[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Én meg egy Svéd, finn svájci osztrák semlegességet választanék!

Elég jól elvannak a NATO nélkül. Szerintem még a svédek finnek is --természetesen történelmi véletlen folytán :oops: ,de-- ki fogják húzni az amcsi bukásig a NATO nélkül!


.
Azért jelentősen magasabb most mindkét országban a NATO csatlakozás iránti támogatottság, mi?
 
W

Wilson

Guest
Az attól függ, hogy a vezetés bevállalja-e hogy mondjuk a rakéták pár %-a átjut, és egy-két nagyváros, pár millió halott lesz a győzelem ára. Cserébe az ellenfél teljes megsemmisítéséért. Orosz gondolkodásmód szerint ilyen árat be lehet vállalni ezért, nem értik, miért ne vállalnák az amcsik.
Nincs olyan,.hogy a hadvezetés bevállalja, hogy néhány rakéta átjut. Ha pár Szarmat átjut a légvédelmen és felrobban az USA felett a 40 megatonnás robbanófej, adios amigos amerikai álom....Az amerikai hadvezetés illetve vezetés ilyet nem vállalhat be....
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 418
46 164
113
Jajj, ezt nem tudta rajtad kívül senki.
Mit nem értesz?
Az oroszok támadtak.
Ukrajnában az ukrán védekezik. A fejlett világ támogatja Ukrajnát, hogy az orosz ráébredjen:

  • Nem nagyhatalom.
  • Nem fenyegethet senkit. Sem atommal, sem gázzal. Öt sem fenyegeti senki, hisz továbbra is atomhatalom.
  • Nem csalhat, hazudhat.
  • A nemzeti érdekeit csak a gazdasági és politikai súlyának, lehetőségeinek megfelelően tudja érvényesíteni. Másképp nem.

Ezért:
  • Be kell tartania a nemzetközi jogszabályokat.
  • El kell fogadnia a szomszédos országok önállóságát. Szuverenitását.
  • Nem ellenségként, hanem partnerként, egyenrangú félként kell elfogadnia a gazdasági és politikai szereplőket a világban.
Azért fenyegeti az USA Indiát, Kínát, mert egyenrangú partnerként fogadja el őket?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Remélem az Azov jelképeivel kapcsolatban nem lesznek ilyen szigorúak!
Nagy tiszteletlenség lenne a Das Reich SS Division még életben lévő veteránjaival szemben :oops::oops::oops:
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Jajj, ezt nem tudta rajtad kívül senki.
Mit nem értesz?
Az oroszok támadtak.
Ukrajnában az ukrán védekezik. A fejlett világ támogatja Ukrajnát, hogy az orosz ráébredjen:

  • Nem nagyhatalom.
  • Nem fenyegethet senkit. Sem atommal, sem gázzal. Öt sem fenyegeti senki, hisz továbbra is atomhatalom.
  • Nem csalhat, hazudhat.
  • A nemzeti érdekeit csak a gazdasági és politikai súlyának, lehetőségeinek megfelelően tudja érvényesíteni. Másképp nem.

Ezért:
  • Be kell tartania a nemzetközi jogszabályokat.
  • El kell fogadnia a szomszédos országok önállóságát. Szuverenitását.
  • Nem ellenségként, hanem partnerként, egyenrangú félként kell elfogadnia a gazdasági és politikai szereplőket a világban.
És amikor NATO, EU tagországok nem tartják be ezeket az smafu? Vagy épp Izrael? Ukrajna betartotta pl a minszki megállapodást?
Ébredj már fel Te szerencsétlen, a nemzetközi jogot mindig csak akkor emlegetik, amikor épp nekik kedvez vagy érdekükben áll...
Ukrajna pedig egy utolsó szarfészek latorállam volt különösen az elmúttnyóccévben...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 903
27 639
113
Hiszem, ha látom. Putyin részben nekik köszönheti hatalmát. Soha a büdös életbe nem jutott volna hatalomra, ha nem állnak be mögé... Ez tény.
Nem. Putyin annak köszönheti a hatalmát, h megmutatta az oligarcháknak, h hol van a határ, és ezt a határt rájuk tudta kényszeríteni. Van, aki megalkudott, és van, aki azt hitte, okosabb és erősebb. Nem jött be. (Pl Hodorkovszkij)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 418
46 164
113
Moszkva követeli az orosz katonák kínzását bemutató videófelvétel kivizsgálását

A Kreml vizsgálatot kezdeményez egy, a közösségi médiában terjedő videófelvétellel kapcsolatban, amelyen elfogott orosz katonákat bántalmaznak ukrán fegyveresek – számolt be a német n-tv internetes kiadása.

