[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 402
10 200
113
Ha az ukránok nyernek, nekünk politikailag reszeltek.
Így vagy úgy, de nyerni fognak. Már a donyecki offenzíva sem biztos, de ha azt megnyerik is kevés az eredmény ahhoz, hogy nekünk kicsit is kedvező legyen a helyzet. Több ATGM van az ukránoknál, mint nekünk katonánk.
Az oroszokat szétverték, a fizikailag is hozzájuk közel eső szövetségeseik a kazahok is megtagadják őket, a belaruszok az elejétől ki akartak maradni mert látták ebből mi lesz. Semmilyen zászló nem áll nekik, és most már elképzelhetőnek tartom, hogy az ukránok által bedobott 18 ezer halott orosz is reális lehet.

Az egész teljesítményük tükrözi a tiszti kar és a társadalmuk állapotát is. Ezért az orosz együttműködésért semmilyen konfliktust nem szabad felvállalni, sajnos egyszerűen gyengék és megbízhatatlanok (utóbbiról az örmények szeretnek lamentálni....).
Nem lesz fordulat mint a 2. vh-ban, mert akkor legalább értelmesen használható szaporulatuk volt, és a technológia ill. az azokhoz használható eljárások fejlettségi foka miatt még lehetett tömeghadseregre alapozni. De ma amikor egy aknavető üteg egy SF csoport rávezetésével, átcuccolással együtt fél óránként mér csapást real-time felderítés alapján (az emberek SzBU chatbotnak adják le a koordinátákat....) és ezt művelik egész nap, akkor a sorozás csak felesleges véráldozat. Már ha sikerült sorozniuk...

Röviden: ezt bebukták.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 718
55 659
113
Èn azért megvárnâm a buli végét. Itt csak az ukrân hurráhireket lehet látni, hogy mennyire gyözésre állnak. Közben meg vonyitanak fegyverèrt, meg mobilizâlnak, meg rémhireket terjesztenek, a gazdasâg meg összeomlik stb. Gyöztesek másképen néznek ki. Az oroszok meg lassan, mòdszeresen folytják meg öket keleten és délen.
Ukrjnânak jelenlegi formájában annyi.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Nézd meg az EP szavazasi arányt a legutóbbi orosz szankció ügyben. A Fideszen kívül kvázi senki, értsd a radikál jobb oldal sem(!!) , szavazott nemmel. Ha tippelnem kell csak pár retrokomcsi. Ezt nem figyelembe venni végzetes önsorsrontó politikai vakság!!!

Kb. Ez volt.
525 igen ment a szanciókra
22 nem(ebből 13 fidesz)
14 tartózkodas

Viszont az EB-ben a kormanyfők egy felpuhított csomagot fogadtak el ma.

A szankciós csomag

behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre,
teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendel el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében,
kikötési tilalmat vezet be az orosz - vagy orosz üzemeltetésű - hajókra az uniós kikötőkben,
célzott exporttilalmat ír elő a kulcsfontosságú technológiák esetében,
tiltja az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzésekben, valamint
importtilalmat rendel el luxustermékekre


A parlament javaslatban ez is benne volt. És mondom, gyakorlatilag mki megszavazta, kivéve a Fidesz!!

orosz olaj-, szén-, nukleáris üzemanyag- és gázimportra vonatkozóan

Sztem sürgősen be kell fejezni az üzengetést az ukránokkal. Orbán - Szijjártó állítsa lejjebb a hangerőt. Most kussolnunk kell. Strategiai kussolás!! Bármilyen bullshit csomagot meg lehet szavani az Európai Parlamentben. Aztán a kormányfők úgysem azt fogadják el, de nem leszünk a célkeresztben. Ott is kussolni kell, úgyis megvétózza Németország, Ausztria, Szlovakia. Persze a háttérben kifejthetjük a véleményünk. Attól tartok, ha mi a felszínen folytatjuk a konfrontációt, annak Kárpátalja issza meg a levét. Lesznek komoly attrocitások!!

Kicsit más.
Egyre inkább az az érzésem, ez a háború, főleg ha elhúzódik, Putyin bukásának kezdete. Már Kijevet feladta. Pedig az volt a duma, 2 héten belül ott fognak parádézni.

Nekünk most egy gyors fegyverszünet kellene. Ehhez egy totális gyors és egyértelmű kimenetelű összecsapásra esetén van esely. Donyecknél vmi ilyen készül.

Ha az ukránok nyernek, nekünk politikailag reszeltek. Az oroszok nagyon nem meggyőzőek, de nekik áll a zászló. Viszont minden eltelt hónap gyengíti őket.

