[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

434 Hungaria

Well-Known Member
2022. február 24.
106
936
93
Harcok Kijev mellett: Gosztomel hősei
Háborús tudósítónk meglátogatta az ejtőernyősöket, akik egy különleges művelet első napján landoltak egy Kijev melletti repülőtéren, és egy hónapja tartják magukat a tüzérségi tűzben...



wr-767-2.jpg

Alekszandr Kotz egy Kijev melletti repülőtéren. A háttérben egy ukrán T-72AMT harckocsi, amelyet exportra gyártottak, de valami rosszul sült el a szerződéseket törölték, és a járművek Ukrajnában maradtak... és az orosz V-csoporthoz kerültek...
Fotó: Alexander Kotz

- Mindent gyorsan csinálunk - felhajtunk, kiugrunk a kocsiból, becsúszunk a bunkerbe.

Az ablakon kívül fütyül a Gostomel felirat. Végigszáguldottunk az ismerős donbászi "tájon". Gránátok által megcsonkított fák, repülőterek épületei, fémmel kifordított hangárok, aknavetők által feltört aszfalt... Az autók élesen fékeznek egy bombabiztosnál, és gyorsan lemegyünk.

wr-750-22.jpg

Megerősített lőállás
Fotó: Alexander Kotz

Igen, a Szovjetunió tudta, hogyan kell felkészülni egy nukleáris háborúra. Az Antonov-központ földje alatt egy nagy bunker épült egy egész szobarendszerrel. Az ukrán tüzérek már egy hónapja próbálják mindennel áttörni ezt a földalatti fellegvárat - sikertelenül. Itt töltötték az elmúlt egy hónapot egy különleges katonai művelet igazi hősei - ejtőernyősök, akik a konfliktus első napján itt, mélyen az ellenség hátországában, maga a főváros alatt szálltak le.

wr-750-23.jpg


- 24-én helikopterekre szálltunk, és a megközelítéskor Manpads légvédelmi rendszerek, nehéz géppuskák támadtak ránk" - emlékszik vissza az egyik tiszt. - De előttünk harci helikopterek voltak, így a leszállás jól ment. Miután a repülőteret lerohantuk, azonnal megkezdtük az aknavetős ágyúzást, és sötétedéskor a gyalogsági egységek támadásba lendültek. Plusz a légierejük- helikopterek, repülőgépek. A lövések nem álltak le. De mindent jól megterveztünk, minden támadást visszavertünk. Igen, voltak kisebb veszteségek, de lényegesen több volt a másik oldalon. Két nap múlva oszlopaink feljöttek, csoportosulás jött létre, az ellenséget visszaszorítottuk. Nincs bekerítés, rendszeresen kapunk leveleket otthonról, csomagokat, a személyzet a többiért Fehéroroszországba megy.

wr-750-24.jpg

Itt tartózkodtak az elmúlt egy hónapban a hősies különleges katonai művelet igazi hősei.
Fotó: Alexander Kotz

- Nem ez az első "házasságotok", van valami sajátossága az ellenségnek?

- Itt a szabályos alakulatok mellett szabálytalanok is működnek ellenünk.
. A foglyok elfogása és a megölt emberek átvizsgálása után kiderült, hogy külföldi magán katonai cégek működnek, jól motiváltak, fizetettek, kiképzettek és lakott területekről tevékenykednek. Aknavetőket helyeznek el az udvarokon, MLRS-et és a civil szektorból operálnak. Megpróbálunk minimális kárt okozni és segíteni a civil lakosságnak.

wr-750-25.jpg

Az első napokban heves bombázások voltak.
Fotó: Alexander Kotz

Olekszandr nem mondja, de én tudom, hogy a főerőnek a partraszállás után néhány órával kellett volna megérkeznie. De a nemzetbiztonsági és védelmi erők egységeinek heves ellenállásába ütköztek. Ennek eredményeképpen az ejtőernyősök két napot töltöttek a repülőtéren egy valóságos tűzpokolban, tartva a pozícióikat. Ez egy példátlan művelet volt. Talán 1943 óta nem hajtottunk végre ilyen taktikai műveletet amikor Cesar Kunikov őrnagy parancsnoksága alatt egy 275 fős önkéntes tengerész különítmény szállt partra a nácik által elfoglalt Novorosszijszk megerősített partjainál. Kiütötte a németeket az erődítményből, beásta magát a partvonalnál, és az első éjszaka alatt 18 támadást vert vissza. És amikor a lőszer kezdett kifogyni, elfoglalta az ellenséges tüzérségi üteget, és egy hétig visszaverte az ellenséget, amíg a főerők közeledtek.

