[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Nem hiszem hogy az ukránok tényleg atomfegyvert akartak volna, de ha mégis akkor se lett volna értelme Oroszország ellen bevetni. Nem véletlen hogy csak akkor lett élesben atomfegyver bevetve amikor még csak egy országnak volt.

Amúgy figyelembe véve hogy Ukrajna az atomfegyverzetének leszereléséért cserébe garanciát kapott a területi épségére érthető hogy átverve érzik magukat.

Az nem érdekes, hogy én vagy Te mit gondolunk az ukrán nukiról/piszkos bombáról. Az érdekes az, hogy az orosz mit gondolt róla ... Annak meg, hogy "minek lett volna értelme" azt felejtsd el az ukránoknál ...

Ugye további indok volt orosz részről az ukrán inváziós tervek a szakadár részeken. Továbbá ugye az elmúlt 7 év népirtása ... Szintén nem érdekes, hogy ki mit gondol erről - az orosz információi illetve véleménye számított.

E mellett az ukrán és a nyugat semmiről nem volt hajlandó tárgyalni - egyébként meg kaptak egy rahedli szankciót ... Aztán annak veszélyét is érezhették, hogy amennyiben nem lépnek, akkor mondjuk pár év múlva egy nyugati technikával nyakig felpimpelt totál benackult többszázezres ukrán sereg ellen ugyanezt eljátszatják csak immáron orosz területen ... Mielőtt jönne a hülye kérdés - nem, nem akarnának atomozni a saját környékükön ...

Semmiféle garancia nem volt. Amennyiben a Budapesti Memorandum -ra gondolsz - akkor: annak a szerződésnek az angol nyelvű verziójából kimaradt ez a garancia kitétel (nem véletlenül). Másfelől egyik fél sem ratifikálta (!!). Harmadrészt egy pillanatig sem volt komolyan gondolva, hogy Ukrajnának maradhatnak azok. USA '94 -ben már elég bárdolatlan stílusban adta Ukrajna tudtára, hogy amennyiben sokáig szórakoztatják magukat ezzel a témával (ugye addigra több, mint 1 Mrd USD -t kunyerbáltak már erre - ami akkor még sok pénz volt), akkor személyesen Ők b@sszák szét az országot, akár az oroszok segítségével vagy akár a nélkül ...

Utolsósorban ez tényleg csak egy "technikai" dolog volt, a SzU szétesésekori káosz miatt. Az ukiknak végig halvány lila fogalmuk sem volt mi maradt náluk. Ugye a "piros gomb" is Moszkvában maradt végig - meg az info is.

Bizonyos értelemben pontosan - ezért a garanciáért hajtanak most a ruszkik ...
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Ok, a ruszkik visszaveszik az ukriktól azt amit Lenin adott nekik.
Marad egy ásványkincsekben nem túl gazdag ország iparvidek és tengerpart nélkül.
Kb Belorusszia, de a háború miatt talán szegényebb. Alapvetően mezőgazdasági ország. Ami ipari terméket tudnának adni, az csak a FAK államokban eladható.
Semmilyen szabványuk nem európai.
Elég szar jövő még békében is.
Hátmég ha a nyugat tolja őket továbbra is a ruszkik ellen, hogy velük véreztessék ki Oroszországot.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 908
27 656
113
Remélem, maradhat. Tina Kandelaki grúz származásó orosz tévés személyiség, bár inkább szórakoztató műsorokban szerepelt ill ilyeneket gyárt a cége, a véleményét sosem rejtette véka alá (felszólalt Szakaasvili ellen, a Jukosz ügyben stb).

Megvádolták, h ő kezeli Kadirov szoc. médiás megjelenéseit, ezért hasít a csecsen, mert profi médiaszakember csinálja. Ő állítja, h nem, hanem Kadirov elég jól látja a pályát, és mivel a kezdetektől a kevés orosz kép- és videóforrás egyike, a február 24dikei 60 000ről mostanra 1,46 millióra nőtt a telegramon a követőinek a száma. :eek: A csaj szerint Kadirov hiteles abban, amit csinál, ezért sikeres a telegram csatornája.

https://t.me/RKadyrov_95/1627
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Pár kép...
Herszon régió, mentesítés (lehet jól jött volna még,, hiszen az ukrik épp ellentámadnak ! :D:D:D)