Ki a fenét érdekel az EP? Sóhivatal. Őrjöngő, kontraszelektált, elmeroggyant banda, akik pont olyan nagyon fontosnak érzik magukat, mint amennyire tökéletesen súlytalanok. Minden felelősségérzet nélkül csomózzák a saját nyakuk körül a kötelet és azon versengenek, hogy ki tud minél mélyebb kútba ugrani.

Kit érdekel, hogy ott ki hogy szavaz? Kit érdekel, hogy minket szapulnak? Azért is szapulnak, ha levegőt veszünk. Ha mindent megszavazunk, sőt még repetát is kérünk önsorsrontásból, akkor is Orbán lesz a patás ördög. Nincs értelme jófiúskodni a saját kárunkra, mert úgysem lehetünk azok. Legfeljebb akkor nem mi lennénk a bokszzsák, ha Orbán átengedné a hatalmat a ballibnek és az 28% mandátummal felfüggesztené a jogállamot, statáriális boszorkányüldözést tartana, eltörölhetné az alkotmányt, átadna minden döntési jogkört Brüsszelnek és Washingtonnak, azonnal beszüntetné mindennek is a beszerzését az oroszoktól, a következményektől függetlenül, beszántaná Paks II-t, de tán még Paks I-et is, és azonnali hatállyal beléptetné Magyarországot a háborúba. Na akkor talán megsimiznék a fejünket, hogy milyen hasznos hülyék vagyunk.

Te állandóan, mindenben lefeküdnél ezeknek az elszabadult őrülteknek és hagynád magad felszalámizni, ami konkrétan öngyilkossággal érne fel számunkra. Az Egész EU-s tagságunk nem ér annyit, hogy ne legyen gázunk, olajunk, üzemanyag, áram, vetőmag, műtrágya, nyersanyagok, alapanyagok és leálljon a gazdaság, meg leálljon az ország. Sem gáz ügyben, sem olaj ügyben, sem Paks II ügyben nem lehet engedni, mert a létünket veszélyezteti.

Ha nem csináljuk meg Paks II-t (méghozzá az oroszokkal mert mással beláthatatlan ideig húzódna és beláthatatlan többlet költsége lenne), akkor pár éven belül biztos végünk. Most is pengeélen táncolunk a nagyon magas áramimport arányunkkal (amiben bizony ott van az orosz szénből, gázból, vagy orosz fűtőelemeket használó rektorokban előállított külföldi áram is és eddig ott volt az ukrán import is) és azzal, hogy a gázos (vagy olaj alapú) termelési kapacitás nem csak végletesen gazdaságtalan az árak miatt, hanem erősen kétséges, hogy van-e hozzá fűtőanyag.
Ha nem veszünk minél több orosz fűtőelemet Paks I-hez, akkor rövid úton letérdel a rendszerünk, mert a termlésünk felét, a fogyasztásunk több mint harmadát Paks adja.
Ha nem érkezik orosz gáz, akkor nagyon gyorsan végünk lesz, mint a botnak. A tárolóink feltöltöttsége történelmi mélységben van, 18,8%-os és az éves szükségletünk bő 10%-a a teljes maradék készletünk. És ezzel még jól állunk az EU-n belül, de objektíven nézve a szakadék szélén állunk. Ütemes orosz szállítás nélkül nagyon gyorsan jöhetnek a korlátozások.
https://agsi.gie.eu/
Orosz olaj nélkül Százhalombatta és Tiszaújváros nem tud működni.
Nem lesz üzemanyag. Nem lesznek vegyipari termékek. Hiába vagyunk jó agrár adottságú ország, már most hiányzik, vagy csillagászatian drága a vetőmag és a műtrágya, de könnyen eljöhet az is, hogy a traktor sem fog menni gázolaj nélkül. Hiányzik az acéllemez, kábelkorbács, és sok más dolog, ami miatt már most csak hellyel-közzel működik sok gyárunk.

Mit fognak velünk csinálni az EU-ból, ha vétózunk? Jogellenes koncepciós eljárásokat indítanak? Na és? Ők fognak előbb megpusztulni a saját hülyeségüktől, mint hogy azok az eljárások végig mehetnének. Visszatartják a helyreállításos pénzeinket? Miért, eddig nem ezt csinálták? Nem tudnak még csak töredék annyi pénzt sem visszatartani, mint amekkora kárt okoz nekünk az általuk gerjesztett ellehetetlenülés az orosz források hiányában. Mint amekkora kárt okoz nekünk az energiahordozók, nyersanyagok, alapanyagok áremelkedése és nagyjából minden másnak is a tovább gyűrűző áremelkedése, különösen ha a még mindig legolcsóbb orosz forrás helyett a csillagászatai drága és kellő mennyiségben egyébként is elérhetetlen alternatívákat vesszük alapul.

