[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ami 85 km-es lőtávolságot jelent - az nem semmi! :)
A nagy hatótávolság azt is jelenti hogy tényleg nem kell erős páncélzat és komolyabb terepjáró képesség, mert biztonságos távolból tud úgy tüzelni, hogy elkerülheti a járhatatlan terepet, utakat. Kb. le se kell térjen az útról és nagyon gyorsan bárhol ott lehet.

Azért ne a 85km-hez viszonyítsunk mindent! Ebben a lőszerben már alig van robbanóanyag. Viszont a csőhossz a hagyományos lőszer karakterisztikájára is jó hatással van. Szóval örülök neki, de a 40 km is olyan, amire rávezetést kell használni, csak a rakétapótmeghajtást meg lehet spórolni.
(És igen, nekem is mindig megmozgatja a fantáziámat, hogy ha egy UAV eljut 50-80 km mélységbe, akkor a pótmeghajtással milyen érzékeny tyúkszemekre rá lehet lőni, egy logisztikai zl, miegymás. De nem ez az általános. :))

Én nem örülnék neki ha a Rába gyártaná! Inkább egy zöldmezős beruházás a Rába meg mondjuk mint beszállító gyárthatna hozzá alkatrészeket, futóművet ( az úgy hallottam jó minőségű)!:rolleyes:

Azért az az év vicce lenne, ha lézert tudnánk készíteni a német légvédelemnek meg az angol Vihar lopakodó vadászgépnek... de pont egy kocsi kifogna rajtunk.
Rába kapcsán sokszor elmondtam, hogy minőségi követelményt kell támasztani a hadseregnek és akkor a magyar ipar minőséget tud szállítani. Ha azért fizetünk, hogy szart gyártsanak le, akkor a magyar szakember képes azt is teljesíteni. Vezető csere volt már a cégnél, a hadseregnél, a minisztériumban; ha az új fiúk nem tudják azt mondani, hogy vissza lesz baszva a gyárba és szombaton majd bejöttök rendbe rakni, akkor a német is szart fog leszállítani nekünk. (Ahogy az egyik legnagyobb páncélgyáros az Ajaxot, mert azt kérték az angolok, hogy szar legyen.)

Nem veletlenul irtam azt, hogy "nyilvan sajat gyartmany, reszletkerdes, hogy milyen license-szel, a lenyeg, hogy tudja azt, amit egy 30 eves RPG".
Vagyis egyaltalan nem ragaszkodok az RPG-hez, csak ne legyen rosszabb a PG7VR-nel.
Es szerintem a "270 mm osszesen" helyett "600 mm a reaktiv pancel mogott" az nagyon nem kicsit fejlesztett verzio.

Dynamit Nobel terméke megfelel? Panzerfaust 3-IT tandem fejjel átmegy az ERA-n és utána még 8-900 mm homogén acéllemezen. És elérhető lesz számunkra akár az általam írt tartalékos létszámhoz is. Csinos szám ellenére nem visz át mindent, egy modern MBT-nek jóval nagyobb a kum elleni védelme, mint a kinetikus ellen, de ez még akkor is sokáig használhatónak tűnik, ha a környéken az MBT-k cseréjét várom mindenhol.

Igen, a 2. lepcsos tartalekosok szint teljes mertekben loveszszakaszok-szazadok lennenek, akik a sajat jarasukat vedik. Egyszer kellene leszallitani a megyei raktarbol a jarasi raktarba a felszerelest (civil szerzodott fuvarozok + profi katonak + posta ezt megoldana) a bekeido vegen.

Két alkalmazási problémát látok ebben.
1, Mariupolban 7-8 évük volt az ukránoknak lőszert, élelmet és üzemanyagot felhalmozni. Arról szólnak a jelentések, hogy az ellenségtől kell elvenni a golyókat is, ezt javasolja a parancsnokságuk, mert a helyi csapatok szerint 1 hónap készletük volt és kifogytak.
Nem hiszem, hogy megvalósítható lenne minden tartalékos járási bázisán akár csak egy év intenzív harcra való készlet felhalmozása. Ha valahol a front környékén ezt sikerülne elérni, az az épület valószínűleg robbanna is. Ahogy az oroszok csapást mértek az első napoktól kezdve az általuk ismert raktárakra.

