[HUN] HX3 alapú önjáró löveg

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

H

Hummen23

Guest
Hány darab érkezhet belőle, reálisan mennyire lehet szükségünk?
Nem tudjuk, hogy milyen hadrendet terveznek a honvédségnek. Nem tudjuk milyen alegységek lesznek. Lesz-e önálló tüzérezred?
Tüzérségből minél több, annál jobb.
Szerintem pénztárca függő a dolog.
Minden féle képpen többször annyi kell, mint a 24 db pzh, sajnos az csak mutatóba elég.
Sőtt, remélem, hogy pzh-ból is minimum +24 db jönni fog még.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Hány darab érkezhet belőle, reálisan mennyire lehet szükségünk?
Ők akkor 100 darab vontatottat tartottak elfogadható darabszámnak a 24 Pzh2000 mellé. Én akkor azzal érveltem, hogy ezeknek egy tüzérségi ellencsapásban nagyon halovány esélyük lenne majd a túlélésre a tűzbemérő radarok rohamos terjedése miatt. Én azzal érveltem, hogy 100 db használt vontatott tarack helyett teljesen reális vágy 50-75 teherautóra szerelt új építésű RM155-ös ágyú. (Kevesebb személyzet látja el őket jóval darabonként, elfogadható a fenntartási- és kiképzési költségük és adnak annyi plusz harcértéket majdnem 75-en, mint a régiek 100-an.)
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and hlln

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
HX3-as kerekes löveg: Magyarország lehetséges beszerzési döntés előtt áll

A Magyar Honvédség a jelek szerint a Rheinmetall HX3-155 mm-es haubicsain alapuló új fegyverrendszer beszerzéséről szóló döntés előtt áll. Ezt a benyomást táplálta Maróth Gáspár, a magyar kormány védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa saját Facebook-oldalán egy tegnap közzétett videóban, amelyben helyet foglalt az említett jármű vezetőfülkéjében, és ismertette a rendszer előnyeit.

A magyar fegyveres erők azon szándéka, hogy saját tüzérségük jelenleg meglehetősen szűkös képességeit a 2000 már megrendelt 24 önjáró lövészeten túlmenően bővítsék, már egy ideje ismert. Amióta a Rheinmetall tavaly tavasszal bemutatta a HX3-at, a jól bevált járműcsalád új generációját, és ígéretet tett egy 155 mm-es haubica integrálására, szakértői körökben többször is felröppent a hír, hogy Magyarország egyértelműen érdeklődik a rendszer iránt. Ezek a gondolatok új lendületet kaptak, amikor március 26-án a nyugat-magyarországi Zalaegerszegen, a Lynx gyalogsági harcjárművet gyártó üzem megnyitóján egy HX3-as a fent említett konfigurációban szerepelt a statikus technológiai bemutató keretében. A fent említett videóban Maróth Gáspár egy HX3 volánja mögött ülve beszél arról, hogy a rendszert jelenleg továbbfejlesztik. A kormánybiztos szerint a cél a 82-85 km-es hatótávolság elérése 60-as kaliberrel és intelligens lőszerek alkalmazásával, valamint a pontosság jelentős növelése mellett. Maróth kifejezetten hangsúlyozza, hogy ez a hatótávolság egyértelműen meghaladná a jelenlegi, hasonló kialakítású orosz tüzérségi rendszerek képességeit. Megemlíti a hordozójármű 8×8-as és 10×10-es kerékkonfigurációját is.

A magyar média röviddel a megjelenés után felkapta és megvitatta a videót. A sajtó szerint a kormánybiztos nyilatkozata egy olyan közbeszerzési projektről, amelyet még nem zártak le, rendkívül szokatlan, és egy nagyon előrehaladott folyamatról beszél. Amennyiben a döntés a HX3 platformon lévő tüzérségi rendszer mellett születik, ez nem lenne meglepő. Végül is a Rheinmetall jelenleg a magyar kormány fontos partnere a magyar hadsereg képességfejlesztésében.

