[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 863
13 265
113
A szankcióktól húzódozó európai országok is szóba kerültek az USA-Ukrajna megbeszélésen

Dmitro Kuleba a találkozó után a lengyel közszolgálati hírtelevízióban (TVP Info) sugárzott videoüzenetében közölte: az Egyesült Államok kész újabb szankciókat kivetni Oroszországgal szemben.

Beszámolója szerint a megbeszélésen azt is megvitatták,

hogyan lehet ösztönözni azon európai országokat, amelyek próbálnak nem csatlakozni a szankciókhoz,

és beszéltek arról is, mily módon és mely országokkal fognak együttműködni annak érdekében, hogy ne legyen helye a szankciók megkerülésének.

Kuleba aláhúzta a külföldi kikötők bezárásának fontosságát is az orosz hajók előtt, és a beszélgetés egyik fontos témájaként az orosz ostrom alatt álló Mariupol kikötőváros helyzetét nevezte meg.

Kuleba se tudja hányas a gatya. Hogy lehetne ösztönözni...az nem beleszólás más ország dolgába? Kulebát esetleg vki felrúghatná a holdra...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
"Az ukrán fegyveres erők harci potenciálja jelentősen lecsökkent, ami lehetővé teszi, hogy a fő erőfeszítéseket a fő cél - Donbasz felszabadítása - elérésére összpontosítsák"
Ami azt is jelentheti, hogy úgy számoltuk a második szakasz kezdete lehet csúf:
Tehermentesítő támadás, hogy csökkenjen a nyomás Donyeck védőin

Lehet kellemetlen, az ukrán erők mindenhol keményen ellenállnak, és jelei sincsen annak,hogy közeledne a megtöréshez, így Lemberg fele megyünk, hogy erőket vonjunk el a frontról

Jó: Az ukrán erők meginogtak, tehát csak egy egyszerű bekerítés kell még a nagy támadáshoz

Csodás: Az ukrán erők meggyengültek, az összeroppanás szélén állnak, és mi most erőből kiszedjük őket.

Persze lehet a te véleményed is az igaz, de nem csak az.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
A héten ez az új trend, mindenki az olajtárolókra utazik, mondjuk amekkora, nehéz mellé lőni, de annál látványosabb.
Ez egy furcsa háború. Vasútvonalak, olajtárolók nincsenek támadva, mobilhálózat működik. A gabona állítólag vagonokba rakva várja a szállítást. Mind kiemelt célpont kéne legyen!
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 863
13 265
113
Ez egy furcsa háború. Vasútvonalak, olajtárolók nincsenek támadva, mobilhálózat működik. A gabona állítólag vagonokba rakva várja a szállítást. Mind kiemelt célpont kéne legyen!
Azt újjá kell építeni maguknak ha végeztek...a Gabona meg jól jön az élelmezéshez....mé lőnék szét az oroszok?
 

Kockás ing

Active Member
2020. február 10.
67
240
33
Te ezt így látod, én viszont úgy, hogy a hadművelet egyik fő célkitűzése volt Kijev elfoglalása , nem gondolnám , hogy ez a Donbasz felszabadítását célzó haditerv egyik mellék hadszintere lett volna.Hiszen az Oroszok ezzel a haderővel ha Donbasz felszabadítása lett volna a hadműveletek fő célja, már régen felszabadították volna a szaki köztársaságok közigazgatási határait, nem kellett volna tartaniuk semmilyen ukrán felmentő erőtől, mert bármilyen ilyen az ukránok részéről történő felmentési kísérletet,támadó hadműveletet az orosz haderő könnyen visszavett volna és az ellentámadások során tönkre is verte volna az ukrán haderőt.Az ukrán haderő az invázió előtt nem volt alkalmas arra,hogy összfegyvernemi manőverező harcot folytasson ezzel az orosz haderővel szemben....

Visszatérve, Kijev elfoglalására az első sikertelen gostomeli támadással kapcsolatban az imént berakott orosz cikkben is ott van az a kulcsfontosságú megjegyzés amely szerint.....

