[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Idegnyugtatónak is jó lehet, ha csendben elvonulunk és olvasgatunk kicsit a háttérről is :), néhány neten is elérhető könyv Ukrajna elmúlt évtizedeiről:
Ukrajna színeváltozása 1991–2008. Politikai, gazdasági, kulturális és nemzetiségi attitűdök. Ez egy tanulmánygyűjtemény, ukrán szerzők, elég régi (2009), de van benne néhány nagyon érdekes írás - ukrán xenofóbia-antiszemitizmus, kétnyelvűség, orosz kisebbség - amit érdemes elolvasni: http://real.mtak.hu/12999/1/ukrajna_konyv.pdf
A független Ukrajna - Államépítés, alkotmányozás és elsüllyesztett kincsek. Magyar szerzők, az államszervezés, szervezet (2016): http://real.mtak.hu/43376/1/ukrajna20161209_nyomdai_jo_u.pdf
Fedinec, Csilla, ed. (2019) "Kijevi csirke" : (geo)politika a mai Ukrajnában. Nemzetközi szerzőbrigád, gazdaság, kül- és belpol stb. tanulmányok. http://real.mtak.hu/92951/1/Kijevicsirke_FedinecCsillaszerk_BOOK_final.pdf

Linkelni nem tudom, de a "magos" könyvtárban fenn vannak még jó könyvek, pl. Richard Sakwa: Háború a határon / Ukrajna üllő és kalapács között https://moly.hu/konyvek/richard-sakwa-haboru-a-hataron
Mikola Rjabcsuk: Két Ukrajna https://moly.hu/konyvek/mikola-rjabcsuk-a-ket-ukrajna
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Na ez a biztos öngyilkosság az egész bolygónak. Sőt így is túl sokan vannak akiknek van. Persze ha nekünk lenne, akkor mi lennénk a királyok, de mi van ha mondjuk a románoknak vagy az ukránoknak lenne? Akkor még ha halomra gyilkolnák a magyar kisebbségeket se tudnánk tenni semmit. Így legalább az ő kezük is kötve van.
 
W

Wilson

Guest
Egyelőre nem sok jel van arra, hogy az oroszok csöves tüzérséggel nagyon közel akarnának kerülni és elkezdték volna a jól ismert rommá lövést. Szerintem direkt nem erőltetik. Kijev orosz részről olyan, mint I. vh-ban a németek vonala É-Fr-ban. Üzenik, hogy a ti területeteken vagyunk, provokálják a jelenlegi ellentámadásokat.
De szerintem kímélik a logisztikát az ostrom nem megkezdésével. Jóval kevesebb utánpótlás kell a védekezéshez és a környék kisebb városaiban oda-vissza előrenyomuláshoz, mint egy 3 milliós nagyvárosban módszeres előrenyomuláshoz.
Közben Mariupol és Harkov környékére annál több hadianyagot tudnak odavinni, ahol nekik sokkal fontosabb eredményeket elérni.

Viszont a fő jelentősége, hogy az ukránok ezekkel az ellentámadásokkal inkább az ostromgyűrűt sikeresen meg tudják akadályozni és ez elismerést érdemel. Sokkal inkább erről szól, szerintem, mint sem az ágyúk távol tartásáról. És egyelőre az ellentámadás helye is ezt mutatja, nem a főváros északi részéről akarják minél távolabb nyomni a muszkát, hanem a bezáródó gyűrű karjait akarják folyamatosan vissza tördelni és a déli utánpótlási vonalakat biztosítani.
Nem volt egyszerű a fórum keresőjével ezeket a hozzászólásokat megtalálni de sikerült.....:)

Az oroszoknak minden katonai egységüket oda kell vinniük, hogy elfoglalják Kijevet - Zsirnov..

2022. MÁRCIUS 14., HÉTFŐ, 15:35

e7b0c93-4b67ebbbb2de576aa699ad3492c4080c.jpg
ZHIRNOV, FOTÓ: NV

A kijevi városi katonai közigazgatás vezetője, Mykola Zsirnov tábornok meg van győződve arról, hogy az oroszoknak minden rendelkezésre álló emberi erőforrást össze kell gyűjteniük és a fővárosba kell hozniuk, hogy átvehessék a hatalmat.

