[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 970
30 801
113
Résen a csecsenek.
Most talááátam ki...dejez csak vicc... :) ne vegyétek komolyan :D asse tom van e ilyen :D iróniának szántam...asszem :)
Pedig... Az orosz vodkát kiöntik a földre...
Csak úgy filóztam azon, hogy OK Zelenszkij fegyvereket követelt és követel a nyugattól. Most látszólag önzetlenül ömlik a sok páncélos-elhárító fegyver Ukrajnába de ha vége lesz ennek a háborúnak, Ukrajna bizonyára hosszú listát kap majd a tartozásairól és azon ott lesz szinte mindegyik NATO ország aláírása. Akkor mi lesz? Meggyengült gazdaság, szétrombolt ország. Hogyan fizeti ki mindezt? Mert ez nem ám a Róbert bácsi konyhája! Legalább olyan adósságba veri magát Ukrajna amilyen pl. Paks II. lehetett volna és ami a jövő generációk sorsára is hatással lesz. A másik elgondolkodtató tény az a hatalmas mennyiségű tankelhárító fegyver, amit az európai országok + Egyesült Államok Ukrajnába küldtek. Elképzelem, hogy a raktárak nem maradtak üresek és csak kis százalékát küldték el az ukránoknak. Végül is ki ellen halmoztak fel ennyit? Elgondolkodtató.
Csak úgy. Háborút könnyű indítani, csak egy "false flag" kell, oszt mehet is az aprítás.
Én úgy tudtam, hogy repdesnek még rendesen...már egy hatalmas fehér Z-t is húztak az égboltra...ha az igaz volt
Az az ukrik fújták, Kijev Szellentése!
Nem veszek fel ne aggódj , de bevallom kicsit bosszant ha úgy érzem , hogy a bárki számára könnyen hozzáférhető adatokat, egy könnyed mozdulattal lesöprik az asztalról, mondván, hogy azok nem érnek semmit.......Miközben pl ebben az esetben pontosan az oroszok, igazolják az általam is közölt adatokat....
És közben az objektív adatok a sarokban sírnak.
Wilson molniimagasságokban.
Egy picit arról, hogy hova is megy a nyugati "segély" Kárpátalján:
Ez a Baloga nem valami uszító mélyukrán alig-archa? Ez a mentalitás mindennek a nagyon alja. Lógatni kéne!
Egy érdekes /bár bizonyos tekintetben vitatható/ cikk:
(pedig ez a Larry C. Johnson nem gyenge szakember)
Tökéletes. Ugyan ezt gondolom.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 656
77 643
113
Egy érdekes /bár bizonyos tekintetben vitatható/ cikk:
(pedig ez a Larry C. Johnson nem gyenge szakember)
Vitatható mert nem szimpatikus amit ír? Csak azért kérdezem, mert zárójelben megjegyzed, hogy nem valami bohóc írta.
 
W

Wilson

Guest
Oké, de én azt mondom, hogy ezt állítják az ukránok. Hogy az oroszok a legnagyobb erőkoncentrációt Kijev alatt gyűjtötték össze és az ő céljuk, a város bevétele.

De nézzük meg néha a másik oldalt is, ha olvasni akarunk a sorok között! Az orosz propaganda mennyire hangos attól, hogy ma-holnap bevesszük ezek fővárosát és azzal megszűnik az összes harcmező? Az orosz jelentésekben milyen hosszúságot szoktak adni a Kijev környéki eseményekről való beszámolóról és azt milyen éllel?

Kicsit vizsgáljuk meg, hogy mi kellene Kijev megostromlásához!

