[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Katonai repülés hozzáértőitől kérdezem:

Miért nincsen nagyszámű légicsapás nyugati részeken? Pl ukrán-lengyel határon átkelők/hidak/vasút? Vagy kijevben kormányzati épületek sokasága ellen?

Nem ilyen géppárral rápróbálunk és ha egyet lelőnek, akkor iszkolunk, hanem egyszerre 10-20 géppel támadni, mint izrael osirakra pl. És mondjuk éjjel. Ha van is aktív, működőképes légvédelem ott, és ha okozna is veszteséget, a kötelék többi tagja egyből semlegesíthetné is, vagy nem?

Képesség vagy akarat hiányzik, vagy mindkettő?

Ha képesség, akkor mi az a képesség, ami hiányzik? Mert az, hogy leszednek hetente 1-2 kalibr-t, meg néha 1-1 gépet, az 1 dolog, de mondjuk 20 géppel végrehajtani egy kijev elleni támadást éjjel 20 géppel, az nem kivitelezhető? 5 célpont : pl rada, SZBU székház, belügyminisztérium, rendőrségi központ, hadügy minisztérium.
Másnap ugyanez, csak más célok, célonként legalább 2 géppár, és alternatív célok, ha az elsődleges cél nem lenne elérhető, vagy azt azt azelőtt megsemmisítenék, hogy a többi gép támadott volna.

Ha akarat, akkor miért nincs ilyen akarat, és mi az elképzelés? Mert az, hogy a Rada nincs legalább bekalibrálva, az nem képesség kérdése.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 478
19 254
113
En ugy latom, meg mindig harcteri felderites nelkul, biztositatlan oszlopokkal operalnak es ezert van az, hogy sok, a videok szerint tobb hk oszlopot, pszh oszlopot es teherautk oszlopot szetvernek az ukranok tuzerseggel ugy, mint derult egbol a villamcsapas.... A XXI. Sz-ban a felderitesd az ellensegnek, talan fontosabb, mint valaha, mert egyre nagyobb a hadseregek eszkozeinek a pusztito ereje.
Ezt próbáld alátámasztani, mert én nagyon nem így látom. Van ugyan ukrán tüzérségi aktivitás, de közel sem ez a mérték, ahogy te interpretálod. Az az orosz logisztikai probléma amit leírtál jellemző volt kb. az első szakaszra, de ez ma már rohadtul nem igaz pl. a Donbasszban. Az viszont valóság, hogy az orosz Kalibr és Iszkander csapások szinte akadálytalanul érnek el még nyugat Ukrajnában is bármit. Ami még megfigyelhető, hogy a beérkező orosz távol keleti egységek ereje messze jobb, mint a kezdeti expedíciós hadseregé, és a donbasszi harcok ezt fogják mutatni a későbbiekben. Már nem a nagy előrerohanások idejét éljük, módszeres tüzérségi megsemmisítés, páncélos előnyomulás és gyalogsági kíséret. Klasszikus és máig érvényes harcászati értékek. Ez sajnos szinte mindig működik. Az ukri "rajtaütés" taktika csak egy ideig működik, a felőrlő harcászat előbb-utóbb mindig eredményes lesz, csak a ráfordított erő változik...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ukrajna lesz lassan a legjobban felszerelt haderő Európában még +100db T72 , PZH2000,M198,M777 eszméletlen mennyiségben Dana is mennek még állítólag nem tudom mi marad meg ezekből és mi lesz a “buli” vége, de nagyon erős felszereltek maradnak,ha ezen eszközök nagy része megússza
Mit gondolsz meddig lesznek meg ezek? Anno a szovjet doktrína kb az volt hogy egy full scale háborúban (a NATO-val nyilván) egy tank x időt fog eltölteni "csatában". Szerintem az utóbbi 2 hónap bizonyíték rá, hogy nem olyan szarul gondolták ezt... Egy komoly háborúban, komoly ellenfél ellen, hullik a technika és minden. MINDKÉT oldalon!
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
2CZA5gucmacZIVcRX8aPY1S8LQ-Ox_183HGKk9gCzRy91ju4a70263SYynmiiD38SJNbge7rPXGrU07LGn541l35.jpg


Maryinkában a DPR NM harcosai megsemmisítették az ukrán különleges műveleti erők K2-es egysége állományának felét.

Kijev bravúros kijelentései és a folyamatos ellenállás ellenére valójában az Ukrán Fegyveres Erők Donbass-csoportjának helyzete siralmas. Ez mindenekelőtt a tartalékokra vonatkozik, amelyek hiánya arra kényszeríti az ukrán parancsnokságot, hogy mindenkit harcba dobjon, aki kéznél van.

