[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 509
24 369
113
Lehetséges, de nem úgy működik a dolog, hogy fegyverexporthoz a kormány engedélye kell ? Mert akkor mit habozott a kormány, ha adott német cég mégis tud szállítani ? Netán súgták az ukránnak, fizess, mert ingyen már nincs több ?
Pénzt mosnak most tisztára, adományként adtak X milliárd eurót, amiből most fegyvert vesznek.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 196
113
Az a gáz hogy ilyen minőségű műhold fotók megjelenhetnek nyilvános platformokon....
Illetve tisztelem a bátorságukat azoknak akik megjelenetetik.
Gyakorlatilag nyilvánosan deklarálják hogy "KÉM"-ek. Ergó semmiféle jogi védelmük nincs, szabadon likvidálhatóak.
A Genfi konvenció nem érvényes kémekre.

...csak technikai szinten: már tíz+ éve is -amikor segítettem egy ismerősnek tördelésben fotó-utómunkában--, voltak nyilvános programok, amikkel trükközve meg lehetett csinálni, hogy látszólag lerontott képekből sokkal jobb minőséget --felbontást lehetett visszaállítani!


Elméletileg fel lehet tenni ilyen képet a netre, ukrán oldalon meg katonailag hasznosítható felbontást lehet belőle visszanyerni!!!

Arról nem is beszélve, mikor képbe kódolnak/titkosítanak információt! Teljesen nyilvános(nak tűnik), közben pedig...


Ez körülbelül a II. V-h-s BBC-víz-állásjelentésbe kódolt titkos üzenetnek a modern formája.
...és ezt meg lehet tenni akár nyilvános Yt-videóba kódolt infóval is.

...csak érdekesség képpen a modern lehetőségekről!


.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 676
55 727
113
Te miről beszélsz? Milyen sorozott? Szerinted azokat be tudná az orosz hadvezetés vetni Ukrajnában, tetszik neked vagy nem az orosz hadsereg ténylegesen bevethető valós létszáma valahol
200-230.000 fő körül van, nem egy orosz elemzést beraktam ezzel kapcsolatban a fórumra, az egyiket rögtön az az invázió elején ebbe a topikba....
Lehet, hogy nem veszed észre, de kezdesz olyan molni fèle stilust felvenni. :)
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 308
10 229
113
Ukrán An-124 Törökországból valószínüleg Bayraktarokat visz lengyelbe.

FOuzDEDXwAAOMX6
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 509
24 369
113
Sojgu meg a vezérkari főnök megkerült már, vagy az is a terv része, hogy eltűntek??
Reggel mintha olvastam volna, hogy megkerült.
Hihetetlen, hogy 2x is felültek a nyugatiak erre az "eltűnt" bicajra, ha jól emlékszem Krímnél is eltűnt Putyó, aztán egy sajtótájékoztatón pedig hebegett-habogot és behúzta Krímet.
 
W

Wilson

Guest
Lehet, hogy nem veszed észre, de kezdesz olyan molni fèle stilust felvenni. :)
Nem veszek fel ne aggódj , de bevallom kicsit bosszant ha úgy érzem , hogy a bárki számára könnyen hozzáférhető adatokat, egy könnyed mozdulattal lesöprik az asztalról, mondván, hogy azok nem érnek semmit.......Miközben pl ebben az esetben pontosan az oroszok, igazolják az általam is közölt adatokat....
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
A videók/jelentések alapján szerintem az oroszoknak erősítésre van szüksége még a Mariupoli egységeken kívül is egy nagyobb keleti bekerítésre, az Izyumi ellenállás semmi nem volt ahhoz képest ami ott vár két oldalról.

Mint írtam, engem is meglepett, hogy most kezdenének áttörni, de sok mindent nem ismerek a terepen. Viszont ha nem most, akkor 1 hónapon belül meg kell úgy is indítaniuk, különben bent ragadnak egy álló háborúban egy olyan ellenféllel szemben, akinek "40 millió ember utánpótlása" van -oké, közel nem mindenki halna meg egy nulla gazdaságú országért, de azért az embertömeg, amiből válogathatnak- és nagyon durva nyugati hadipari termelés.
Az első napok ész nélküli előrerohanásának nincs értelme visszahozzák, de az oroszoknak még nem érdeke befagyasztani a konfliktust.

