[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 805
113
Bizonyos elemzők (nem brit tudósok) felhívták a figyelmet a következőkre. A Kijev melletti harcok eddig lekötötték az ukrán erőket. Délen gyakorlatilag az oroszok összekötötték szárazföldön Krímet és a szakadár területeket. Nem mellesleg ezen területek ásványkincsekben bővelkednek. Odessza kivételével elvágták Ukrajna tengeri területeit. Ukrajna második legnagyobb városa régóta körbezárva. A Kijev környéki csapatok jelenleg feltöltés illetve átcsoportosítás alatt állnak. Mariupol elfoglalása rövid idő kérdése, az ott felszabaduló erők délről, a Kijev melletti csapatok északról, a szakadár területek keletről támadják majd az ukrán elit csapatokat. Hozzájuk csapódik majd 100-150,000 friss orosz katona. Valóban, kudarc, kudarc hátán.
Harkiv nincs körbezárva, sőt Harkiv körül is ellentámadásban vannak az ukránok. Délen tényleg tudtak előrenyomulni az oroszok, de az is inkább a háború elején volt, már egy ideje ott is beállt a front. Herszon környékén ukrán ellentámadás is van.

Ha a veszteségeket az oroszok frissen sorozott katonákkal akarják pótolni, akkor annak nagyon nem lesz jó vége. Egyrészt a harcértékük nulla, másrészt a család nagyon nem fog örülni ha nem jön haza a fiuk. A közel keleti zsoldosok még esetleg számíthatnak, de franc se tudja mennyi van (lesz?) belőlük és mennyire akarnak Ukrajnában meghalni.

Az hogy az offenzíva méretét csökkenteni kell az oroszoknak az már elve kudarc. Ők egész Ukrajnát akarták egy Lukasenka szerű bábbal az élen. Most meg már beérnék Donbasszal és egy folyosóval a Krím felé, de azért is keményen meg kell majd küzdeni. Én úgy látom hogy Oroszország ezzel a háborúval csak vesztett a tekintélyéből. Nyilván találnak majd egy olyan kiszállási pontot amit sikerként fognak propagandálni, de igazából az is kudarc lesz.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 544
8 972
113
Ennek van egy nagyon fontos előfeltétele, hogy Ukrajna nyugati érdekkörbe tartozzon.

Arról az esetről beszélünk.

Alapvetően a jóvátételről szólt, de benne volt az is amit írtál. Én úgy láttam a háború elején, hogy Moszkva elsődleges célja nem az ország teljes lerombolása volt, tartok tőle hogy mostmár az. És ezt úgy fogja megtenni, hogy oda sem megy.

Mármint? Az orosz hadsereg rombolja Ukrajnát.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Vlagyimir Putyint tájékoztatták a légicsapásról és a belgorodi tűzről. A Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának megbízott vezetőjét a helyszínre küldték. A Kreml ezt a konfliktus eszkalációjának tekinti? Dmitrij Peskov válaszolt.

AFP
: A belgorodi eseményekkel kapcsolatban. A legmagasabb szinten, különösen az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumában többször elhangzott, hogy Oroszország teljes légi fölényben van e „speciális hadművelet” során. Akkor hogyan történhetett ez meg?

Dmitrij Peszkov : Nem mi, az elnöki adminisztráció feladata, hogy értékeljünk. Ezt továbbra is szakembereknek kell elvégezniük. A légi fölény az üzemeltetés során abszolút tény. Valóban az. Ami a történteket illeti, valószínűleg nem nekünk, hanem a rendvédelmi szerveinknek kellene értékelést adniuk.

AFP : Nos, általános szempontból ez a konfliktus további eszkalációja? Hogyan kell értékelni?

Dmitrij Peszkov : Nos, természetesen ez nem olyan dolog, ami úgy fogható fel, mint ami kényelmes feltételeket teremt a tárgyalások folytatásához

Mert az, hogy Ukrajnát szétbaszták, az kényelmes?
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Iskander rakétát lőttek ki Harkov felé, válaszul a Belogorodnál elfogott ukrán Totchka U rakétára.
Hamarosan nagyon véres lesz a válasz a helikopteres bombázásokra, ígérik az orosz erők.

