[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 936
14 043
113

Az új agrárpolitikai miniszter a munka prioritásairól beszélt....​

2022. MÁRCIUS 25., PÉNTEK, 22:12


Mikola Solsky újonnan kinevezett agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter felvázolta a közeljövő legfontosabb prioritásait, így a vetést és a gabonaexport logisztikájának kialakítását.

Erről a kormányportál számolt be .

Elmondása szerint Ukrajnának vannak exportra szánt gabonakészletei – pénzben kifejezve ez körülbelül 7,5 milliárd dollár.

"Korlátozták a kikötőket. Korábban 4-5 millió tonna mezőgazdasági terméket, gabonát, feldolgozott terméket exportáltunk a kikötőkön keresztül. Most már csak néhány ezer tonnát a nyugati határokon át. Nagyon fontos ennek rendbetétele. Nyilván a készletek levonásával amire az országnak szüksége van." - mondta Mikola Solsky.

Elvégre szerinte ezekre az exportból származó forrásokra a gazdálkodóknak bérleti díjat, bért és terményt kell fizetniük.

Majd reptetik, vagy postai küldemény....na jó nyugat kaprojnából mehet ótóval...
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 928
8 303
113
Azért ennél szerintem bonyolultabb a dolog ezt az orosz haderőt az atomerőt leszámítva a 2008-as Grúz háború után kezdték jelentős mértékben modernizálni fejleszteni,egy teljesen szétesett leamortizálódott szintről, úgyhogy Oroszország GDP-je kb az olasz/spanyol GDP szintjén van, és a védelemre fordított forrásokat meg kellett osztani a szárazföldi haderő a légierő és haditengerészet között,ráadásul a légierő és a haditengerészet elsőbbséget élvezett az orosz szárazföldi haderővel szemben.Tehát szerintem ez az orosz haderő amelyet most látunk az átalakulása, modernizálása elején járó haderő, amely még mindig Oroszország szárazföldi határainak védelmére van tervezve, na ez a haderő folytat egy 600.000m2 területű 35-40 milliós ország ellen támadó összfegyvernemi hadműveleteket, amelynek léptékéhez, 1945 utáni időszakban csak a két amerikai invázió mérhető, ráadásul egy nagyon jól harcoló nyugati katonai standardok szerint kiképzett ukrán haderővel harcolnak, akik a saját hazájukért harcolnak, és amely komoly nyugati támogatásban részesül...Szerintem egy ilyen szemüvegen keresztül érdemes nézni az orosz hadsereg ukrajnai teljesítményét.....
Nem vitatva a modernizációt, ez a hadsereg komoly logisztikai és fegyverzeti problémákkal küzd, valamint azzal, hogy megmaradt az a keleti üzemeltetési kultúra amelyet nem tudtak viszont moderinzálni. (Kivéve a Szíriai beavatkozásra vitt elitet, amelyből ráadásul csak a PIAR részt láthattuk. Az átlag orosz szárazföldi hadsereg fegyverzetét és logisztikáját látjuk. Valamelyik okos poszttárs azt írta, hogy a háborúe lőtti gyakorlat után a első vonalbeli egységek hátramentek és jöttek a második vonalasak. NOs harcba vetteték a többek között a Kantyemiroszkaja gárga tankhadosztályt (azt hiszem 4.gárda) a Tamanyi gárdahadosztályt stb. tehát kvázi még a pretoriánus egységeiket is (lassan már kérdés ki a fene fog május 9-én felvonulni). Irnak, látjuk, hogy van fehérorszországban a NATO ellen intakt full hadseregeik amelyek felszereltek. A kérdés (soha ne tudjuk meg), hogy ezek mennyivel jobbak a most bevetettenél vagy ez is maszkirovka).
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
371
2 461
93

