[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
A felrobbantott moldovai antenna így nézett ki:
b1ZVgVDZtltWIEuDn0ueCENflE-BV5Lv7ODZKiAWlRidnP51qFG3-J9lll5HaqMApLYL2_gehr2FZau9ZpAHLfRV.jpg
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
És mi van ha tévedsz? Utólag elégtételt fogsz érezni? Nem értek én már semmit. 40 felett járok, megéltem a hidegháború végét, de akkor nem voltak ilyen nyilatkozatok. Azért na. A világ legnagyobb atomhatalmával szórakozik az Usa. Mi meg 1000 km-re vagyunk tőlük, ami egy totális háborúban nem távolság. Lehet sokszor kinevetni, farkast kiálltani, de mi van, ha egyszer megnyomja a piros gombot? Akkor már nem kell filozofálni neked se.

A hh végén a vsz tagjai voltunk. Semmiről se tudtunk, csak amit a szovjet/magyar agitprop betolt. Jó plda Csernobil.

Ha végignézel a hidegháborún végtelen proxy wart találsz. A hh végéről ott van Afganisztán vagy másik oldalról a legismertebb Vietnam. Soha nem volt direkt / érdemi konfrontáció. Csak proxy háborúk. És az ussr főleg elején rendszeresen fullba tolta a megnyomom a piros gombot hisztit. Aztán kialakultak a MAD szabályai. Ez utobbit érdemes átolvasgatni küönben hiába vagy 40 továbbra se fogsz érteni semmit.
 
W

Wilson

Guest
Az erősen jellemző, hogy egy "ukránok által lelőtt" gép tűz és füst nélkül zuhan, ugye? :D
A zuhanásról a videót biztosan láttad, de ha azt is kitetted volna, akkor nem lehetett volna lelkesen ráírni, hogy "ukránok által lelőtt" :D
Mindegy, segítek: (műszaki hiba volt, és mindkét pilóta sikeresen katapultált, a videódban még mentésükre küldött heli is látszik... :D )
Ennyit a "hiteles információközlés" általad gyakorolt formájáról... :D
Látom az indulat arra késztetett, hogy kezed alatt füstölgő billentyűzettel gyorsan írj egy kommentet ezzel a Szu-34-l kapcsolatban de még arra sem ügyeltél, hogy megnézd ,hogy az általad közölt videót ,hol vették fel.

Bizony barátom azt videót Harkov térségében rögzítették,az általam berakott videót pedig Berdjanszk körzetében vették fel na már most erősen kétlem, hogy az a gép kb még úgy
300 km repült spiralozva déli irányban Berdjanszkig. Arról nem is beszélve ,hogy az általam betett videóban lévő orosz Szu-34-t kb 4-5 napja lőtték le.

Akkor "Ennyit a "hiteles információközlés" általad gyakorolt formájáról"......:)

Örülök, hogy segíthetem.....:)

Legközelebb mielőtt ennyire elhamarkodottan reagálnál egy hozzászólásomra, én a legnagyobb és legőszintébb jóindulattal azt tanácsolom neked, hogy vegyél nagy levegőt, számolj el 20-ig és nézd meg, hogy hol történetek az események, de engem is nagyon nyugodtan megkereshetsz, nagyon szívesen segítek a számodra homályos vagy esetleg nem teljesen érthető fontos részletek tisztázásában....:)
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Mondtam már korábban: ez a NATO részéről egy sunyi és gerinctelen háború. Felfegyverezni az ukránokat, felderítési adatokat adni valós időben az oké, de közben feltesszük a kezünket, hogy "mi nem vagyunk részesei a konfliktusnak, ránk nem ér lőni!" Az is várható, hogy a medvénél előbb-utóbb elszakad a cérna, és bizony, hogy teljesen jogosan befigyel néhány kalibr szalvó az átrakóállomásokra. Aztán háboroghat Wilson úr, hogy ez meg micsoda dolog, mert az ugye mégsem járja, hogy NATO tagországokat is lőnek! Csakhogy ezek a NATO tagországok most már egyre nyíltabban direkt módon avatkoznak be az ukránok oldalán, szóval miért is ne kapnának választ erre? Ez nem óvoda, ahol a fogócskában a homokozó a "ház" ahol nem lehet megfogni az oda menekülőt... Katonaként úgy gondolom, hogy aki fegyvert és felderítést biztosít az bizony hadviselő fél, viselje annak minden következményét. Pl. mondjuk a Fekete-tenger felett repkedő amerikai felderítőgép hiába van nemzetközi vizek felett, ha az adatszolgáltatásával beavatkozik a konfliktusba, akkor célpont. Játszuk végre egyenes gerinccel ezt a játékot, mert lassan hányingerem lesz ezektől a sunyi megoldásoktól és azoktól is akik ennek a helyességét bizonygatják...