1, Egyetértek az ukrán tábornokkal, kettős gyűrűbe kellene vonni és távol kellene tartani a kívülről betörni kívánó felmentő seregeket. Ennek első lépcsőfoka É-K-en Csernyihív környékének a megtisztítása. Te hány dandárt és hány hadosztályt látsz ezen a környéken? Mi az az orosz erő, aminek a felét Kijev ellen vonulni látnánk? A muszka már az első nap a fővárost támadta, a következő nap elérte a szf-i csapatokkal is, de még 1 hónap távlatából is azt látom, hogy a gyűrű feléhez sehol nem tartanak Csernyihív térségében. Hihetőnek tűnik számomra, hogy még gyűrűbe sem fogták. Nem rég maguk az oroszok azt publikálták, hogy Szlavutyicsba erőket helyeztek át Csernyihívből. Kitörtek a gyűrűből (Fehéroroszország felé)? Vagy nem is volt körbe zárva az a település?
Vajmi kevéssé tudnám elképzelni, hogy az orosz hadsereg felét hogyan lehet logisztikailag ellátnák Kijev ostrománál, ha ukrán csapatok járkálhatnak utánpótlási vonalak mentén. És a forgalmi csomópontok nincsenek elfoglalva.

2, Ahhoz, hogy É-Ny-on bezárják az ostromgyűrűt és a külső gyűrű szilárdan biztosítva legyen, meg kéne indulni a szárnyaknak Fehéroroszországból a lengyel-ukrán-belorusz hármas határtól egészen mondjuk Korosztyenig (vagy mondjam azt, hogy Csernobilig). Milyen nagyságú haderőket látunk ezen a terepen? Én az első héten alacsony szintű egységek puhatoló harcát, felderítő tevékenységét olvastam csak az előre nyomuló ék kiszélesítésére, de alig láttam nyomát, hogy Ukrajna É-Ny-i térsége szf-i erők aktív nyomása alá került volna. És legalább egy hete arról sem hallottam, hogy jelentősebb próbálkozások lettek volna a karoló ék szélesítésére. (Mintha nem is törekednének az É-Ny-i tartalék erők lekötésére és minél több erő elvonására Kijev alól.)

Akkor itt mi van? Nem kötekedni akarok, csak megérteni, ki miért és mit gondol. Ennyire elfogyott az orosz ember, hogy már a szárnyakra sem jut? Csak ami megmaradt az egykor 1 milliós hadseregből, annak a maradékát küldjük egyenesen előre és reménykedünk benne, hogy gyalog menetben beveszünk egy Budapestnél nagyobb várost? Maguk az ukránok is azt állítják, hogy a 150ezres felsorakozott támadó seregből max 10%-át ölték meg. Hol van a többi, ha nem jut a szárnyakra, de a fele ott van Kijevnél?

Nekem ez, amit az ukránok mondanak, nem logikus. Én elfogadom, hogy első napokban valószínűleg volt egy olyan része a tervnek, hogy ha nagyot hibáznak az ukránok és az északi offenzíva nyomán megroppannak az ottani erőik, akkor beveszik Kijevet vagy betörnek a városba és egy jelentős részét lendületből foglalják el, de nekem nem tűnik úgy, hogy az első hét után ide özönlene az erősítés és próbálnák minden áron biztosítani az ostrom megkezdését.


Nekem sokkal jobban tűnik olyannak, ahol egyelőre elérték a minimális céljaikat. Önmagában az ellenség fővárosának elérése és elfoglalással fenyegetése demoralizálhatja a jól képzett katonákat, akik átlátják a helyzetet. Másik cél, hogy minél több erőt ide vonzani, hogy a fővárost védjék és így ne erősítsék a keleti néhol ténylegesen ostromgyűrűben lévő városokat (lásd Mariupol) vagy amelyeket jelenleg az fenyeget, hogy hamarosan bekerítenek (Harkov, Mikolaj, stb).
(Az elismerésre méltó, hogy fejben nem omlottak össze és nem kezdtek el fejvesztve özönleni visszafelé a keleti frontról, aminek a lemészárlásuk lett volna a végkimenetele. Pedig valószínűleg a minimális mellett pont ez lett volna a maximális célkitűzés Kijev megtámadásával és az északi harccsoport felállításával.)

