Sziasztok!
Csak pár gondolatot megosztani jöttem veletek. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, híreitekre.
1,
Ukrainian army is in full control of Novovorontsovka village in Kherson region. Live Universal Awareness Map Liveuamap is a leading independent global news and information site dedicated to factual reporting of a variety of important topics including conflicts, human rights issues, protests...
liveuamap.com
Az, hogy a jelek szerint kisebb településeket -mondhatjuk falvakat- sikerül az ukrán védő erőknek visszafoglalniuk Nikolaj és Herszon között, azt jelenti számomra, hogy folyamatos mozgolódás van azon a környéken. De tényleges stratégiai fontossággal igazából csak ez a két város rendelkezik. Eddig amit látok, hogy az oroszok nem tudták még csak meg sem izzasztani Mikolajt, viszont az ukránok sem voltak közel Herszon visszavételének. Viszont mind a két félnek kedvez furcsa módon. Az ukránoknak addig kell eredményeket elérni, amíg fel nem szabadulnak komolyabb erők keleten. Az oroszok részéről pedig ez az elfoglalom majd visszaveszem a falvakat lehetőséget ad akár lemorzsolni valami keveset a tengerpartot védő ukrán védőkből és megpuhítani őket, mielőtt elkezdődik a nagy offenzíva és kedvezőtlen lenne számukra beszorítani a városba védekezni ugyan ezeket az erőket, akik most kijönnek nyílt területre harcolni.
Russian military column moving from Antonivka to Kherson. Live Universal Awareness Map Liveuamap is a leading independent global news and information site dedicated to factual reporting of a variety of important topics including conflicts, human rights issues, protests, terrorism, weapons...
liveuamap.com
Úgy tűnik a ruszkik ügyelnek arra, hogy újabb erősítést küldjenek ide, ha egy ukrán mozgolódás veszélyezteti Herszont, hiszen a hídfőt tartaniuk kell és ha a város elesne, a Krímből Dombasz felé menő útvonalak is hirtelen veszélybe kerülnének. Ezt nem hagyhatják.
2, Véleményem szerint Mariupol eleste -ami legfeljebb heteken belül várható- felpörgetheti az orosz csapatok tevékenységét. És egyik prioritásuk lehet Odessza bekerítése. Ez értelem szerűen azt is jelentené, hogy Nikolajt a jelenleginél jóval nagyobb erőkkel megszorongatnák.
3, Az Izjui áttörés szerintem jelentős.
Near Izyum Russian troops attempted to break through Ukrainian defense from the southern direction near Tyhotske/Kamianka. Live Universal Awareness Map Liveuamap is a leading independent global news and information site dedicated to factual reporting of a variety of important topics including...
liveuamap.com
Én arra számítok, hogy hamarosan -vagyis még nekem is meglepetésemre Mariupol eleste előtt- összeérhet egy átkaroló hadművelettel innen délfelé, illetve Horlivka környékéről észak felé haladó két offenzíva... talán valahol Kramatorszk vagy Szlovjánszk környékén.
Ha ez tényleg az, aminek én most gondolom, akkor az ukrán főerők egy jelentős részét katlanba tudják vonni és ez nem jelent azonnali összeomlást feltétlenül, látjuk Szumi és Csernyigiv példáján, hogy ellen tudnak állni bekerített egységek viszonylag elég sokáig, de nagy érveszteséggé válhat az ukrán erők részéről.
És én azt gyanítom, hogy a híreknek, hogy az orosz légierő első sorban keleten aktív, lehet olyan oka, hogy a bekerítéstől fenyegetett egységek ha vissza akarnak vonulni, akkor az égből csemegézzenek belőlük nyugodtan.
4, Kíváncsi lennék, mi az oka annak, hogy gyakran hallani lelőtt Iszkandereket. Legtöbbször olyan lelövések, mint Szíriában, hogy hármas salvoból egyet-kettőt lelőttek, de ami megmaradt, az elpusztította a célpontot. Az első napok nagy raktár robbanásaiból arra következtettem volna, hogy a tartalék lőszerek legnagyobb mennyisége megsemmisült. Ha Kijevnél, Odesszánál és Dnyipronál van keret rakétákat lelövöldözni, akkor talán nincs végkimerülési fázisban a légvédelmi rakéta készletük.
Ez persze puszta spekuláció.