Amúgy meg jönnek ők a mi utcánkba nagyon rövidesen, mert mindjárt meg kellene szavazni a következő hitelfelvételt. Don Vétó befigyel. Én már eddig is gőzerővel vétóztam volna, mert kevesebb azzal a vesztenivalónk, mint ebben az ámokfutásban való részvétellel.
Nem tetszik a vétó? Elveszik a szavazati jogunkat? Akkor mi nem hajtjuk végre az általuk megszavazottakat és máris olyan mintha nem is lennénk tagok.

És máshol is hasonló a helyzet. Nem vagyunk azzal elszigetelve és magunkra maradva, hogy bizonyos határokat már életösztönből sem hagyunk átlépni. Csak legfeljebb más nem mondja ki ilyen nyíltan. De ha mi azt mondjuk, hogy inkább próbáljatok meg kizárni, de nem megyünk bele például energetikai embargóba (sem gáz, sem olaj, sem atom), akkor rövid úton mellettünk lesznek a bolgárok, szlovákok, de még a frissen hatalomra juttatott cseh liberális kormány is, csak legfeljebb 1-2 hónappal később, amikor konkrétan letérdeltek és elvesztették a küzdelmet a valósággal.

A totális őrület még Nyugat-Európában is gyorsan el fogja hozni az igazság pillanatát, amikor pofán csapja őket is a valóság. Hiába van több pénzük, hogy a hiányban a keveset ők kapják meg mondjuk a mi kárunkra, a fizikai korlátok nekik is korlátok. Nekik sincsenek tartalékaik. Nekik sincs kellő kapacitású alternatív infrastruktúrájuk. Lehet hogy a hollandokat nem érdeklik a következmények, mert ők alig vesznek valamit az oroszoktól, de a németek, osztrákok Nekünk nincs más dolgunk, mint ezt kivárni és közben nem engedni. Folytatni az oroszokkal a nekünk létérdek kapcsolatokat, ideértve Paks II-t is. Rövidesen pont ugyanúgy fogják sokan mondani, hogy mégis csak a magyaroknak van igaza, mint ahogy kerítés ügyben mondták. Nem kell lefeküdni az elmebajnak.

Háborúba meg végképp nem kell keveredni a két szép szemükért. Semmi nem ér annyit, hogy megölessük magunkat miatta. Sem NATO, sem EU tagság.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 996
14 096
113

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Kíváncsi vagyok, hogy mire gondolsz.
Én arra, hogy az emberek sok mindent kibírnak a háborúban, számolatlanul küldik a fiaikat a halálba, heteket elélnek kenyéren és vízen az óvóhelyeken, de ez nem olyan háború lesz.
Itt nincsenek áldozatok, meg hősök, itt csak bedöglő atomkések, meg leolvadó hűtők vannak.
Jó nem szó szerint így van, de a lényege ez volt.
A lényeg az volt, hogy annyira megszokták a luxust a korellen, a mellett hogy a háborúnak nem voltak áldozatai csak a luxusrol kellett lemondani. Na ez nem ment a jólétről való lemondás amellett, hogy semmit nem érezték a haboru borzalmait amit leírtál. Ezért a háziasszonyok fellázadtak. Ez söpörte el a kor éli vezetest.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 991
91 921
113
Ez a kettő együtt azt jelenti, ha nem történik csoda, (nem fog) pár éven belül nem lesz áram Magyarországon. De nem ilyen drágább lesz színten, hanem szó szerint. Nem csak Paks, hanem az összes nagyerőművünk öreg, élettartalma vége felé jár. És az orosz szén nélkül máshol se lesz túlkínálat áramból.
Ezt a szén kérdést nem érzem kritikusnak. Az energiamixből ezt mindenképpen ki akarták vezetni, max. ez felgyorsul. A gáz és a fűtőanyag az atomerőművekhez sokkal kritikusabbnak tűnik, de azt elegánsan kihagyták.
5-8 év alatt sztem le lehet válni az oroszokról. Vagy legalabbis minimalizálni az energiafüggést. Pont úgy ahogy a hidegháború alatt. Abba sem a Nyugat rokkant bele. Fájdalmas lehet az átmenet, de közép távon az oroszok lehúzhatják könnyen magukat a klotyón. Persze ott van Kína, de annak is nagy ára van...
Azok mindenképp lesznek. Kivéve ha az oroszok behúzzák egész Ukrajnát.
Egyelőre Donyeck is kérdés, Kijevet meg feladták....
Hogy egy klasszikust idézzek, nem ezt mondták Feri.
Azt mondták ha akarnak két hét alatt Kijevnél vannak. Nos 2 nap volt ez a 2 hét.
Az eleje lendületes volt, de mára kifulladt.
Minket meg konkrétan padlóra küld. Most azért tudok neked írni, mert éppen nem termelünk, mivel a kiesett szállítmányozási kapacitások, és nyersanyagok miatti logisztikai káosz miatt nem érkezett be a megrendelt csomianyag.
A román ipar leállóban van a magas energiaárak miatt.
Az uniós vezetők 15 fokra fűtsük a lakást üzengetnek.
Még egyszer mondom, ezek nem annak a jelei, hogy nyerésre állnánk. És nekem nincs is kedvem megfagyni, és éhen halni az ukránok miatt.
Igen, súlyos zavarok vannak. De nézd meg, ki, milyen gazdasági pozícióból indul. Ki éget el naponta milliárdokat a háborúra. Szerintem az oroszok helyzete nagyon nem kedvező.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 991
91 921
113
A kijev környéki vendégeskedést már sokan, sokféleképpen magyarázták, én hajlok arra, hogy azért tartották ott az orosz csapatokat egy hónapig, hogy lekössék az ukránokat, nehogy eszükbe jusson átcsoportosítani keletre.
Zelenszkij és a kormány volt a célpont. De a reptéri buktával megtört a lendület. Utána körbe akarták keríteni Kijevet, de a logisztikai hiányosságok miatt hetekig araszoltak.
Mert közben szétkapták a nagyobb fegyverraktárakat és üzemanyaglerakatokat. Már a finomítóknál tartanak.
Így nehéz lesz keleten bármit is csinálni, az egyetlen reménységük az, hogy teljesen erődített lett a környék az utóbbi 8 évben - ez mindenképp stratégiai előny az ukránoknál.