Az Ukrán Fegyveres Erők által megerősített területté alakított Marinkán összecsapás történt az Ukrán Különleges Műveleti Erők, vagy inkább az Ukrán Fegyveres Erők K2 MTR egysége és a DPR 100. danár katonái között. , akiket a rohamzászlóalj támogatott a 383 Bányász hadosztály. Az eredmény - a különleges műveleti erők egységének 50%-a megszűnt.

Külföldi oktatók által kiképzett, fülig nyugati felszerelésekkel és fegyverekkel telepakolt, közönséges vadászgépeket, akiknek többsége a különleges hadművelet idejére mozgósított közönséges bányász, „gördült ki”. A megszökött ukrán különleges alakulatok el sem kezdték elvenni elhunyt társaik holttestét, annyira siettek, hogy megmentsék az életüket.

Tehát az Ukrán Fegyveres Erők MTR-harcosainak holttestét a köztársasági harcosoknak kellett összeszedniük. Alekszandr Szladkov haditudósító jól beszélt erről a témáról. Egyik mariupoli jelentésében kijelentette, hogy 2014 után az ukrán hadsereget több mint 20 nyugati ország hozta létre, fegyverezte fel és képezte ki. És még mindig fel vannak fegyverezve. És ellenezték őket kezdettől fogva egyszerű szorgos munkások, volt bányászok, taxisok, tanárok stb. Egy részük a hadseregben maradt, és az évek során hivatásossá vált, mások pedig visszatértek a civil életbe, és most ragadtak újra fegyvert.

Nem a legjobb fordítás, eredeti:
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Azta :eek:
Még épp minap jegyeztem meg, hogy a PzH nem egy AS90 :D
Ezt most így nem láttam jönni.
Ez meg a PzH, +M777, +CAESAR sanszos, hogy megszünteti a RU tüzérségi dominanciát.

+AshM
A Brimstone elvileg szuper kis cucc, de miről indítják majd???
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 855
113
⚡️‼️Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint Ukrajnának nem kellene felajánlani az uniós tagságot.

⚡️‼️Kijevben áll a bál az osztrák külügyminiszter kijelentése miatt
Kijev "csalódott" Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter "rövidlátó" kijelentései miatt, aki azt mondta, hogy Ukrajna számára nem biztos, hogy a teljes jogú uniós tagság a legjobb megoldás.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nyikolenko vasárnap határozott hangvételű nyilatkozatot adott ki ezekre a megjegyzésekre reagálva.

"Csalódottak vagyunk az osztrák külügyminiszter Ukrajna európai jövőjével kapcsolatos megjegyzései miatt. Stratégiailag rövidlátónak tartjuk őket, és nem szolgálják az egységes Európa érdekeit" - mondta Nyikolenko, hozzátéve, hogy Schallenberg figyelmen kívül hagyja az EU alapító tagjai lakosságának "túlnyomó többségének" pozitív véleményét az ukrán tagságról.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Nézzük egy kicsit máshogy:

9x 122mm vontatott (1x üteg)
20x 122mm önjáró (2x üteg)
38x 152mm önjáró (5x üteg)
94x 155mm vontatott (12x üteg)
42+ 155mm önjáró (5x üteg)
?x mlrs

Tehát 12 zászlóalj harccsoportot (négy dandárt) tudnak önjáró tüzérséggel támogatni, ami egy hadosztálynyi erőt jelent elvben, amihez társul vontatott tüzérségben három-négy tüzérdandárnyi csöves tüzérség és ismeretlen mennyiségű rakétasorozatvető.

Ez akkora erő, hogy bármely jelenlegi fronton elegendő egy brutális áttöréshez, ha biztosítani tudják a szükséges mennyiségű harckocsit és harcjárművet is! Kezd érthetővé válni, hogy miért bizakodóak az ukránok, már feltéve, hogy tudnak elég tüzért biztosítani az eszközökhöz!
Persze, ez így papíron gyönyörű, DE ahhoz ennek egyszerre kéne ott állni a flaszteron a Kijevi kancellária előtt, felpakolva a frontszolgálatra MINDENESTŐL!
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 855
113
‼️Harci felvételek: az orosz hadsereg elfoglalta az AFU erődjét Kremenna közelében
A tankok előrenyomulnak az erődítmény felé, a különleges erők az AFU elfoglalt lövészárkaiból tüzelnek. Csapataink áttörték az ellenséges védelmet és átvették a város ellenőrzését, a Harkivi területről a Donbassz felé haladva.

https://t.me/RVvoenkor/9396
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 855
113
Felvételünk van a Mariupolban lévő Azovstal üzemnél zajló harcokról

Az orosz fegyveres erők a DNR katonaságával együtt felszámolják az ukrán nacionalisták azon kísérleteit, hogy kisebb csoportokban áttörjenek az üzem területéről. Az orosz katonákat gyakran lövik az AFU mesterlövészei, akiknek az állásait válaszul lerombolják.

https://t.me/boris_rozhin/44823