A parancsnokságon teljes gőzzel folyik a katonai munka. A nagy képernyőkön több drónról származó képeket jelenítenek meg, amelyek valós időben adják meg az ellenséges ágyúk helyzetét, a repülőteret és az Irpen városában harcoló ejtőernyősök előretolt pozícióit. A topográfus azonnal felveszi a koordinátákat, és továbbítja azokat a csatolt nagy hatótávolságú tüzérségnek. A lövedékek másodperceken belül először egy lövegállást szántanak át, majd eltalálnak néhány önjáró tüzérségi egységet. A drón új "zsákmány" keresésére indul. Senki sem ünnepel vagy örül - ez csak egy harci rutin.

wr-750-26.jpg

Egy tábori kórház
Fotó: Alexander Kotz

Az egyik csoport parancsnoka végigvezet minket a diszpozícióján: "Itt mosakszunk, itt alszunk, itt fürödünk, itt készült el az izzasztókamra, ma fürdőnap van". Az egyik helyiségben felállított sátor alól erős égővel felszerelt sátorból gőz jön ki. Ahol orosz ejtőernyősökkel találkozom, ott mindig van szauna. És ha ma gőzfürdőzniük kell, akkor azt bogatyr nyugalommal teszik, függetlenül az ellenség tüzérségének terveitől.

A szünetben kiszállunk a "bunkerből", és rövid futásokkal "városnézésre" indulunk. "Minden métert lőnek"ez nem metafora. Mutattak nekem egy ukrán térképet, amelyen a repülőtér számozott négyzetekre van osztva, minden koordináta előre ismert, az ukránok valóban háborúra készültek. Körülöttünk mindenütt kiégett felszerelések halmai voltak - a mieink és az ukránoké is, a kifutópályán pedig egy Ka-52-es helikopter, amely leszállás közben kényszerleszállást hajtott végre. A távoli hangárban a világ legnagyobb repülőgépének - An-225 "Mriya" - maradványai találhatók. Ez volt az egyetlen ekkora repülőgép, amely képes volt az égbe emelkedni.

wr-750-27.jpg

A "minden méteren lövés" nem metafora.
Fotó: Alexander Kotz

- Sok felszerelést sikerült megmentenünk, de egy részük e hangár mögött volt, és az AFU eltalálta, eltalálta a Mriya-t és a mögötte lévő üzemanyagraktárt" - magyarázta a kommandós.

Volt Antonov-pilóták elmondták, hogy nem sokkal a konfliktus előtt Németország felajánlotta, hogy a gépeket átköltözteti hozzájuk, de Kijev ezt elutasította. Ma Ukrajnában rajongók csoportjai egy nemzetközi konzorcium létrehozását szorgalmazzák, hogy a projektet a dokumentáció alapján újra létrehozzák. Mivel azonban ezen az Antonov repülőtéren volt, nem volt valószínű, hogy túléljea bombázást - az ukrán tüzéreknek a Mechta (Mriya - Ukr.) repülőgéppel együtt el kellett pusztítaniuk.

wr-750-28.jpg

A távoli hangárban láthatjuk a világ legnagyobb repülőgépének - az An-225 "Mriya" - maradványait.
Fotó: Alexander Kotz

Nehogy az legyen a benyomásunk, hogy az orosz csapatok Gosztomelben csak hősiesen bújkálnak egy bunkerben, a srácok elvisznek minket a peremállásokba. Soha nem gondoltam volna, hogy a BMD (kétéltű támadó jármű - Auth.) képes ilyen sebességet elérni. A kifutópályán legalább 80 kilométer/órás sebességgel repültünk, és az Irpen város közelében emelkedő fekete füstoszlopokat néztük. A "Páncélos" valahol a peremvidéken, a lövészárkok közelében tesz le minket, és fedezékbe vonul. Az állások elfoglalóit meglepően vidáman fogadják - ahhoz képest, hogy egy hónapja a lövészárkokban élnek.

wr-750-29.jpg

Németország felajánlotta, hogy áthelyezi a gépet a saját területére, de Kijev elutasította azt.
Fotó: Alexander Kotz

- Ez egy megerősített lőállás. Itt van a "Korda" (nagy kaliberű géppuska) pozíciója, itt van a rejtekhely és a személyzet pihenése, - mutatja a harcosnak a mélybe ásott vájatot és nevet - elég hangulatos.