Nem értem én ezt a nagy magyar maszkirovka-tervet, amit vázolsz.
Az EU-ban már be vagyunk skatulyázva.
Politikai szempontból (hacsak a franciáknál nem történik irányváltás) egyedül maradtunk.
Nézd meg a lengyel példát. Simán leszálltak róluk az orosz fenyegetés miatt. A pénzre ilyen gazdasági válságban szükségünk van. Putyin még a szlovák atomerőműveket is ellátja, hiába adtak a szlovakok az ukránoknak légvédelmi rendszert. Megy a gáz is a németekhez, hiába küld Németország Ukrajnának a fegyvereket. Mi mégis mi a tökömért tartsuk a hátunk a ruszkik miatt, amikor mást sem ér hátrány, hiába fegyverzik az ukránokat??

Puryinnak is kell a zsé. Nem tudja elzárni a gázcsapot, mert a gázkitermelés folyamatos szállitásra van beállitva. Ha a csapot elzárja, akkor a kitermelést is leállítja. Márpedig a gázkitermelést leállítani rizikós. Nem kis összeg újraindítani, másrészt lehet újra sem tudják indítani. Tehát nem egyoldalú a függés. Egyelőre máshova nem tudja szállítani.
Mit számít, hogy mit szavazunk meg és mit nem, szigorúan ebből a szempontból? Mit veszíthetünk még?

Vagy fordítsuk meg a kérdést: mit nyernénk azzal, ha hirtelen beállnánk a sorba?
Amit a lengyelek???
Jobb esélyünk lenne megnyitni az Unios pénzcsapot.
Amit mindenáron meg kell akadályozni, az hoholisztán EU tagsága. Nem látok magyar érdeket, ami a csatlakozásuk mellett szólna.
Technokrata fejjel belegondolva pedig teljesen felháborító, hogy egyáltalán felmerül a gondolat, hogy belátható időn belül csatlakozna ez a kupleráj. Emlékezzünk csak, amikor a nagy keleti bővítés zajlott, hány és hány tárgyalás, mennyi jogharmonizáció stb történt.
Ezek a senkiházi eurokraták meg ki tudja, milyen alapon most rekordgyorsasággal akarnak EU-tagot csinálni ukrajnából.

Ha lennének valódi tényfeltáró újságírók, annak mennének utána, hogy ki és milyen háttéralkukat kötött, ami ezt a politikai döntéssorozatot eredményezte.
Erre semmi esély. Éppen ezért volt jó húzás, hogy márciusban beálltunk a sorba és kezdeményeztük a kelet-europaiakkal Ukrajna Unios tagságát. Lett belőle valami? Nem. De Németország, Franciaország nem tudott ránk mutogatni. Itt ésszel politizáltunk, erre lenne szükség máskor is!! A pofont meg a Nyugat adta Zelenszkijnek. That's all!
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka and cirqle

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 224
20 303
113
Itt nincsenek áldozatok, meg hősök, itt csak bedöglő atomkések, meg leolvadó hűtők vannak.
Aki ismeri Asimov Alapítvány trilógiáját, az most visszagondolhat az Alapítvány kereskedelmi háborújára. Ők nyertek.
De nem a szuperautomata mosógépeket visszakövetelő tömeg miatt. Nem. Hanem a tüntetéseket bázisnak használó ipari vezetés miatt. Akik a profitot kérték vissza.

