[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 967
66 090
113
Az említett alakulat jelvénye ez volt:

1divss.gif
Egyhazi jelkep. :rolleyes:
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 065
6 596
113
Geopolitikai értelemben és gazdaságilag szerintem az USA.
Az EU vesszi a gázt az USA-l az orosz energiahordozók szerepe az EU-ban közép és hosszútávon visszaszorul az USA megszilárdítása az ellenőrzést Az EU és Európa felett stb.Pedig ez január végén nagyon nem így nézett ki.
És az USA jó sok fegyvert is gyárthat, akár Ukrajnának, akár a sok NATO tagnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 107
113
Neokohnt azert olvasom mert kisse maskepp latja a vilagot, nem az a fekete vagy feher oldal.
Igen.

Nekem a két kedvenc elemzőm amúgy név szerint Robert C. Castel és Resperger. Mindkettő amennyire lehet elfogulatlan és tárgyilagos. A többiek közt van még felkészült de elfogult, meg totál vakon lévő hülye is.

Robert C. Castel ugye a Neokohnhoz kötődik, szóval alap hírforrásom.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 902
11 371
113

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 886
7 125
113
Nem vicces és egyébként semmi köze ahhoz, hogy valaki katona viselt vagy sem... Hány félhülyétől hallottam már, hogy a seregben ő az AK-val (pontos típust sem ismerve) 800 méterről a mellalakot hogy eltalálta és persze ezekből többször a szívén is. Na persze. Szvd-vel is tisztes eredmény volna... Mások pedig attól nem lettek katonák, hogy a gulyáságyút tisztogaták egész nap + még lehetne sorolni. Vannak itt azért rendes tapasztalattal bíró emberek, akik reálisan látnak dolgokat... 4-6 találat a plate-en 3 tenyérnyi helyen vagy úgy keletkezik, hogy célba lőnek rá kíváncsiságból, tesztelési vagy propaganda célból! A következő eset, ha harci cselekmény során a statikusan álló katonát kb. 8-10 lövész célba veszi és egyszerre rálőnek a célosra... Na már most ez ugye eléggé valószínűtlen. Miért pont a plate-re céloznak, miért ekkora területre csapódik az összes lövedék? Pár találat amúgy sem lenne meg mert hibázás is van a világon. Mondjuk lehet valami szuper NATO fejlesztés benne, hogy az acélmagvas lövedékeket bevonzza a plate!
Az utolsó verzióm, ami talán még elő is fordulhatna, hogy egy közelharc során 0,5-1,5 méterről eleresztett sorozat összes lövedéke a célos tökei, vagy feje helyett a betétben köt ki. Ehez nagyon stabil fegyverfogás, 5,45-ös lőszer és hatalmas szerencse kellene... Full valószínűtlen. Marad a célba lövés. Itt is igaz a mondás, hogy a kevesebb több lett volna. 1, max. 2 becsapódási pont hihető kategória túléléssel fűszerezve, igaz tudjuk, hogy az ukránok nem a mértékletességükről híresek... Ennyi.
Pontosabban, egy katonának nem kell egynél több személynek megcéloznia. A védelmi tüzet egy adott területre/árokra lőtték, például városi csatákban, a fegyver félautomata módjára, és az ukrán katona lehetett a lövedékek célpontja, mert a lövedékek áthaladása során jött ki az árokból. Túl sok példa volt ilyen konfliktusokra az ISIS elleni harcokban Szíriában és Irakban.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 297
2 495
113
Tetszik, vagy sem, szerintem Oroszország kb 230-250.000. mások szerint 300.000 olyan katonával rendelkezik jelenleg amelyek valós harcértékét jelentenek és azonnal bevethetőek Ukrajnában, de ezt a haderőt nem tudja teljes egészében bevetni, mert Oroszországot is védenie kell és az hagyni kell olyan tartalékot is amelyet azonnal be tud vetni az érdekszférája forró pontjaiban szükség esetén....
Kérdés:
Ez a becslés 230-250-300k úgy értendő, h a már elszenvedett veszteségeken felül áll rendelkezésre
vagy
a háború megindulásakor volt érvényes becslés?
 