Forrás: Zsirnov az NV-nek adott interjújában

Zsirnov: "Minden katonai kánon szerint Kijev elfoglalásához az ellenségnek egy belső és egy külső bekerítőgyűrűt kell létrehoznia. A Kijevet bevenni próbálók erőinek 5-7-szer nagyobbak kell lennie, mint az őket védőké.

A belső gyűrűbe belépő csapatoknak meg kell ostromolniuk Kijevet, a külső gyűrűbe belépőknek pedig biztosítaniuk kell a biztonságot a leszakadó erőkkel szemben. Kijev nagy város, nagy infrastruktúrával, a háború előtt több mint 4 millió lakossal. A város most már nagyon nagy csapatösszevonással rendelkezik, így most egy csoportosítás létrehozásához az ellenségnek össze kell gyűjtenie az összes rendelkezésre álló emberi erőforrást, és Kijevbe kell vinnie őket.

A második világháborúban például 2 millió ember és 42 ezer tüzérségi löveg kellett Berlin ostromához. Így most rendkívül nehéz olyan erőt létrehozni, amely megrohamozná Kijevet, még egy olyan ország számára is, mint Oroszország.

Részletek: Zsirnov emlékeztetett arra is, hogy a városban nagyon nehéz tüzelni, manőverezni, lőszert, élelmiszert és üzemanyagot szállítani. Oroszországnak is keserű tapasztalatai vannak a csecsenföldi és szíriai városokban folytatott harcokból.

A katonai közigazgatás vezetője szerint fennáll annak a lehetősége, hogy az ellenség el akarja zárni Kijevet, ostromot akar tartani, és pusztán politikai követeléseket támaszt.

Zsirnov azt is elmondta, hogy a fővárosi légvédelmi rendszer "lehetővé teszi a védelmi feladatok végrehajtását", és naponta feltöltik és megerősítik.


Ukrajna háború: A kijevi terep lelassítja az orosz csapatokat, mondják az ukrán tábornokok​

Írta: Jeremy Bowen

13 órája
A Kijev védelméért felelős két ukrán tábornok a hétfőn tartott eligazításon elmondta a BBC-nek, hogy erőik keményen küzdenek azért, hogy az orosz tüzérséget a lőtávolságon kívül tartsák, és elmagyarázta, miért gondolják, hogy a városnak vannak olyan erősségei, amelyek a különbséget jelentik az oroszokkal szemben.


Kijev élesebben érzi a háború éles érintését, valamint Oroszország pusztító tűzerejét.

Egy kilencemeletes tömbházat talált el egy orosz rakéta hétfő reggel, legalább egy ember életét vesztette, az épület pedig tönkrement, több tucat ukrán vált hajléktalanná. Rosszabb lett volna, ha sok lakót nem visznek menhelyre.

De Kijev központja és számos kiterjedt külvárosa még mindig érintetlen az orosz fegyverektől. Más ukrán városokat is nagyon erősen lövi az orosz tüzérség, és sok ember vesztette életét.

A megmaradt kijevi polgárok – talán fele Nyugat-Ukrajnába költözött vagy elhagyta az országot – azzal a lehetőséggel néz szembe, hogy ugyanez a brutális élmény vár rájuk.....

Folyók és tőzeglápok segítik a védekezést​

A Kijev védelméért felelős tábornokok azt mondták, keményen küzdenek azért, hogy az orosz tüzérséget hatótávolságon kívül tartsák, de elfogadták, hogy a főváros ki van téve a rakétáknak.

Mindazonáltal a város domborzata az ő oldalukon áll, mondta nekem Andrij Kriscsenko tábornok. A város nagy és szerteágazó. Folyók vágják több részre, nemcsak a Kijevet kettéosztó hatalmas Dnyeper, hanem a mellékfolyói is.

Andrea Kriscsenko tábornok

Andrij Kriscsenko tábornok (középen) szerint a Kijevet körülvevő terep megnehezíti a csapatok nagyszabású mozgását.