Hát most nézhetjük az életben.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 246
67 214
113
Akkor megismétlem azt, amit Xpertnek is írtam. Pontosan kell fogalmazni.
Vannak a fórumon életképes és életképtelen ötletek. És ha valaki hülyeséget ír, azt ki kell javítani. És nem elkendőzni, hogy talán nem is azt akarta, amit írt.
Tehát ha azt mondta volna, hogy szárnyas démonok kellenének minden dandárunkba, akkor nem akadnál fent a szárnyas démonokon, de azon, hogy mit kezdenének mondjuk tataiak a szárnyas démonokkal, azon pörögnél egy sort, hiszen egyértelmű, hogy fogalma sem volt a delikvensnek a fórumon élve az életét részben, hogy milyen szinten lehet elképzelni az adott dandárt. És ha odabiggyeszti a minden szót, akkor korunk embere, aki amúgy egy lakberendezési boltban képtelen felidézni a helyet ahol mondjuk harminc éve él, képtelen elvonatkoztatni önmagától a minden szó keretébe a megfelelő helyeket sorolva és inkább FASZ.
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 991
91 921
113
Ki a fenét érdekel az EP? Sóhivatal. Őrjöngő, kontraszelektált, elmeroggyant banda, akik pont olyan nagyon fontosnak érzik magukat, mint amennyire tökéletesen súlytalanok. Minden felelősségérzet nélkül csomózzák a saját nyakuk körül a kötelet és azon versengenek, hogy ki tud minél mélyebb kútba ugrani.

Kit érdekel, hogy ott ki hogy szavaz? Kit érdekel, hogy minket szapulnak? Azért is szapulnak, ha levegőt veszünk. Ha mindent megszavazunk, sőt még repetát is kérünk önsorsrontásból, akkor is Orbán lesz a patás ördög. Nincs értelme jófiúskodni a saját kárunkra, mert úgysem lehetünk azok. Legfeljebb akkor nem mi lennénk a bokszzsák, ha Orbán átengedné a hatalmat a ballibnek és az 28% mandátummal felfüggesztené a jogállamot, statáriális boszorkányüldözést tartana, eltörölhetné az alkotmányt, átadna minden döntési jogkört Brüsszelnek és Washingtonnak, azonnal beszüntetné mindennek is a beszerzését az oroszoktól, a következményektől függetlenül, beszántaná Paks II-t, de tán még Paks I-et is, és azonnali hatállyal beléptetné Magyarországot a háborúba. Na akkor talán megsimiznék a fejünket, hogy milyen hasznos hülyék vagyunk.
Pont azt mondom, hogy az EP súlytalan, mégis mi a tökömért nem lehet úgy szavazni, ahogy a politikai szövetségeseink, ha nekik fontos. Nem a libernyákok kedvéért, hanem a keleti és nyugati Uniós szövetségeseink kedvéért. Az EB úgyis máshogyan dönt. Totál fölöslegesen vállalunk konfliktust, rekesztjük ki a szövetségeseink közül magunkat. Súlyos hiba!!!
Te állandóan, mindenben lefeküdnél ezeknek az elszabadult őrülteknek és hagynád magad felszalámizni, ami konkrétan öngyilkossággal érne fel számunkra. Az Egész EU-s tagságunk nem ér annyit, hogy ne legyen gázunk, olajunk, üzemanyag, áram, vetőmag, műtrágya, nyersanyagok, alapanyagok és leálljon a gazdaság, meg leálljon az ország. Sem gáz ügyben, sem olaj ügyben, sem Paks II ügyben nem lehet engedni, mert a létünket veszélyezteti.
Teljesen félreérted!!!
Semmilyen gáz, olaj, nukleáris energiához kapcsolódó szankciót nem kell bevezetnünk, ami a magyar gazdaságot blokkolná. Nem is tesznek ilyet a kormanyfők, mert más Nyugati Államok Németország, Ausztria is ellenzik.
Egyszerűen be kellene fogni a pofánkat és ahogy Ausztria a színfalak mögött elrendezni a dolgokat. De mi állandóan odatartjuk az arcunk 1 pofonért. Ráadásul sok álszentet, ahogy az ukrán Unios csatlakozás ügyben, le tudnánk leplezni.