 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 678
113
Hogy mennek katonai hajók át a Boszporuszon?
nem hadviselő felek, így teljes gőzzel

Four key elements in the Montreux Convention regulate which vessels may enter the Black Sea in wartime:

  1. Turkey can close the straits to warships of belligerent parties in wartime or when Turkey itself is a party to the war or threatened by aggression from another nation.
  2. Turkey can close the straits to merchant ships belonging to countries at war with Turkey.
  3. Any country with coastline on the Black Sea – Romania, Bulgaria, Georgia, Russia or Ukraine – must notify Turkey eight days in advance of its intention to send vessels of war through the straits. Other countries, the ones that don’t border the Black Sea, must give Turkey 15 days’ advance notice. Only Black Sea nations may send submarines through the straits, only with prior notice and only if the vessels are constructed or purchased outside the Black Sea.
  4. Only nine warships are allowed to pass through the straits at any one time, and there are limits on how big the ships can be, both individually and as a group. No group of ships may exceed 15,000 metric tons. Modern warships are heavy, with frigates around 3,000 metric tons and destroyers and cruisers around 10,000 metric tons. Modern aircraft carriers are too big to go through, and aren’t allowed anyway under Turkish rules.
 
W

Wilson

Guest
Egy nagyon jó orosz beszámoló, hogy hogyan is zajlik most Donbaszban az ukrán haderő elleni harc, beszámoló egyenesen a harctérről.....


A helyi

Az orosz csapatok egyes területekről történő kivonása közepette a közösségi médiában és a messenger személyiségeknél helyi vihart kavart a Mi történt? Miféle ostobaságot beszél a védelmi minisztériumunk?". Mint korábban, most sem birtokolom, és nem is törekszem arra, hogy a helyzetet minden fronton teljes mértékben uraljam, a saját területemen saját feladataim vannak. Talán valakit érdekelni fog, hogy mi folyik itt nálunk.

A mi területünkön az LNR "Fantom" 14 BTRO-ja az LNR 4. OMVBr-jával együtt folytatja a fokozatos előrehaladást. A szifonnai állomáson lévő SBP elfoglalását követő napokban két további AFU-állást foglaltak el ugyanabban a térségben a fő helyi erődítmény - a "29. úttorlasz" - körül. Az előrelépés receptje még mindig ugyanaz. Az állandóan a levegőbe irányított tüzérség jó munkája, mind a saját, mind időnként (ó, szerencse!) a hozzánk csatolt 152 mm-es ágyúk jó munkája ráébreszti az ellenséget, hogy folyamatos jelenléte ezeken az állásokon elkerülhetetlenül pusztuláshoz vezet. Helyenként persze az ellenség rejtekhelyei természetesen jók, de azzal, hogy az ellenség elbújik bennük a lövések elől, azt kockáztatja, hogy a lövések végén a lövészárkokban megtalálja a luganszki gyalogosokat. Valójában ez történt a helyben Sziloska néven ismert egyik helyen. Amikor a Szellem aknavetősök a munka végén kijöttek az óvóhelyükről, az ukrán fegyveres erők azt tapasztalták, hogy a Négyek már teljes létszámban bemásztak a lövészárkaikba. A legügyesebbek közül másfél tucatnyinak sikerült bejutnia a 29-es lövészárokba, kettőt pedig foglyul ejtettek a luhanszkiak. Valószínűleg egy nap majd "felfedik" őket.

A médiajelentésekből és a közösségi oldalakról már ismert, hogy tegnap egy orosz helikoptert lőtt le az AFU a térségünkben MANPAD-ok segítségével, a pilóták izgulhattak, megmenekültek, és már a földön vitatkozhattak arról, mennyivel körültekintőbben kellett volna manőverezniük a visszavonuláskor. Az ukrán MANPADS-osztag biztonságosan túlélte a támadást fedezékben, és azonnal, szó szerint másodpercek alatt, miután a tűznek vége lett, kiugrottak és tovább dolgoztak.

Az AFU egyik állásánál a luhanszkiak egy különös emléket találtak, amely egyértelműen megerősíti, hogy Ukrajnában nincs nácizmus, csak kalózok és villanyszerelők.

Na_ukraine_net_nacizma_1

Azoknak, akik nem ismerik, ez egy második világháborús SS-övcsat másolata, amelyen a "Becsületem a hűségem" SS-mottó szerepel, amely a hadsereg általános jelmondatát, az "Isten velünk van" jelmondatot váltotta fel. Nem, ez nem Azov vagy Aidar, ez az AFU.

De vissza a jelenlegi katonai realitásokhoz.

