Oké, de én azt mondom, hogy ezt állítják az ukránok. Hogy az oroszok a legnagyobb erőkoncentrációt Kijev alatt gyűjtötték össze és az ő céljuk, a város bevétele.
De nézzük meg néha a másik oldalt is, ha olvasni akarunk a sorok között! Az orosz propaganda mennyire hangos attól, hogy ma-holnap bevesszük ezek fővárosát és azzal megszűnik az összes harcmező? Az orosz jelentésekben milyen hosszúságot szoktak adni a Kijev környéki eseményekről való beszámolóról és azt milyen éllel?
Kicsit vizsgáljuk meg, hogy mi kellene Kijev megostromlásához!
1, Egyetértek az ukrán tábornokkal, kettős gyűrűbe kellene vonni és távol kellene tartani a kívülről betörni kívánó felmentő seregeket. Ennek első lépcsőfoka É-K-en Csernyihív környékének a megtisztítása. Te hány dandárt és hány hadosztályt látsz ezen a környéken? Mi az az orosz erő, aminek a felét Kijev ellen vonulni látnánk? A muszka már az első nap a fővárost támadta, a következő nap elérte a szf-i csapatokkal is, de még 1 hónap távlatából is azt látom, hogy a gyűrű feléhez sehol nem tartanak Csernyihív térségében. Hihetőnek tűnik számomra, hogy még gyűrűbe sem fogták. Nem rég maguk az oroszok azt publikálták, hogy Szlavutyicsba erőket helyeztek át Csernyihívből. Kitörtek a gyűrűből (Fehéroroszország felé)? Vagy nem is volt körbe zárva az a település?
Vajmi kevéssé tudnám elképzelni, hogy az orosz hadsereg felét hogyan lehet logisztikailag ellátnák Kijev ostrománál, ha ukrán csapatok járkálhatnak utánpótlási vonalak mentén. És a forgalmi csomópontok nincsenek elfoglalva.
2, Ahhoz, hogy É-Ny-on bezárják az ostromgyűrűt és a külső gyűrű szilárdan biztosítva legyen, meg kéne indulni a szárnyaknak Fehéroroszországból a lengyel-ukrán-belorusz hármas határtól egészen mondjuk Korosztyenig (vagy mondjam azt, hogy Csernobilig). Milyen nagyságú haderőket látunk ezen a terepen? Én az első héten alacsony szintű egységek puhatoló harcát, felderítő tevékenységét olvastam csak az előre nyomuló ék kiszélesítésére, de alig láttam nyomát, hogy Ukrajna É-Ny-i térsége szf-i erők aktív nyomása alá került volna. És legalább egy hete arról sem hallottam, hogy jelentősebb próbálkozások lettek volna a karoló ék szélesítésére. (Mintha nem is törekednének az É-Ny-i tartalék erők lekötésére és minél több erő elvonására Kijev alól.)
Akkor itt mi van? Nem kötekedni akarok, csak megérteni, ki miért és mit gondol. Ennyire elfogyott az orosz ember, hogy már a szárnyakra sem jut? Csak ami megmaradt az egykor 1 milliós hadseregből, annak a maradékát küldjük egyenesen előre és reménykedünk benne, hogy gyalog menetben beveszünk egy Budapestnél nagyobb várost? Maguk az ukránok is azt állítják, hogy a 150ezres felsorakozott támadó seregből max 10%-át ölték meg. Hol van a többi, ha nem jut a szárnyakra, de a fele ott van Kijevnél?
Nekem ez, amit az ukránok mondanak, nem logikus. Én elfogadom, hogy első napokban valószínűleg volt egy olyan része a tervnek, hogy ha nagyot hibáznak az ukránok és az északi offenzíva nyomán megroppannak az ottani erőik, akkor beveszik Kijevet vagy betörnek a városba és egy jelentős részét lendületből foglalják el, de nekem nem tűnik úgy, hogy az első hét után ide özönlene az erősítés és próbálnák minden áron biztosítani az ostrom megkezdését.
Nekem sokkal jobban tűnik olyannak, ahol egyelőre elérték a minimális céljaikat. Önmagában az ellenség fővárosának elérése és elfoglalással fenyegetése demoralizálhatja a jól képzett katonákat, akik átlátják a helyzetet. Másik cél, hogy minél több erőt ide vonzani, hogy a fővárost védjék és így ne erősítsék a keleti néhol ténylegesen ostromgyűrűben lévő városokat (lásd Mariupol) vagy amelyeket jelenleg az fenyeget, hogy hamarosan bekerítenek (Harkov, Mikolaj, stb).
(Az elismerésre méltó, hogy fejben nem omlottak össze és nem kezdtek el fejvesztve özönleni visszafelé a keleti frontról, aminek a lemészárlásuk lett volna a végkimenetele. Pedig valószínűleg a minimális mellett pont ez lett volna a maximális célkitűzés Kijev megtámadásával és az északi harccsoport felállításával.)
Amit én látok, hogy Zelenszkij nem véletlenül színész. Egy nagyon jó kommunikációs stratégiával vágott vissza. "Amíg Kijev várfalai állnak, addig Ukrajna erős és többszörös veszteségeket okoznak a hódítóknak, mint amennyit elszenvednek". Másfelől a soha eddig nem látott méretű orosz csapatokkal a város alatt, amelyhez folyamatosan küldenek erősítéseket azzal hitegeti a keleten harcolókat, hogy tartsanak ki, mert nem Harkov vagy éppen amelyik várost védik lesz a következő, amit Mariupol után elkap a medve foga, hanem a nagy véráldozat Kijev alatt várható és az ő frontszakaszukon viszonylag stagnálás várható.
De mondom, szerintem ez csak egy kommunikációs csata. Jó húzás egy elég érzékeny helyzetből, ritkán van már az első nap támadás alatt az ellenség fővárosa, hirtelen előnyt kovácsolt a média térben és nem az elvesztett területekről és városokról megy a gondolkodás. Jelentőségtelenné teszi, hogy lassan már az egész tengerpart elbukik. Amíg Kijev áll, addig győztünk és van remény, mert a főváros ostromában majd jól kivérzik az orosz. És ez jelentős mértékben táplálkozik abból, hogy az átlag polgárokat egészen biztosan sokkolta a főváros ilyen gyors elérése. És most ezt a megkönnyebbülést vetítik ki az amúgy jól nem álló egész harcmezőre.
Miközben sorban bukták el eddig a városokat. Nem hogy a Dombászt nem szabadították fel és Krímet nem foglalták vissza, de lassan minden határszakaszon visszaszorultak. (Ez ugyan olyan fals propagandának tűnik, mint hogy a célunk a kétharmados győzelem megakadályozása.)
Ezek mellett elismerem az ukrán hadsereg eredményeit, hogy nem bezárkóznak a városokba és magukra húzzák az orosz haderőt, ahogy sokan itt a fórumon jósolták, hanem aktív védekezést folytatnak és visszatámadnak olyan helyeken, ahol mint hajnalban kielemeztük, szerintem nincsenek jelentős orosz erők és ahol lokális fölényt tudnak kialakítani velük szemben. Másfelől ezek főleg olyan helyek, ahol az ellátási útvonalak túl messzire nyúltak és többszörös terhelést jelent az oroszoknak, mintha mondjuk Dombasznak mennének neki az ukrik. Ilyen szerintem Kijev környéke és Mikolaj-Herszon, ahol néhány falut visszaszereznek, Moszkvának erősítést kell oda küldeni, hogy ezeket megint visszavegye. És ezzel is nehezül a keleti területekre küldeni anyagot és plusz embert.