2, A tartalékosok bevetését sem lehet úgy megszervezni, hogy ők csak a saját megyéjüket védik. Ez odáig tart, amíg a toborzó irodában elmondják. És egy dunántúli fiatal lelkesen jelentkezik, mert ki támadna meg minket nyugatról? Utána hamar kiderül, hogy ez csak béke időre mondták, hogy a lőgyakorlat nagy részét le lehet tudni a megyei/járási katonai sportcentrumba.
Szemléletes példa. Szerbek megtámadnak minket. 30 ezer profi és két tartalékos lövész raj a két megyéből felvonul ellenük. Ha megsemmisülnek és áttörnek? A jászkun fiúk majd akkor harcolnak, amikor eljutnak a támadók hozzájuk és közel van a depó? Mivel foglalod vissza a megszállt területeket, ha fél ország lerohanása után kifullad a szerb invázió?
Abban egyetértünk, hogy a komolyabb manővereket az állandó állománynak kell, hogy kivitelezzék. A tartalékosok lényegében a szárnyakat biztosítják, a stratégiailag kevésbé fontos területeket védik.
Ukrán példa: Ha most kéne bevezényelnem a piréz hadsereg alakulatait Kijev megsegítésére, akkor tartalékosokat tennék a belorusz határra, hogy az ottani ukrán tartalékosok mehessenek boldogítani saját fajtájukat. Fehéroroszokkal szemben nincsen vészhelyzet, nem indultak meg és az onnan érkező oroszok is átcsoportosultak. Ezen kívül a tengerpartra Mikolajevtől nyugatra, hogy egy partraszállást fogjanak és Mikolajevtől É-K-re, hogy Krivij Riget védjék. Ezek már húzósabbak, hiszen az orosz tengerészgyalogosok pont főállásúak és deszantra vannak első sorban felkészítve. A másik helyen is rendszeresek az összecsapások. De ma még nem ezek a megszállók fő irányvonalai, fel tudják tartani akár hátrálás árán is és Mikolajevben lenne egy profi magasabb szintű egységem, aki oldalba támadja a ruszkikat, ha bármelyik irányba hirtelen megindulnának.
Amíg Mariupol el nem esik, addig szerintem egy ilyen felállítás teljesen korrekt lenne.

Viszont ebből is látszik, hogy a tartalékosoknak mozogniuk kell a helyzet változásával, hiszen vagy nincsenek harcban vagy megtalálják az ellenséget, csak a saját csapatoktól szakadnak el, bekerítik őket; ráadásul ha a veszteségek miatt kimerülnek és elvesztik a harcképességüket, nem tudod őket feltölteni.
Ehhez viszont nekik is teherautó kell és rendszeres ellátmány. Az anyagot oda kell vinni, ahol épp harc van.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 633
3 913
113
Dynamit Nobel terméke megfelel? Panzerfaust 3-IT tandem fejjel átmegy az ERA-n és utána még 8-900 mm homogén acéllemezen.
Szia,

Igen!

1, Mariupolban 7-8 évük volt az ukránoknak lőszert, élelmet és üzemanyagot felhalmozni. Arról szólnak a jelentések, hogy az ellenségtől kell elvenni a golyókat is, ezt javasolja a parancsnokságuk, mert a helyi csapatok szerint 1 hónap készletük volt és kifogytak.
Nem hiszem, hogy megvalósítható lenne minden tartalékos járási bázisán akár csak egy év intenzív harcra való készlet felhalmozása. Ha valahol a front környékén ezt sikerülne elérni, az az épület valószínűleg robbanna is. Ahogy az oroszok csapást mértek az első napoktól kezdve az általuk ismert raktárakra.
Technikailag igazad van: nem lehet egy ev intenziv harcra valo loszert raktarozni minden jarasban.