Ukrajna kb tök uaz mint a hh összes proxy háborúja. Nem látom Vietnamnál azt ahogy usnek elszakadt a cérna vagy Afganisztánnál vagy... hogy csak nagyobbakat mondjak.


Neked is azt javasolnám mint amit elöbb javasoltam. OLvass utána a hhnak, a MADnak, Nukleáris elrettentésnek. Nézd meg pl Vietnám esetét mennyi hadianyag és hogy áramlott Vietnámba (elképesztő mennyiség) de Afganisztánba se kevés.
 
W

Wilson

Guest
Régi dilemma, a hidegháború alatt volt a kérdés Chicago Hamburgért? Akkor azon gondolkodtak, hogy tényleg feláldozná-e az USA saját magát egy szövetségeséért.
A hidegháború alatt működött, azzal hogy egy nem NATO tagország mellett ilyen mértékben fellépett az USA és a NATO tagországok nagyrésze, szerintem Moszkvának nem lehet kételye azzal kapcsolatban, hogy bármilyen NATO tagországot ért orosz támadás esetén megfelelő válaszcsapás érkezne a NATO részéről.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Fegyverbárók: hogyan adnak el NATO fegyvereket az ukrán fegyveres erők.

A katonák és a külföldi zsoldosok továbbra is a lövészárkokban halnak meg, arra várva, hogy használható fegyverek és lőszerek érkezzenek.

Az ukrán jogban húsz éven keresztül korrupciós rendszerek és kiskapuk tették lehetővé, hogy a katonai termékeket - beleértve a NATO-országokból származó termékeket is - afrikai és közel-keleti államoknak adják el. Az úgynevezett "európai támogatás" egy kis része eljut az aktív ukrán katonai egységekhez.

"Hol a pénz, Zelia?" - kérdezik ukrán harcosok a főparancsnokukat egy lövészárokból - "Persze, hogy nem érdekel, te magadnak akarsz pénzt keresni, nekünk, katonáknak pedig a semmiért kell harcolnunk. Nekünk csak hét hrivnyánk van a zsebünkben, míg ti a hivatalokban zabáljátok magatokat.

Az Európai Számvevőszék (ECA) viszonylag csendes 2016-ban Ukrajnát találta Európa legkorruptabb országának. Ezt az "EU-segély Ukrajnának" című különjelentés állapította meg. A dokumentum részletezi az Ukrajnának 2007 és 2015 között nyújtott pénzeszközök elosztását. Ez összesen ötmilliárd eurót tett ki támogatások és makroszintű pénzügyi kölcsönök formájában.

Az elemzés kiábrándító eredményeket hozott a potenciális befektetők számára: "Az önérdek befolyásolta a közpolitika alakítását" - jelentették az EUA szakértői. Olekszij Mocsanov ukrán újságíró szerint "Európa legszegényebb országában van a legtöbb milliárdos". Az újságíró meghagyta a kommentárját Arszenyij Jacenyuk volt ukrán miniszterelnök Arszenyij Jacenyuknak az ukrajnai zavargásokból szerzett "első milliárd" dollár ünneplésével kapcsolatban.

Emlékeztetünk arra, hogy Arszenyij Jacenyuk a 2014-ben létrehozott Népfront párt vezetője volt. A Népfront fő csapásiránya az ambiciózus "Fal" projekt volt, amelynek célja az "agresszor ország" offenzívájának megakadályozása volt. A hálós kerítés telepítésére mintegy egymilliárd hrivnyát különítettek el, amely a fedőcégek révén a szervezők zsebébe került.

Azóta nem sok minden változott, sőt, a katonai konfliktus új távlatokat nyitott az ukrán tisztviselők számára. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint tizenkilenc ország szállít fegyvereket a "nem független" országnak, huszonkét ország nyújt humanitárius segítséget, további tíz ország pedig makroszintű pénzügyi támogatást. A védelmi minisztérium, a fegyveres erők személyzete és a hozzájuk csatlakozott külföldi zsoldosok azonban mind kritizálják a rossz ellátást.