Minden jót kívánok mindazoknak, akik már három hete az AFU összes kommunikációs és irányítórendszerét eltemették Donbászban. Ezzel nagyjából ugyanaz a helyzet, mint az "Ukrajna feletti légtér teljes ellenőrzésével", ahonnan ma egy pár Mi-24-es repült az égbe, és felgyújtott egy olajraktárt Belgorod régióban. Önöket, kedves "katonai elemzők", régóta várjàk már a katonai nyilvántartó és sorozási irodákban.

A mi szektorunkban az ellenség makacsul ellenáll, lőszert szállítanak neki, a tüzérsége és az MLRS-ek működnek. Tegnap és ma a "Gradok" lőtték a donyecki települést és a miénk által elfoglalt Szifonnaja állomást. Ezeknek a Grad-támadásoknak körülbelül ugyanolyan hatása volt Siphonskára, mint az ellenséges erődítményeket célzó MLRS-ek végtelen sorozatainak. Egy helyen tűz ütött ki, és a tüzet eloltották. Valószínűleg parancsnokainknak, miután megkapták a jelentést, hogy a VOP pontos fedezése Gradokkal nem volt különösebb hatással az AFU-tól átvett óvóhelyeken lévő személyzetünk harci hatékonyságára, le kell vonniuk bizonyos következtetéseket, hogy a hagyományos robbanófejjel ellátott MLRS-ek valószínűleg nem túl hatékonyak a jól megerősített erődítmények ellen, amelyek fejlett, teljes profilú árkok és mély óvóhelyek rendszerével rendelkeznek. Ez nem a 2014 nyarán Zelenopolyén lévő tábor, ahol az embereket és a felszerelést sűrűn, különösebb védelem nélkül telepítették a nyílt terepen. Itt van a TELJES STRUKTÚRA. És már vannak, bocsánat,olyan BM-21-es egységek, amelyek 500-600 rakétát lőttek ki erre az ellenséges erődítményes területre (ez egyetlen járműből! Csak egyetlen járműből!!!), és a parancsnokság még mindig értetlenül áll: "Miért nem adják meg magukat? Hol van a győzelem?" Nos, nem adják meg magukat, valószínűleg azért, mert nem akarják megadni magukat a bohócoknak. Szép mély árokban ülnek, és nevetnek, amikor gyengéden vakargatod őket a "Gradokkal", amelyek elvileg nem alkalmasak jól megerősített erődítmények elleni harcra.

Továbbá, szeretnék egy kicsit felvilágosítani mindenkit a területünk sajátosságairól és mindazokat a csodálatos katonai elemzőket is, akik most biztosan el fognak rohanni, hogy elmondják Önöknek, hogy elfogadhatatlan, hogy olyan sebességgel kúszunk át egy tiszta mezőkön, ahogy csapataink Mariupol városnegyedében haladnak.

Először is, a velünk szemben lévő terület, mint a donbászi LBS sok más része, nem volt statikus a Debalcevo utáni hétéves háború alatt. Miután 2015 telén-tavaszán-nyarán kiástak néhány nagy, szép erődítményt, mint például a 29-es őrhelyet a második minszki megállapodások "választóvonalán", az AFU fokozatosan elkezdett előrenyomulni, elfoglalva minden kényelmes magaslatot. A "szürke zónában" kiásott minden egyes új pozíciót a lehető leggyorsabban összekapcsoltak a korábban kiásott pozíciókkal, teljes körű kommunikációs csatornákon keresztül. Minden egyes új pozíciót és annak megközelítését az előzőek tüze és aknamezői fedezték. Egyszerűen csak egy olyan ösvényen jártak, amely végül kommunikációs útvonallá vált. Ami a tüzérséget illeti, azt természetesen már régen felmérték és belőtték, a tüzérségi és aknavetős állásokat felszerelték és álcázták, sok eldugott helyet találtak ideiglenes állásoknak, és mindet megjelölték és számon tartották, mint célpontokat a mi oldalunk és a sortűz számára is. Most ennek megfelelően velünk szemben egy többrétegű "torta" van aknamezőkből, jól álcázott géppuskapontokból, amelyek irányítják a tüzet, tüzérségi megfigyelőpontokból és így tovább.

Ha már a tüzérségnél tartunk.