- Mit gondolsz az ellenségről?

- Felkészült, nem szabad alábecsülnünk őt. A tüzéreik pontosan működnek. De a hangulat kiváló, mindannyian szerződéses katonák vagyunk, nem először vagyunk az "üzletben". Felnőtt férfiak.

- Honnan jöttél?

- Uljanovszkból. Üdvözlöm a gyerekeket, feleséget, anyát, apát. Szeretettel, csókokkal....

wr-750-30.jpg

Az Antonov repülőtér alatt egy nagy bunker épült, egész rendszerű helyiségekkel.
Fotó: Alexander Kotz

Felettünk bömböl a tüzérség- "ezek a mi "Gradjaink"-". Aztán újabb lövedékek zúgtak a levegőben - "ezek az ő lövedékeik". És nincs felhajtás, hidegvérű nyugalom a gosztomeli hősöknél. Akik még nem tudják, hogy beírták magukat az igazi orosz hadsereg történetébe, egy szinten Bajzéttel és a breszti erőddel, vagy ha úgy tetszik, a hatodik és a kilencedik századdal. Gosztomel az új erőnk, az orosz katonai dicsőség helye.

Hősök!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 957
30 779
113
Végre kiépült. Ellenőrzőpontok, úttorlaszok.
Frankó.....
Eddig ha nem tünt volna fel, pont arról diskurálunk hogy az orosz miért harcol egy lábon ugrálva, egyik kezét hátratéve....
Az általad lebecsült GRAD, ma tud 40km-et, garantáltan fedve egy 100-as területet....( Dörzsölj fel nyugodtan tüzérség témában.)
8 forintért.
Az nem jutott még eszedbe, amit már itt is többször jeleztem....
Az orosz a hadgyakorlat végén, nem hazament, csak állományt cserélt?
Magas harcértékű csapatok hátra, közepes előre.
Ők a NATO haderő ellen tartalékolják amijük van.
Teljesen egyetértek. Amíg a vágta volt, addig a sorosok mentek előre. Most már a komolyabb alegységek, sorosok haza. Az elején nem voltak a közelben a jobban képzettek, de idő hiányában bedobták őket. Putyin nem akart támadni, ebből is látszik.
A csecsenek hozták ki.
Ez a térkép mennyire lehet reális?
FOs7M8daMAEUq3p
Nagyjából jó.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Meghalt egy újabb orosz tábornok a háborúban

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az ukrán csapatok megöltek egy újabb orosz tábornokot a háborúban. Jakov Rezancev altábornagy egy Herszon közelében lévő összecsapásban vesztette életét – számolt be a BBC.
Egy nyugati tisztviselő szerint ő a hetedik tábornok ésa második altábornagy, aki meghalt az orosz–ukrán háborúban. Egyes információk szerint a főtisztek az orosz csapatok alacsony morálja miatt tartózkodnak a frontvonalon.
Az ukrán hírek szerint a tábornokot a csornobajevkai légi bázison ölték meg, amelyet Oroszország parancsnoki főhadiszállásként használt, és amelyet az ukrán hadsereg már többször megtámadott.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 489
24 144
113
Fura...őregapám nem úgy emlékezett,hogy etették őket...legalábbis az,aki keleten volt.Aki nyugaton volt fogságban,azt etették,főleg csokival,de cserébe folyamatosan verték őket....szar élet ez a hadifogoly élet szerintem...
Igen, mai meg az akkori világ.
Dédapám is olaszba volt hadifogoly aztán meg a szu-ba még egy kicsit ideológiai átnevelésen, mondhatni építeni a kummunizmust.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
daa8582-kuleba-getty.jpg

DMYTRO KULEBA, GETTY IMAGES

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter utalt az ukrajnai létesítményeket sújtó orosz rakéták számának csökkentését célzó "konkrét lépésekről" kötött megállapodásra.

Ezt Dmytro Kuleba miniszter jelentette be, miután megbeszélést folytatott az amerikai delegációval Varsóban – írja a European Truth .

Kuleba nem részletezte a részleteket, de elég egyértelműen utalt arra, hogy további, rakéták lelövésére alkalmas fegyverek beszerzésére van kilátás.

Oldalára feltett egy fotót Alekszej Reznikov védelmi miniszterről, amint átadja Joe Biden amerikai elnöknek és az amerikai delegáció többi tagjának "az egyik orosz rakéta egyik darabjàt, amely a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központot, ismertebb nevén a Békefenntartási és Biztonsági Központot lőtte ki. Yavoriv katonai lőtér."