Dmitrij Peszkov, az prosz elnöki hivatalának szóvivője szerint a felvétel „felkavaró jeleneteket tartalmaz”, amelyeket „haladéktalanul ki kell vizsgálni, és a bűnösöket felelősségre kell vonni”.

 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Finnek mondjuk végsősoron az oroszoknak köszönhetik, hogy léteznek, mint nemzet, és nem svédek (ja, Finnország nem lett beolvasztva az orosz birodalomba teljesen, nagyhercegség volt, a lengyelek is csak azután lettek, hogy nem bírtak magukkal). A baltiak esete hasonló egyébként, mert ők meg németek lennének régóta egyébként. Szóval nem fekete-fehér minden.



Akkor mindenki expanzív volt, aki tudott, azért igazságtalan ezt csak az oroszokra rásütni... az orosz birodalom geopolitikai-földrajzi helyzete (természetes határok hiánya, tengeri kikötők szerzésének igénye stb.) erre predesztinálta, hogy vagy terjeszkedik, vagy tőle hódítanak. Sokáig őket hódoltatták a mongol, tatár kánságok. Lengyelek-litvánok sokáig az erősebb fél voltak és bevették Moszkvát is egy időben. Svédek szintén verték őket jó párszor, amíg meg nem fordult a kocka.



Engem is meglepett, hogy miért lépték meg, arról csak találgatni lehet. De 8 évig befagyott konfliktus után Biden győzelmével gyorsan mozgásba lendültek az események, ez nyilvánvaló. Az orosz vezetés komolyan vette az új amerikai adminisztráció felfokozott oroszellenes retorikáját láthatóan, és feltehetően valóban számított ukrán támadásra a Donbász és a Krím ellen idővel, ha nem lép előbb.
Jaj, hagyjál már a ruszofil kommenteddel... Hihetetlen komolyan. Azzal meg végképp, hogy teljesen jogi és kényszer okokat adsz annak, hogy Oroszország miért terjeszkedett... Mert ugyebár szegény Oo. mindig az áldozat volt... Apropó, Kaukázus meghódításával mi a helyzet? Cserkesz népírtás? Ezt nem mondod komolyan ugye?
Finnek: Az, hogy kinek köszönhetik az államiságukat, az minimum vitatott... Nem lett beolvasztva, de ez azon tényen nem változtat, hogy az Orosz Birodalom befolyása alá kerültek...
Lengyelek: "Nem bírtak magukkal"... Viccelsz? Mi az, hogy nem bírtak magukkal?!?! Elment a józaneszed? A nemzeti önállóságukért harcoltak, csak úgy mint mi 1848-49-ben! Tudtam, hogy előjössz 1612-vel... Hűha, egyszer bírtak egy kis befolyással a lengyelek és litvánok az Orosz Cárság felett, egy rövid ideig, amíg az interregnum tartott. A lengyelek többet szenvedtek az oroszoktól, mint fordítva. ;)
Baltiak: voltak saját entitásaik, a német befolyás pedig részleges volt.. A svéd hatás legalább olyan erőteljes volt, mint a német (az észtek meg kifejezetten kötődnek a finnekhez)...
USA: már leírtam korábban, hogy túl van lihegve az ottani elnöki jogkör hatalma... Az USA nem Oo. A "Trump-féle USA" csak a felszínen volt másabb, mint a Biden-féle, csak Trump populista hülyeségei elhitették, hogy majd teljesen mások lesznek a dolgok. Trump is annak a rendszernek a tagja, hülye lenne felborítani. Egyrészt nincs, olyan, hogy totális hatalmi jogkör, másrészt miért tenne sokkal másképp az USA?
Tragikomédia már az egész...
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 306
10 218
113
FYTCyrN.png
 

studiocs

Active Member
2022. március 1.
34
150
33
Lefordítva:

