[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 280
2 449
113
Lőttél már karabéllyal 50-100 méteren nem statikus célra? Mert ugye az első találat után az eleven ember csak elkezd mozogni, fedezékbe húzódni. Ha igen, akkor mennyi az esélye, hogy ennyi találat legyen egy ekkora felületen? Ráadásul úgy harc közben és esetleg még vissza is lőnek rád... Semmi! Vannak köztük hősök és szerencsés emberek is, de ezt nem kellene erőltetni.
Városi harcban, CQB környezetben a harci érintkezés távja piszkosul le tud csökkenni. Pl. befordulsz egy ajtó nyíláson egy nagyobb tér felé… Ahonnan rád lőnek.
Tekintve hogy Plate mellénnyel CQB során szembe kell állni a céllal nehogy a hónod alatt menjen be a lövés, kaphatsz több lövést is a plate-be.
De az feltett ukrán mellény szerintem is fake.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113
Jaaa, értem, tekintsünk el a kiképzett több milliós orosz sorállománytól akik 2-3 évet húztak le, miközben az ukránok már a 14 éves gyerekeket rakják ki 3 napos gyorstalpaló után őrposztba, meg fiatal lányoknak magyarázza Zelenszkij megpofásodva - kihízva a zöld pulcsiját a buci fejével, hogy Ukrajnáért meg kell tenni mindent, molotovot dobálni a T-80ra!

Persze, aha, igen, az orosz lehetőségekben akkor nincs benne a hadiállapot, az csak Ukrajnának jár.

Na maradjunk a tényeknél, van egy Resperger István nevű ezredes - PHD hadtudományok doktora, aki amúgy az NKE Nemzetbiztonsági Intézet Igazgatója, Ő azt mondta tegnap az Ultrahangban hogy az orosz erők 8-10%-a lett bevetve, meg vagy TE, Wilson - a tévdhetetlen hírhozó, első e néven - aki szerint be van vetve minden Orosz erő, és ennyi, itt a vége. Az atomot meg amúgy nem is használhatják, mert csúnyán ki lesznek akkor közösítve...

Figyu, told nyugodtan tovább ezt, de amíg itt leszek, ezeket az orrod alá fogom ám dörgölni!
Az általános mozgósítás azért politikailag veszélyes lépés. Oké, hogy a lakosság még támogatja a háborút, de azért a családtagjaikat már nem biztos hogy beáldoznák érte.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 022
113
kicsit tévedsz, mert az orosz sor állomány már vagy 10 éve (talán a 2008 utáni reformok óta) már csak 1 évet szolgál, így kb semmire való egy ilyen konfliktusban..... nem véletlen próbáltak önkéntességre átállni.....
Értem, tehát a most 30 éves mentálisan már érett, nem 18-21 éves srácok közt vannak azok akik 2-3 évet szolgáltak, köszönöm a pontosítást!

Még egy gyors kérdés, szerinted a most 20 éves csak 1 évet szolgált orosz soros ér-e annyit mint a 3 napos kiképzésen átesett 14 éves ukrán terület védelmis?

Egyszerű kérdés, igen - nem?

Mondom, az a szép hogy nem velem vitatkozik egy Wilson, vagy SirHiggins, hanem egy Respergerrel...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 022
113
Az általános mozgósítás azért politikailag veszélyes lépés. Oké, hogy a lakosság még támogatja a háborút, de azért a családtagjaikat már nem biztos hogy beáldoznák érte.
Ez így van. Tegnap elhangzott hogy csak 74% támogatja az oroszoknál a háborút, és Putyin népszerűsége úgy bezuhant tőle, hogy most hatvan pár százalékról megzuhant nyolcvan valahányra.

Elmondom hogy én hogy látom: Ha megtorpannak a politikai céljaik elérése előtt, besoroznak mindenkit, és letúrják az ukránokat a térképről. Ha nagy a veszteség, totális társadalmi támogatottsággal néhány taktikai töltettel.

Aztán lehet hápogni. Kb. ennyi amit én valószínűsítek. Ezek az OROSZOK, nem Kuvait...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Ukrajna legnagyobb arzenálja Balaklijában a jó oldalára került. 2017-ben raktárak égtek, rakétákat szórva szét több tíz kilométeren keresztül. De csak az égett, amit a fedett ég alatt tartottak.