9_KmZlyTG9k.jpg

f807gVRWFqQ.jpg

XDirOF1Wga0.jpg

hTeui37ZPYs.jpg
jUtfwIjQvuI.jpg

PY-8W_SoxDc.jpg

BKdm5a3s47w.jpg

hN_8bMexkUY.jpg

Szerintem ez a másik oldalon (Krím felé) van. Legalábbis így lett volna logikus az ukránok részéről telepíteni az elmúlt 7 évben. Arról nem is beszélve, hogy az oroszok nem tevénykednének ilyen nyugodtan, ha a másik oldalon lenne illetve ahogy írod jól is jöhetett volna Nekik ...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 058
2 769
113
Aztán annak veszélyét is érezhették, hogy amennyiben nem lépnek, akkor mondjuk pár év múlva egy nyugati technikával nyakig felpimpelt totál benackult többszázezres ukrán sereg ellen ugyanezt eljátszatják csak immáron orosz területen

Pár hete az ex ndk ágyúkat sem akartak átadni az ukriknak !
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Az feltűnt, hogy mindegyiknél kajacsomag van és jól láthatóan fogják? PR fogás? (Add meg magad és adunk enni? Vagy nekünk annyi van, hogy nekik is jut?)

Az ukránok is raknak minden videójukra orosz MRE csomagot. Lehet az oroszoknak is megtetszett ez a PR fogás - még, ha egy kicsit más tálalásban is ... :)
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 503
113
Csak egy kis adalék a jelen konfliktustól függetlenül: a működőképes atomfegyver mint olyan egy 77 éves találmány, az előállításához szükséges technológia többé nem a nagyhatalmak féltve őrzött titka.
A politikai szándék megléte esetén minden olyan ország képessé teheti magát egy-három évtized alatt atomfegyverek előállítására, amelynek megvan a tudása, ipari háttere és anyagi erőforrása egy atomerőmű üzemeltetéséhez.
Ma 32 országban összesen 437 reaktor üzemel, Kína agresszív kardcsörtetése esetén Japán (33 reaktor), Dél-Korea (24) és Tajvan (3) fel fogja fegyverezni magát záros időn belül.
Hordozóeszköznek meg egy vadászbombázó is megteszi, van élet a nukleáris triádon túl is, regionális szinten legalábbis mindenképp.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 398
23 316
113

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Nagyon bántja szemem:

Foglyul esett orosz katonák - ez így helyes! Az egyik a fogoly szóból képzett ige, a másik meg múlt idő!

Ő nem magyar és nincs magyar kötődése (rokon, ismerősök, ilyesmi), ha jól értettem. Önszorgalomból tanult magyarul. Én is ismerek jó néhány ilyen külföldön élő külföldit - háát, elég vegyes felvágott az írásuk/beszédük. Van jobb meg rosszabb is ...

Ezért e tekintetben kicsit elnézőbb a fórum pl. vele szemben ...
 

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Idegnyugtatónak is jó lehet, ha csendben elvonulunk és olvasgatunk kicsit a háttérről is :), néhány neten is elérhető könyv Ukrajna elmúlt évtizedeiről:
Ukrajna színeváltozása 1991–2008. Politikai, gazdasági, kulturális és nemzetiségi attitűdök. Ez egy tanulmánygyűjtemény, ukrán szerzők, elég régi (2009), de van benne néhány nagyon érdekes írás - ukrán xenofóbia-antiszemitizmus, kétnyelvűség, orosz kisebbség - amit érdemes elolvasni: http://real.mtak.hu/12999/1/ukrajna_konyv.pdf
A független Ukrajna - Államépítés, alkotmányozás és elsüllyesztett kincsek. Magyar szerzők, az államszervezés, szervezet (2016): http://real.mtak.hu/43376/1/ukrajna20161209_nyomdai_jo_u.pdf
Fedinec, Csilla, ed. (2019) "Kijevi csirke" : (geo)politika a mai Ukrajnában. Nemzetközi szerzőbrigád, gazdaság, kül- és belpol stb. tanulmányok. http://real.mtak.hu/92951/1/Kijevicsirke_FedinecCsillaszerk_BOOK_final.pdf

Linkelni nem tudom, de a "magos" könyvtárban fenn vannak még jó könyvek, pl. Richard Sakwa: Háború a határon / Ukrajna üllő és kalapács között https://moly.hu/konyvek/richard-sakwa-haboru-a-hataron
Mikola Rjabcsuk: Két Ukrajna https://moly.hu/konyvek/mikola-rjabcsuk-a-ket-ukrajna
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Na ez a biztos öngyilkosság az egész bolygónak. Sőt így is túl sokan vannak akiknek van. Persze ha nekünk lenne, akkor mi lennénk a királyok, de mi van ha mondjuk a románoknak vagy az ukránoknak lenne? Akkor még ha halomra gyilkolnák a magyar kisebbségeket se tudnánk tenni semmit. Így legalább az ő kezük is kötve van.
 