Az USA az "utolsó ukránig" harcol az oroszokkal
Az Egyesült Államok kerüli a közvetlen konfrontációt Oroszországgal, de Ukrajnát arra használja fel, hogy be nem jelentett háborút indítson ellene. Ezért nem szabad elvárni, hogy Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz ennek a konfliktusnak a megszüntetésére. Erre a véleményre jutott egy nyugdíjas amerikai diplomata, Chas Freeman.
Freeman a The Grey Zone amerikai portálnak írt cikkében azt írja, hogy a Nyugat elképzelése arról, hogy mi történik Ukrajnában, nem tükrözi azt, ami ott valójában történik. Szerinte az Egyesült Államokban Ukrajnáról sokan "hülyeségeket beszélnek". Azt ugyanakkor nem tudja megjósolni, hogyan fog véget érni az Oroszország és Ukrajna közötti katonai konfliktus, hiszen számos lehetőség van.
Az egyetlen dolog, amit Freeman egyértelműen mondott, az az Egyesült Államok részvétele az ukrán eseményekben. Mint a volt diplomata hangsúlyozta, a világ számos országa igyekszik kibékíteni Moszkvát és Kijevet, erőfeszítéseket tesz ennek érdekében. Az Egyesült Államok azonban nem szerepel ezeknek az országoknak a listáján, mivel Washingtonnak nincs szüksége az orosz és az ukrán hadsereg összecsapásának megállítására. Az Egyesült Államokban sokan úgy vélik, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus Amerika számára előnyös, mivel az amerikai hadiipari komplexum kezére játszik, erősíti a NATO-t, és általában az Oroszországgal és Putyinnal szembeni negatív hozzáállást is erősíti.
Számomra úgy tűnik, hogy mindaz, amit az Egyesült Államok most tesz, nemcsak hogy nem járul hozzá az ellenségeskedések leállításának felgyorsításához és valamiféle kompromisszum eléréséhez, hanem éppen ellenkezőleg, a háború elhúzódását célozza.
Az oroszokkal való közvetlen konfrontációtól tartva az amerikaiak az ukrán hadsereget küldték a háborúba, miután korábban fegyverekkel pumpálták. Ukrajnában háború dúl a világuralom megőrzéséért, és az Egyesült Államok meg akarja őrizni az egypólusú világot – véli az ex-diplomata, így az Egyesült Államok az „utolsó ukránig” „harcol” Oroszországgal.
Mi is megérthetnénk végre, hogy az oroszok az egész szabadkőműves nyugati rendszer ellen harcolnak most Ukrajnában
Nagy like a fordításért!

Csak megerősítésként, bár lehet, már volt itt a fórumon:

És elég jó lett ez a politikai hobbista videó, tele hasznos infókkal:
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Az oroszok nagy félelme pedig mindig is az volt, hogy egy lefejező csapással végeznek velük, tisztában vannak azzal, hogy folyamatos technikai hátrányban vannak, hogy milyen előnyt biztosított az ellenfélnek a pontosabb célzás, jobb felderítés vagy egy ideje a stealth, vagy lassan már a drónok is. A hidegháború elvesztésében is nagy szerepe volt a csillagháborús terveknek, amik kérdés, mennyire voltak dezinfo, de komolyan vették a veszélyt (ami valószínűleg sosem volt komoly, de voltak meredek amcsi tervek nukleáris robbanással "pumpált" lézerek és egyéb futurisztikus rakétaelhárító eszközök ezreinek pályára állítására stb.), hogy az ellenfél hamarosan ki tud védeni egy tömeges rakétacsapást is.
A csillagháborús program részben blöff volt, részben nem. Pont annyit tett az USA a progi megvalósításáért, hogy a szovjetek elhiggyék, tényleg meg tudják csinálni az amcsik. Az igazság az, hogy nem, vagy nagyon nehezen lehetett volna megvalósítani.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 711
55 633
113
Jajj, ezt nem tudta rajtad kívül senki.
Mit nem értesz?
Az oroszok támadtak.
Ukrajnában az ukrán védekezik. A fejlett világ támogatja Ukrajnát, hogy az orosz ráébredjen:

  • Nem nagyhatalom.
  • Nem fenyegethet senkit. Sem atommal, sem gázzal. Öt sem fenyegeti senki, hisz továbbra is atomhatalom.
  • Nem csalhat, hazudhat.
  • A nemzeti érdekeit csak a gazdasági és politikai súlyának, lehetőségeinek megfelelően tudja érvényesíteni. Másképp nem.

Ezért:
  • Be kell tartania a nemzetközi jogszabályokat.
  • El kell fogadnia a szomszédos országok önállóságát. Szuverenitását.
  • Nem ellenségként, hanem partnerként, egyenrangú félként kell elfogadnia a gazdasági és politikai szereplőket a világban.
És fordítva.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Köszi, tényleg érdekel ki mit lát, azért is kérdeztem.
Mit vártam? Azt hogy akit a 0-dik másodpercben lábon lő, annak (pláne ahogy forgolódik) elöbb utóbb kipréselődik némi vér.
Egyszerűen csak furcsának találom, de írtam is, nem vagyok szakértő :)

Szóval köszönöm!
A hidrodinamikai sokk miatt egy ideig nem indul meg a vérzés, mivel az érhálózat roncsolódik és amíg belül nem telítődnek a szövetek addig nem nagyon jön kifelé vér. Ha pl a combartéria egy az egyben szakad, az meg szeret felugrani a hasüregbe és oda ömlik be a vér, (EÜ képzés szerint ilyen esetben kb semmit sem tehetsz, max vele maradsz arra a kb fél percre) kifelé szinte semmi.