A Rheinmetall először tavaly tavasszal mutatta be a HX3-at. A HX3 az 1970-es évek közepén bemutatott Cat I teherautók hagyományait követi, amelyek a Cat I A1, Cat II, SX, LX, LX, HX és HX2 fejlesztési szakaszokon keresztül vezettek a most bemutatott tervezési állapothoz. A két-, három-, négy- és ötengelyes összkerékhajtású járművekkel a HX3 járműcsalád a teher-, logisztikai és személyszállítás széles spektrumát fedi le, elsősorban konténerekkel és cserélhető rakományhordozókkal, valamint érzékeny precíziós rendszerek, például radarok vagy haubikák hordozójárműveivel.

Elődeihez hasonlóan a HX3-at is az alapoktól kezdve katonai felhasználásra tervezték, a legkeményebb üzemi körülmények között. A járműcsaládban a lehető legnagyobb mértékben a nagyüzemi gyártásból származó, robusztus, szabványos szerelvényeket használják, amelyek közül néhányat a különleges követelményekhez szükséges mértékben tovább edzettek. Az alapot a nagy teherbírású alváz és a nagy teljesítményű motorok jelentik. A tizenegy tonna tengelyterhelésű első tengelytől a kormányzott hátsó tengelyig és az aktív hátsó tengelyfelfüggesztésig olyan alkatrészek állnak rendelkezésre, amelyek jelentősen javítják a közúti és terepjáró mobilitást. A Rheinmetall kifejlesztette a tüzérségi teherautó interfészt (Artillery Truck Interface, ATI) a nagy terhelés és a tüzeléssel járó erők elnyelésére. A jövőben a HX3 10×10 szabványos alapként használható különböző tüzérségi megoldások vagy hasonló fegyverrendszerek számára. Amikor a haubictaváltozatot bemutatták, a gyártási készenlétet 2024-re jelentették be.

Az utastér, a vezető fő munkahelye, a jármű irányítóközpontja. Az MAN termékcsalád modern műszerfala minden szükséges információt megad a vezetési állapotról, és egy újonnan tervezett elektronikus és elektromos architektúrán keresztül hozzáférést biztosít az olyan segédrendszerekhez, mint a fékasszisztens, az adaptív távolság- és sebességszabályozás, valamint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer.

A digitális lopakodó üzemmód kiegészíti a hagyományos lopakodó beállításokat. Ez lehetővé teszi az összes átviteli és vételi funkció kikapcsolását ("átviteli tilalom") a digitális aláírás csökkentése érdekében.

A szabványosított interfészeknek köszönhetően a jövőben elérhető technológiák, mint például a teherautó-menetrend vagy más automatizált alkalmazások integrálhatók. A vezetőfülke információs és kommunikációs rendszerek elhelyezésére szolgáló szerelősínekkel van előkészítve, és tárolóhelyet biztosít a személyzet felszerelésének. A megerősített tetőre olyan védelmi rendszerek telepíthetők, mint az aktív védelmi rendszer (ADS) álló védelmi rendszer, a gyors elhárító rendszer (ROSY) vagy egy távirányítású nehézfegyver-állomás. A HX3 járművek opcionálisan páncélozott fülkével is rendelhetők, amelynek védelme modulárisan bővíthető. A fülkecsere-koncepció lehetővé teszi a fülkék szükség szerinti cseréjét.

*https://soldat-und-technik.de/2022/04/bewaffnung/31246/hx3-radhaubitze-ungarn/ *

A fordító időnként érdekes dolgokat állított elő, azokat benthagytam.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Kerekes dandár se kell.