Allitolag a Magyar Nephadseregnek megfelelo keszletei voltak gyalogsagi loszerbol, de nem volt eleg harckocsi loszere. Es a lenyeg, hogy mire terveztek, tehat mire volt eleg gyalogasagi loszer: 3 nap intenziv harcra. Mert annyi ido alatt ugyis elfogytak volna az egysegek. Sokat kerdezgettem katonatiszteket, mire az egyik vegre elarulta, hogy intenziv harc eseten mekkora loszermennyiseggel terveztek: 2000 loszer/fo/nap. Ez abbol az iranybol nezve realis szam, hogy az USA hadseregben Vietnam ota minden 30 000. loves talal, tehat ha 2000 loszert hasznal fel fejenkent 30 katona, akkor a szakasz napi 2 talalatot er el. Ehhez a tuzerseg hozzatesz meg kb 3-5 fo veszteseget. Es ha egy rajbol kiesik 5-7 katona, akkor az a raj megszunik letezni. 3x tuleroben erdemes elkezdeni a tamadast, vagyis a szakasz rajt tamadhat meg, es ez a szamolas alapjan minden nap egy sikeres tamadast lehet vegrehajtani.


2, A tartalékosok bevetését sem lehet úgy megszervezni, hogy ők csak a saját megyéjüket védik.
Szerintem az afgan mudzsahedek es a vietkongok is foleg a sajat falujukat vedtek, es nyertek.
Szemléletes példa. Szerbek megtámadnak minket. 30 ezer profi és két tartalékos lövész raj a két megyéből felvonul ellenük. Ha megsemmisülnek és áttörnek? A jászkun fiúk majd akkor harcolnak, amikor eljutnak a támadók hozzájuk és közel van a depó? Mivel foglalod vissza a megszállt területeket, ha fél ország lerohanása után kifullad a szerb invázió?
Kezdjuk azzal, hogy nem "két tartalékos lövész raj a két megyéből", hanem 9 ezer tartalekos loveszraj lenne a 2 megyeben. Ez mindent eldonto kulonbseg (meg akkor is, ha rovid tavon realisan nem elerheto cel).
Viszont meg ok sem vonulnak fel a (megye) hatarra, hanem mindenki marad a sajat jarasaban, es megvarja, amig a tamadok odaernek.
Es ha a tamadok attornek, akkor mennek a kovetkezo jarasba, ahol a 2. lepcsos tartalekosok reszerol ugyanilyen intenziv ellenallassal talalkoznak; egyetlen kulonbseggel: az a 9 000 raj, amit legyoztek, ujraszervezi magat, pl. 900 rajt alkot, es ezek folyamatosan tamadjak a logisztikat az ellenseg hataban. Tehat nem tudnak kerni egy teherautot, hogy hozzon meg loszert: meg kell varni minimum azt, hogy osszealljon egy szallito konvoj szazad erovel (azon belul egy gepesitett lovesz szakasz, akik a vedelmet adjak), es ha majd ez osszeallt, akkor fognak ellatast kapni.

Visszafoglalas: erre egyertelmuen ez az ero alkalmatlan. Maradnak a profik es az ex-profik erre a celra (nyilvan ez utobbiak is tartalekosok, de egyreszt korabban teljes erteku kikepzest kaptak, masreszt a te elveidnek megfeleloen vannak felszerelve es harcba vetve).
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
2, A tartalékosok bevetését sem lehet úgy megszervezni, hogy ők csak a saját megyéjüket védik. Ez odáig tart, amíg a toborzó irodában elmondják. És egy dunántúli fiatal lelkesen jelentkezik, mert ki támadna meg minket nyugatról?

Területi elven vannak szervezve, ami helyes. Ez azonban soha nem jelentette azt, hogy minősített helyzetben csak ott lehet bevetni őket, ahol élnek, ilyenről nem volt soha szó. Most lásd, határvédelem.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Allitolag a Magyar Nephadseregnek megfelelo keszletei voltak gyalogsagi loszerbol, de nem volt eleg harckocsi loszere. Es a lenyeg, hogy mire terveztek, tehat mire volt eleg gyalogasagi loszer: 3 nap intenziv harcra. Mert annyi ido alatt ugyis elfogytak volna az egysegek. Sokat kerdezgettem katonatiszteket, mire az egyik vegre elarulta, hogy intenziv harc eseten mekkora loszermennyiseggel terveztek: 2000 loszer/fo/nap. Ez abbol az iranybol nezve realis szam, hogy az USA hadseregben Vietnam ota minden 30 000. loves talal, tehat ha 2000 loszert hasznal fel fejenkent 30 katona, akkor a szakasz napi 2 talalatot er el. Ehhez a tuzerseg hozzatesz meg kb 3-5 fo veszteseget. Es ha egy rajbol kiesik 5-7 katona, akkor az a raj megszunik letezni. 3x tuleroben erdemes elkezdeni a tamadast, vagyis a szakasz rajt tamadhat meg, es ez a szamolas alapjan minden nap egy sikeres tamadast lehet vegrehajtani.