Amit én látok, hogy Zelenszkij nem véletlenül színész. Egy nagyon jó kommunikációs stratégiával vágott vissza. "Amíg Kijev várfalai állnak, addig Ukrajna erős és többszörös veszteségeket okoznak a hódítóknak, mint amennyit elszenvednek". Másfelől a soha eddig nem látott méretű orosz csapatokkal a város alatt, amelyhez folyamatosan küldenek erősítéseket azzal hitegeti a keleten harcolókat, hogy tartsanak ki, mert nem Harkov vagy éppen amelyik várost védik lesz a következő, amit Mariupol után elkap a medve foga, hanem a nagy véráldozat Kijev alatt várható és az ő frontszakaszukon viszonylag stagnálás várható.
De mondom, szerintem ez csak egy kommunikációs csata. Jó húzás egy elég érzékeny helyzetből, ritkán van már az első nap támadás alatt az ellenség fővárosa, hirtelen előnyt kovácsolt a média térben és nem az elvesztett területekről és városokról megy a gondolkodás. Jelentőségtelenné teszi, hogy lassan már az egész tengerpart elbukik. Amíg Kijev áll, addig győztünk és van remény, mert a főváros ostromában majd jól kivérzik az orosz. És ez jelentős mértékben táplálkozik abból, hogy az átlag polgárokat egészen biztosan sokkolta a főváros ilyen gyors elérése. És most ezt a megkönnyebbülést vetítik ki az amúgy jól nem álló egész harcmezőre.
Miközben sorban bukták el eddig a városokat. Nem hogy a Dombászt nem szabadították fel és Krímet nem foglalták vissza, de lassan minden határszakaszon visszaszorultak. (Ez ugyan olyan fals propagandának tűnik, mint hogy a célunk a kétharmados győzelem megakadályozása.)

Ezek mellett elismerem az ukrán hadsereg eredményeit, hogy nem bezárkóznak a városokba és magukra húzzák az orosz haderőt, ahogy sokan itt a fórumon jósolták, hanem aktív védekezést folytatnak és visszatámadnak olyan helyeken, ahol mint hajnalban kielemeztük, szerintem nincsenek jelentős orosz erők és ahol lokális fölényt tudnak kialakítani velük szemben. Másfelől ezek főleg olyan helyek, ahol az ellátási útvonalak túl messzire nyúltak és többszörös terhelést jelent az oroszoknak, mintha mondjuk Dombasznak mennének neki az ukrik. Ilyen szerintem Kijev környéke és Mikolaj-Herszon, ahol néhány falut visszaszereznek, Moszkvának erősítést kell oda küldeni, hogy ezeket megint visszavegye. És ezzel is nehezül a keleti területekre küldeni anyagot és plusz embert.
Te ezt így látod, én viszont úgy, hogy a hadművelet egyik fő célkitűzése volt Kijev elfoglalása , nem gondolnám , hogy ez a Donbasz felszabadítását célzó haditerv egyik mellék hadszintere lett volna.Hiszen az Oroszok ezzel a haderővel ha Donbasz felszabadítása lett volna a hadműveletek fő célja, már régen felszabadították volna a szaki köztársaságok közigazgatási határait, nem kellett volna tartaniuk semmilyen ukrán felmentő erőtől, mert bármilyen ilyen az ukránok részéről történő felmentési kísérletet,támadó hadműveletet az orosz haderő könnyen visszavett volna és az ellentámadások során tönkre is verte volna az ukrán haderőt.Az ukrán haderő az invázió előtt nem volt alkalmas arra,hogy összfegyvernemi manőverező harcot folytasson ezzel az orosz haderővel szemben....

Visszatérve, Kijev elfoglalására az első sikertelen gostomeli támadással kapcsolatban az imént berakott orosz cikkben is ott van az a kulcsfontosságú megjegyzés amely szerint.....

""Olekszandr nem mondja, de én tudom, hogy a főerőnek a leszállás után néhány órával kellett volna megérkeznie. De a nemzetbiztonsági és védelmi erők egységeinek heves ellenállásába ütköztek. Ennek eredményeképpen az ejtőernyősök két napot töltöttek a repülőtéren egy valóságos tűzpokolban, tartva a pozícióikat"