"A mai napon Zelenszkij és Biden elnök közötti kapcsolatok fejlesztése során megállapodtunk a következő lépésekben annak biztosítására , hogy kevesebb ilyen rakéta hulljon Ukrajna földjére . És természetesen Ukrajna győzelme érdekében" - mondta a miniszter.

 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem volt egyszerű a fórum keresőjével ezeket a hozzászólásokat megtalálni de sikerült.....:)

Oké, de én azt mondom, hogy ezt állítják az ukránok. Hogy az oroszok a legnagyobb erőkoncentrációt Kijev alatt gyűjtötték össze és az ő céljuk, a város bevétele.

De nézzük meg néha a másik oldalt is, ha olvasni akarunk a sorok között! Az orosz propaganda mennyire hangos attól, hogy ma-holnap bevesszük ezek fővárosát és azzal megszűnik az összes harcmező? Az orosz jelentésekben milyen hosszúságot szoktak adni a Kijev környéki eseményekről való beszámolóról és azt milyen éllel?

Kicsit vizsgáljuk meg, hogy mi kellene Kijev megostromlásához!

1, Egyetértek az ukrán tábornokkal, kettős gyűrűbe kellene vonni és távol kellene tartani a kívülről betörni kívánó felmentő seregeket. Ennek első lépcsőfoka É-K-en Csernyihív környékének a megtisztítása. Te hány dandárt és hány hadosztályt látsz ezen a környéken? Mi az az orosz erő, aminek a felét Kijev ellen vonulni látnánk? A muszka már az első nap a fővárost támadta, a következő nap elérte a szf-i csapatokkal is, de még 1 hónap távlatából is azt látom, hogy a gyűrű feléhez sehol nem tartanak Csernyihív térségében. Hihetőnek tűnik számomra, hogy még gyűrűbe sem fogták. Nem rég maguk az oroszok azt publikálták, hogy Szlavutyicsba erőket helyeztek át Csernyihívből. Kitörtek a gyűrűből (Fehéroroszország felé)? Vagy nem is volt körbe zárva az a település?
Vajmi kevéssé tudnám elképzelni, hogy az orosz hadsereg felét hogyan lehet logisztikailag ellátnák Kijev ostrománál, ha ukrán csapatok járkálhatnak utánpótlási vonalak mentén. És a forgalmi csomópontok nincsenek elfoglalva.

2, Ahhoz, hogy É-Ny-on bezárják az ostromgyűrűt és a külső gyűrű szilárdan biztosítva legyen, meg kéne indulni a szárnyaknak Fehéroroszországból a lengyel-ukrán-belorusz hármas határtól egészen mondjuk Korosztyenig (vagy mondjam azt, hogy Csernobilig). Milyen nagyságú haderőket látunk ezen a terepen? Én az első héten alacsony szintű egységek puhatoló harcát, felderítő tevékenységét olvastam csak az előre nyomuló ék kiszélesítésére, de alig láttam nyomát, hogy Ukrajna É-Ny-i térsége szf-i erők aktív nyomása alá került volna. És legalább egy hete arról sem hallottam, hogy jelentősebb próbálkozások lettek volna a karoló ék szélesítésére. (Mintha nem is törekednének az É-Ny-i tartalék erők lekötésére és minél több erő elvonására Kijev alól.)

Akkor itt mi van? Nem kötekedni akarok, csak megérteni, ki miért és mit gondol. Ennyire elfogyott az orosz ember, hogy már a szárnyakra sem jut? Csak ami megmaradt az egykor 1 milliós hadseregből, annak a maradékát küldjük egyenesen előre és reménykedünk benne, hogy gyalog menetben beveszünk egy Budapestnél nagyobb várost? Maguk az ukránok is azt állítják, hogy a 150ezres felsorakozott támadó seregből max 10%-át ölték meg. Hol van a többi, ha nem jut a szárnyakra, de a fele ott van Kijevnél?

Nekem ez, amit az ukránok mondanak, nem logikus. Én elfogadom, hogy első napokban valószínűleg volt egy olyan része a tervnek, hogy ha nagyot hibáznak az ukránok és az északi offenzíva nyomán megroppannak az ottani erőik, akkor beveszik Kijevet vagy betörnek a városba és egy jelentős részét lendületből foglalják el, de nekem nem tűnik úgy, hogy az első hét után ide özönlene az erősítés és próbálnák minden áron biztosítani az ostrom megkezdését.