A 3 napilőszerkészlet, az ami kéznél volt az alakulatok lőszer raktárában. Az meg hogy mennyi lőszer volt, hát gyanítom rengeteg. Több tíz millió a gyalogsági lőszer, ha nem több száz millió. Tüzérségi lőszer, több százezerre tehető. Harckocsilőszer passz. Most is szerintem az AK, PKM, azt a lőszerkészletet lövi el napjainkban is. RPG gránát az isten tudja mennyi lehetett. De rajonként lőttek az RPG-sek időszakonként többször, sokat. Azonban a méretek is mások voltak akkor. Illetve a kiképzettség különböző szintű volt.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 633
3 913
113
A 3 napilőszerkészlet, az ami kéznél volt az alakulatok lőszer raktárában. Az meg hogy mennyi lőszer volt, hát gyanítom rengeteg. Több tíz millió a gyalogsági lőszer, ha nem több száz millió. Tüzérségi lőszer, több százezerre tehető. Harckocsilőszer passz. Most is szerintem az AK, PKM, azt a lőszerkészletet lövi el napjainkban is. RPG gránát az isten tudja mennyi lehetett. De rajonként lőttek az RPG-sek időszakonként többször, sokat. Azonban a méretek is mások voltak akkor. Illetve a kiképzettség különböző szintű volt.
Szia,

Biztos vagy benne, hogy minden 1000 fos laktanyaban keznel volt 6 millio loszer?
Illetve hogy 100 ezer katonanak keznel volt 600 millio loszer? En arra tippelek (de persze lehet, hogy tevedek), hogy osszesen volt ennyi (illetve annyival tobb, amennyivel tobb mint 100 ezer katonaval szamoltak).
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 032
113
Rakétatüzérségre nem lenne jobb költeni? Csak kérdezem, nem tudom.


(Nem) Kicsit széllel szembe...: A RM-os 155mm-es önjáró tüzérség minden kifizetett milliója helyett --ami mennyi is ??? --, kb. 100e-ért lehet venni modernizált Grad/BM-21-et, ami:
  1. kb. huszad-annyiba sem kerül,
  2. háromszor nagyobb a tűzgyorsasága,
  3. háromszor kevesebb ember kell hozzá,
  4. háromszor gyorsabban települ le/el,
  5. nagyságrendileg egyezik a lőszer ára,
  6. nagyságrenddel megfizethetőbb a precíziós lőszer ára,
  7. nem lehetne nyilvánosan/háttérben zsarolni: sok forrásból/hazai gyártásból beszerezhető hozzá minden(is),
  8. a Hirtenberger tűzvezető számítógépe használható (fejlesztés után) hozzá,
  9. "és sokan mások..."


...így a végére: és mikor is jön, majd, egyszer, ha nem jön közbe semmi, a szinte biztos "nem-sok", nem "gombokért", és évekre elosztva: az ELSŐ???.



...mert "jut eszembe": marad továbbra is/ addig a "letolt gatya"???




Elnézést az ünneprontásnak tűnő dologért, ami nem az: kis józan gondolkodást "dobjatok be", legyen a "helyén" a dolog, semmi gond nem lesz tőle!!!


.

.

(Nem) Kicsit széllel szembe (...) teszem, de okkal: A RM-os 155mm-es önjáró tüzérség minden kifizetett milliója helyett kb. 100e-ért lehet venni modernizált Grad/BM-21-et, ami:
  1. kb. huszad-annyiba sem kerül,
  2. háromszor nagyobb a tűzgyorsasága,
  3. háromszor kevesebb ember kell hozzá,
  4. háromszor gyorsabban települ le/el,
  5. nagyságrendileg egyezik a lőszer ára,
  6. nagyságrenddel megfizethetőbb a precíziós lőszer ára,
  7. nem lehetne nyilvánosan/háttérben zsarolni: sok forrásból/hazai gyártásból beszerezhető hozzá minden(is),
  8. a Hirtenberger tűzvezető számítógépe használható (fejlesztés után) hozzá,
  9. "és sokan mások..."
Mennyi is az "annyi"??? ...amit nég senki nem mert megmondani??? ...szinte biztos 10+ millió €!