Ezekről az ukrán ellentámadasokról szerintem még nem lehet tudni, hogy csak elszigetelt részleges sikerek, vagy tényleg sikerült bizonyos frontszakaszon magukhoz ragadni a kezdeményezést, ugyanis egy nagyobb léptékű ukrán ellentámadáshoz nagyon más dolgok kellenek, mint a jelenlegi ukrán védekező stratégiához,a kulcskérdés szerintem az ukrán ellentámadások, sikerével kapcsolatban, hogy képesek lesznek-e az előretörő ukrán csapatokat megfelelő mértékben megvédeni, az orosz légierő támadásaival kapcsolatban,és, hogy az ukrán utánpótlás rendszere elbír- e egy kiterjedt ukrán ellentámadással járó terhelést, van-e megfelelő számú és bevethető számú nehéz technikájuk az ellentámadások végrehajtásához, megmondom őszintén, hogy én nagyon szkeptikus vagyok, ezekkel kapcsolatban....

Az Iszkanderek veszteségeiről csak ukrán híradások vannak azokat pedig érdemes fenntartással kezelni....

Szerintem is külön kell szálazni két féle ellentámadás. Melyik az, ami korlátozott, amolyan taktikai jellegű és melyik az, amit átfogó ellentámadásnak terveznek.
Az utóbbiból nem is várom, hogy feltétlenül lesz. Olyan nagy kiterjedésű, amit feszegetsz, számomra ma még elképzelhetetlen. Kijevnél teljesen jól csinálják, oda-vissza pofozkodnak, de ezzel egyfelől elkerülik/halogatják a város teljes bekerítését, másfelől első naptól fogva nem hiszem, hogy Putyinnak tényleg prior célpont lett volna akár egy percig is.
Így a főváros és Herszon környékén szerintem korlátozott ellentámadások vannak, taktikai jelleggel. A céljuk a gyengébb orosz csoportokra lokálisan nyomást gyakorolni és addig is pusztítani őket, amíg ezekre a területekre a nagyobb erők meg nem érkeznek.
 

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
121
814
93
Azért egy rakéta az nem egy páncélos! Egyébként mi van a Stingerekkel? Nem nagyon látom őket bevetni (most vagy nincs ki ellen, vagy nincs kinek, vagy már rég eladták a Közel-Keletre)
Nem csak kézi fegyverekkel lehet páncélosokat kilőni...ezért tartom soknak
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 212
33 054
113
Én úgy tudtam, hogy repdesnek még rendesen...már egy hatalmas fehér Z-t is húztak az égboltra...ha az igaz volt

Valahol azt írták, hogy a Dnyepertől keletre nemigen mennek (csak az Iszkanderek, Kalibrok), mintha nem hivatalosan lenne egy repüléstilalmi zóna. Lehet, mert ott már mindent lát a NATO AWACS és valós időben megy a céladat az ukriknak. Akkor pedig már egy rejtőzködő Buk vagy Osza is gyorsan bekapcsolható, ha van a közelben.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 936
14 051
113
Csaxolók a 40 misi ember a háború előtt is max 35 volt, és abban benne volt az elfekvőben lévő 157 éves mamától kezdve az 1 napos kisbabáig....mert ennyi erővel nekünk 9,9 millió hadrafogható emberünk van...uccu neki..a 2, VH-t megnyertük visszamenőleg :D
 
W

Wilson

Guest
És ez szted a mai napig valós? Ha készültek valamire? Ne nevettess,,,ilyen elemzést én is írok...reggel az íróasztalodon lesz...találd ki igaz e? Ráadásul hol van ebben h o_O-nak 200k katonája van? Amúgy életszerű. Elindultak háborúzni 200 k katonával...a többiek otthon...kapára kaszára muzsikok. Tisztellek becsüllek, de mint ha nem is Te lennél már kedves fórumozó társam.... elszomorít.

Az oroszok tették közzé nem egy himihumi Navalnij felé szervezet....

Még egyszer elmondom a valós harcértékkel rendelkező bevethető katonákról beszélek, ott vannak a számok az elemzésben, csak el kell olvasnod, még csak nem is kell kellett keresgélned megkerestem neked és beidéztem neked...

De én meggyőzhető vagyok , ha gondolod győzzél meg az ellenkezőjéről....nekem nem derogal az általad az érvekeid alátámasztására hozott adatokat/forrásokat/elemzéseket elolvasni...

Én nem változtam semmit, ugyanaz vagyok, de ne felejtsd el, hogy te jöttél a puli kutyás hasonlattal, és én az amilyen az adjon isten olyan lesz a fogadj isten elvét követem, úgy ezen a fórumon mint az életben is...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 196
113
Hozzátenném: az orosz fegyverek sokkal olcsóbbak tehát az, hogy A GDP-jük hasonló az olasz, vagy a spanyol GDP-hez, nem mond semmit. Pontosan nem tudni, hogy Ororszország mennyit költ védelemre.


Jól látod.

Adatok, a jobb megértéshez:
A PPP-s GDP sokkal közelebb áll a valósághoz, mert az orosz fegyverek saját gyártásúak döntően.