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 936
14 043
113
A nyugaton élő ukránok úgyse látnak mást, csak amit megoszt az ukri propi...ha ők mint már majdnem most azt hallják hogy az ukránok szibériában vannak elhiszik. Nyertek kész...Moszkva elfoglalva Putyin halott :D sajnos ez van. ha lelőnek 2 oroszt, elfoglaltak egy megyét...Mondjuk sose láttam ilyen háborút....ukri oldalon még nem halt meg senki katona...civil max ezer, de minden városban tömegsírokat ásnak. Hogyan??? Itthon ici pici országban többen halnak meg mint 1k/hó, és nagyon kevés tömegsírt :D látok a lakóhelyemen...ugyan már fos undorító ukrán hányás. (bocs modi a kifakadásért, de ez már tényleg gáz)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 504
46 952
113
Putyin dicsérete most olyan jól jön mkinek, mint kismókusnak az erdőtűz. Putyin vagy annyira alternativ valóságban él, hogy ezt nem érti, vagy direkt cseszik ki azokkal, akiket dicsér.
Nem tudom melyik variáció az igaz, lehet, hogy egy harmadik. De azért ép ésszel elég nehéz felfogni azt a hisztériát, ami megy. Hogy egy orosz fát kitiktanak az Év Fája versenyből, ez szerintem Orwellt, Huxley-t, Ionescut felülmúló abszurd.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Ez a térkép mennyire lehet reális?
FOs7M8daMAEUq3p
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Nézd. A tudásod tisztelem.....
Viszont a valóságferdítésre herótos vagyok.
Nézzük.....
A valóságferdítést itt az orosz állami propganda tolja, mivel egyetlen egy igaz szó nem hagyta el a szájukat az elmúlt hónapokban. Ha te ezeknek hiszel nem a földön meg térképen látszó katonai cselekményeknek, azzal nem tudok mit csinálni.
Amúgy személy szerint én félek attól hogy elkezdenének megjelenni olyan hírek pl " kievnél vissza vonulnúlóban vannak az oroszok" vagy ilyesmi .... mert egy esetleges taktikai nukolásnál valszeg nem fogják a saját csapataikat ott tartani ahol robbantanának...
Ja, persze, taktikai atom csak úgy a semmiért. :rolleyes:

Az a gáz hogy ilyen minőségű műhold fotók megjelenhetnek nyilvános platformokon....
Illetve tisztelem a bátorságukat azoknak akik megjelenetetik.
Gyakorlatilag nyilvánosan deklarálják hogy "KÉM"-ek. Ergó semmiféle jogi védelmük nincs, szabadon likvidálhatóak.
A Genfi konvenció nem érvényes kémekre.
Ezt te sem gondoltad komolyan...
 

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Nem tudom volt-e már, de a lustábbaknak ajánlanám ezt a fórumot, a szerző minden nap összegyűjti körzetenként csoportosítva a videókat, ő az ottani Wilson :)
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Komám...(ha szólíthatlak így) Izraelt nem szeretem, de nem hülyék, nem felejtik Banderát...csak a Lengyelek a több százezer leőlt lengyelt az ukrik által...nem is értem... :(

Bandera (ahogy Hitler is) részben pont a lengyel nagyhatalmi vágyak miatt lett az aki, mindkét nép tagjait felhasználták a szovjetek elleni harcban, majd elüldözték őket földjükről, így adva nekik egy adag harcedzett, bosszúvágytól fűtött katonát meg ideológiát a harcukhoz.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Ukrán hadsereg: Sikertelen támadásokat indítottak az oroszok

Az ukrán hadsereg péntek este, a háború harmincadik napján közzétett hadműveleti tájékoztatójában azt írta: az oroszok pénteken sikertelen támadásokat indítottak több helyen is.
Közlésük szerint az oroszok a nap elején átcsoportosításokat végeztek, utána pedig több helyen is támadásba lendültek, de a védők mindenhol visszaverték őket. Az oroszok most ismét megpróbálják rendezni a soraikat, miközben az ukránok igyekeznek biztosítani a védelmet – írták.
Beszámoltak arról is, hogy Luhanszkban egy katonai kórház megtelt a halott és sebesült orosz katonákkal, valamint emlékeztettek arra is, hogy nemrég egy újabb orosz tábornokot is megöltek Jakov Rjazancev altábornagy személyében.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Financial Times: Saját katonái öltek meg egy orosz dandárparancsnokot

Saját katonái öltek meg egy orosz dandárparancsnokot Ukrajnában – közölte nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva a Financial Times. A gyilkosságot a lap szerint szándékosan követték el.
A 37-es gépesített tüzérdandár vezetőjének meggyilkolása a forrás szerint
példaként szolgál arra, hogy az oroszok egyes egységeinél mekkora problémák vannak a harci morállal.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Sziasztok!

Csak pár gondolatot megosztani jöttem veletek. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, híreitekre.

1,


Az, hogy a jelek szerint kisebb településeket -mondhatjuk falvakat- sikerül az ukrán védő erőknek visszafoglalniuk Nikolaj és Herszon között, azt jelenti számomra, hogy folyamatos mozgolódás van azon a környéken. De tényleges stratégiai fontossággal igazából csak ez a két város rendelkezik. Eddig amit látok, hogy az oroszok nem tudták még csak meg sem izzasztani Mikolajt, viszont az ukránok sem voltak közel Herszon visszavételének. Viszont mind a két félnek kedvez furcsa módon. Az ukránoknak addig kell eredményeket elérni, amíg fel nem szabadulnak komolyabb erők keleten. Az oroszok részéről pedig ez az elfoglalom majd visszaveszem a falvakat lehetőséget ad akár lemorzsolni valami keveset a tengerpartot védő ukrán védőkből és megpuhítani őket, mielőtt elkezdődik a nagy offenzíva és kedvezőtlen lenne számukra beszorítani a városba védekezni ugyan ezeket az erőket, akik most kijönnek nyílt területre harcolni.