Nekem sokkal jobban tűnik olyannak, ahol egyelőre elérték a minimális céljaikat. Önmagában az ellenség fővárosának elérése és elfoglalással fenyegetése demoralizálhatja a jól képzett katonákat, akik átlátják a helyzetet. Másik cél, hogy minél több erőt ide vonzani, hogy a fővárost védjék és így ne erősítsék a keleti néhol ténylegesen ostromgyűrűben lévő városokat (lásd Mariupol) vagy amelyeket jelenleg az fenyeget, hogy hamarosan bekerítenek (Harkov, Mikolaj, stb).
(Az elismerésre méltó, hogy fejben nem omlottak össze és nem kezdtek el fejvesztve özönleni visszafelé a keleti frontról, aminek a lemészárlásuk lett volna a végkimenetele. Pedig valószínűleg a minimális mellett pont ez lett volna a maximális célkitűzés Kijev megtámadásával és az északi harccsoport felállításával.)

Amit én látok, hogy Zelenszkij nem véletlenül színész. Egy nagyon jó kommunikációs stratégiával vágott vissza. "Amíg Kijev várfalai állnak, addig Ukrajna erős és többszörös veszteségeket okoznak a hódítóknak, mint amennyit elszenvednek". Másfelől a soha eddig nem látott méretű orosz csapatokkal a város alatt, amelyhez folyamatosan küldenek erősítéseket azzal hitegeti a keleten harcolókat, hogy tartsanak ki, mert nem Harkov vagy éppen amelyik várost védik lesz a következő, amit Mariupol után elkap a medve foga, hanem a nagy véráldozat Kijev alatt várható és az ő frontszakaszukon viszonylag stagnálás várható.
De mondom, szerintem ez csak egy kommunikációs csata. Jó húzás egy elég érzékeny helyzetből, ritkán van már az első nap támadás alatt az ellenség fővárosa, hirtelen előnyt kovácsolt a média térben és nem az elvesztett területekről és városokról megy a gondolkodás. Jelentőségtelenné teszi, hogy lassan már az egész tengerpart elbukik. Amíg Kijev áll, addig győztünk és van remény, mert a főváros ostromában majd jól kivérzik az orosz. És ez jelentős mértékben táplálkozik abból, hogy az átlag polgárokat egészen biztosan sokkolta a főváros ilyen gyors elérése. És most ezt a megkönnyebbülést vetítik ki az amúgy jól nem álló egész harcmezőre.
Miközben sorban bukták el eddig a városokat. Nem hogy a Dombászt nem szabadították fel és Krímet nem foglalták vissza, de lassan minden határszakaszon visszaszorultak. (Ez ugyan olyan fals propagandának tűnik, mint hogy a célunk a kétharmados győzelem megakadályozása.)

Ezek mellett elismerem az ukrán hadsereg eredményeit, hogy nem bezárkóznak a városokba és magukra húzzák az orosz haderőt, ahogy sokan itt a fórumon jósolták, hanem aktív védekezést folytatnak és visszatámadnak olyan helyeken, ahol mint hajnalban kielemeztük, szerintem nincsenek jelentős orosz erők és ahol lokális fölényt tudnak kialakítani velük szemben. Másfelől ezek főleg olyan helyek, ahol az ellátási útvonalak túl messzire nyúltak és többszörös terhelést jelent az oroszoknak, mintha mondjuk Dombasznak mennének neki az ukrik. Ilyen szerintem Kijev környéke és Mikolaj-Herszon, ahol néhány falut visszaszereznek, Moszkvának erősítést kell oda küldeni, hogy ezeket megint visszavegye. És ezzel is nehezül a keleti területekre küldeni anyagot és plusz embert.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 011
113
Csak úgy filóztam azon, hogy OK Zelenszkij fegyvereket követelt és követel a nyugattól. Most látszólag önzetlenül ömlik a sok páncélos-elhárító fegyver Ukrajnába de ha vége lesz ennek a háborúnak, Ukrajna bizonyára hosszú listát kap majd a tartozásairól és azon ott lesz szinte mindegyik NATO ország aláírása. Akkor mi lesz? Meggyengült gazdaság, szétrombolt ország. Hogyan fizeti ki mindezt? Mert ez nem ám a Róbert bácsi konyhája! Legalább olyan adósságba veri magát Ukrajna amilyen pl. Paks II. lehetett volna és ami a jövő generációk sorsára is hatással lesz. A másik elgondolkodtató tény az a hatalmas mennyiségű tankelhárító fegyver, amit az európai országok + Egyesült Államok Ukrajnába küldtek. Elképzelem, hogy a raktárak nem maradtak üresek és csak kis százalékát küldték el az ukránoknak. Végül is ki ellen halmoztak fel ennyit? Elgondolkodtató.
Na ez legyen a nyugat baja !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 011
113
Aha persze ahogy azt Móricka elképzeli, nézd már meg légy szíves az adatokat mennyi az orosz hadsereg létszáma és mennyi abból a szerződéses kvázi profi katonák száma, mennyi a valós harci tapasztalatokkal rendelkező katonák száma.Mekkora haderőt vonultatott fel az orosz hadvezetés az ukrán orosz határra.....