Másodszor, az ellenség tüzérsége és aknavetői korántsem megsemmisítettek, az MLRS-ek, ahogy már írtam, szintén képesek működni, vannak UAV-k, amelyek a levegőből korrigálják a tüzet. Az ellenség tüzérei az elmúlt hét évben nemcsak a gyakorlótéren gyakorolták a tüzelést, hanem a fronton sem hallgattak, ellentétben a mieinkkel, akik sok "fegyverszünetet" figyeltek meg. Tehát tapasztaltak, és nem bocsátják meg a taktikai hibákat, beleértve az ellentámadásos hadviselést is. Ha a mi MLRS-ünk csak 15-20 perccel az utolsó lövés után lövi egy ukrán tüzérségi egység "munkáját", akkor rossz hírem van azoknak, akik ezt kitalálták - ott már senki sincs, csak szántják a földeket.

Harmadszor, az ellenséges gyalogság gerince olyan tisztekből és altisztekből áll, akik hét vagy több éves háborús tapasztalattal rendelkeznek. A srácok a másik oldalon makacsok, sokan közülük ráadásul különböző stimulánsokkal "erősítik", így őket a hadtudomány minden szabálya szerint ki kell gyomlálni, és néhol ezt a tudományt a tökéletességig kell vinni. És a lényeg az, hogy a számuk biztosan nem kevesebb ellenünk, mint a mozgósított tartalékosoké, akik épp most tanulják a gyalogsági életmódot. Amit hadtudományi szempontból csak az ellensúlyozhat, hogy a tüzérségben igen nagy számbeli és minőségi fölényünk van. Ami egyébként hol van?

Remélem, nem fognak lelőni a félénk javaslatomért, hogy tegyünk valamit azzal a csodálatos elvvel kapcsolatban, amelyet itt a terepen megfigyelek - minél nagyobb kaliberű a tüzérség (és következésképpen minél drágább minden egyes lövedék), annál rosszabb a tüzelési korrekciója. Nos, már mindenki tudja, hová kell menni, hogy megszervezze a normális interakciót és egy quadcopter a levegőben, amelynek üzemeltetője elmondja, hogyan nem talált el semmit újra, akkor újraszámol, és újra tüzel, és mindannyian boldogok leszünk.

Colonelcassad
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 485
24 185
113
ha tegnap még helikopterekkel közlekedtek ki-be, és kifelé nem az azovos vezetőket vitték hanem a sebesülteket, kétségeim vannak az iránt hogy felkészült-e az orosz haderő egy pld. a tenger felé gyorsjáratú csónakokon történő evakuálásra, majd az utolsó pillanatban
mert ha a légtér lezárásáról nem gondoskodtak miért gondoskodtak volna a tenger irányából bármiről is
Bemegy egy helikopter, majd visszafelé lelövik, valószínűleg már befele se látták ugye?
 
T

Törölt tag 133

Guest

Az ukrán biztonsági tanács szerint nem ők támadták meg az olajtárolót


Az ukrán biztonsági tanács titkára, Olekszij Danilov azt mondta pénteken, hogy nem Ukrajna követte el a hajnali, belgorodi olajtároló elleni támadást orosz területen. Korábban ukrán tisztviselők csak annyit közöltek az ügyben, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarják, hogy ukrán Mi-24-es helikopterek támadtak-e az olajtárolóra.
„Valamilyen oknál fogva azt mondják, hogy mi csináltuk, de az információink szerint ez nem fedi a valóságot” – mondta Danilov.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
https://podiji.karpat.in.ua/?p=79256&lang=hu
"Hamis papírokkal próbált Magyarországra szökni az SZBU tartalékállományú tábornoka
Őrizetbe vették pénteken a csapi Tisza közúti határátkelőhelyen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tartalékállományban lévő vezérőrnagyát, aki hamis papírokkal akart kiszökni Ukrajnából, adta hírül az rbc.ua hírportál az Állami Nyomozó Iroda (DBR) sajtószolgálatára hivatkozva.
A jelentés szerint a DBR továbbra is folytatja a katonakorú férfiak határon át történő illegális kijuttatási csatornáinak feltárását, valamint egyes személyek azonosítását státuszuktól és rangjuktól függetlenül.
A hadiállapot idején a vezérőrnagy hamis okmányokkal próbált kijutni Magyarországra a kárpátaljai Tisza határátkelőhelyen. Emellett hamis igazolást mutatott fel a katonai szolgálatra való állítólagos alkalmatlanságáról, és közkatonává „fokozta le” magát.
A DBR a magas rangú titkosszolgálati tiszt ellen a büntetőtörvénykönyv 358. cikkelyének 4. része alapján indítottak büntetőeljárást."
Pont most??? Mikor az egész teljes média szerint ők nyernek???? Putyin már a bunkerben reszket...Ez nem olvassa a haladó sajtót b+??? Hűűű Zele!! Erre szokták mondani mifelénk, hogy "na ez az égő nem a faláb!"
 