„Egyrészt nehéz védekezni, tekintve, hogy nagyon nagy a területe” – mondta nekem. "De másrészt ez meg is könnyíti a védekezést. Folyók, hidak vannak a városban. Csapataink védelmet és erődítményeket építenek.
"A város körül sok kis folyó ömlik a Dnyeperbe, és sok a tőzegláp, tehát ez azt jelenti, hogy a terület nem alkalmas nagyszabású csapatmozgatásra."

Kryschenko tábornok, aki egyben alpolgármester is, ugyanolyan ruhát viselt hadseregzöldben, mint Volodimir Zelenszkij elnöke, hogy összegyűjtse népét, lenyűgözze szövetségeseit és feldühítse ellenségeit. A tábornokból az elnök optimizmusa is áradt.

A tábornok szerint további előnye, hogy Kijev ipari város, üzemek és gyárak előállítják az erődítményekhez szükséges dolgokat - betontömbök, homokzsákok és különféle "vad" külsejű tankelhárító akadályokat.

Szergij Knyazev tábornok egy nagy interaktív képernyőn követte nyomon a Kijev felé haladó orosz hadsereget a bázisukon.

Szergij Knyazev tábornok nyomon követi az orosz hadsereg Kijev felé haladását egy nagy interaktív képernyőn a hadsereg bázisán.

Elmagyarázták, hogy megtámadták és leállították két fő lökést, egyet keletről és egyet északnyugatról, amelyek magukban foglalták a sokat emlegetett 64 km-es (40 mérföldes) orosz oszlopot is .
Azt mondták, hogy megtámadták és feloszlatásra kényszerítették, és ragaszkodtak ahhoz, hogy ez már nem jelent veszélyt számukra.

Stratégiai hidak felrobbantása​

Az oroszok továbbra is az északnyugatra helyezik a hangsúlyt. Knyazev tábornok rámutatott, hogy szerinte az orosz gyalogság legközelebbi hadereje. Az Irpin folyó másik partja volt, körülbelül 20 km-re (12 mérföldre) Kijev központjától.

Az ukránok jól szervezett és jól felfegyverzett haderőt vetettek be, amely stratégiai hidakat robbantot fel. Az Irpin városából kitelepített emberek ezrei keltek át folyó felett az egyik híd maradványain néhány holmijukkal, és nagyon gyakran kutyáikkal és macskáikkal.
De az oroszok, mondta Knyazev tábornok, nem tudták követni őket.
"Olyan mocsaras területek ezek, és nem tudnak elhaladni mellettük. Ha nem lennének ukrán katonák, egyszerűen átdobnának egy pontont a folyón. De mi ott vagyunk, és el akarjuk pusztítani őket."

A térkép a főváros Kijev legfontosabb helyeit, az orosz előrenyomulás és a közelmúltbeli csapások területeit mutatja.  március 14-én frissítve

1px átlátszó vonal

Miközben beszélgettünk, egy másik rakéta robbant fel nem messze az elsőtől. A robbanás zaját tisztán lehetett hallani a hadiszobában. – Figyelj – mondta egy fiatalabb tiszt –, hogy a légvédelmünk eltalálta a rakétát.

De nem a levegőben lőtték ki a rakétát. Egy trolibusz kalauz meghalt, amikor földet ért ,és amely egy sor épületet is tönkretett.

Az ukrán katonai siker meglepte barátaikat és ellenségeiket. Az elnök és parancsnokai több mint elégedettek hadseregük és több ezer önkéntes teljesítményével.
De az oroszok még nem fordították teljes erejüket a fővárossal szemben.