Ott a pont. Összfegvernemi alakulatok kellenek, már ami dandár. Ahol van helye mondjuk egy zlj, Boxernek is. ( felderítő zlj., harc támogató alegységek, stb. ) Legalább 4 ilyen dandár kell. Mellé az önálló könnyűlövész zlj-k. Erős páncélelhárító és csapatlégvédelmi képességgel. Na ezek, lehetnek kerekesek.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Hány darab érkezhet belőle, reálisan mennyire lehet szükségünk?
A közepes és könnyű dandár támogatására 1-1 osztály
Egy önálló tüzérezred számára 2 osztály + 1 sorozatvető osztály

A területvédelmi ezredek feltöltése után szerveznék legalább még egy tüzérezredet a támogatásukra

Összesen: 96+48 db
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
HX3-as kerekes löveg: Magyarország lehetséges beszerzési döntés előtt áll

A Magyar Honvédség a jelek szerint a Rheinmetall HX3-155 mm-es haubicsain alapuló új fegyverrendszer beszerzéséről szóló döntés előtt áll. Ezt a benyomást táplálta Maróth Gáspár, a magyar kormány védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa saját Facebook-oldalán egy tegnap közzétett videóban, amelyben helyet foglalt az említett jármű vezetőfülkéjében, és ismertette a rendszer előnyeit.

A magyar fegyveres erők azon szándéka, hogy saját tüzérségük jelenleg meglehetősen szűkös képességeit a 2000 már megrendelt 24 önjáró lövészeten túlmenően bővítsék, már egy ideje ismert. Amióta a Rheinmetall tavaly tavasszal bemutatta a HX3-at, a jól bevált járműcsalád új generációját, és ígéretet tett egy 155 mm-es haubica integrálására, szakértői körökben többször is felröppent a hír, hogy Magyarország egyértelműen érdeklődik a rendszer iránt. Ezek a gondolatok új lendületet kaptak, amikor március 26-án a nyugat-magyarországi Zalaegerszegen, a Lynx gyalogsági harcjárművet gyártó üzem megnyitóján egy HX3-as a fent említett konfigurációban szerepelt a statikus technológiai bemutató keretében. A fent említett videóban Maróth Gáspár egy HX3 volánja mögött ülve beszél arról, hogy a rendszert jelenleg továbbfejlesztik. A kormánybiztos szerint a cél a 82-85 km-es hatótávolság elérése 60-as kaliberrel és intelligens lőszerek alkalmazásával, valamint a pontosság jelentős növelése mellett. Maróth kifejezetten hangsúlyozza, hogy ez a hatótávolság egyértelműen meghaladná a jelenlegi, hasonló kialakítású orosz tüzérségi rendszerek képességeit. Megemlíti a hordozójármű 8×8-as és 10×10-es kerékkonfigurációját is.

A magyar média röviddel a megjelenés után felkapta és megvitatta a videót. A sajtó szerint a kormánybiztos nyilatkozata egy olyan közbeszerzési projektről, amelyet még nem zártak le, rendkívül szokatlan, és egy nagyon előrehaladott folyamatról beszél. Amennyiben a döntés a HX3 platformon lévő tüzérségi rendszer mellett születik, ez nem lenne meglepő. Végül is a Rheinmetall jelenleg a magyar kormány fontos partnere a magyar hadsereg képességfejlesztésében.

A Rheinmetall először tavaly tavasszal mutatta be a HX3-at. A HX3 az 1970-es évek közepén bemutatott Cat I teherautók hagyományait követi, amelyek a Cat I A1, Cat II, SX, LX, LX, HX és HX2 fejlesztési szakaszokon keresztül vezettek a most bemutatott tervezési állapothoz. A két-, három-, négy- és ötengelyes összkerékhajtású járművekkel a HX3 járműcsalád a teher-, logisztikai és személyszállítás széles spektrumát fedi le, elsősorban konténerekkel és cserélhető rakományhordozókkal, valamint érzékeny precíziós rendszerek, például radarok vagy haubikák hordozójárműveivel.