""Olekszandr nem mondja, de én tudom, hogy a főerőnek a leszállás után néhány órával kellett volna megérkeznie. De a nemzetbiztonsági és védelmi erők egységeinek heves ellenállásába ütköztek. Ennek eredményeképpen az ejtőernyősök két napot töltöttek a repülőtéren egy valóságos tűzpokolban, tartva a pozícióikat"

Magyarul úgy tervezték, hogy a repülőtér elfoglalása után pár órán belül neki kezdenek Kijev elfoglalásához,de mivel az ukránok az első támadás alkalmával az oroszok által nem várt heves ellenállást tanúsítottak, így az ukránok kulcsfontosságú időt nyertek, az ukrán kormány nem menekült el, az ukrán hadsereg nem tette le a fegyvert, nem estek széjjel az egyszerre több irányból betörő és már az invázió első napján Kijev mellett megjelenő orosz haderőtől....
Ezt követően is voltak komoly próbálkozások az orosz haderő részéről, hogy körbekerítsék Kijevet ,de mivel az ukrán hadvezetés első számú célja jól láthatóan Kijev megvédése,és ehhez nagy számú haderőt vonultatnak fel(lásd az ukrán tábornokok nyilatkozatai).Illetve az, hogy az orosz haderő több ponton is harcol Ukrajnában, azt eredményezte , hogy ezek a próbálkozások nem jártak, sikerrel , és én személy szerint úgy gondolom, hogy az orosz hadvezetés belátta, hogy nem tudja jelenleg elfoglalni Kijevet így úgy döntött @Avtomat tálaló hasonlatával élve, "Ő így száll le a bicikliről" , bejelentette , hogy a hadművelet első szakaszának főbb céljait elérték és most már neki foghatnak, hadműveletek fő céljának Donbasz felszabadításának...

Hozzáteszem nekem az a véleményem, hogy szerintem, az eredeti orosz hadműveleti tervekben minimum Donbasz felszabadítása mellett Ukrajna tengerparti területeinek leszakítása és Kijev elfoglalása szerepelt , ebből lett jelenleg Donbasz felszabadítása és az Ukrán tengerparti területek leszakítása, bár ebből még Odessza elfoglalása el sem kezdődött....
Lehetséges, azonban szerintem Kijev elfoglalása vagy esetleges ostroma nem lett volna a legkifizetődőbb az oroszoknak, mivel az ukránok (ahogyan írtad) jelentős erőket vontak össze fővárosuk védelmére és emiatt, ha be is tudnák venni a várost, akkor is csak jelentős veszteségek árán. Ráadásul a konfliktust valószínűleg nem oldaná meg egyből (történelmi péda: Debrecen az új főváros) és inkább pürrhoszi győzelem lenne.

Viszont, így az ukrán fegyveres erők nagyobb részét letudják kötni egy bizonyos ponton (ami az ukránoknak kiemelt fontosságú, emiatt nem sok esély van a hely feladására) és csökkenthetik a manőverező képességüket. Az oroszok fenyegetnek, az ukránok védenek, vagyis ez a helyzet vagy úgy oldható meg, hogy az ukránok egy ellentámadás során elsöprik a fenyegetést vagy a fenyegetés önmaga akaratából tovább áll vagy nyer (az oroszoknak így nagyobb a mozgásterük, úgy hogy ellenfelükét csökkentik).

Az is nyerő stratégia, ha egyből elfoglaljuk a kulcsfontosságú pozíciókat, meg az is, ha az ellenfelet belekényszerítjük egyre kedvezőtlenebb felállásokba és helyzetekbe, nem elvéve a lépés lehetőségét, de rávenni a kisebbik rossz meghozatalára, hogy a lépések során magát rakja egyre kilátástalanabb helyzetekbe.

Bár nem tudom (természetesen) és nem is hiszem, hogy ez az oroszok stratégiája, mivel túlságosan idealizált és jó. Bár Kijev folyamatos fenyegetése járhat ilyen pozitívummal a fenyegetőnek.
 

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
121
814
93
A szankcióktól húzódozó európai országok is szóba kerültek az USA-Ukrajna megbeszélésen

Dmitro Kuleba a találkozó után a lengyel közszolgálati hírtelevízióban (TVP Info) sugárzott videoüzenetében közölte: az Egyesült Államok kész újabb szankciókat kivetni Oroszországgal szemben.

Beszámolója szerint a megbeszélésen azt is megvitatták,

hogyan lehet ösztönözni azon európai országokat, amelyek próbálnak nem csatlakozni a szankciókhoz,

és beszéltek arról is, mily módon és mely országokkal fognak együttműködni annak érdekében, hogy ne legyen helye a szankciók megkerülésének.

Kuleba aláhúzta a külföldi kikötők bezárásának fontosságát is az orosz hajók előtt, és a beszélgetés egyik fontos témájaként az orosz ostrom alatt álló Mariupol kikötőváros helyzetét nevezte meg.

Milyen szankciók hiányozhatnak még Oroszország ellen? A kb. 5000 szankción túl? Új Guinness rekord!