Az oroszok helyzete GDP: PPP összehasonlításban(2017) : 1 283,20 milliárd(GDP)/3 854 milliárd(vásárlóerő paritáson: PPP) USD (8) USD (8) (vagyis a belső vásárlóerő a névleges(nominális) bő háromszorosa valójában

Jelenleg Oroszország PPP-GDP mutatója magasabb(jobb) mint Németországé (kicsivel), és meghaladja Olaszország és Spanyolország összesített értéket!!!

...csak, hogy helyén legyenek a nagyságrendek!!!

...és Magyarország(2018): 157 861 millió USD[9] (57.) /PPP: 303 834 millió

...azóta még jobbak vagyunk, a Covid-ból plusszal jöttünk ki, a többség negatívval!


A fegyvereket mi döntően külföldről szerezzük be, tehát a nekünk kedvezőtlenebb GDP-ből fizetjük, ez alapja a jelenlegi túláratott fegyver-vásárlási pánik által előidézett brutális pénz-szivattyúnak, amire remélem józan kivárással reagálnak majd!!!

.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Én úgy tudom 1 milla az orosz sereg ennek 2/3-a egész jó de sok védi a hont
+40 ezer szaki
+10 ezer csecsen + még 20 ezer
+5000 szír
+400 ezer belarusz ami teljesen behívható ebből max. 140 ezer lehet tehetséges rendelkezésre 50 ezer áll
+900 000 frissenképzett orosz tartalék
+7-8 millió 1 hét alatt behivható orosz 80%-a volt katona kiképzett

Ukrajnába ment minden, de az orosz sereg 2/3 tehetség az 1/3-a meg fiatal skill-pontokat ment szerezni.

Minden számháborút az oroszok szoktak megnyerni arra nagyon ügyelnek (kivéve ha Chuck Norris is játszik)...Igazából csak katasztrófavédelmis sofőr több van Oo-ban mint a teljes azov állomány
 
W

Wilson

Guest
Mint írtam, engem is meglepett, hogy most kezdenének áttörni, de sok mindent nem ismerek a terepen. Viszont ha nem most, akkor 1 hónapon belül meg kell úgy is indítaniuk, különben bent ragadnak egy álló háborúban egy olyan ellenféllel szemben, akinek "40 millió ember utánpótlása" van -oké, közel nem mindenki halna meg egy nulla gazdaságú országért, de azért az embertömeg, amiből válogathatnak- és nagyon durva nyugati hadipari termelés.
Az első napok ész nélküli előrerohanásának nincs értelme visszahozzák, de az oroszoknak még nem érdeke befagyasztani a konfliktust.



Szerintem is külön kell szálazni két féle ellentámadás. Melyik az, ami korlátozott, amolyan taktikai jellegű és melyik az, amit átfogó ellentámadásnak terveznek.
Az utóbbiból nem is várom, hogy feltétlenül lesz. Olyan nagy kiterjedésű, amit feszegetsz, számomra ma még elképzelhetetlen. Kijevnél teljesen jól csinálják, oda-vissza pofozkodnak, de ezzel egyfelől elkerülik/halogatják a város teljes bekerítését, másfelől első naptól fogva nem hiszem, hogy Putyinnak tényleg prior célpont lett volna akár egy percig is.
Így a főváros és Herszon környékén szerintem korlátozott ellentámadások vannak, taktikai jelleggel. A céljuk a gyengébb orosz csoportokra lokálisan nyomást gyakorolni és addig is pusztítani őket, amíg ezekre a területekre a nagyobb erők meg nem érkeznek.
Szerintem azért is nagyon fontos az ukrán haderőnek Kijevnél minél hátrébb szorítani az orosz csapatokat, hogy az orosz hagyományos tüzérséget a lőtávjukon kívül tartsák....
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 413
23 401
113
Most nem úgy van, hogy át lehet Mo felett repülni?
Repülnek is rendesen keresztül kassul és fogalmunk sincs mi van a gépek fedélzetén, mert lehet gyógyszer és takaró, d elehet fegyver és lőszer is (nincs fent vámos aki megnézné). Szerintem itt amiatt került mert a gép ukrán (bár szerintem simán átengedtük volna ha kérik).

Bár ha már vám, itt jut eszmebe a régi sztori, amikor repültek haza a szovjet államadóság fejében kapott Mig-29-esek. Ukrajna felett a légiírányítás le akarta őket parancsolni az égről, mert az ukránok szerint vámot kell fizetniük a gépek után! A gépek lelövésével fenyegették meg a pilótákat (ezt évekkel később egy pilóta mesélte aki az egyik gépet vezette akkor). De nem lett semmi, ment a szájkarate és addig ki is léptek az ukrán légtérből a gépeink.
Már akkor sem voltak jobbak mint most!