Paks 2 ügyben kétlem, hogy az oroszok képesek folytatni a projektet szancióktól függetlenül. Ezt sem szeretném elengedni, de sajnos úgy tűnik, most hosszabb időre felfüggesztésre kerül.
Ha nem csináljuk meg Paks II-t (méghozzá az oroszokkal mert mással beláthatatlan ideig húzódna és beláthatatlan többlet költsége lenne), akkor pár éven belül biztos végünk. Most is pengeélen táncolunk a nagyon magas áramimport arányunkkal (amiben bizony ott van az orosz szénből, gázból, vagy orosz fűtőelemeket használó rektorokban előállított külföldi áram is és eddig ott volt az ukrán import is) és azzal, hogy a gázos (vagy olaj alapú) termelési kapacitás nem csak végletesen gazdaságtalan az árak miatt, hanem erősen kétséges, hogy van-e hozzá fűtőanyag.
Ha nem veszünk minél több orosz fűtőelemet Paks I-hez, akkor rövid úton letérdel a rendszerünk, mert a termlésünk felét, a fogyasztásunk több mint harmadát Paks adja.
Ha nem érkezik orosz gáz, akkor nagyon gyorsan végünk lesz, mint a botnak. A tárolóink feltöltöttsége történelmi mélységben van, 18,8%-os és az éves szükségletünk bő 10%-a a teljes maradék készletünk. És ezzel még jól állunk az EU-n belül, de objektíven nézve a szakadék szélén állunk. Ütemes orosz szállítás nélkül nagyon gyorsan jöhetnek a korlátozások.
https://agsi.gie.eu/
Orosz olaj nélkül Százhalombatta és Tiszaújváros nem tud működni.
Nem lesz üzemanyag. Nem lesznek vegyipari termékek. Hiába vagyunk jó agrár adottságú ország, már most hiányzik, vagy csillagászatian drága a vetőmag és a műtrágya, de könnyen eljöhet az is, hogy a traktor sem fog menni gázolaj nélkül. Hiányzik az acéllemez, kábelkorbács, és sok más dolog, ami miatt már most csak hellyel-közzel működik sok gyárunk.
Még egyszer! Senki sem akarja ezeket blokkolni! Fölösleges bizonygatnod, hogy fontos az olaj, gáz, fűtőanyagexport. De ha az EPben ezeket a szanciókat, ahogy az osztrakok, németek, szlovakok, mi is megszavazzuk, mégis mi történik?? Semmi. Egy súlytalan ajánlás lesz. A kormanyfők a hattértárgylásokon meg szépen kihagyják a szankciós listáról. Mi a tökömért konfrontálódunk, ha nem szükséges???
Mit fognak velünk csinálni az EU-ból, ha vétózunk? Jogellenes koncepciós eljárásokat indítanak? Na és? Ők fognak előbb megpusztulni a saját hülyeségüktől, mint hogy azok az eljárások végig mehetnének. Visszatartják a helyreállításos pénzeinket? Miért, eddig nem ezt csinálták? Nem tudnak még csak töredék annyi pénzt sem visszatartani, mint amekkora kárt okoz nekünk az általuk gerjesztett ellehetetlenülés az orosz források hiányában. Mint amekkora kárt okoz nekünk az energiahordozók, nyersanyagok, alapanyagok áremelkedése és nagyjából minden másnak is a tovább gyűrűző áremelkedése, különösen ha a még mindig legolcsóbb orosz forrás helyett a csillagászatai drága és kellő mennyiségben egyébként is elérhetetlen alternatívákat vesszük alapul.
Mind a kettőre szükségünk van most. Az orosz energiára és az EUs pénzekre. Orbán kötelessége olyan politikát folytatni, hogy mindkettő megérkezzen. Én azt mondom, ehhez taktikai irányváltás kell. Be is fog következni. Minél előbb, annál jobb!!
Amúgy meg jönnek ők a mi utcánkba nagyon rövidesen, mert mindjárt meg kellene szavazni a következő hitelfelvételt. Don Vétó befigyel. Én már eddig is gőzerővel vétóztam volna, mert kevesebb azzal a vesztenivalónk, mint ebben az ámokfutásban való részvétellel.
Nem tetszik a vétó? Elveszik a szavazati jogunkat? Akkor mi nem hajtjuk végre az általuk megszavazottakat és máris olyan mintha nem is lennénk tagok
Csakhogy a lengyelek vétója nélkül felfüggeszthetik a szavazati jogunk.Akkor Don Vétó tökéletlen marad. Miért kell ezt kockáztatni???
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 224
20 303
113
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: BJani and SilvioD