Úgy tűnik a ruszkik ügyelnek arra, hogy újabb erősítést küldjenek ide, ha egy ukrán mozgolódás veszélyezteti Herszont, hiszen a hídfőt tartaniuk kell és ha a város elesne, a Krímből Dombasz felé menő útvonalak is hirtelen veszélybe kerülnének. Ezt nem hagyhatják.

2, Véleményem szerint Mariupol eleste -ami legfeljebb heteken belül várható- felpörgetheti az orosz csapatok tevékenységét. És egyik prioritásuk lehet Odessza bekerítése. Ez értelem szerűen azt is jelentené, hogy Nikolajt a jelenleginél jóval nagyobb erőkkel megszorongatnák.

3, Az Izjui áttörés szerintem jelentős.


Én arra számítok, hogy hamarosan -vagyis még nekem is meglepetésemre Mariupol eleste előtt- összeérhet egy átkaroló hadművelettel innen délfelé, illetve Horlivka környékéről észak felé haladó két offenzíva... talán valahol Kramatorszk vagy Szlovjánszk környékén.
Ha ez tényleg az, aminek én most gondolom, akkor az ukrán főerők egy jelentős részét katlanba tudják vonni és ez nem jelent azonnali összeomlást feltétlenül, látjuk Szumi és Csernyigiv példáján, hogy ellen tudnak állni bekerített egységek viszonylag elég sokáig, de nagy érveszteséggé válhat az ukrán erők részéről.
És én azt gyanítom, hogy a híreknek, hogy az orosz légierő első sorban keleten aktív, lehet olyan oka, hogy a bekerítéstől fenyegetett egységek ha vissza akarnak vonulni, akkor az égből csemegézzenek belőlük nyugodtan.

4, Kíváncsi lennék, mi az oka annak, hogy gyakran hallani lelőtt Iszkandereket. Legtöbbször olyan lelövések, mint Szíriában, hogy hármas salvoból egyet-kettőt lelőttek, de ami megmaradt, az elpusztította a célpontot. Az első napok nagy raktár robbanásaiból arra következtettem volna, hogy a tartalék lőszerek legnagyobb mennyisége megsemmisült. Ha Kijevnél, Odesszánál és Dnyipronál van keret rakétákat lelövöldözni, akkor talán nincs végkimerülési fázisban a légvédelmi rakéta készletük.
Ez persze puszta spekuláció.
 
W

Wilson

Guest
Nem vitatva a modernizációt, ez a hadsereg komoly logisztikai és fegyverzeti problémákkal küzd, valamint azzal, hogy megmaradt az a keleti üzemeltetési kultúra amelyet nem tudtak viszont moderinzálni. (Kivéve a Szíriai beavatkozásra vitt elitet, amelyből ráadásul csak a PIAR részt láthattuk. Az átlag orosz szárazföldi hadsereg fegyverzetét és logisztikáját látjuk. Valamelyik okos poszttárs azt írta, hogy a háborúe lőtti gyakorlat után a első vonalbeli egységek hátramentek és jöttek a második vonalasak. NOs harcba vetteték a többek között a Kantyemiroszkaja gárga tankhadosztályt (azt hiszem 4.gárda) a Tamanyi gárdahadosztályt stb. tehát kvázi még a pretoriánus egységeiket is (lassan már kérdés ki a fene fog május 9-én felvonulni). Irnak, látjuk, hogy van fehérorszországban a NATO ellen intakt full hadseregeik amelyek felszereltek. A kérdés (soha ne tudjuk meg), hogy ezek mennyivel jobbak a most bevetettenél vagy ez is maszkirovka).
Mit vársz egy olyan haderőtől amelyet 14 éve kezdetek el modernizálni egy olasz/spanyol méretű GDP-ből,ráadásul egy teljesen szétesett leamortizálódott haditechnikával rendelkező haderőről beszélünk, tehát 14 év alatt kellett ebből a pénzből ezt a haderőt a 21. századnak megfelelő szintre hozni, ráadásul a védelemre biztosított forrásokból egyszerre kellett mind a három haderőnemet fejleszteni, modernizálni és ezen időszak alatt a haditengerészet és légierő prioritást élvezet az anyagi források elosztása tekintetében a szárazföldi haderővel szemben.Ezért látsz/látunk hiányosságokat, ráadásul nézzük már meg a léptékeket is amelyben ezek az orosz hadműveletek voltak, mind a terület mind a szemben álló erők tekintetében.
14 év alatt ilyen anyagi eszközök mellett abból a kiinduló állapotból amelyben az orosz haderő volt senki sem tudott volna szerintem ennél sokkal többet kihozni, és ugye nem szabad kihagyni a számításból a 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankcióknak az orosz hadiiparra és ezáltal az orosz haderő modernizálására kifejtett hatását sem.