 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 603
25 031
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 312
55 650
113

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Csak egy kis adalék a jelen konfliktustól függetlenül: a működőképes atomfegyver mint olyan egy 77 éves találmány, az előállításához szükséges technológia többé nem a nagyhatalmak féltve őrzött titka.
A politikai szándék megléte esetén minden olyan ország képessé teheti magát egy-három évtized alatt atomfegyverek előállítására, amelynek megvan a tudása, ipari háttere és anyagi erőforrása egy atomerőmű üzemeltetéséhez.
Ma 32 országban összesen 437 reaktor üzemel, Kína agresszív kardcsörtetése esetén Japán (33 reaktor), Dél-Korea (24) és Tajvan (3) fel fogja fegyverezni magát záros időn belül.
Hordozóeszköznek meg egy vadászbombázó is megteszi, van élet a nukleáris triádon túl is, regionális szinten legalábbis mindenképp.
A Magyar atomipar elég fejlett, és sok kutatólaborunk van, így 2 hét- 1 hónap lenne egy primitív atombomba legyártása nekünk. Németeknek valamivel gyorsabban menne, sok országnak kicsit lassabban. De ha felmerülne már csak a gondolat is, kb 1-1,5 órán belül nem élne egy főbb kormánytag sem.
Nem kellenek évtizedek. Ez ami félelmetes.
Ahol van atomerőmű, és egyetemi kutatólaborok, ahol van centrifuga (ilyen az összes természettudományi, egészségügyi egyetemi szak, laborjában van valahol akár több tucat is), az képes rá, ugyanis ezek a szűk keresztmettszetei a gyártásnak.
 
W

Wilson

Guest
Mariupol elesett már? Olvastam, hogy elfoglalták a városházát.

Ahogy eddig néztem a híreket és a találgatásokat, az oroszok főleg az előbb említett város ellen nyomulnak és gondolom az elfoglalását várják, hogy tovább folytassák a többi régiói hadműveleteiket. Feltéve ha képesek rá természetesen.
Tegnap esti orosz hírek szerint nem foglalták még el...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 603
25 031
113
Az feltűnt, hogy mindegyiknél kajacsomag van és jól láthatóan fogják? PR fogás? (Add meg magad és adunk enni? Vagy nekünk annyi van, hogy nekik is jut?)
Lehet furcsán hangzik, de a hadifoglyokat is etetni kell. Gyorsan megkapják a napi fejadagot mikor "leltárba" kerülnek, így az első napi étkeztetés letudva, a médiának is van mutogatni valója.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 908
15 206
113
Szerintem ez a másik oldalon (Krím felé) van. Legalábbis így lett volna logikus az ukránok részéről telepíteni az elmúlt 7 évben. Arról nem is beszélve, hogy az oroszok nem tevénykednének ilyen nyugodtan, ha a másik oldalon lenne illetve ahogy írod jól is jöhetett volna Nekik ...

A hírekből és a csapból is egyértelműen lejön, hogy mindenhol jól jönne nekik, hisz fergeteges ellentámadás van. Meg sem állnak Vlagyivosztokig ! ;)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 553
32 043
113
.


Eddig proxy-háborúkban nem volt szokás "levadásztatni" a másik nagykutya vezérkarát, és ehhez nyíltan, aktív segítséget adni !
Nem szimpatikus az USA által szintet lépett folyamat, de azt tippelem válasz-minimumnak, hogy a Közel-Keleten eddig visszafogott (arab)gyeplő be lesz dobva a "lovak közé", megtáltosodik a Nyugat/USA ellenes "merénylős" tevékenység!

Pont most szállítják le tömegével a nyomonkövethetetlen fegyvereket ehhez a folyamathoz(Ukrajnába). :(


.
Majd visszakapják. Musk helyében nem utaznék oroszbarát országba.
Az ukránok magukért harcolnak nyugati támogatással. Ha bábok lennének, akkor elfutottak volna már. Egy báb nem akar meghalni.
Pedig ujjbábok.
Ezek a gyáva csecsenek, :eek:
KERESD A HIBÁT játékuk következő része:

Egy kis hiteles BBC.


Egy Szentendre méretű ukrán kisváros, a főleg mezőgazdaságból élők által lakott Voznyeszenszk a lakosság teljes összefogásával nem csupán totálisan visszaverte az őket ért orosz agressziót, meggátolva, hogy egy fontos hídon át Odessza felé jussanak, a megszállók a 400 főből 100 katonát (25%), egy támadóhelikoptert, harminc járművet és tankot veszítettek, tizenöt tankot ebből működőképesen sikerült megszerezni, miután mindent hátrahagyva, fejvesztve menekültek el, de a honvédők ellentámadásba is lendültek és 100 kilométerre keletre visszaűzték őket.