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Zelenszkij és a kormány volt a célpont. De a reptéri buktával megtört a lendület. Utána körbe akarták keríteni Kijevet, de a logisztikai hiányosságok miatt hetekig araszoltak.
Igen, ez volt többek közt a másik narratíva a kijev környéki csoportosulásról.
Talán egyszer megtudjuk, mi volt a szándék.
Nézd meg a lengyel példát. Simán leszálltak róluk az orosz fenyegetés miatt. A pénzre ilyen gazdasági válságban szükségünk van. Putyin még a szlovák atomerőműveket is ellátja, hiába adtak a szlovakok az ukránoknak légvédelmi rendszert. Megy a gáz is a németekhez, hiába küld Németország Ukrajnának a fegyvereket.
Még. Ursuláék legutóbbi szankciós csomagjával ki tudja, meddig. Az oroszok közben bőszen szerződnek újabb kapacitásokra Indiával, Kínával...
Milyen pénzt kapunk az EU-tól? Biztosan megkapjuk? Honnan tudjuk, hogy ha "beállunk a sorba", nem találnak ki valami új kreténséget? A lengyelekkel való összevetés ott hibádzik, hogy a lengyelek soha nem mutatták, hogy kicsit is szorosabbra akarnák fűzni a kötelékeiket az oroszokkal - ergo ők "magasabbról" indulnak ebben a műsorszámban.

Bennünket már jó ideje kúrogatnak elvtelen oroszpártisággal, és most az ukrán helyzet ehhez további muníciót szolgáltat.
Ebből kifarolni szerintem csak olyan pozícióvesztéssel lehet, amit nem tudnak felmérni.

Szerintem szerencsésebb kitartani például a szénhidrogén-szankciók ellen.
Mert végülis mi a legrosszabb, ami történhet, ha elmegyünk a falig? Indítanak mégegy jogállamisági faszkodást? Írnak nyílt levelet? Tényleg, mi lenne a worst-case scenario?

Mi mégis mi a tökömért tartsuk a hátunk a ruszkik miatt, amikor mást sem ér hátrány, hiába fegyverzik az ukránokat??
Még nem éri őket hátrány. Egyébként ld. fent.
Puryinnak is kell a zsé. Nem tudja elzárni a gázcsapot, mert a gázkitermelés folyamatos szállitásra van beállitva. Ha a csapot elzárja, akkor a kitermelést is leállítja. Márpedig a gázkitermelést leállítani rizikós. Nem kis összeg újraindítani, másrészt lehet újra sem tudják indítani. Tehát nem egyoldalú a függés. Egyelőre máshova nem tudja szállítani.
Fog tudni máshova is szállítani, és a gázcsapok elzárása sem lehetetlen, csak pénzbe kerül.
Egyelőre az EU a kiszolgáltatottabb, ugyanis mi garantáltan nem tudjuk kipótolni a kiesett orosz szénhidrogéneket egy éven belül.
És az egy év alatt leépülő (esetleg megszűnő) iparágakat sem fogjuk tudni utána visszahozni egyhamar.

Az oroszok meg "házon belül" elvannak kb az idők végezetéig, ugyanis enni-inni-fűteni mindig fognak tudni, amíg az ország fizikailag létezik. A hiányzó high-tech holmikat leszállítja majd Kína, ha kell. De az meg nem létszükséglet.

Az EU egyáltalán nem képes a saját létszükségleteit kiszolgálni.
Lesz majd nagy pislogás, amikor az oroszok élelmiszert se akarnak ide exportálni. Azt ráadásul nagyon könnyen lehet majd máshova exportálni, ahol a kieső ukrán kínálat miatt szükség lesz rá.
Lásd még: a GDP-t nem lehet megenni.
Erre semmi esély. Éppen ezért volt jó húzás, hogy márciusban beálltunk a sorba és kezdeményeztük a kelet-europaiakkal Ukrajna Unios tagságát. Lett belőle valami? Nem. De Németország, Franciaország nem tudott ránk mutogatni. Itt ésszel politizáltunk, erre lenne szükség máskor is!! A pofont meg a Nyugat adta Zelenszkijnek. That's all!
Honnan tudod, hogy nem lépik meg, ahogy a hirtelen, többkörös szankciókat is pillanatok alatt meghozták?
Neked nem gyanús, hogy az az EU, amely az elmúlt 10 évben a folyamatos fingfűrészelés közben ezeknél jóval egyszerűbb hátterű döntéseket évekig elhúzott, most hirtelen a szankciókhoz "összeszedte magát"?