W

Wilson

Guest

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 162
13 654
113
Arokásás a csernobili zónában és a kovetkezmények:

A Csernobilban járt orosz katona sugárbetegségben halt meg, mintegy 100 beteg lett​


Rögzítették az Orosz Föderáció egyik katonájának első halálát Csernobilban sugárbetegség következtében. További 26 embert hoszpitalizáltak, 73-at pedig súlyos állapotban szállítottak kórházba kényszergyógyulásra.

https://usionline-com.translate.goo...tr_sl=ru&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
https://podiji.karpat.in.ua/?p=79256&lang=hu
"Hamis papírokkal próbált Magyarországra szökni az SZBU tartalékállományú tábornoka
Őrizetbe vették pénteken a csapi Tisza közúti határátkelőhelyen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tartalékállományban lévő vezérőrnagyát, aki hamis papírokkal akart kiszökni Ukrajnából, adta hírül az rbc.ua hírportál az Állami Nyomozó Iroda (DBR) sajtószolgálatára hivatkozva.
A jelentés szerint a DBR továbbra is folytatja a katonakorú férfiak határon át történő illegális kijuttatási csatornáinak feltárását, valamint egyes személyek azonosítását státuszuktól és rangjuktól függetlenül.
A hadiállapot idején a vezérőrnagy hamis okmányokkal próbált kijutni Magyarországra a kárpátaljai Tisza határátkelőhelyen. Emellett hamis igazolást mutatott fel a katonai szolgálatra való állítólagos alkalmatlanságáról, és közkatonává „fokozta le” magát.
A DBR a magas rangú titkosszolgálati tiszt ellen a büntetőtörvénykönyv 358. cikkelyének 4. része alapján indítottak büntetőeljárást."
Mármint a intézkedésre ment a tetszik hogy lekapcsolták a illetőt.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 678
113
Arokásás a csernobili zónában és a kovetkezmények:

A Csernobilban járt orosz katona sugárbetegségben halt meg, mintegy 100 beteg lett​


Rögzítették az Orosz Föderáció egyik katonájának első halálát Csernobilban sugárbetegség következtében. További 26 embert hoszpitalizáltak, 73-at pedig súlyos állapotban szállítottak kórházba kényszergyógyulásra.

https://usionline-com.translate.goo...tr_sl=ru&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
ja, hát ott balhézni is parádés ötlet volt - a sok további mellett :/
 
  • Szomorú
Reactions: Nagy Csaba

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az Irondrone lyukas lenne ez nekem új, emlékeim szerint legutóbb nagyon jól teljesített, amikor a hezbollah kitárazta rá gyakorlatilag a teljes rakéta készletet......
Az irondrone simán nem létezik, az Irondome meg simán lyukas:) Minden alkalommal 10-20 rakéta becsapódik kb.száz próbálkozásból.
Tehát messze nem az az über védekező eszköz mint aminek előadják. pl. A németek rendszerei saját bevallásból 12-ből talán 1-et képesek megfogni, gyakorlatilag mintha nem is létezne. Nagyon nagyok a védendő területek, ahogy Oroszországban is, nem lehet mindent és mindenhol védeni.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Az ukrán biztonsági tanács szerint nem ők támadták meg az olajtárolót


Az ukrán biztonsági tanács titkára, Olekszij Danilov azt mondta pénteken, hogy nem Ukrajna követte el a hajnali, belgorodi olajtároló elleni támadást orosz területen. Korábban ukrán tisztviselők csak annyit közöltek az ügyben, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarják, hogy ukrán Mi-24-es helikopterek támadtak-e az olajtárolóra.
„Valamilyen oknál fogva azt mondják, hogy mi csináltuk, de az információink szerint ez nem fedi a valóságot” – mondta Danilov.
Azért a orosz belpolitika se egy emberről szól.
Még évtizedekkel ezelőtt se így volt.
Lobbi csoportok, hatalmi csoportok között kell egyensúlyozni a pártfőtitkárnak elnöknek.
Nagyobb méretű meg potenciálú államoknál kb. mindenütt ez van.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 942
27 854
113
Thomas Röper, a Szentpéterváron élő német jelentkezett, rövid, 50 perces Tacheles (német kifejezés a laza, kötetlen beszélgetésre, a műsor címe) Robert Stein-nel. TR hazatért Ukrajnából és elmeséli az élményeit:

Kivonatos fordítás 1-2 nap múlva igény esetén.