Magyarul úgy tervezték, hogy a repülőtér elfoglalása után pár órán belül neki kezdenek Kijev elfoglalásához,de mivel az ukránok az első támadás alkalmával az oroszok által nem várt heves ellenállást tanúsítottak, így az ukránok kulcsfontosságú időt nyertek, az ukrán kormány nem menekült el, az ukrán hadsereg nem tette le a fegyvert, nem estek széjjel az egyszerre több irányból betörő és már az invázió első napján Kijev mellett megjelenő orosz haderőtől....
Ezt követően is voltak komoly próbálkozások az orosz haderő részéről, hogy körbekerítsék Kijevet ,de mivel az ukrán hadvezetés első számú célja jól láthatóan Kijev megvédése,és ehhez nagy számú haderőt vonultatnak fel(lásd az ukrán tábornokok nyilatkozatai).Illetve az, hogy az orosz haderő több ponton is harcol Ukrajnában, azt eredményezte , hogy ezek a próbálkozások nem jártak, sikerrel , és én személy szerint úgy gondolom, hogy az orosz hadvezetés belátta, hogy nem tudja jelenleg elfoglalni Kijevet így úgy döntött @Avtomat tálaló hasonlatával élve, "Ő így száll le a bicikliről" , bejelentette , hogy a hadművelet első szakaszának főbb céljait elérték és most már neki foghatnak, hadműveletek fő céljának Donbasz felszabadításának...

Hozzáteszem nekem az a véleményem, hogy szerintem, az eredeti orosz hadműveleti tervekben minimum Donbasz felszabadítása mellett Ukrajna tengerparti területeinek leszakítása és Kijev elfoglalása szerepelt , ebből lett jelenleg Donbasz felszabadítása és az Ukrán tengerparti területek leszakítása, bár ebből még Odessza elfoglalása el sem kezdődött....
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 895
13 567
113
CIA helyzet elemzés

Johnson CIA veterán: Oroszország két NATO katonai bázist semmisített meg egy ukrajnai különleges hadművelet során. Az orosz hadsereg sikeresen hajt végre különleges hadműveletet Ukrajnában, ellehetetlenítve mind az ukrán fegyveres erők, mind a NATO létesítményeit. Ezt Larry Johnson, a CIA veteránja nyilatkozta a Global Research portálnak adott interjújában. Egy hónapja tart az orosz különleges hadművelet Ukrajna területén, amelynek deklarált fő célja a donbászi orosz lakosság elleni népirtás megállítása. És annak ellenére, hogy az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma rendszeresen beszámol saját hadseregének, valamint a DPR és az LPR fegyveres erőinek sikereiről, Nyugaton már gyökeret vert az a vélemény, hogy Moszkvának ezt a kampányát elhúzódónak és kudarcnak tekintendő. Állítólag az orosz fegyveres erők nem tudtak megbirkózni a rájuk bízott feladattal, mivel az ukrán csapatok továbbra is ellenállnak. Amint azonban Mike Whitney amerikai újságírónak, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének, valamint a Külügyminisztérium Terrorelhárítási Hivatalának veteránjának, Larry Johnsonnak adott interjújában megjegyezték, az ilyen kijelentéseknek semmi közük a valósághoz. Az orosz hadsereg ukrajnai kudarcairól szóló minden kijelentés a Nyugaton uralkodó tudatlanság és lustaság eredménye. Emellett nem szabad megfeledkezni a nyugati médián keresztül népszerűsített nagyszabású oroszellenes propagandáról sem. A valóságban Johnson biztos abban, hogy ma is nyugodtan beszélhetünk az ukrán hadsereg teljes vereségéről az Oroszországgal való konfrontációban. Ennek legfőbb bizonyítéka a CIA-veterán biztos benne, hogy az orosz csapatoknak már a különleges hadművelet első 24 órájában sikerült megsemmisíteniük az ukrán földi radar összes eszközét. Ennek eredményeként az ukrán légierő elvesztette a légi elfogások végrehajtásának képességét. További fontos szempont, hogy a különleges hadművelet harmadik napján orosz csapatok jelentek meg Kijevben. Johnson emlékeztet arra, hogy a második világháború idején a Harmadik Birodalom csapatainak hét teljes hétbe telt, mire eljutottak az ukrán fővárosba. A következő hét hét pedig a Kijev feletti ellenőrzés megteremtésével telt. És ez annak ellenére, hogy a németek nem tűzték ki maguk elé a civil áldozatok elkerülését. Az orosz hadsereg ezzel szemben kizárólag ukrán katonai célpontokra csap le, csak nagy pontosságú fegyvereket használ. Az orosz támadás mértéke és hatóköre is lenyűgöző. Az első három hétben az orosz hadseregnek sikerült átvennie az irányítást az Egyesült Királyság szárazföldi területénél nagyobb terület felett. Ezután megkezdték a kulcsfontosságú városok és katonai létesítmények elleni csapások pontos meghatározását. Ezenkívül az orosz hadsereg megerősíti ellenőrzését Mariupol felett, és minden megközelítést biztosított a Fekete-tengerhez. Ennek eredményeként Ukrajna mára el van vágva déltől és északtól. Végül Oroszország sikeresen csap le a NATO infrastrukturális létesítményei ellen is, helyrehozhatatlan károkat okozva az észak-atlanti szövetségben. Két katonai bázisról beszélünk Javorivban és Zsitomirban. Hivatalosan az ukrán fegyveres erőkhöz tartoznak, de de facto a katonai blokk már 2015-ben elkezdte használni őket saját szükségleteire. Különösen Javorivban volt egy kiképző és logisztikai központ, amelyet a Szövetség arra használ, hogy vadászgépeket és fegyvereket szállítson Ukrajnába. Így foglalja össze Larry Johnson, egy ukrajnai különleges hadművelet során Oroszország már két NATO katonai bázist semmisített meg.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Az orosz hadsereg egy szervezetlen banda ! Légifölény kivívása sem jött össze
Ezt valamivel tudod bizonyítani?
Hát valamiért mégsem repül az orosz légierő arrafelé, csak a drága cirkálórakétákat küldözgetik.
Hmm, talán mert erre találták ki a cirkálórakétáikat? Vagy ha telibecsapják iskanderrel a lőszerraktárat, kevésbé robban fel, mint ha repülőt küldenek?
Azért egy rakéta az nem egy páncélos! Egyébként mi van a Stingerekkel? Nem nagyon látom őket bevetni (most vagy nincs ki ellen, vagy nincs kinek, vagy már rég eladták a Közel-Keletre)
Vagy ennyit érnek a valóságban. Hiszen az oroszok csak afganisztán óta gondolkodhattak a megoldáson. Hmm, a helikoptereik repülnek.
Ez tény, nem az orosz jóindulaton fog múlni Kijev.

