[HUN] Egyéb használt eszközök beszerzése és/vagy felújítása, átalakítása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 074
113
Ezek a Pzh2000-esek inkább nekünk kellenének.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 341
35 181
113
Minek mèr sebességet, ha nem programoz?
Azért mert pontosabban lehet lőni: a célpont és lövedék találkozási pontja pontosabban számítható. (Az előre tartás...)
Itt ez talán még fontosabb is, mert közvetlen találatot kell elérni: a lövedéknek a célba kell csapódnia.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Azért mert pontosabban lehet lőni: a célpont és lövedék találkozási pontja pontosabban számítható. (Az előre tartás...)
Itt ez talán még fontosabb is, mert közvetlen találatot kell elérni: a lövedéknek a célba kell csapódnia.
Aha.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 074
113
Ha már plusz 1 milliárd euró, inkább hiszek plusz 1 század Gripen C/D vagy 1 zászlóaljnyi HIMARS (vagy azonos kategóriájú MLRS) hadrendbe állításában, és benne lehetnek még drónok is.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
@Ocses @imike

A beidézett kép aláírása:
"Gepard 1A2 V0 Messanlage, Gepard 1A2 measurement of muzzle velocity"
Nincs itt semmilyen lövedék programozása, mert a Gepárd gyártásakor még legfeljebb ötlet szintjén létezett ez a technológia.
Hiszek èn neked.

Csak nem èrtem egy már kilőtt lövedék kezdősebessège mit segít.
Amit már kilőtt arra már nem tud rakorrigalni.

Mit korrigál. A következő lövést?
Na mindegy. Ezek a fricz mérnökök csak a tudják.
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz and Aladeen

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 346
113
Azért mert pontosabban lehet lőni: a célpont és lövedék találkozási pontja pontosabban számítható. (Az előre tartás...)
Itt ez talán még fontosabb is, mert közvetlen találatot kell elérni: a lövedéknek a célba kell csapódnia.

Nem (csak) amiatt mér: csőkopás, cső-hőmérséklet, ebből számítható görbület, ... és még "egyebekkel" együtt beadva a fegyver tűzvezető-számítógépébe sokkal pontosabb célzást tesz lehetővé, ami km-es távon --első 1-2 sikeres tűzcsapást kivitelezve-- a túlélést jelenti.
Egy MBT-t is meg lehet ilyen képességgel "borotválni" 1-2 pontos, rövid sorozattal. Nem semmisül meg, "csak" vak, süket és néma lesz szenzorok, optikák, antennák nélkül: alig harcképes! ...és ebből a vak/süket/"néma" hármasból már 2 esetén is könnyű célpont! Pl...


.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 074
113
A Lenegyelek részben jól, részben nem! Valóban logisztikai rémálom lesz a Challenger nekik. Viszont számunkra mivel a Leo mellett tettük le a voksunkat az a 75db csere nagy ugrás lett volna és nincs logisztikai rémálom egy A5-A6 könnyen hozható A7+-rá! Még az A4 is rengeteg fő alkatrészben egyezik. Mivel nincs személyzet a teljes állományra,ezért egy része menne konzervre. BTR kérdés nehéz úgy,mert sok van belőle,de aki látott már Fuchsot közelről esetleg ismeri a technikát a BTR hajtáslánca egy ropi hozzá képest erőről ne is beszéljünk. Tudom, most jön a fegyverzet fika 14.5mm stb. A 30mm eket megtartanám. Arról nem is beszélve,ha Marder jönne helyette egy pár db…. Űr sebességű ugrás lenne. Egyszerűen értse meg mindeki nem szívesen ülnek bele a srácok a szovjet cuccokba! Toborzásban is sokat segít a jobb technika. A srácok is látják a neten könnyen lerobbanó 72-es tornyokat szerinted milyen érzés van bennük. Panzerfaust 3 vs RPG ne is beszéljünk sorolhatnék sokmindent egyszerűen a honvédség nagy része elavult. Itt van volt az alkalom olcsón esetleg más pénzén modernizálni. Lehet később mindenből új, de ez nagy politikai hiba es nincs nagy logisztikai rémálom…. Lengyelek részben jól csinálják és mások is. Nem vagyok Ukri barát még véletlenül sem láttuk mit művelnek Kárpátalján viszont ugrani kell a Szovjet technikákról azt mondani se akarom amikor 3 ponton süllyedt el gyakorlaton annyira szar állapotban voltak….
Én nagyon rámennék a használt Leopard 2A4-MARS 2-PZH2000 megszerzésre.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
695
1 299
93
j83x57u8cbq71.jpg
- Nagyon tetszett ahogyan sorba raktad a képeket ahogyan talán a folyamat következik. A felső gépi képsorozat is tetszett. (Én vittem volna egy kis humort is bele).

- Nagyon jó volna ha mi is tudnánk gyártani ezt a géptípust, mivel igen hasznos típus!
- Igaz lenne rajta egy-két dolog amit kicsit másképpen kellene megvalósítani, át kellene tervezni.

- Mivel kicsi a hadseregünk komoly harci eszközöket kell-kellene létrehoznunk.
- Elég komoly harci eszköznek tartanám ezt a gépezetet, csak ugye ki kellene cserélni a löveget 155-ösre, NATO szabványra. Valamint 21. sz.-ra felfejleszteni.Tudtommal az osztrákok valamikor gyártottak 155-ös vontatható löveget. Talán lehetne velük valamilyen üzletet kooperálni!?