...így a végére: és mikor is jön? ...majd, egyszer, ha nem jön közbe semmi, a szinte biztos "nem-sok mennyiség", nagyon-nem "gombokért", és évekre elosztva/elhúzódva!!!


...mert "jut eszembe": marad továbbra is/addig a "letolt gatya"??? "Ideális" állapot olyan --ukrán-- szomszéddal, akinek Viktor-buktató szándékú "sugar-daddy"-je van! Mit lehet mondani egy ilyen döntés után...


NEM HELYETTE, MELLÉJE VAN ÉGETŐEN SZÜKSÉG "gombokért"!!!
De nem kötelező a hibát javítani, hisz van alternatíva: lehet kényszerítve bukni is, négy évnél hamarabb.
Javítani, javítani, javítani!!! :hadonaszos:



Elnézést az ünneprontásnak tűnő dologért, ami nem az: kis józan gondolkodást "dobjatok be", legyen a "helyén" a dolog, semmi gond nem lesz tőle!!!



.

.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Területi elven vannak szervezve, ami helyes. Ez azonban soha nem jelentette azt, hogy minősített helyzetben csak ott lehet bevetni őket, ahol élnek, ilyenről nem volt soha szó. Most lásd, határvédelem.

Bellel egy másik topicban kezdtük és egy több hsz-re válaszoló reagom miatt sodródott ide át ez a fonál. Látom, hogy közben te is beszélgettél vele erről a témáról.
Az ő majdnem 1 millió tartalékos koncepciójában volt az, hogy megkérdeztem a teherautókat és a logisztikai nehézségeket azzal váltotta ki, hogy békeidőben a megyei/járási bázisokon felhalmozzuk a szükséges készleteket és ebből a hatalmas tartalékos seregből mindig csak azok harcolnak, akiknek a megyéjében épp háború zajlik.
A témát inkább zárnám a részemről, hiszen itt teljes mértékben OFF. Csak a fonal megértéséhez mondtam el, hogyan keveredett ez ide. Én a 30 aktív+60 tartalékos mellett tettem le a voksot, ezer főben számolva.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
A legjobb kerekes cucc az ami át esett egy tűzkeresztségen valódi körülmények között és használhatónak bizonyult, addig minden "papíron" a legjobb.
Ettől függetlenül bővebb ismeretek nélkül egy jó konstrukciónak tartanám.
jelenleg az ilyen típusu "kerekes" cuccok közül az L52-es csővel rendelkező francia Ceasar-ról van konkrét harci bevetési tapasztalat..... ha jól emlékszem Szaudi "üzemeltetésben".....
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 057
30 976
113
Bellel egy másik topicban kezdtük és egy több hsz-re válaszoló reagom miatt sodródott ide át ez a fonál. Látom, hogy közben te is beszélgettél vele erről a témáról.
Az ő majdnem 1 millió tartalékos koncepciójában volt az, hogy megkérdeztem a teherautókat és a logisztikai nehézségeket azzal váltotta ki, hogy békeidőben a megyei/járási bázisokon felhalmozzuk a szükséges készleteket és ebből a hatalmas tartalékos seregből mindig csak azok harcolnak, akiknek a megyéjében épp háború zajlik.
A témát inkább zárnám a részemről, hiszen itt teljes mértékben OFF. Csak a fonal megértéséhez mondtam el, hogyan keveredett ez ide. Én a 30 aktív+60 tartalékos mellett tettem le a voksot, ezer főben számolva.
Svájci milicia rendszer.Ott a gépjárművek is tartalékosok (bár ez nem jó kifejezés,mert mást értetek alatta,mint amit ott jelent).
Külön kéne választani a területvédő miliciát az MH tartalékosoktol.Szittyák nem területvédő alegységek példul,hanem modern,motorizált könnyűlovasság-a reguláris erők részei lesznek,ha olyanok lesznek mint gondolom.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 422
46 290
113
jelenleg az ilyen típusu "kerekes" cuccok közül az L52-es csővel rendelkező francia Ceasar-ról van konkrét harci bevetési tapasztalat..... ha jól emlékszem Szaudi "üzemeltetésben".....
A Zuzana elődje a 152-es Dana is megjárta Afgánt, Líbiát, Karabakhot is.
Az izraeli Atmos már egy ideje fut. Ott meg ugye folyamatos a hirig. Szóval talán az is volt már bevetve.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 032
2 483
113
(Nem) Kicsit széllel szembe (...) teszem, de okkal: A RM-os 155mm-es önjáró tüzérség minden kifizetett milliója helyett kb. 100e-ért lehet venni modernizált Grad/BM-21-et, ami:
  1. kb. huszad-annyiba sem kerül,
  2. háromszor nagyobb a tűzgyorsasága,
  3. háromszor kevesebb ember kell hozzá,
  4. háromszor gyorsabban települ le/el,
  5. nagyságrendileg egyezik a lőszer ára,
  6. nagyságrenddel megfizethetőbb a precíziós lőszer ára,
  7. nem lehetne nyilvánosan/háttérben zsarolni: sok forrásból/hazai gyártásból beszerezhető hozzá minden(is),
  8. a Hirtenberger tűzvezető számítógépe használható (fejlesztés után) hozzá,
  9. "és sokan mások..."
Mennyi is az "annyi"??? ...amit nég senki nem mert megmondani??? ...szinte biztos 10+ millió €!