És ebből a betonhangárból körülbelül 300 érintetlen maradt. A halálos vasak széles választéka áll most az oroszok szolgálatában.

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/3066?single

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/3075
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 443
16 753
113
Nem vagyok laikus, a földgáz csak egy példa volt mivel gyakorlatilag mindenki azon rugózik, hogy az orosz földgáz mennyire nélkülözhetetlen bizonyos EU-s országok gazdaságai számára.
Szerintem meg igen,de nem ez a lényeg. A földgáz a legfajsúlyosabb szegmens. Amennyiben időd engedi,olvass idevágó elemzéseket, az ilyen profilba tartozó irodalom ritkán engedheti meg magának az elfogultságot.
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
Városi harcban, CQB környezetben a harci érintkezés távja piszkosul le tud csökkenni. Pl. befordulsz egy ajtó nyíláson egy nagyobb tér felé… Ahonnan rád lőnek.
Tekintve hogy Plate mellénnyel CQB során szembe kell állni a céllal nehogy a hónod alatt menjen be a lövés, kaphatsz több lövést is a plate-be.
De az feltett ukrán mellény szerintem is fake.
Közelharcnál a sorozat találatai kis távolságból is elkúsznak, félautomata módban pedig idő és célzás kérdése a találatok ilyen mértékű koncentráltsága. Ekkor pedig, hacsak nem ijesztgetni akarok, akkor fejbe, vagy inkább combon lövöm, hogy egy darabig még beszélgetni is tudjunk...
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
El sem hiszed, hogy mennyire nem érdekel, hogy kinek a véleményét szajkózod.

Nyilván nem fogod, de én meg ajánlom a lentit elolvasni Putin, sz.r és kevésbé rossz lehetőségeiről:
Elolvastam. Szerintem az ezektől is rosszabb forgatóköny van elővéve. Nem lesz tengeri kijárata Ukrajnának és Transznitria is az orosz föderáció része lesz. Odessza irányába még csak komolyabb mozgás sem lesz május eleje-közepéig. Amíg nem része oroszországnak Transznitria addig nem is támadható és nem is indítható támadás onnan. Május közepétől viszont sanszosan orosz terület lesz. Messze nincs kihasználva az oroszok lehetőségei. Lényegesen nagyobb lesz a tárgyalókedv és a területekről való lemondási hajlam, ha a jelenlegi QoS mutatókat használó különleges hadművelet átminősül valódi vérbefolytássá. Vagyis se víz se gáz se áram se internet se mobilhálózat se vasút se országút csak rombolás , amíg meg nem adod magad Zeló... A jelenlegi művelet jól láthatóan nem működik megfelelően, éppen a QoS (quality of service) miatt, vagyis minden van a megtámadott félnek, ami a kényelmét szolgálja és magasszintű szolgáltatásként tűnne fel a "felszabadítás" a nácik alól. Ennek akkor lesz vége, amikor az Orosz veszteségek átlépik azt a határt, ami megéri a korlátozott háborút. Senkinek ne legyen téveszméje, mindent el fognak érni az Oroszok, amit szeretnének vagy így vagy úgy.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 331
113
Angolra egész jól viszi a gúgli translate:

"A fogoly állítása szerint a gyár vastag falai alá zártak többsége kijönne, fehér zászlóval a kezében. A nacionalista zászlóaljak parancsnoksága egyértelműen nem díjazza ezt a kezdeményezést. Mi több, bizonyítékunk van arra, hogy a saját harcosaikat is megölik, ha azok le akarják tenni a fegyvert."

aki akarja es veszi azt a kis faradsagot, hogy ertelmezi is, az megerti a google forditoval feforditottat is, szoval koszonet mindenkinek, aki veszi a faradsagot es a google altal leforditott szoveget is berakja.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 655
55 311
113
Ukrajna a legnagyobb vesztes, utána a közép-európai államok.
Oroszország gazdasági visszaesése nem párosul infrastrukturális károkkal, mint Ukrajnában, ahol ráadásként a most rájuk szabadított hitelek kolosszális eladósodást, a fegyverzet pedig rettenetes közállapotokat fognak előidézni.
Ezen felül ez még középtávon sem lesz egy ideális befektetői környezet.
Napokban olvastam valahol, hogy az ukrán GDP 2022: - 40%.Pedig eddig sem volt magas.