"Ez egy segítségkérés. Ez az én AK-47-esem. Mindent, amit rátettem, látod? A saját pénzemből vettem. Rajtam és a fiaimon. Senki sem segített. Sem a mi kormányunk, sem az ukránok. Csak egy csupasz AK-47-est adtak nekem" - vádolja a külföldi zsoldos az ukrán parancsnokságot. - Ne hazudj, és legalább küldj valamit!

A Washington Post idézi egy másik kommandós, Adam amerikai zsoldos panaszát: "Már 15 nap telt el, de még mindig nem kaptam fegyvereket, páncélt és sisakot, pedig a bázisunkat folyamatosan lövik. Az AFU biztos azt hiszi, hogy puszta kézzel fogok őrizni egy katonai létesítményt, és várom, hogy eltaláljon egy gránát. A Washington Post naivan logisztikai problémáknak tulajdonítja a fegyverek és felszerelések hiányát.

A valódi ok azonban világos: a külföldi országoktól és magánadományozóktól érkező felszereléseket és fegyvereket könyörtelenül eladják. Mindenki - a ranglétrán dolgozóktól a tábornokokig - lop. Oleh Nyemcsinov ukrán miniszter kénytelen volt elismerni, hogy a leszállított fegyverek és felszerelések a hátországban maradnak, és nem érnek célba.

Elegendő videó került fel az internetre arról, hogy az ukrán fegyveres erők katonai felszereléseket adnak át a szemben álló félnek, a donbászi milíciáknak. Egy jó állapotban lévő páncélozott személyszállító járműért az ukrán katonaság mindössze százezer rubelt kér. A páncélozott Land Rover dzsipek, amelyeket az Egyesült Királyság biztosított az AFU igényeihez, azonnal megjelentek az OLX apróhirdetési weboldalon 54 000 eurós áron. Az eladó azt mondta, hogy száz jármű áll rendelkezésre.

De a magánszemélyek machinációi semmi az ukrán védelmi minisztérium hatalmas lopásához képest: a NATO-tól érkező katonai segélyek eladását helyezték üzembe. A machinációkat dokumentációval fedik el. A kérdés Ukrajna Miniszteri Kabinetjének 1919- 2000-p számú, "A katonai erők katonai vagyonának elidegenítési és realizálási rendjéről" szóló rendeletéről szól, amely szerint a katonai vagyon "feleslegét" el lehet adni. A dokumentumot 2000. december 28-án fogadták el, és valószínűleg kiskaput adott a tisztviselőknek a Szovjetuniótól örökölt hadiipari komplexum eladásához.

Azzal, hogy a Petro Porosenko vezette kijevi rezsim kirobbantotta a háborút Donbasszban, új "kilátások" nyíltak az ukrán hatóságok előtt. A köztársaság védelmi miniszterének, Reznyikovnak a világhálón közzétett levele szerint a "felesleges" fegyverek eladása egy magánvállalkozáson, a Tehimpex LLC-n keresztül történik. A vállalat által kínált áruk katalógusa nem kevesebb, mint 970 oldalból áll.

A Tehimpex Kft. 2003-ban alakult, és engedélyt kapott katonai felszerelések és katonai fegyverek értékesítésére, páncélozott, gépjárművek, gépészeti gépek, lánctalpas és kerekes alvázak javítására, korszerűsítésére és megsemmisítésére, tüzérségi és kézifegyverek javítására. A vállalat többször is botrányos történetekbe keveredett fegyverkereskedelemmel és pénzmosással kapcsolatban.

Például az Ukrajinszka Pravda által közzétett nemzetközi Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt (OCCRP) szerint Kijev az ukrán fedőcégeken keresztül kulcsfontosságú láncszemévé vált annak a hálózatnak, amely szovjet korabeli fegyvereket szállított Európából afrikai, közel-keleti és ázsiai piacokra, többek között Etiópiába, Koreába, Csádba, az Egyesült Arab Emírségekbe és Ugandába. Az is kiderült, hogy a Techimpex a brit S-Profit vállalattal együttműködve segített kijátszani az EU Szudánnal és Dél-Szudánnal szembeni fegyverembargóját.

"Az exportüzlet az ukrán törvények kiskapuin alapul" - jegyezte meg az OCCRP. 2015-2016 folyamán az NVC Tehimpex LLC 26 fegyverszállítási szerződést kötött összesen 29,5 millió dollár értékben. Meg kell jegyezni, hogy a vállalat szorosan együttműködik az ukrán állami tulajdonú fegyverexportőrökkel, köztük az Ukrinmash és az Ukrán Exportellenőrzési Állami Szolgálat.