Elődeihez hasonlóan a HX3-at is az alapoktól kezdve katonai felhasználásra tervezték, a legkeményebb üzemi körülmények között. A járműcsaládban a lehető legnagyobb mértékben a nagyüzemi gyártásból származó, robusztus, szabványos szerelvényeket használják, amelyek közül néhányat a különleges követelményekhez szükséges mértékben tovább edzettek. Az alapot a nagy teherbírású alváz és a nagy teljesítményű motorok jelentik. A tizenegy tonna tengelyterhelésű első tengelytől a kormányzott hátsó tengelyig és az aktív hátsó tengelyfelfüggesztésig olyan alkatrészek állnak rendelkezésre, amelyek jelentősen javítják a közúti és terepjáró mobilitást. A Rheinmetall kifejlesztette a tüzérségi teherautó interfészt (Artillery Truck Interface, ATI) a nagy terhelés és a tüzeléssel járó erők elnyelésére. A jövőben a HX3 10×10 szabványos alapként használható különböző tüzérségi megoldások vagy hasonló fegyverrendszerek számára. Amikor a haubictaváltozatot bemutatták, a gyártási készenlétet 2024-re jelentették be.

Az utastér, a vezető fő munkahelye, a jármű irányítóközpontja. Az MAN termékcsalád modern műszerfala minden szükséges információt megad a vezetési állapotról, és egy újonnan tervezett elektronikus és elektromos architektúrán keresztül hozzáférést biztosít az olyan segédrendszerekhez, mint a fékasszisztens, az adaptív távolság- és sebességszabályozás, valamint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer.

A digitális lopakodó üzemmód kiegészíti a hagyományos lopakodó beállításokat. Ez lehetővé teszi az összes átviteli és vételi funkció kikapcsolását ("átviteli tilalom") a digitális aláírás csökkentése érdekében.

A szabványosított interfészeknek köszönhetően a jövőben elérhető technológiák, mint például a teherautó-menetrend vagy más automatizált alkalmazások integrálhatók. A vezetőfülke információs és kommunikációs rendszerek elhelyezésére szolgáló szerelősínekkel van előkészítve, és tárolóhelyet biztosít a személyzet felszerelésének. A megerősített tetőre olyan védelmi rendszerek telepíthetők, mint az aktív védelmi rendszer (ADS) álló védelmi rendszer, a gyors elhárító rendszer (ROSY) vagy egy távirányítású nehézfegyver-állomás. A HX3 járművek opcionálisan páncélozott fülkével is rendelhetők, amelynek védelme modulárisan bővíthető. A fülkecsere-koncepció lehetővé teszi a fülkék szükség szerinti cseréjét.

*https://soldat-und-technik.de/2022/04/bewaffnung/31246/hx3-radhaubitze-ungarn/ *

A fordító időnként érdekes dolgokat állított elő, azokat benthagytam.
Haubitze.
 
  • Tetszik
Reactions: hunemperor

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Szerintem a "nem kiforrott", "nem kipróbált" része nem helyt álló.
A drágáról meg nem tudunk semmit.

Más: Welcome back !!! :)
Udv

Ez egy teljesen uj meg sorozatban nem gyartott rendszer tudtommal. Sot! teljesen meg keszen sincsen. Amolyan IOC szinten van. Roviden messze van meg a kesztol is nem hogy a kiprobaltol. Az arral kapcsolatban amit hallottam az horror. A Cezart is veri es nem 10% al.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Még csak most készitik,mégis hogyan lehetne kiforrott és kipróbált?
Mondtam már, hogy van egy konteóm... :rolleyes:
Attól, hogy a RM nem hozta nyilvánosságra, attól még teszteket csinálhatott vele. Mármint az L52-essel.
Annál is inkább, mert a BW nemrég jelentette ki 100+ kerekes tüzér eszköz beszerzését.
De mivel nem rendelte meg azonnal az AGM-et - pedig az már több, mint 15 éve jelen van, és már egy könnyített verziót is kihoztak belőle, így szerintem nem nehéz arra következtetni, hogy a RM-ra várnak.
Az, hogy valamit "felfednek" az minimum azt jelenti, hogy 3-4-5 éve aktívan fejlesztik.
A mi 8x8-asunk is csak most lesz felfedve Párizsban. Ettől azt már egy ideje kendácsolják!