Én attól tartok, hogy bármit gondolunk most hoholisztán EU tagságának rövid távú lehetőségeiről, igazából a fentiekhez hasonlóan könnyen dönthet úgy Ursula (és akik kézivezérlik), hogy egy éven belül lesz egy új EU tagállam, tőlünk keletre, és majd jól kitömjük őket adópénzből, mert "tartozunk nekik", meg "morálisan kötelességünk", meg mittudomén.
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 335
8 168
113
Azért ha ezt benyelik a szlovákoknak az oroszok, az a gyengeségüket mutatná. Eddig úgy tűnik benyelik. Márciusban kétszer hozott 1 orosz repülő nukleáris üzemanyagot a szlovák atomerőművekhez.
Azt majd még az idő eldönti. Meg azt, hogy igazából mit is ér amit küldtek. Lehet az orosz titkosszolgálat tudja, hogy nem sokat fognak ott azzal lövöldözni, akkor meg nem fújjak nagyobbra. De az is lehet, hogy véletlenül felrobban ez-az szlovákoknál. Nem tudom miért, de mintha fordítva ülnél a lovon az oroszokkal kapcsolatban(félre ne érts jogod van hozzá, csak fura az eddigiek alapján). Attól hogy mi bármilyen engedményt tennénk semmi nem változna az égadta egy világon, csak még jobban ránk szállnának, megint kezdenék a listát (LMBTQ stb) amig teljesen be nem adnánk a derekunkat mindenre, s még akkor sem lenne jó. Nincs értelme még csak gesztusokat sem tenni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 134
83 676
113
Nézd meg a lengyel példát. Simán leszálltak róluk az orosz fenyegetés miatt. A pénzre ilyen gazdasági válságban szükségünk van. Putyin még a szlovák atomerőműveket is ellátja, hiába adtak a szlovakok az ukránoknak légvédelmi rendszert. Megy a gáz is a németekhez, hiába küld Németország Ukrajnának a fegyvereket. Mi mégis mi a tökömért tartsuk a hátunk a ruszkik miatt, amikor mást sem ér hátrány, hiába fegyverzik az ukránokat??

Emlékszel még a török F16os által lelőtt gépre? Ott se azonnal volt probléma, csak amint elkezdtek hiányozni az orosz turisták, gazdaságilag pár nyersanyag elkezdett hiányozni a török gazdaságból, stb. Mennyi idő alatt fogta ezt fel Erdogan? Elég gyorsan.

Szerinted, nem fognak hiányozni az oroszok a covid által megtépázott turisztikai célpontokból? Tél ugye nem is lesz? Lehet itt izmozni, de ha mondjuk olyan szeptember környékén a ruszkik elzárják a gázt, megnézném a német gazdaságot, hogy meddig marad talpon.

Az időzítés mindig lényeges. Elég csak akkor izmozni, amikor szükséges. Pont ezért jó Orbán, mert bár szankciózunk, közben igazából nem szankciózunk lófaszt se, max. magunkkal baxunk ki.

És én nem temetném az orosz hadsereget, főleg nem a nagypofájú náci ukránok miatt. Egy szarrá bombázott országban szép arról pofázni, hogy majd újjáépítik, de miből? Mert hogy az EU az orosz nyersanyag nélkül megadja magát, az kurvaélet. Örül, ha nem döglik bele, nemhogy újjáépíteni akarja majd a náci ukrikat! (Lást. a te szóltál a narancsokról, fiam c. korábban linkelt dél-afrikai videót!) A hülye szlovákok odaadják a rakétákat, a lengyeleken keresztül megy a fegyver, aztán majd télen AKval fognak befűteni az kályhában? Még a fa is a ruszkiktól megy! Pofáresés lesz, és attól függően fognak a népek EU szerte télen nem megfagyni, hogy ki milyen bő nyállal szopja meg Putyin faxát. Aki pedig nem tett be a ruszkiknak, talán nem fagy meg. Igen, rólunk van szó. Kíváncsi leszek, hogy mennyire lesz szláva az Ukrajna télen a németeknél, amikor a saját lakásában fog megfagyni Hans és Helga, mert nincs ruszki gáz! Kíváncsi leszek, hogy meddig nem akasztják fel a németek a saját kormányukat, ha egy 10%al is el kell majd térniük a szokásos életvitelüktől! A törökök b+ haza fognak települni, mert Szocizöldbarát Németországban éhínség és hideg lesz! Aztán utána valahogy pillanatokon belül nácikok lesz mindenki akinek nem tetszik, hogy a saját bafasz politikusaik miatt fagy meg. És megint ki fog jól járni többezer kilóméter távolságból? Na ki? Persze, hogy az USA ...

Érdekes szitu lesz, nem várnám ki a végét!
 
Status
Not open for further replies.