W

Wilson

Guest
Kérdés:
Ez a becslés 230-250-300k úgy értendő, h a már elszenvedett veszteségeken felül áll rendelkezésre
vagy
a háború megindulásakor volt érvényes becslés?
A háború előtti adat a tényleges harcértekkel rendelkező azonnal bevethető állományról ez a szárazföldi haderő a légierő nélkül....
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 036
41 816
113
Nocsak nocsak úgy néz ki az oroszoknak kell Odessza is.....

Abban eddig is biztos voltam, hogy Donbasz és Ukrajna déli részét akarják leszakítani, csak abban nem voltam biztos, hogy Odesszát és a térségét is le akarják szakítani Ukrajnától, ha ezt meg akarják valósítani akkor ez bizony ez egy nagyon elhúzódó háború lesz.Mivel Ukrajna nem engedheti meg, hogy tengeri kikötő illetve tengeri kijárat nélkül maradjon.

Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára továbbította a Honvédelmi Minisztériumnak az ukrajnai hadművelet céljainak esetleges kiterjesztésének kérdését, amelyet korábban a Központi Katonai Körzet parancsnoksága is bejelentett.

A Kreml – mondta Peszkov újságíróknak – "még mindig nem kommentálja az [ukrajnai különleges művelettel] kapcsolatos kérdéseket".

A Központi Katonai Körzet parancsnoksága ma bejelentette, hogy az orosz csapatok feladata "a különleges művelet második szakaszában" a Donbász és Dél-Ukrajna feletti teljes ellenőrzés megteremtése, amely folyosót biztosít a Krím felé és kijáratot Transznisztriára.
Itt a térkép:
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
Pontosabban, egy katonának nem kell egynél több személynek megcéloznia. A védelmi tüzet egy adott területre/árokra lőtték, például városi csatákban, a fegyver félautomata módjára, és az ukrán katona lehetett a lövedékek célpontja, mert a lövedékek áthaladása során jött ki az árokból. Túl sok példa volt ilyen konfliktusokra az ISIS elleni harcokban Szíriában és Irakban.
Lőttél már karabéllyal 50-100 méteren nem statikus célra? Mert ugye az első találat után az eleven ember csak elkezd mozogni, fedezékbe húzódni. Ha igen, akkor mennyi az esélye, hogy ennyi találat legyen egy ekkora felületen? Ráadásul úgy harc közben és esetleg még vissza is lőnek rád... Semmi! Vannak köztük hősök és szerencsés emberek is, de ezt nem kellene erőltetni.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Jaaa, értem, tekintsünk el a kiképzett több milliós orosz sorállománytól akik 2-3 évet húztak le, miközben az ukránok már a 14 éves gyerekeket rakják ki 3 napos gyorstalpaló után őrposztba, meg fiatal lányoknak magyarázza Zelenszkij megpofásodva - kihízva a zöld pulcsiját a buci fejével, hogy Ukrajnáért meg kell tenni mindent, molotovot dobálni a T-80ra!

Persze, aha, igen, az orosz lehetőségekben akkor nincs benne a hadiállapot, az csak Ukrajnának jár.

Na maradjunk a tényeknél, van egy Resperger István nevű ezredes - PHD hadtudományok doktora, aki amúgy az NKE Nemzetbiztonsági Intézet Igazgatója, Ő azt mondta tegnap az Ultrahangban hogy az orosz erők 8-10%-a lett bevetve, meg vagy TE, Wilson - a tévdhetetlen hírhozó, első e néven - aki szerint be van vetve minden Orosz erő, és ennyi, itt a vége. Az atomot meg amúgy nem is használhatják, mert csúnyán ki lesznek akkor közösítve...

Figyu, told nyugodtan tovább ezt, de amíg itt leszek, ezeket az orrod alá fogom ám dörgölni!
kicsit tévedsz, mert az orosz sor állomány már vagy 10 éve (talán a 2008 utáni reformok óta) már csak 1 évet szolgál, így kb semmire való egy ilyen konfliktusban..... nem véletlen próbáltak önkéntességre átállni.....