-Számukra (ukránok) létkérdés, hogy amíg nem érkezik olyan erősítés a fővároshoz, amivel meg lehet kezdeni az ostromot, addig kivívják maguknak a legjobb pozíciókat. Ez csak idő kérdése, szerintem. De addig a fő cél az ottani ruszki hadsereg gyengítése.
-Ha valahol támadni tudnak, ez a legjobb hely. Az oroszok csápként előre nyúltak, épp csak a szükséges vastagítás északon, hogy ne lehessen könnyen teljesen elvágni őket. Ez azért sebezhetővé teszi a csapataik elhelyezkedését..
-Látjuk, hogy csapatlégvédelem kevésbé megoldott. A török drónok is úgy vettem észre, leginkább itt tudnak hatékonyan tevékenykedni.
-A támadóknak itt a leglehetetlenebb az utánpótlási útvonal. Dombasz alapból mindig jól kiépített volt, Harkov is közel van az orosz határhoz, gyorsan oda ér minden. Fehéroroszország a választások utáni zavargások óta van orosz katonai befolyás alatt, az infra lepusztulva és még nem volt idő építkeznie Moszkvának. Légvédelemből az utóbbi időben kaptak eszközöket, de náluk az sem híres egy valami.
-Mikolaj térsége is emiatt jó választás, ha valamit küldeni akarnak, akkor Nyugati-Körzetig elviszik és onnan vagy a hídon vagy tengeren átrakodva a Krímbe és onnan még több száz km Herszon. Teljesen jó döntés rákényszeríteni az ellenséget, hogy minél több embert állomásoztasson a városban és sokkal könnyebb pillanatnyi létszámfölényt is kialakítani.
-A védőknek kényelmesebb az utánpótlást az ország középső részeibe elvinni, mint áthurcolni az egész ország hatalmas területein.