A voznyeszenszki csata nagy morális siker, és egyrészt megmutatja, mennyire fontosak a demokráciák fegyverszállításai, mert azok tették lehetővé a győzelmet, de még inkább azt, hogy micsoda hihetetlen eltökéltség és hősiesség van az ukránokban, ilyen morállal védekező, gyakorlailag népfelkelésben lévő és ekkora országot nem lehet megtörni és elfoglalni soha. Porig rombolni, háborús bűnökkel terrorbombázni igen, meghódítani nem, minden négyzetméterért harcolni fognak és óriási veszteségeket fognak okozni az agresszornak. Putyin veszített.

"Óriási erőfeszítés volt az egész város részéről" - mondta Alexander, egy helyi boltos, aki egy AK47-essel videózta magát a fronton, és felkiáltott: "Gyertek csak, kicsi szépségeim!", miközben egy másik önkéntes rakétameghajtású gránátot lőtt az orosz állások felé. „Vadászpuskát használtunk, az emberek téglákat és korsókat (sic!) dobáltak a ruszkikra. Az öregasszonyok nehéz homokzsákokat töltöttek. Az oroszok nem tudták, merre nézzenek, és honnan jön a következő támadás. Soha nem láttam, hogy a közösség így összeállt volna" - mondta a híd kicsavarodott roncsai mellett állva, amelyet az ukrán erők órákon belül megsemmisítettek, az első orosz támadástól számolva.

"Sietve távoztak, egy éjszaka. Mindent hátrahagytak - csizmát, zoknit, páncélt, sisakot -, csak felpakolták halottaikat és sebesültjeiket, és elfutottak." A helyi temetkezési vállalkozó, Mikhajlo Szokurenko dolga volt, hogy a mezőkön további orosz holttestekre vadásszon, majd berakja őket egy vagonba. "Nem tartom őket emberi lényeknek (azok után, amit itt tettek). De rossz lenne, ha kinn hagynák a testeket a mezőn, és még a haláluk után is megijesztenék az embereket" - mondta. "Ezek az oroszok betegek agyilag, ezért résen kell lennünk. De jön a győzelem, és kiszorítjuk az oroszokat az egész országból."

(A képen középen a 32 éves polgármester.)
A ziherejsztű mit jelent a polgi és baloldali haverján? A pelenkát fogják vele össze?
Nekem úgy tűnik a mögötte állón is ukrán egyenruha van, mit követhetett el?
Dezertőr, gondolom.
Ezek a sötétfehér velsziek, olyanok mint a swájcinéger?
Mi van ő lesz Zselécske hóhérja? Vagy mi? :D
:D:D
De előtte egy kis ungabunga. Zelinek belefér.
Pont ezt szajkózom a "Z" nap óta.
(folyt.)

A Krím függetlenségi harca
Nem ehhez kapcsolódik a krími fejlődés is?
Elfelejtjük, hogy a Krím független volt, még Ukrajna függetlenné válása előtt. 1991 januárjában, amíg a Szovjetunió még létezett, a Krím-félszigeten népszavazást tartottak Moszkvából, és nem Kijevből. Így lett Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság. Ukrajna csak hat hónappal később, 1991 augusztusában tartotta meg a függetlenségi népszavazást. Ekkor a Krím nem tekintette magát Ukrajna részének. De Ukrajna ezt nem fogadta el. 1991 és 2014 között folyamatos küzdelem folyt a két entitás között. A Krímnek saját alkotmánya volt, saját hatóságaival. 1995-ben a budapesti memorandum ösztönzésére Ukrajna különleges erőkkel megdöntötte a krími kormányt, és hatályon kívül helyezte alkotmányát. De erről soha nem esik szó, mert az egészen más megvilágításba helyezné a jelenlegi fejleményt.