W

Wilson

Guest
Egyelőre nem sok jel van arra, hogy az oroszok csöves tüzérséggel nagyon közel akarnának kerülni és elkezdték volna a jól ismert rommá lövést. Szerintem direkt nem erőltetik. Kijev orosz részről olyan, mint I. vh-ban a németek vonala É-Fr-ban. Üzenik, hogy a ti területeteken vagyunk, provokálják a jelenlegi ellentámadásokat.
De szerintem kímélik a logisztikát az ostrom nem megkezdésével. Jóval kevesebb utánpótlás kell a védekezéshez és a környék kisebb városaiban oda-vissza előrenyomuláshoz, mint egy 3 milliós nagyvárosban módszeres előrenyomuláshoz.
Közben Mariupol és Harkov környékére annál több hadianyagot tudnak odavinni, ahol nekik sokkal fontosabb eredményeket elérni.

Viszont a fő jelentősége, hogy az ukránok ezekkel az ellentámadásokkal inkább az ostromgyűrűt sikeresen meg tudják akadályozni és ez elismerést érdemel. Sokkal inkább erről szól, szerintem, mint sem az ágyúk távol tartásáról. És egyelőre az ellentámadás helye is ezt mutatja, nem a főváros északi részéről akarják minél távolabb nyomni a muszkát, hanem a bezáródó gyűrű karjait akarják folyamatosan vissza tördelni és a déli utánpótlási vonalakat biztosítani.
Nem volt egyszerű a fórum keresőjével ezeket a hozzászólásokat megtalálni de sikerült.....:)

Az oroszoknak minden katonai egységüket oda kell vinniük, hogy elfoglalják Kijevet - Zsirnov..

2022. MÁRCIUS 14., HÉTFŐ, 15:35

e7b0c93-4b67ebbbb2de576aa699ad3492c4080c.jpg
ZHIRNOV, FOTÓ: NV

A kijevi városi katonai közigazgatás vezetője, Mykola Zsirnov tábornok meg van győződve arról, hogy az oroszoknak minden rendelkezésre álló emberi erőforrást össze kell gyűjteniük és a fővárosba kell hozniuk, hogy átvehessék a hatalmat.

Forrás: Zsirnov az NV-nek adott interjújában

Zsirnov: "Minden katonai kánon szerint Kijev elfoglalásához az ellenségnek egy belső és egy külső bekerítőgyűrűt kell létrehoznia. A Kijevet bevenni próbálók erőinek 5-7-szer nagyobbak kell lennie, mint az őket védőké.

A belső gyűrűbe belépő csapatoknak meg kell ostromolniuk Kijevet, a külső gyűrűbe belépőknek pedig biztosítaniuk kell a biztonságot a leszakadó erőkkel szemben. Kijev nagy város, nagy infrastruktúrával, a háború előtt több mint 4 millió lakossal. A város most már nagyon nagy csapatösszevonással rendelkezik, így most egy csoportosítás létrehozásához az ellenségnek össze kell gyűjtenie az összes rendelkezésre álló emberi erőforrást, és Kijevbe kell vinnie őket.

A második világháborúban például 2 millió ember és 42 ezer tüzérségi löveg kellett Berlin ostromához. Így most rendkívül nehéz olyan erőt létrehozni, amely megrohamozná Kijevet, még egy olyan ország számára is, mint Oroszország.

Részletek: Zsirnov emlékeztetett arra is, hogy a városban nagyon nehéz tüzelni, manőverezni, lőszert, élelmiszert és üzemanyagot szállítani. Oroszországnak is keserű tapasztalatai vannak a csecsenföldi és szíriai városokban folytatott harcokból.

A katonai közigazgatás vezetője szerint fennáll annak a lehetősége, hogy az ellenség el akarja zárni Kijevet, ostromot akar tartani, és pusztán politikai követeléseket támaszt.

Zsirnov azt is elmondta, hogy a fővárosi légvédelmi rendszer "lehetővé teszi a védelmi feladatok végrehajtását", és naponta feltöltik és megerősítik.


Ukrajna háború: A kijevi terep lelassítja az orosz csapatokat, mondják az ukrán tábornokok​

Írta: Jeremy Bowen

13 órája
A Kijev védelméért felelős két ukrán tábornok a hétfőn tartott eligazításon elmondta a BBC-nek, hogy erőik keményen küzdenek azért, hogy az orosz tüzérséget a lőtávolságon kívül tartsák, és elmagyarázta, miért gondolják, hogy a városnak vannak olyan erősségei, amelyek a különbséget jelentik az oroszokkal szemben.


Kijev élesebben érzi a háború éles érintését, valamint Oroszország pusztító tűzerejét.

Egy kilencemeletes tömbházat talált el egy orosz rakéta hétfő reggel, legalább egy ember életét vesztette, az épület pedig tönkrement, több tucat ukrán vált hajléktalanná. Rosszabb lett volna, ha sok lakót nem visznek menhelyre.