Szóval igen jól átgondolták nem csak azt, hogy minek a megvédésében reménykedhetnek esetleg, hanem hol hozhatják jelentősebb csapatmozgásokkal kellemetlen helyzetbe az ellenséget. Nem hiszem, hogy a fő aggodalom az ukrán hadvezetésben az lenne, hogy a főváros ne legyen szétlőve. Szerintem látják, hogy az elkerülhetetlen idővel, ha csak csodát nem tesznek keleten vagy Putyint puccsal el nem távolítják.
De a kisebb ellentámadások helyszíne is azt sugallja, hogy kevésbé egy keleti csodában reménykednek, hanem abban, hogy kifárad a Vörös Hadsereg, mire elérik a folyót. (Nekik szerintem ez az, amiben reálisan kapaszkodhatnak. Hogy kellően jó pozíciókat tudnak megtartani Kijev körül... és befagy a konfliktus esetleg diplomáciai megoldás.)

Ne legyen igazam, de legalább fenyegetőzés szintjén benne lesz a befagyás első hónapjaiban, éveiben, hogy képesek akár egyetlen bombával is megsemmisíteni az egész fővárost és egyben minden védőjét is. És ez nem váltaná ki a NATO 5. cikkelyét. Nagyon remélem, hogy ez csak egy távoli és nem is túl valószínű érv lesz majd a lezárásra.
Miért dobálnának atomot? Ott a tüzérségük lőtávolban, mostanra a fél város pusztulat lehetne, ha ez lenne a cél.
Elvakit a gyűlölet, álomvilágban élsz

  • Az egész ukrán társadalom utál minket, nem csak az Azov.
  • Ezért nem megoldás az, amiről álmodozol.
  • Ukrajnában soha nem lesz olyan kormány, mely támogatja a magyarokat.
  • Ugyan ezek igazak az oroszokra is.

Na, akkor gondolkodj. M lenne jó nekünk? Mi nem lenne jó nekünk?
;)
Hát, figyelembe véve a kisebbségi jogok alakulását Ukrajnában es az OFben, ha az oroszok minden ukránt lelőnének. De ez azért picit durva lenne nem?
Ez kb. olyan, mint Joseph Heller 22-es csapdájába, amikor papír szerint a dokinak a lezuhant gépen kellett lennie, ezért hiába volt a táborban, elkönyvelték halottnak.

Ők nem posztomusz hősök? Állítólag mind a 13-an meghaltak
Ha jól emlékszem Polikarpov volt, aki személyesen vette át a posztumusz Szovjetunió Hőse érmet.
Nekem gyanús ez a sok elhagyott orosz technika. Gyanítom, azért hagyják hátra, hogy az ukrik feltankolják/málházzák őket, így viszont hamarabb elfogy az üzemanyag, lőszer... :oops:
Amúgy az orosz katonai doktrina része, hogy a lerohadt technikát hátrahagyják előrenyomulásban.
Akkor meg nem kell bevonulni egy 40 milliós lakta országba és közben vagánykodni a NATO-nak .
Miért mit tud tenni a 40 milliós ország?
Írtam mindig évekkel ezelőtt hogy miért nem szereznek be Kínából drónokat és prec fegyvereket ,mert pénz volt csak otthon letolt gatyával álltak az iylen cuccok előtt .
Mert a kínai fegyverek a hype ellenére valószínűleg szarok. Nem véletlenül nem veszi kutya se ha kaphat oroszt vagy nyugatit.
Te ezt így látod, én viszont úgy, hogy a hadművelet egyik fő célkitűzése volt Kijev elfoglalása , nem gondolnám , hogy ez a Donbasz felszabadítását célzó haditerv egyik mellék hadszintere lett volna.Hiszen az Oroszok ezzel a haderővel ha Donbasz felszabadítása lett volna a hadműveletek fő célja, már régen felszabadították volna a szaki köztársaságok közigazgatási határait, nem kellett volna tartaniuk semmilyen ukrán felmentő erőtől, mert bármilyen ilyen az ukránok részéről történő felmentési kísérletet,támadó hadműveletet az orosz haderő könnyen visszavett volna és az ellentámadások során tönkre is verte volna az ukrán haderőt.Az ukrán haderő az invázió előtt nem volt alkalmas arra,hogy összfegyvernemi manőverező harcot folytasson ezzel az orosz haderővel szemben....

