[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Nocsak nocsak úgy néz ki az oroszoknak kell Odessza is.....

Abban eddig is biztos voltam, hogy Donbasz és Ukrajna déli részét akarják leszakítani, csak abban nem voltam biztos, hogy Odesszát és a térségét is le akarják szakítani Ukrajnától, ha ezt meg akarják valósítani akkor ez bizony ez egy nagyon elhúzódó háború lesz.Mivel Ukrajna nem engedheti meg, hogy tengeri kikötő illetve tengeri kijárat nélkül maradjon.

Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára továbbította a Honvédelmi Minisztériumnak az ukrajnai hadművelet céljainak esetleges kiterjesztésének kérdését, amelyet korábban a Központi Katonai Körzet parancsnoksága is bejelentett.

A Kreml – mondta Peszkov újságíróknak – "még mindig nem kommentálja az [ukrajnai különleges művelettel] kapcsolatos kérdéseket".

A Központi Katonai Körzet parancsnoksága ma bejelentette, hogy az orosz csapatok feladata "a különleges művelet második szakaszában" a Donbász és Dél-Ukrajna feletti teljes ellenőrzés megteremtése, amely folyosót biztosít a Krím felé és kijáratot Transznisztriára.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
Igen ez így van de ettől egy ekkora hadműveletet nem lehet 2 hónap alatt összedobni ,pláne nem az Oroszoknak....
Szerintem pont azt látjuk, hogy ilyen intenzitású hadműveletet pont ennyi idő alatt lehet összedobni.
Ez nem "all-out war", az összes haderőnemüknek csak egy kis része mutatta meg magát - az is szárazföldi túlsúllyal, légierő minimál, tengerészetre meg kb szükség se volt, csak messziről kalibráltak.
Én továbbra is hajlok arra, hogy az utolsó hetekig nem akartak háborút indítani, csak a bohóc folyamatosan feszítette a húrt.
 
W

Wilson

Guest
Nem, ez egyáltalán nem ilyen egyszerű. VVP-nak két lehetősége maradt az usa-nak köszönhetően. Vagy támad és ő lessz a gonosz agresszor, vagy feltett kézzel és letolt gatyával várja a megalázó vereséget. Ez egy eléggé sematikus leírás, de biztos vagyok benne, hogy sokan értik és valami azt súgja nekem, hogy te is pontosan tudod ezt, még ha nem is szimpatizálsz a történtekkel.
Én ezt nem így látom, mert szerintem semmilyen letolt gatyával várt vereség nem lett volna, ezzel szemben Putyin az invázióval csak azt érte el aminek a megakadályozására ezt az inváziót elindította....
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 225
33 085
113
Nem ugyanaz a kettő ha Ukrajna támad akkor bizony az echte orosz területekre is hullottak volna a gránátok, így a világ nagyrésze számára jogos lett volna az orosz ellentámadás, hisz Oroszország a saját határait területét védi ő az akire rátámadt Ukrajna, ezzel szemben nézd meg most azzal, hogy Putyin rátámadt Ukrajnára mennyire démonizálták az Oroszokat.

Nem feltétlenül hullottak volna oda is. Vagy ha már igen, akkor azért, mert az oroszok beavatkoztak.
Nézd vissza mi volt 2021-ben, ugyanolyan orosz hadgyakorlat, mint idén, csak kicsit később, és akkor hazamentek.
Ukrajna ekkor tiltott be egy sor ellenzéki médiát a nyugati nagykövetek lelkendeztek, hogy ez mennyire a demokrácia győzelme stb.
Zelenszkij rendelete, hogy elő kell készíteni a Donbász és a Krím visszatérését (utóbbinak minisztériumot is létrehoztak), majd nyáron Krím-konferenciát rendeztek, ezzel egyidőben a NATO-főtitkártól, brit minisztertől stb. konkrét ígéretek hangzottak el a NATO-felvételükre.
Putyint megtévesztették a beosztottjai, nem számoltak ennyire ellenséges fogadtatással. Nem tudom miért, hiszen 8 éve háborús pszichózisban volt tartva Ukrajna, kék-sárgára festettek mindent, nyíltan oroszpártinak lenni Ukrajnában kb. életveszély volt (azt hitték az oroszok, hogy sok titkos szimpatizánsuk van talán, de ha voltak is ilyenek, azok is tudták az orosz hadsereg szerencsétlenkedése és az SZBU által kollaboránsként fejbe lőttek után, hogy jobb nem előbújniuk). Tudhatták, hogy az ukránok felállították a területvédelmi alakulatokat, NATO-kiképzők képezték ki őket intenzíven az elmúlt 1 évben, nem vették komolyan. Pedig ha tovább is jutottak volna, folyamatos gerillaháborúval kellene szembenézniük.
Szóval 1 éve is háborút akartak indítani, csak lefújták, vagy az csak a főpróba volt?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
Ez kb addig meg tartható is lett volna még Putyin meg nem indult.
Azóta ez se érvényes.
Ezt se ártana megérteni.
Te valami világrendőrségről vizionálsz, amely valamiféle, mindenki által elfogadott és ratifikált jogrend végrehajtó ága.
Nincs ilyen, remélem nem mondok újat. Éljük a történelmet, amelynek egyesek szerint 1990 körül vége lett.