Mit akartak a krími lakosok?
Ami azt illeti, a krímiek függetlennek tekintették magukat. 1995-től a Krím-félszigetet Kijev rendeletei irányították. Ez teljesen ellentmondott az 1991-es népszavazásnak, és megmagyarázza, hogy a Krím-félszigeten miért tartottak új népszavazást 2014-ben, miután Ukrajnában az illegális puccs után az új ultranacionalista kormány került hatalomra. Eredménye nagyon hasonló volt a 30 évvel korábbihoz. A népszavazás után a Krím kérte, hogy csatlakozzanak az Orosz Föderációhoz. Nem Oroszország hódította meg a Krímet, hanem az emberek hatalmazták fel hatóságaikat, hogy felkérjék Oroszországot a befogadásukra. Oroszország és Ukrajna között 1997-ben barátsági szerződés is született, amelyben Ukrajna garantálta az országban élő kisebbségek kulturális sokszínűségét. . Amikor 2014 februárjában az orosz nyelvet hivatalos nyelvként betiltották, az megsértette ezt a szerződést.
Most már világossá válik, hogy aki mindezt nem tudja, fennáll annak a veszélye, hogy rosszul ítéli meg a helyzetet.
Vissza a minszki megállapodásokhoz. Ukrajna és az autonóm köztársaságok mellett voltak kezesek, ukrán oldalon Németország és Franciaország, az önjelölt köztársaságok oldalán pedig Oroszország. Ezt a szerepet az EBESZ keretein belül töltötték be. Az EU nem érintett, ez csupán az EBESZ ügye. Ukrajna közvetlenül az I. Minszki Megállapodások után terrorellenes hadműveletet indított a két autonóm köztársaság ellen. Az ukrán kormány teljesen figyelmen kívül hagyta a most aláírt megállapodást ennek a műveletnek a végrehajtásáról. Az ukrán hadsereg újabb teljes vereséget szenvedett Debalcevóban. Ez egy kudarc volt.
Ezt pontosan látja minden értelmes ember.
Én 1982-83-ban éltem az akkori Leningrádban. Érdekes világ volt, de erről még most sem írok, pedig több, mint 30 év telt el. Csakugyan annyi főtisztjük volt (ezredestől felfelé), hogy a számuk meghaladta a mi hadseregünk számát. (Lehet, hogy kis túlzás, de nem annyira elrugaszkodott. )Azóta nyilván kevesebb lett, de bizonyára most is van belőlük elegendő. Én nem izgulnék a számuk okán. És nem tudjuk, valójában mennyi esett el.
Vajon mennyit lőttek le a sajátjai?
De a határ innenső oldalán álló törökök is ;)
A csecsenek pacsiznak a törökökkel.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 196
29 224
113
A végén még ő váltja Putyint! :)
A másik talány vagy meglepetés számomra Medvegyev. Putyinra mondják, h megkeseredett / csalódott a Nyugatban. Olvasom a Kismedvegy telegram-ra írt bejegyzéseit... Háát.. Ő volna a liberális az orosz elitben. Vagy átbaxtak minket, vagy ha tényleg ő az, akkor kva nagy baj van..

https://t.me/s/medvedev_telegram

"
All political forces in Europe are trying to take advantage of this situation, to put it bluntly, to achieve their own domestic political goals. And they are in every country: someone has elections, someone has a crisis, someone needs to create a coalition with someone else. And for this you always need to find a target or an enemy.

In this case, our country is chosen as the enemy. Therefore, this rhetoric is not surprising for me, although it periodically goes off scale simply beyond the bounds of understanding, beyond the bounds, as they say, of good and evil."

(gúgli ferdítő alapján én magyarul)

Európában minden politikai erő előnyt próbál kovácsolni a szituációból, ha fogalmazhatok őszintén, a saját belpolitikai céljaikat akarják elérni. Minden országban: néhányban választás lesz, máshol válság van, néhány koalíciós kényszerben van. Ehhez pedig célpontra vagy ellenségre van szükség.

Így most a mi országunkat választották ellenségnek. Ezért ez a retorika nem lep meg, bár időről időre túlmegy a józan ész határán, túl ahogy ők mondják, a jó és rossz kategóriáin.

Aztán ahogy Bidenről fogalmaz, hát azt se teszi zsebre az öreg.