Visszatérve, Kijev elfoglalására az első sikertelen gostomeli támadással kapcsolatban az imént berakott orosz cikkben is ott van az a kulcsfontosságú megjegyzés amely szerint.....

""Olekszandr nem mondja, de én tudom, hogy a főerőnek a leszállás után néhány órával kellett volna megérkeznie. De a nemzetbiztonsági és védelmi erők egységeinek heves ellenállásába ütköztek. Ennek eredményeképpen az ejtőernyősök két napot töltöttek a repülőtéren egy valóságos tűzpokolban, tartva a pozícióikat"

Magyarul úgy tervezték, hogy a repülőtér elfoglalása után pár órán belül neki kezdenek Kijev elfoglalásához,de mivel az ukránok az első támadás alkalmával az oroszok által nem várt heves ellenállást tanúsítottak, így az ukránok kulcsfontosságú időt nyertek, az ukrán kormány nem menekült el, az ukrán hadsereg nem tette le a fegyvert, nem estek széjjel az egyszerre több irányból betörő és már az invázió első napján Kijev mellett megjelenő orosz haderőtől....
Ezt követően is voltak komoly próbálkozások az orosz haderő részéről, hogy körbekerítsék Kijevet ,de mivel az ukrán hadvezetés első számú célja jól láthatóan Kijev megvédése,és ehhez nagy számú haderőt vonultatnak fel(lásd az ukrán tábornokok nyilatkozatai).Illetve az, hogy az orosz haderő több ponton is harcol Ukrajnában, azt eredményezte , hogy ezek a próbálkozások nem jártak, sikerrel , és én személy szerint úgy gondolom, hogy az orosz hadvezetés belátta, hogy nem tudja jelenleg elfoglalni Kijevet így úgy döntött @Avtomat tálaló hasonlatával élve, "Ő így száll le a bicikliről" , bejelentette , hogy a hadművelet első szakaszának főbb céljait elérték és most már neki foghatnak, hadműveletek fő céljának Donbasz felszabadításának...

Hozzáteszem nekem az a véleményem, hogy szerintem, az eredeti orosz hadműveleti tervekben minimum Donbasz felszabadítása mellett Ukrajna tengerparti területeinek leszakítása és Kijev elfoglalása szerepelt , ebből lett jelenleg Donbasz felszabadítása és az Ukrán tengerparti területek leszakítása, bár ebből még Odessza elfoglalása el sem kezdődött....
Hány szakasz van tervezve?
Honnan tudod, hogy nem a 12. Szakaszt hozták előre?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 417
46 151
113
Kuleba: az ukrán állóképesség és az amerikai fegyverek a siker receptje
Az Egyesült Államok ígéretet tett, hogy növelni fogja az Ukrajnának nyújtott harcászati támogatást – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter, miután Lengyelországban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel. "Az ukrán állóképesség és a nyugati fegyverek – többnyire amerikai fegyverek – a siker receptje a harctéren" - jelentette ki Kuleba.
(CNN)
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 036
41 820
113
CIA helyzet elemzés