De Kijev központja és számos kiterjedt külvárosa még mindig érintetlen az orosz fegyverektől. Más ukrán városokat is nagyon erősen lövi az orosz tüzérség, és sok ember vesztette életét.

A megmaradt kijevi polgárok – talán fele Nyugat-Ukrajnába költözött vagy elhagyta az országot – azzal a lehetőséggel néz szembe, hogy ugyanez a brutális élmény vár rájuk.....

Folyók és tőzeglápok segítik a védekezést​

A Kijev védelméért felelős tábornokok azt mondták, keményen küzdenek azért, hogy az orosz tüzérséget hatótávolságon kívül tartsák, de elfogadták, hogy a főváros ki van téve a rakétáknak.

Mindazonáltal a város domborzata az ő oldalukon áll, mondta nekem Andrij Kriscsenko tábornok. A város nagy és szerteágazó. Folyók vágják több részre, nemcsak a Kijevet kettéosztó hatalmas Dnyeper, hanem a mellékfolyói is.

Andrea Kriscsenko tábornok

Andrij Kriscsenko tábornok (középen) szerint a Kijevet körülvevő terep megnehezíti a csapatok nagyszabású mozgását.

„Egyrészt nehéz védekezni, tekintve, hogy nagyon nagy a területe” – mondta nekem. "De másrészt ez meg is könnyíti a védekezést. Folyók, hidak vannak a városban. Csapataink védelmet és erődítményeket építenek.
"A város körül sok kis folyó ömlik a Dnyeperbe, és sok a tőzegláp, tehát ez azt jelenti, hogy a terület nem alkalmas nagyszabású csapatmozgatásra."

Kryschenko tábornok, aki egyben alpolgármester is, ugyanolyan ruhát viselt hadseregzöldben, mint Volodimir Zelenszkij elnöke, hogy összegyűjtse népét, lenyűgözze szövetségeseit és feldühítse ellenségeit. A tábornokból az elnök optimizmusa is áradt.

A tábornok szerint további előnye, hogy Kijev ipari város, üzemek és gyárak előállítják az erődítményekhez szükséges dolgokat - betontömbök, homokzsákok és különféle "vad" külsejű tankelhárító akadályokat.

Szergij Knyazev tábornok egy nagy interaktív képernyőn követte nyomon a Kijev felé haladó orosz hadsereget a bázisukon.

Szergij Knyazev tábornok nyomon követi az orosz hadsereg Kijev felé haladását egy nagy interaktív képernyőn a hadsereg bázisán.

Elmagyarázták, hogy megtámadták és leállították két fő lökést, egyet keletről és egyet északnyugatról, amelyek magukban foglalták a sokat emlegetett 64 km-es (40 mérföldes) orosz oszlopot is .
Azt mondták, hogy megtámadták és feloszlatásra kényszerítették, és ragaszkodtak ahhoz, hogy ez már nem jelent veszélyt számukra.

Stratégiai hidak felrobbantása​

Az oroszok továbbra is az északnyugatra helyezik a hangsúlyt. Knyazev tábornok rámutatott, hogy szerinte az orosz gyalogság legközelebbi hadereje. Az Irpin folyó másik partja volt, körülbelül 20 km-re (12 mérföldre) Kijev központjától.

Az ukránok jól szervezett és jól felfegyverzett haderőt vetettek be, amely stratégiai hidakat robbantot fel. Az Irpin városából kitelepített emberek ezrei keltek át folyó felett az egyik híd maradványain néhány holmijukkal, és nagyon gyakran kutyáikkal és macskáikkal.
De az oroszok, mondta Knyazev tábornok, nem tudták követni őket.
"Olyan mocsaras területek ezek, és nem tudnak elhaladni mellettük. Ha nem lennének ukrán katonák, egyszerűen átdobnának egy pontont a folyón. De mi ott vagyunk, és el akarjuk pusztítani őket."

A térkép a főváros Kijev legfontosabb helyeit, az orosz előrenyomulás és a közelmúltbeli csapások területeit mutatja.  március 14-én frissítve

1px átlátszó vonal

Miközben beszélgettünk, egy másik rakéta robbant fel nem messze az elsőtől. A robbanás zaját tisztán lehetett hallani a hadiszobában. – Figyelj – mondta egy fiatalabb tiszt –, hogy a légvédelmünk eltalálta a rakétát.

De nem a levegőben lőtték ki a rakétát. Egy trolibusz kalauz meghalt, amikor földet ért ,és amely egy sor épületet is tönkretett.

Az ukrán katonai siker meglepte barátaikat és ellenségeiket. Az elnök és parancsnokai több mint elégedettek hadseregük és több ezer önkéntes teljesítményével.
De az oroszok még nem fordították teljes erejüket a fővárossal szemben.

 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba