[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 856
113
A negyven éves
T-72, BMP -2 fa kard.
Hibázott.
Nagyon nagyot. Ezt ki fogják használni Oroszország ellenségei.

Kibaszott a fiatal oroszok generációval.
Megy majd a szerecsenmozsdatás, hogy elérte célját, ennyit akart csakstb
Tehát nem bírja gazdaságilag.
Gyenge. Ezért hibázott nagyot..
Történelmi hiba.
arra nem gondolsz,hogy direkt nincsenek bevetve a modernebb cuccok ? (talán beszéltük már itt hogy hirtelen kellett menni és ezekkel a régi lomokal "vágtattak" be) ,mindenki hiányolta a modernebb orosz vasakat (nem ARMATA) ,azt meg ne tételezzük már fel,hogy a haderejük T-72-ből meg BMP-2ből áll mert ez megint nem igaz .. úgy tűnik mint ha várnának ezekkel valamire .. (NATO ellencsapás ? ) az is megvan nekem mielőtt írnád,hogy felbukkannak modernebb motyók a hadszintéren,de még mindig nem ez a jellemző .. tehát valamiért várnak velük,valamiért tartalékolják ezeket ..(nem a darabszám miatt!!)
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 304
113
Holzzáértőktől kérdem (pl.: @Filter @dudi) milyen stratégiai vagy egyéb megfontolás vezérelhette a tegnapi napon a Harkovtól keleti irányba történő előrenyomulást? (Piros nyíllal jelölt települések.)

5580327.jpg

Igaz, valószínűleg a váratlan támadásnak számos orosz esett áldozatul a harcoknak (vagy a fogságba esésnek), de voltak komoly ukrán veszteségek is. Én laikusként úgy látom, hogy sok gyakorlati haszna -a morál erősítésén túl- nem volt, hogy a vélhetően eddig megerősített állásokból, a lakó és civil területek védelméből megkockáztassanak egy ilyen irányú, nyílt terepen történő támadást. Ahol ráadásul ezután sokkal fokozottabban ki lehetnek téve az orosz tüzérségi támadásnak is.
Harkov több forrás szerint nincs teljesen körbezárva, tehát kitörni nem kell. A nyert távolságok nagyjából 1 illetve 2 km nagyságrendűek, tehát ezzel sem látom indokoltságát.
<img src="https://kepkuldes.com/images/0a0f0dab91b3b0a76453d26c2abbb306.png" alt="0a0f0dab91b3b0a76453d26c2abbb306.png" border="0" />


Ami lejön így Satelit kép alapján....
1. Piros nyilak- Magaslatok, "Meddőhányó"-k talán(?), sűrű növényzettel . Uralgó pont.
2. Sárga nyíl- Magaslat, ipari létesítménnyel. Kiváló támpontnak, közvetlen csatlakozás az aglomerációhoz.
3. Rózsaszín vonalak- Horhosok, vízmosások , rejtett mozgás nagy területen.
4. Kék vonal- Vízfelület.
A városra támaszkodó védelemnek kedvező terület. A terület átszabdaltsága és osztottsága ( Horhosok vízmosások) akadályozza a gépesített erők mozgását, " Csatornázva" azokat egy rögzített irányba, a természet által szektorokra osztott területen.
A terület a magaslatokról meztőgazdasági volta miatt könnyen belátható, ellenőrizhető. A nyugati fegyverrendszereket használó, gyorsan mozgó csoportoknak kiváló védelmi terület.
Az ellenséges erőknek magukat több kilóméteren át exponálva kellene előnyomulniuk.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Ukrajna elkezdte vasúton a gabonaexportot. Nem tudni, melyik kikötő felé... Havi 600 000 tonna szállitását tartják lehetségesnek igy. Nekem ez optimistának tünik. Ez kb napi 10 vonat lenne.
Jelenleg 20 mio t gabona vár exportra. Az utolsó évben 44 mio tonnát exportáltak, de ez évben csak alig 1 mio tonnát.
(Die Presse)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Ukrajna elkezdte vasúton a gabonaexportot. Nem tudni, melyik kikötő felé... Havi 600 000 tonna szállitását tartják lehetségesnek igy. Nekem ez optimistának tünik. Ez kb napi 10 vonat lenne.
Jelenleg 20 mio t gabona vár exportra. Az utolsó évben 44 mio tonnát exportáltak, de ez évben csak alig 1 mio tonnát.
(Die Presse)
Jó kis cél a cm-nek.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and Renitens

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A térkép már szerepelt, néhány mérést végeztem hozzá:

FOzPpQnXIAEg6El


A nem orosz ellenőrzés alatt álló (nem piros) terület kiterjedése hozzávetőleg 50 km2.
Ennek városi frontvonala nagyjából 35 km hosszú, míg a tengerrel kb. 15 km-en határos.
Az ukrán ellenőrzés alatt álló (kék) terület kiterjedése nagyjából 30 km2.
Ennek városi frontvonala még mindig kb. 25 km hosszú.

Ezek elég jelentős távolságok, illetve területek, mindazonáltal a város teljes, 166 km2-es területének már csak kb. negyedét jelentik.

A Wikipedian is van oldala Mariupol ostromának, az itt közölt térkép lényegében ugyanezt az állást mutatja:

2290px-Situation_in_Mariupol.svg.png


A fénykorában több, mint félmilliós város területe nagyjából annyi, mint Budapest harmada, vagy mint Buda önmagában.
A lakosság száma ma is több, mint 400 ezer, a háború előtt 44 százalékuk orosz volt.
Az apró történelmi városmagon kívül Kertvárosi részek és lakótelepek váltják egymást, az utóbbiakat súlyosabban érintik a harcok.

026e0000-0aff-0242-2618-08da0c98d153_w1071_s_d3.jpg


large_U1KsMzaw6eUCF4GN.jpg


A háttérben feltűnik a hatalmas Azovstal acélmű, az egykori szovjeti iparosítás egyik emblematikus eredménye.
A nagyjából 800 hektáron elterülő nagyüzem gigászi épületeinek labirintusa tökéletes terep a védőknek, a civil lakosság hiánya miatt itt viszont a támadóknak sem kell visszafogniuk a tűzerőt.

152_mariupol_serhii_korovainyi.webp


azovstal.jpg
 
W

Wilson

Guest
"Az Orosz Föderáció védelmi miniszterhelyettese, Alekszandr Fomin vezérezredes a Visnyevszkij katonai kórház egyik kirendeltségében állami kitüntetéseket adott át azoknak a sebesült orosz katonáknak, akik a Donbass védelmét szolgáló különleges művelet során kitüntették magukat.

Kilenc Bátorságrenddel tüntették ki az ukrajnai különleges katonai művelet résztvevőit. Korábban az Orosz Föderáció elnökének rendeletét adta ki ezeknek a katonai személyzetnek a kitüntetéséről.
A katonák az egészségügyi intézményből való elbocsátása után rehabilitációra mennek az osztályok egészségügyi központjaiba és szanatóriumaiba a teljes gyógyulás érdekében."

Eddig a hír a felvételen látható kitünteteknek érdemes nézni az arcát....
Mindegyik fiatal ember a kitüntetettek közül nyolcnak amputálták a lábát, kilencediknek pedig az egyik karja hiányzik......:(

A videó az alábbi linkben látható....

 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Igen, erre én is gondoltam, de ez a távolság nagyrészt a kézi fegyverekre lesz hatással, illetve a város egyes részeit valóban védheti ezen kisebb kaliberű fegyverektől, de a csapatokat meg sokkal intenzívebb tűzcsapás érheti -a beépítettség jellege, vagy éppen az előretolt állásba való utánpótlás szállítás miatt is. Bár kétségtelen, hogy a természeti adottságai miatt a gyalogság támadásától Keletről könnyebben védhető.
A további keleti támadási irányt én sem tartom valószínűnek.
A gyalogság támadásától? Vilhivka központja Harkov keleti külvárosának határától légvonalban szinte pontosan 10 kilométer, a délkeleti ipari park szélétől 8. Ez taktikai szempontból jelentős távolság, illetve harckocsik, aknavetők belövését a városba ellehetetleníti, a csöves tüzérség dolgát jelentősen nehezíti.
ne zavarjon össze, de ez egy ukrán Szu-27 ...
Kb két hete lelőtt orosz Szu-30SzM, Mikolajiv körényéke.
 
  • Tetszik
Reactions: Filter
W

Wilson

Guest
arra nem gondolsz,hogy direkt nincsenek bevetve a modernebb cuccok ? (talán beszéltük már itt hogy hirtelen kellett menni és ezekkel a régi lomokal "vágtattak" be) ,mindenki hiányolta a modernebb orosz vasakat (nem ARMATA) ,azt meg ne tételezzük már fel,hogy a haderejük T-72-ből meg BMP-2ből áll mert ez megint nem igaz .. úgy tűnik mint ha várnának ezekkel valamire .. (NATO ellencsapás ? ) az is megvan nekem mielőtt írnád,hogy felbukkannak modernebb motyók a hadszintéren,de még mindig nem ez a jellemző .. tehát valamiért várnak velük,valamiért tartalékolják ezeket ..(nem a darabszám miatt!!)
De igaz az orosz haderő gerince T-72B3 áll....Nincs értékelhető számú Armata talán ha 20 db van már a csapatoknak..

BMP-3 ott van az ukrán hadszíntéren....

Az orosz fegyveres erők páncélos erőinek áttekintése.

1295-62-2021-001
2021 г. 1295-62-2021-001 A Primorszki területen található Arszenyevben található 1295. központi harckocsi-karbantartó bázis harckocsijavítói ünneplik a harckocsik/harckocsizók napját. 11.09.2021

FIGYELMEZTETÉS !!!! MINDEN INFORMÁCIÓ NYÍLT FORRÁSOKBÓL SZÁRMAZIK -!!!!

Előszó gyanánt.

A harckocsizó erők alapvető szerkezeti egysége a harckocsi zászlóalj. A zászlóalj három harckocsizó századból áll. Minden század három szakaszból áll, és minden szakasznak három tankja van. Ennek megfelelően a század tíz harckocsival rendelkezik (beleértve a századparancsnok harckocsiját is), a zászlóalj pedig harmincegy harckocsival (beleértve a zászlóaljparancsnok harckocsiját is).

Számos zászlóaljban a szakasz létszámát négy tankra növelték.

Ennek megfelelően az ilyen zászlóaljak esetében a század tizenhárom harckocsival rendelkezik (beleértve a század parancsnok harckocsiját is), a zászlóalj pedig negyven harckocsival (beleértve a zászlóalj parancsnok harckocsiját is).

Az orosz hadsereg harckocsi parkja a három fő típusból áll:
T-72, T-80 és T-90 - különböző variánsaiból áll. A legnagyobb számban a T-72B harckocsi található meg.

A T-72B-t 1985-1996 között három változatban gyártották
(T-72B, T-72B1 és T-72B 1989-es modell).

A T-72B 1998 óta készül az Uralvagonzavod vállalatnál. Az Uralvagonzavod vállalat komoly lépéseket tesz a T-72B harckocsik harci képességeinek javítása érdekében.

A jármű 1998-2005 között, a korszerűsítés után a T-72BA indexet kapta.

2011-2015 között a korszerűsített járművek megkapták a
T-72B3-as indexet.

2016-tól napjainkig a korszerűsített járművek, bár még mindig a T-72B3 indexet viselik,és komolyan különböznek a korábbi modernizációk tankjaitól. Nem hivatalosan a tankok a 2016-os T-72B3 vagy T-72B3M jelzést viselik.

A T-80-as harckocsi családot a hadseregben a T-80BV és a
T-80U alapváltozatok képviselik (1983 és 1998 között gyártották).