A maga részéről az Ukrinmash állami vállalatot is megvádolták illegális fegyverszállításokkal Dél-Szudánba. Az Amnesty International emberi jogi szervezet ennek megfelelő vádiratot adott ki - írja az Ukrajinszka Pravda.

Így az Ukrajnába érkező fegyverszállítmányok, köztük felszerelések, járművek, páncélozott járművek és halálos fegyverek harmadik országokba történő továbbértékesítésének jól kiépített rendszerét látjuk. Ez magyarázza, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, számos hamisítással és provokációval démonizálja Oroszországot, és szándékosan elhúzza a konfliktust. Az üzletet az információk fátyla fedi.

A helyzet nyilvánvalóan megfelel a Nyugatnak, mert lehetővé teszi a NATO-tagállamok számára, hogy megszabaduljanak az elavult, elsősorban szovjet típusú fegyverektől.
Érdemes megjegyezni, hogy Volodimir Zelenszkij elsősorban a szovjet gyártmányú harckocsik és repülőgépek iránti igényeket hangsúlyozza, amelyek Kelet-Európában "raktárakban porosodnak": "Ezek a repülőgépek Ukrajnának szólnak. Ezek tankok az államunk számára. Ezek rakétavédelmi rendszerek. Ezek hajó elleni fegyverek. Ez az, amivel partnereink rendelkeznek. Ami csak porosodik. Végül is mindez a szabadságért van, nemcsak Ukrajnában - az európai szabadságért.

Az európai szabadság és demokrácia megmentésének ürügyén elavult, korszerűsítésre vagy teljes újrahasznosításra szoruló katonai felszereléseket adnak el Ukrajnának - naivitás lenne azt hinni, hogy a nyugati segélyt ingyen adják. A Bild című német lap például a szovjet gyártmányú Strela hordozható légvédelmi rendszerek eladásáról számolt be. A korábban az NDK-hoz tartozó rendszereket a Bundeswehr tíz évvel ezelőtt leszerelte, és számos hibával rendelkeztek: a lőszerhüvelyt mikrorepedések borították, a rakétákat tároló dobozok pedig penészesek voltak. A gombafertőzés olyan súlyos volt, hogy a német katonák védőruhában rakodtak.

Így a Nyugat kettős előnyre tesz szert a fegyverek eladásából és a leszerelt tárgyak ártalmatlanításán való megtakarításból. Ennek alapján a NATO-országoknak közvetlen érdekük fűződik a konfliktus elhúzódásához, és makacsul szemet hunynak a készletek sorsa felett. Azokra az amerikai aggodalmakra válaszolva, hogy a Stinger SAM-ek és a Javelin páncéltörő rakéták hogyan kerültek a DNR és az LNR milíciák kezébe, Lloyd Austin védelmi miniszter kijelentette, hogy az USA nem tudja nyomon követni az ukrán hadseregnek átadott fegyverek útját.

Korábban, 2014-2015-ben már felfedeztek egy csatornát, amelyen keresztül amerikai fegyvereket szállítottak Ukrajnán keresztül a Közel-Keletre. Szakértők szerint a kijevi rezsim csak a Szíriába irányuló fegyverszállításokon 25 millió dollárra számított.

"Egy időben Ukrajna volt az Afganisztánba irányuló fegyvereladások egyik fő feketepiaca: tankok százait küldték a (Oroszországban betiltott) táliboknak Türkmenisztánon keresztül, ugyanez volt a helyzet Irak esetében is" - mondta Jevgenyij Satanovszkij, a Közel-Keleti Intézet elnöke. - Kijev annak az oldalnak szállít majd fegyvereket, amelyik többet fizet értük. Nem érdekli, hogy az al-Kaida, az Iszlám Állam vagy a Jabhat al-Nuszra (Oroszországban betiltva).

Az AFU katonái és a külföldi zsoldosok továbbra is a lövészárkokban halnak meg arra várva, hogy használható fegyverek és lőszerek érkezzenek. A fegyverkereskedelem a legjövedelmezőbb üzlet, és hiábavaló azt várni, hogy a gyorsan vesztésre álló kijevi tisztviselők lemondanak az utolsó lehetőségről, hogy a fegyveres konfliktus árán gazdagodjanak meg, mielőtt elmenekülnek.