Én elhiszem, hogy te a legyőzhetetlen orosz hadsereg mítoszában élsz, amely az SZU hadseregének megfelelő embert tart fegyverben, de sajnos a valóság teljesen más, persze lehet a tényeket ignorálni de szerintem sok értelme nincsen.
Azon elgondolkoztál már , hogy amit te látsz vagy látni vélsz az a valóság vagy a "mátrix" ? Attól , hogy sok információd van és tanulsz folyamatosan majd többet is fogsz tudni és eljutsz oda , hogy távolabbról és több szemszögből szemléld a dolgokat . Ha még nem érted el ezt a szinted addig csak egy hamis alapokra épített vélemény halmazt propagálsz . Viszont ha eléred ezt a szinted akkor pont lefogod szarni az ellenőrizhetetlen adatokra épített véleményeket ! Láss ne csak nézz , tisztelj mindenkit de ne bízz senkibe(semmibe) !
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 605
16 314
113

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
354
2 111
93
Én általánosságban beszéltem, nem egy olyan konkrét esetről, mint a pláza. De szerinted mennyire reális, hogy az ukránok fele részt csak azzal foglalkoznak, hogy a saját civiljeiket lövik, az oroszok meg csak úgy tudják megmenteni a világbékét, ha lakóházak közé lőnek? Mert kb ez a kép rajzolódik ki itt.
Ha jól gondolom az Ukránok választották ezt a technikát ,hogy bemennek a lakóházakba/közé. Az Orosz mit tud tenni, vagy lője inkább a mezőt ott nincs senki. Figyeld meg a nem Oroszajkú városokban nem lesz ekkora rombolás.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Al-Kaabi azonban azt mondta, hogy Katar nem fog szankciókat bevezetni az orosz olaj- és gázszektorral szemben,
Még jó hogy nem. A tevehajcsárok már előre röhögnek a markukba, hogy nekünk európai kreténeknek hogyan fogják többszörös áron értékesíteni az oroszoktól átvett majd sajátnak átcímkézett gázt.

Egyébként csak jelzem, én már megvettem a kis földemet, amin terem annyi, hogy elég legyen. A juropéer JÓEMBEREK pedig majd egyék meg az ideológiájukat, bizonyára laktató, ha ennyire fel tudtak tőle püffedni.
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
686
2 716
93
Szerintem ez a másik oldalon (Krím felé) van. Legalábbis így lett volna logikus az ukránok részéről telepíteni az elmúlt 7 évben. Arról nem is beszélve, hogy az oroszok nem tevénykednének ilyen nyugodtan, ha a másik oldalon lenne illetve ahogy írod jól is jöhetett volna Nekik ...
Igen, valszeg közvetlenül a határnál.
Sztem itt: https://www.google.hu/maps/@46.1567792,33.6014846,245m/data=!3m1!1e3
Itt egy erődítmény rendszer közel a tengerparthoz, a pöttyök a betonelemek, előtte árnyékszerű lesz a szögesdrót, átlósan mennek a villanyoszlopok és a vezetékek és az erődítés mögött vannak a szélerőművek.

A ruszkik berongyolásából ítélve, nem sokat ért, vagy nem volt "feltöltve" a rendszer.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 011
113
Valahol azt írták, hogy a Dnyepertől keletre nemigen mennek (csak az Iszkanderek, Kalibrok), mintha nem hivatalosan lenne egy repüléstilalmi zóna. Lehet, mert ott már mindent lát a NATO AWACS és valós időben megy a céladat az ukriknak. Akkor pedig már egy rejtőzködő Buk vagy Osza is gyorsan bekapcsolható, ha van a közelben.
És mit csinál egy 50m-en repülő CM-el vagy egy ballisztikus rakétával ? A HIPsz fegyvereket már nem es mondom !