is, akiknek "hívásuk" van bizonyos katonai egységekhez. Ráadásul éppen az "LDNR határügynökségei" nem engednek át. Miért és miért történik ez - csak találgatni lehet ...

Nikolaev közelében és Krivoj Rogtól délre - makacs csaták is zajlottak, amelyek műveleti eredményét nem ismerem. A győztes jelentések hiányából ítélve az orosz csapatoknak nem sok sikere van ott. Ugyanez a kép - Kijev közelében. Csernyigovtól Harkovig - helyi jelentőségű harcok és összecsapások. A frontvonal nem változott.

Nagyon valószínű, hogy a következő hetekben "új front" nyílik Kijevtől nyugatra. Ezt bizonyítja, hogy a lengyelek "expedíciós alakulatukat" lázasan készülnek fel a nyugat-ukrajnai ellenségeskedésben való részvételre. Kezdettől fogva figyelmeztettem egy ilyen lépés lehetőségére a "kedves nyugati partnerek" részéről, ha az RF fegyveres erők nem érnek el döntő sikereket a "különleges művelet" első heteiben. A lengyelek úgy döntenek, hogy beavatkoznak a háborúba?

Körülbelül sokat, amit a részletekből tudok - nem tudok írni.

Még mindig nincs mozgósítás, és annak előkészítése nem is hallatszik. Enélkül pedig ezt a háborút nem lehet megnyerni. Nem tartom azonban kizártnak, hogy a Honvédelmi Minisztérium mélyén egészen más tervek születnek, mint a győzelem. Vagy ott (ahol meleg van és eddig elég biztonságos) továbbra is azzal az illúzióval szórakoztatják magukat (és nem csak magukat, hanem a "legfelsőbbet" is), hogy "az ellenség rohanni fog, a repülőgépek és rakéták teszik majd a dolgukat és az áramerősségen túli feszültséget kell”.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
A térképek is nagyrészt készítői elfogultság kérdése, hogy miként néznek ki. Ami fix, nagyjából mindegyiken, hogy az orosz előre nyomulás csiga tempóban zajlik, ha épp zajlik és nem áll. Két hete is nagyjából itt tartottak. Mariupol talán az egyetlen kivétel, de még mindig ukrán kézen van az is részben. Kelet ukrajnai rész még mindig tarja magát. Kijev pláne. Amennyiben az oroszok nem rendelnek el mozgósítást és nem visznek be a buliba, egy 300.000 fős haderőt még, nem is érnek célt. Ukrajna nagy falat, kell hozzá egy fél milliós haderő, hogy elessen. De az is lehet hogy még annál is nagyobb erő szükségeltetik.
Közben Mariupolnál annyi történt csiga lassúsággal, hogy becsült adatként meghalt kb. 7000 Azovos/egyéb nacionalista szélsőséges a nem látványos 2 hét alatt. Meg az ukránok főereje körül kialakult egy katlan. A többi pontos ;) !
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Berdjansznál kilőve Alligator-class(project 1171 Tapir) landing ship BDK-69 Orsk.
22412914_0.jpg
 
W

Wilson

Guest
77c79e7-276071136-3146698855570306-1788299876146395230-n--1-.jpg


Az ukránok szerint az orosz Orszk partraszàllító hajó semmisült meg...

A fekete-tengeri flotta megszállóinak "Orszk" nagy partraszállító hajója az oroszok által megszállt Berdyansk kikötőben megsemmisült.

Forrás
: UE beszélgetőpartnerei, fegyveres erők

Részletek : A helyi lakosok azt mondták az Ukrán Pravdának, hogy hajók égtek a kikötőben.
Ezt követően a fegyveres erők megerősítették a hajó megsemmisítését.

A közösségi oldalak jelentése szerint egy hajó elsüllyedt, további kettő lángokban állt, és velük együtt egy lőszerraktár és egy üzemanyagtartály is megsemmisült

 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113

Zelenszkij: Tényleg ilyen nagy kérés a légtér lezárása?​


Szerencsére az usankában van értelmes ember is,
a CNN műsorában Lloyd Austin elmondta, hogy az ukrán légtér lezárása, az orosz légvédelem likvidálásával kezdődne, ez pedig a III. VH-t jelentené.

(Döbbenet, hogy eljutottak eddig a felismerésig.)