Lehet ez is de az ukránok szerintem nem bízhatnak az oroszok jó indulatában Mariupolt is simán szétlőtték, és most is rakétázzák Kijevet....
Ez tény, nem az orosz jóindulaton fog múlni Kijev.
-Számukra (ukránok) létkérdés, hogy amíg nem érkezik olyan erősítés a fővároshoz, amivel meg lehet kezdeni az ostromot, addig kivívják maguknak a legjobb pozíciókat. Ez csak idő kérdése, szerintem. De addig a fő cél az ottani ruszki hadsereg gyengítése.
-Ha valahol támadni tudnak, ez a legjobb hely. Az oroszok csápként előre nyúltak, épp csak a szükséges vastagítás északon, hogy ne lehessen könnyen teljesen elvágni őket. Ez azért sebezhetővé teszi a csapataik elhelyezkedését..
-Látjuk, hogy csapatlégvédelem kevésbé megoldott. A török drónok is úgy vettem észre, leginkább itt tudnak hatékonyan tevékenykedni.
-A támadóknak itt a leglehetetlenebb az utánpótlási útvonal. Dombasz alapból mindig jól kiépített volt, Harkov is közel van az orosz határhoz, gyorsan oda ér minden. Fehéroroszország a választások utáni zavargások óta van orosz katonai befolyás alatt, az infra lepusztulva és még nem volt idő építkeznie Moszkvának. Légvédelemből az utóbbi időben kaptak eszközöket, de náluk az sem híres egy valami.
-Mikolaj térsége is emiatt jó választás, ha valamit küldeni akarnak, akkor Nyugati-Körzetig elviszik és onnan vagy a hídon vagy tengeren átrakodva a Krímbe és onnan még több száz km Herszon. Teljesen jó döntés rákényszeríteni az ellenséget, hogy minél több embert állomásoztasson a városban és sokkal könnyebb pillanatnyi létszámfölényt is kialakítani.
-A védőknek kényelmesebb az utánpótlást az ország középső részeibe elvinni, mint áthurcolni az egész ország hatalmas területein.
Szóval igen jól átgondolták nem csak azt, hogy minek a megvédésében reménykedhetnek esetleg, hanem hol hozhatják jelentősebb csapatmozgásokkal kellemetlen helyzetbe az ellenséget. Nem hiszem, hogy a fő aggodalom az ukrán hadvezetésben az lenne, hogy a főváros ne legyen szétlőve. Szerintem látják, hogy az elkerülhetetlen idővel, ha csak csodát nem tesznek keleten vagy Putyint puccsal el nem távolítják.
De a kisebb ellentámadások helyszíne is azt sugallja, hogy kevésbé egy keleti csodában reménykednek, hanem abban, hogy kifárad a Vörös Hadsereg, mire elérik a folyót. (Nekik szerintem ez az, amiben reálisan kapaszkodhatnak. Hogy kellően jó pozíciókat tudnak megtartani Kijev körül... és befagy a konfliktus esetleg diplomáciai megoldás.)
Ne legyen igazam, de legalább fenyegetőzés szintjén benne lesz a befagyás első hónapjaiban, éveiben, hogy képesek akár egyetlen bombával is megsemmisíteni az egész fővárost és egyben minden védőjét is. És ez nem váltaná ki a NATO 5. cikkelyét. Nagyon remélem, hogy ez csak egy távoli és nem is túl valószínű érv lesz majd a lezárásra.