2005 óta számos járművet átalakítottak és T-80BVM és T-80UE-1 elnevezést kaptak.
A T-90A (2004-2010 között gyártott) és a
T-90M (2019-től gyártott) harckocsik a hadsereg legkisebb létszámú csoportját alkotják. Érdemes megemlíteni, hogy az újonnan gyártott harckocsikat 2011-2019 között nem szállították a csapatoknak, és csak 2020-ban kapták meg az új T-90M járművek első tételét.

Most pedig térjünk át a tankokkal felszerelt hadseregek listájára.

ÉSZAKI FLOTTA..

14. Hadtestének A 80. gépesített lövészdandárja nem rendelkezik harckocsikkal.

A 200. gépesített lövészdandár különálló harckocsi zászlóalja 31 T-80BVM harckocsival rendelkezik.
A 61. tengerészgyalogos dandárnak nincsenek tankjai...

NYUGATI KATONAI KÖRZET 6. EGYESÍTETT HADSEREG..

A 138. gépesített lövészdandár különálló harckocsi zászlóalja - 40 T-72B3 harckocsi, valamint egy T-80BV harckocsikból álló, megnövelt létszámú század.

A 76. légideszant-hadosztály különálló harckocsi zászlóalja - 31 T-72B3 harckocsi

A 25. gépesített lövészdandárnak nincsenek tankjai.

11. HADTEST BALTI FLOTTA ...

A 336. tengerészgyalogos dandárnak nincsenek tankjai.

A 7. gépesített lövészezred nem rendelkezik harckocsikkal.

18. gépesített lövészhadosztály - 11. harckocsi ezred - két harckocsi zászlóalj - 62 T-72B3 harckocsi. A vezérkar szerint még egy harckocsi zászlóaljat kellene felállítani, de még nincs megbízható információ erről.

79. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 31 T-72B3M harckocsi.

275. és 280. gépesített lövészezredek harckocsi zászlóaljai - jelenleg nem áll rendelkezésre biztos információ.

1. PÁNCÉLOS HADSEREG...

A 27. gépesített lövészdandár külön harckocsi zászlóalja - 40 T-90A és T-90M harckocsi (2021-ben nyolc T-90M harckocsit kapnak). A meglévő állományon kívül jelenleg több T-14-es harckocsit szállítanak a dandárnak terepgyakorlatra. Az év végére a dandár megkapja az első húsz sorozatgyártású T-14-es harckocsit, amelyek teljesen felváltják a T-90A harckocsikat.

27-14-90-2020-1
A 27. gépesített lövészdandár "parádés" felvonulása Moszkvában, 2020.06.24. 27-90-2021-1

27-90-2021-1
A 27. gépesített lövészdandár T-90M harckocsijai, 2021 áprilisában.

6. harckocsi dandár - három harckocsizászlóalj - 93 T-72B3M harckocsi. - egy harckocsiképző század T-72B3 harckocsikon...

2. gépesített lövészhadosztály - 1. harckocsi ezred - három harckocsi zászlóalj - 93 T-72B3M harckocsi -

1. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 27 T-90A harckocsi és 13 T-72B3 harckocsi.

15. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 21 T-72B3 harckocsi és 10 T-72B harckocsi.

4. páncéloshadosztály - 12. harckocsi ezred három harckocsi zászlóalj - 93 T-80U és T-80UE-1 harckocsi

13. harckocsi ezred három harckocsi zászlóalj - 93 T-80U és T-80UE-1 harckocsi.

423. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 21 T-80BVM harckocsi és 20 T-80BV harckocsi.

20. EGYESÍTETT HADSEREG....

144. gépesített lövészhadosztály - 59. harckocsi ezred - egy zászlóalj - 31 T-72B harckocsi. Még két harckocsizászlóaljat kellene felállítani, de jelenleg nincs megbízható információ erről.

488. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 31 T-72BA harckocsi

A 254. gépesített lövészezred páncélos zászlóalja - jelenleg nem áll rendelkezésre biztos információ.