Továbbra is az erősebb kutya szarik a másik orra alá, és ez a hely továbbra is egy harmadik kutya kertjében van :(
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 323
2 552
113
Ebben az agymosott világban, nem. Azt a NYEu továbbra is ukrán területen ATO műveletnek minősített volna, és orosz belügybe beavatkozást láttatott volna, ahogy előtte is.
Ennek az egésznek a nagy tanulsága hogy mindegy mit csinálsz, majd a médiát uralók eldöntik hogy jó vagy-e vagy sem. Csakhogy, ez holnap megszűntet egy féket. Ha ígyis-úgyis szemétnek van valaki beállítva, az miért tartsa be a normákat?
Ez nem jók és rosszak harca…
A modern hatalom/biztonságpolitikai elméletek(vezető realista irányzatok) nem ismerik ezeket a kategóriákat.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
Elnézést ha off.
Egy újabb "cizellált" terv hogyan gyengíteni jobban az orosz gazdaságot.
Gondolom a EU politikusai is mind peldát mutatva fogják magukat tartani a jótanácsokhoz.

How to save money, reduce reliance on Russian energy, support Ukraine and help the planet​

"Előbb te".
 
W

Wilson

Guest
Nem feltétlenül hullottak volna oda is. Vagy ha már igen, akkor azért, mert az oroszok beavatkoztak.
Nézd vissza mi volt 2021-ben, ugyanolyan orosz hadgyakorlat, mint idén, csak kicsit később, és akkor hazamentek.
Ukrajna ekkor tiltott be egy sor ellenzéki médiát a nyugati nagykövetek lelkendeztek, hogy ez mennyire a demokrácia győzelme stb.
Zelenszkij rendelete, hogy elő kell készíteni a Donbász és a Krím visszatérését (utóbbinak minisztériumot is létrehoztak), majd nyáron Krím-konferenciát rendeztek, ezzel egyidőben a NATO-főtitkártól, brit minisztertől stb. konkrét ígéretek hangzottak el a NATO-felvételükre.
Putyint megtévesztették a beosztottjai, nem számoltak ennyire ellenséges fogadtatással. Nem tudom miért, hiszen 8 éve háborús pszichózisban volt tartva Ukrajna, kék-sárgára festettek mindent, nyíltan oroszpártinak lenni Ukrajnában kb. életveszély volt (azt hitték az oroszok, hogy sok titkos szimpatizánsuk van talán, de ha voltak is ilyenek, azok is tudták az orosz hadsereg szerencsétlenkedése és az SZBU által kollaboránsként fejbe lőttek után, hogy jobb nem előbújniuk). Tudhatták, hogy az ukránok felállították a területvédelmi alakulatokat, NATO-kiképzők képezték ki őket intenzíven az elmúlt 1 évben, nem vették komolyan. Pedig ha tovább is jutottak volna, folyamatos gerillaháborúval kellene szembenézniük.
Szóval 1 éve is háborút akartak indítani, csak lefújták, vagy az csak a főpróba volt?
Az amerikai még Javelin ATGM-t sem akartak adni az ukriknak hiába kérték még egy nyamvadt Patriot sem adtak nekik pedig Zelenszkij térden csúszott értük a Fehér ház folyosóin, az ukránok nem veszélyeztették a létében az oroszokat, A NATO csatlakozással kapcsolatban pedig semmilyen konkrét ígéret nem hangzott el csak lebegtették a kérdést, ugyanúgy ahogy azt a bukaresti konferencia óta mindig is tettek, ebben semmi új nem volt szerintem.

Az hogy Putyint a beosztottai megtévesztették Ukrajnával kapcsolatban abban egyetértek veled.
 
W

Wilson

Guest
Szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy az ukránok az elmúlt 8 év alatt nem orosz támadásra készültek, hanem arra, hogy visszafoglalják a szakadárok területeit és TALÁN Krímet. Csak kellett volna nekik még 1-2 év, hogy a felszívják magukat a feladathoz - talán ezt akarta megakadályozni Putyin.
Az egy és ugyanaz ha Donbaszt támadják akkor sok gránát és rakéta fog hullani orosz területre is és akkor már teljesen jogosan avatkozhat be Oroszország a Donbasz elleni ukrán támadásba.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 225
33 085
113

Az említett alakulat jelvénye ez volt:

1divss.gif