Johnson CIA veterán: Oroszország két NATO katonai bázist semmisített meg egy ukrajnai különleges hadművelet során. Az orosz hadsereg sikeresen hajt végre különleges hadműveletet Ukrajnában, ellehetetlenítve mind az ukrán fegyveres erők, mind a NATO létesítményeit. Ezt Larry Johnson, a CIA veteránja nyilatkozta a Global Research portálnak adott interjújában. Egy hónapja tart az orosz különleges hadművelet Ukrajna területén, amelynek deklarált fő célja a donbászi orosz lakosság elleni népirtás megállítása. És annak ellenére, hogy az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma rendszeresen beszámol saját hadseregének, valamint a DPR és az LPR fegyveres erőinek sikereiről, Nyugaton már gyökeret vert az a vélemény, hogy Moszkvának ezt a kampányát elhúzódónak és kudarcnak tekintendő. Állítólag az orosz fegyveres erők nem tudtak megbirkózni a rájuk bízott feladattal, mivel az ukrán csapatok továbbra is ellenállnak. Amint azonban Mike Whitney amerikai újságírónak, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének, valamint a Külügyminisztérium Terrorelhárítási Hivatalának veteránjának, Larry Johnsonnak adott interjújában megjegyezték, az ilyen kijelentéseknek semmi közük a valósághoz. Az orosz hadsereg ukrajnai kudarcairól szóló minden kijelentés a Nyugaton uralkodó tudatlanság és lustaság eredménye. Emellett nem szabad megfeledkezni a nyugati médián keresztül népszerűsített nagyszabású oroszellenes propagandáról sem. A valóságban Johnson biztos abban, hogy ma is nyugodtan beszélhetünk az ukrán hadsereg teljes vereségéről az Oroszországgal való konfrontációban. Ennek legfőbb bizonyítéka a CIA-veterán biztos benne, hogy az orosz csapatoknak már a különleges hadművelet első 24 órájában sikerült megsemmisíteniük az ukrán földi radar összes eszközét. Ennek eredményeként az ukrán légierő elvesztette a légi elfogások végrehajtásának képességét. További fontos szempont, hogy a különleges hadművelet harmadik napján orosz csapatok jelentek meg Kijevben. Johnson emlékeztet arra, hogy a második világháború idején a Harmadik Birodalom csapatainak hét teljes hétbe telt, mire eljutottak az ukrán fővárosba. A következő hét hét pedig a Kijev feletti ellenőrzés megteremtésével telt. És ez annak ellenére, hogy a németek nem tűzték ki maguk elé a civil áldozatok elkerülését. Az orosz hadsereg ezzel szemben kizárólag ukrán katonai célpontokra csap le, csak nagy pontosságú fegyvereket használ. Az orosz támadás mértéke és hatóköre is lenyűgöző. Az első három hétben az orosz hadseregnek sikerült átvennie az irányítást az Egyesült Királyság szárazföldi területénél nagyobb terület felett. Ezután megkezdték a kulcsfontosságú városok és katonai létesítmények elleni csapások pontos meghatározását. Ezenkívül az orosz hadsereg megerősíti ellenőrzését Mariupol felett, és minden megközelítést biztosított a Fekete-tengerhez. Ennek eredményeként Ukrajna mára el van vágva déltől és északtól. Végül Oroszország sikeresen csap le a NATO infrastrukturális létesítményei ellen is, helyrehozhatatlan károkat okozva az észak-atlanti szövetségben. Két katonai bázisról beszélünk Javorivban és Zsitomirban. Hivatalosan az ukrán fegyveres erőkhöz tartoznak, de de facto a katonai blokk már 2015-ben elkezdte használni őket saját szükségleteire. Különösen Javorivban volt egy kiképző és logisztikai központ, amelyet a Szövetség arra használ, hogy vadászgépeket és fegyvereket szállítson Ukrajnába. Így foglalja össze Larry Johnson, egy ukrajnai különleges hadművelet során Oroszország már két NATO katonai bázist semmisített meg.
Na ez különösen érdekes: "Végül Oroszország sikeresen csap le a NATO infrastrukturális létesítményei ellen is, helyrehozhatatlan károkat okozva az észak-atlanti szövetségben. Két katonai bázisról beszélünk Javorivban és Zsitomirban. Hivatalosan az ukrán fegyveres erőkhöz tartoznak, de de facto a katonai blokk már 2015-ben elkezdte használni őket saját szükségleteire. Különösen Javorivban volt egy kiképző és logisztikai központ, amelyet a Szövetség arra használ, hogy vadászgépeket és fegyvereket szállítson Ukrajnába. Így foglalja össze Larry Johnson, egy ukrajnai különleges hadművelet során Oroszország már két NATO katonai bázist semmisített meg."
Forrás Pls.
 
W

Wilson

Guest
Hány szakasz van tervezve?
Honnan tudod, hogy nem a 12. Szakaszt hozták előre?
Az Orosz védelmi minisztérium tegnap a következőt mondta...

"Március 25-én, pénteken az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy befejeződtek az ukrajnai különleges katonai művelet első szakaszának főbb feladatai.

"Az ukrán fegyveres erők harci potenciálja jelentősen lecsökkent, ami lehetővé teszi, hogy a fő erőfeszítéseket a fő cél - Donbasz felszabadítása - elérésére összpontosítsák" - közölte a katonai osztály."

https://www.kp.ru/online/news/4680506/