3. gépesített lövészhadosztály - 237. harckocsi ezred - két harckocsi zászlóalj - 62 T-72B harckocsi. Még egy harckocsi zászlóaljnak meg kell alakulnia, de még nincsenek megbízható információ erről.

A 252. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 31 T-72B3 harckocsi. -

752. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 31 T-72B harckocsi.

DÉLI KATONAI KÖRZET

102. katonai bázis különálló harckocsi zászlóalja - 31 T-72B harckocsi.

555. repülőcsoport különálló harckocsi zászlóalja a Szíriai Arab Köztársaságban 40 T-90A harckocsi. Néhány T-90A harckocsit átadtak a szíriai hadsereg egységeinek.

8. EGYESÍTETT HADSEREG...

56. légideszant dandár különálló harckocsi zászlóalja - 31 9-72B3 harckocsi. A dandárt 2021. december 1-jéig beolvasztják a 7. légideszant hadosztály 56. légideszant támadó ezredébe. A harckocsizászlóalj az újonnan alakult 20. gépesített lövészhadosztályhoz kerül.

A 20. gépesített lövészdandár különálló harckocsi zászlóalja - 40 T-90A harckocsi. A dandárt 2021 nyarán a 20. gépesített lövészhadosztályban fogják bevetni. További két harckocsi zászlóaljat alakítanak. A T-72B3 harckocsikat, amelyeket korábban az 56. légideszant támadó dandárhoz rendeltek, a júniusi dandárgyakorlaton mutatták be.

56-72-3-111-2021-1

150. gépesített lövészhadosztály 68. harckocsi ezred - három harckocsi zászlóalj - 93 T-72B3M harckocsi.

163. harckocsi ezred - három harckocsi zászlóalj - 93 T-72B harckocsi.

103. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 31 T-72B3M harckocsi.

102. gépesített lövészezred harckocsi zászlóalja - 31 T-72B3M harckocsi (2021-ben érkezik)

150-102-72-3-533-2021-1

Itt a második része.....

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
A térkép már szerepelt, néhány mérést végeztem hozzá:

FOzPpQnXIAEg6El


A nem orosz ellenőrzés alatt álló (nem piros) terület kiterjedése hozzávetőleg 50 km2.
Ennek városi frontvonala nagyjából 35 km hosszú, míg a tengerrel kb. 15 km-en határos.
Az ukrán ellenőrzés alatt álló (kék) terület kiterjedése nagyjából 30 km2.
Ennek városi frontvonala még mindig kb. 25 km hosszú.

Ezek elég jelentős távolságok, illetve területek, mindazonáltal a város teljes, 166 km2-es területének már csak kb. negyedét jelentik.

A Wikipedian is van oldala Mariupol ostromának, az itt közölt térkép lényegében ugyanezt az állást mutatja:

2290px-Situation_in_Mariupol.svg.png


A fénykorában több, mint félmilliós város területe nagyjából annyi, mint Budapest harmada, vagy mint Buda önmagában.
A lakosság száma ma is több, mint 400 ezer, a háború előtt 44 százalékuk orosz volt.
Az apró történelmi városmagon kívül Kertvárosi részek és lakótelepek váltják egymást, az utóbbiakat súlyosabban érintik a harcok.

026e0000-0aff-0242-2618-08da0c98d153_w1071_s_d3.jpg


large_U1KsMzaw6eUCF4GN.jpg


A háttérben feltűnik a hatalmas Azovstal acélmű, az egykori szovjeti iparosítás egyik emblematikus eredménye.
A nagyjából 800 hektáron elterülő nagyüzem gigászi épületeinek labirintusa tökéletes terep a védőknek, a civil lakosság hiánya miatt itt viszont a támadóknak sem kell visszafogniuk a tűzerőt.

152_mariupol_serhii_korovainyi.webp


azovstal.jpg
A hirek alapján kissebbnek gondoltam a még ukrán kézben lévő területet.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
  • Tetszik
Reactions: paul64