Mivel látjuk a szomszédba a harcokat, így én úgy gondolom hogy minden komolyabb gépnek meg kell tudni magát védeni, bárhogyan is támadják. Azaz levegőből, vagy harckocsi , esetleg gyalogsági egyéb fegyverekkel. Ezeknek a gépeknek tehát látni kell a környezetben mindent.
Azaz nem bemondásra, hanem látra tüzelni, 21. század. Természetesen gyalogsággal kommunikálva támogatást is biztosítanának. Ebből a gépből egy olyan fegyvert lehetne létrehozni ami biztosítaná seregünk gerincét. Természetesen számszerűségével is. Vagyis a harckocsink mögött egy biztosító vonalat tenne ki. Szerintem a NATO is meg lenne elégedve.

- Nem tudom Ukrajna gyártotta-e ezt a típust, vagy csak üzemeltetője volt a gépnek. Ezt sajnos nem tudtam kideríteni, (Üzemeltetni-Üzemeltette) ám nekünk az volna a jó ha a gyártási jogot is meg tudnánk tőlük venni, (vagy valaki mástól). Ebben a helyzetükben esetleg könnyebben ráállnának a dologra.
- S lenne egy saját 155 mm-es önjáró lövegünk, amit mi tudnánk saját szájíz szerint kialakítani, gyártani.

- Igen tudom hogy vettünk kiváló Pz 2000-eket s kapcsolatban vagyunk a németekkel. Ám a Pz 2000-nek nincs saját önvédelme. Azaz meg kell védeni a helikopterektől s egyéb repülő alkalmatosságoktól, UAV, válról indítható rakétáktól.....stb. Itt is a képeken lehet látni hogy egyéb védelmi csapatok is haladnak a lövegekkel. Azaz próbálják megvédeni a nehéztüzérséget.

Én úgy gondolnám hogy tejes önvédelemmel kell ellátni őket. Ez lenne a cél. S minél több üzemet létrehozni kis-hazánkban, nem csak venni-venni-venni a gépeket. Van itt is ebben az országban annyi intuíció hogy komolyabb gépeket is létre tudunk hozni, csak el kellene indulni.

- Jöhetnek az ötletek hogyan tudnánk ezt létrehozni.( Itt lehet olvasni róla. )

800px-2S5_Giatsint-S.jpg


S a nézetek.
2s5_Giatsint_Giatsint-S_152mm_self-propelled_gun_carrier_tracked_armoured_vehicle_Russia_Russian_line_drawing_blueprint_001.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 412
113
Lambrecht kedden azt is elmondta újságíróknak a ramsteini támaszponton, hogy Németország jobban szeretne részt venni a tömeges fegyver- és felszereléscserékben, szövetségeseit katonai készleteikből kompenzálni azért, amit az ukránoknak biztosítanának. Ugyanakkor kifejezetten megemlítette, hogy ez a csere a kelet-európai szövetségeseket érinti, akik szovjet gyártású felszereléseiket Ukrajnának hagyják.
A cseh topicból nyúltam, de elég fontos rejtett infót hordoz.
Úgy néz ki egyre kétségbeesettebben könyörögnek a VSZ technikáért.
Illetve az USA-val versengenek, hogy ki tudja becseréltetni a cuccait ukránoknak szánt fegyverekre.
Ez tényleg egy nagyon fontos opció lehet a számunkra. Még egy kis kivárással nagyon nagyot kaszálhatunk.
Mind politikai, mind katonai alapon.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
A cseh topicból nyúltam, de elég fontos rejtett infót hordoz.
Úgy néz ki egyre kétségbeesettebben könyörögnek a VSZ technikáért.
Illetve az USA-val versengenek, hogy ki tudja becseréltetni a cuccait ukránoknak szánt fegyverekre.
Ez tényleg egy nagyon fontos opció lehet a számunkra. Még egy kis kivárással nagyon nagyot kaszálhatunk.
Mind politikai, mind katonai alapon.
1 fontos biztpol. kérdés azért van számomra. Mennyire okos dolog felfegyverezni Mo. potenciális ellenfelét. Mert ugye most még csak politikai szócsata van, de ki tudja, mennyire marad stabil kis-Ukrajna 5 év múlva és meddig erősödnek a magyarellenes indulatok.

Lehet erre ma kicsi az esély, de 2012höz képest jelentősen nőtt és nem kizárt, hogy 2026ra még tovább nő. Sőt ez a valószínűbb, sztem csak a mérték a kérdés.

A félreértések elkerülése érdekében, nem gondolom, hogy ez bekövetkezik, de nem is irreális, biztonságpolitikai szempontból nem figyelembe veendő opció.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Mennyire okos dolog felfegyverezni Mo. potenciális ellenfelét.
Fegyvert és muníciót így is úgy is dugig fognak kapni, amíg az oroszokat teljesen ki nem véreztetik. Amint kifogynak a hozzáférhto keleti származású készletek, mennek majd hozzájuk százasával Abramsok. Szoval ebbol a szempontból tok mindegy. Így se úgy se nem Mo-n fog múlni, menyire lesznek végul felfegyverezve.