...így a végére: és mikor is jön? ...majd, egyszer, ha nem jön közbe semmi, a szinte biztos "nem-sok mennyiség", nagyon-nem "gombokért", és évekre elosztva/elhúzódva!!!


...mert "jut eszembe": marad továbbra is/addig a "letolt gatya"??? "Ideális" állapot olyan --ukrán-- szomszéddal, akinek Viktor-buktató szándékú "sugar-daddy"-je van! Mit lehet mondani egy ilyen döntés után...


NEM HELYETTE, MELLÉJE VAN ÉGETŐEN SZÜKSÉG "gombokért"!!!
De nem kötelező a hibát javítani, hisz van alternatíva: lehet kényszerítve bukni is, négy évnél hamarabb.
Javítani, javítani, javítani!!! :hadonaszos:



Elnézést az ünneprontásnak tűnő dologért, ami nem az: kis józan gondolkodást "dobjatok be", legyen a "helyén" a dolog, semmi gond nem lesz tőle!!!



.

.
A BM-21-es jó volt, amíg ki nem vontuk. Ennyi évvel a kivonása után viszont illuzórikus azon filózni, hogy jobb lenne-e.
A negatívumok amik ellene szólnak:
  • ha nem tudunk hozzá hazailag rakétát gyártani, akkor megette a fene. Még a Mi-24-hez sem tudtunk IPTR-t beszerezni az oroszoktól.
  • Amikorra felépül a várpalotai lőszergyár, önellátók leszünk tüzérségi lőszerekből. Ez nagyban lenyomja majd a költségeit. És gyakorlatilag annyit lőhetünk, amennyit gyártani tudunk.

Azzal viszont egyetértek, hogy nem jó, ha sokára lesz bevethető az önjáró löveg. De jelenleg semmiféle struktúra nincs, ami használhatóvá tenné a technikát ha holnaptól rendelkezésre állna. Tételezzük fel, hogy a leendő közepes dandárhoz rendelik őket. Nincs se kiképzett személyzet, se infrastruktúra ami a tároláshoz és üzemeltetéshez kell. Ebben a viszonylatban még az is lehet, hogy a lövegeket hamarabb le lehetne gyártani, mint a hátteret megteremteni hozzájuk.
Másrészt Maróth azt mondta, hogy "rendelhetünk", feltételes módban.

Ha a közepes dandár mellé kerülnek, akkor ebből is max 24 darab lesz mint a PzH-2000-ből. Hacsak nem "hadsereg közvetlen" alárendeltségbe kerülnek mint önálló tüzér osztály, mert akkor más lehet a darabszám. De gondolni kell a gyakorlatok lehetőségére is. Ha pl. Hajdúhadházra vagy Hódmezővásárhelyre települnek, akkor el sem tudják sütni őket helyben.