[BIZTPOL] Kelet-Európa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Majd elválik mi lesz. A NATO nem megy be Ukrajnába, ez szinte biztos. Egyébként meg a nukleáris fenyegetőzéssel érdemes felhagyni, mivel nem csak az oroszoknak van nukija... ;) Ha NATO területet ér csapás, menni fog az ellencsapás. :) Konvencionális szempontból Oo. nem versenyezhet a NATO-val.
Akkor már nem is kell.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Ne becsüld le azt, hogy azzal legitimálnák Ukrajna megszűnését, és nem mellesleg, jól védhető határvonalat teremtenének. A NATO egységét úgy a legkönnyebb megbontani, hogy ad olyan szeleteket Ukrajnából ami sose volt orosz, és nincs szüksége rá stratégiailag. Ilyen terület 2 van, az egyik kárpátalja a másik Észak-Bukovina. Ez a kettő számukra nem kell, és totálisan megosztható a nyugati egység. A mohó Románia, (ez a rész mondjuk anno valóban az övék volt) és a máig szétrabolt Magyarország, ahol sokan titkon néhányan nyíltan támogatnák a részleges revíziót, nem igazán tudna nemet mondani. Szóval rá fognak próbálni szerintem titkos megbeszéléseken.
Ehhez először minimum térdere kell kényszeríteni Ukrajnát... Aztán a további akadályokról nem is beszélek.
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Mint ahogy Nagy Británia is hasonlóan cselekedet, amikor elutasította Hitler békeajanlatait és folytatta a harcot a Harmadik Birodalom elpusztításáig. :oops: Van hogy ezt egyszeruen meg kell lépni. Mi lenne, ha amikor Churchill vért, konyeket és verejtéket igért, elkezdenének a brittek morogni, hogy mi ha nem lesz ez, vagy az ... :rolleyes:

Nagyon jó meglátás. Pontosan ezt teszi most Putykó is, mint Nagy-Britannia annak idején ... A rejtett célzás (náci párhuzam) az ellenséggel kapcsolatban is ül.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Az oroszok fogják egyenlőre eldönteni, hogyan tovább ukrajnában, a nato meg lesz csapkodva, ha be meri tenni oda a lábát, akár atommal is. Amilyen szemetek a szlovákok az oroszokkal, azok nem kapnak ukrajnából lópikulát sem. Hozzáteszem amíg nato tagok vagyunk mi sem.
A nukit felejtsd el, mert utána nem lesz semmi.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 053
113

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Litván miniszterelnök: Semmi új nincs az oroszok fenyegetőzésében

A litván kormányfő szerint „semmi újdonság” nincs abban, hogy Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy növelni fogja katonai jelenlétét a balti térségben, írta meg a The Telegraph.
Az, hogy Oroszország fenyegetőzik, nem újdonság. Kalinyingrád egy nagyon militarizált övezet, már évek óta az, és a balti térségben van
– jelentette ki csütörtökön Ingrida Simonyte litván miniszterelnök.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Ajánlom azoknak akik gondolkodnak. Kiemeléseket nem teszek vannak olyan személyek akiknek a gondolatait végig kiemelhetném.
Forrás:
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Mi lesz a győzelem, és milyen lesz Ukrajna a győzelem után?
2022. 04. 22. 11:01
Mit gondolnak erről a híres ukránok?

Valószínűleg ez is az egység egyik megnyilvánulása. Amikor az egész országot érintő fő kérdések ugyanúgy hangzanak.
Hogyan látja Ukrajna győzelmét? Ha Oroszország február 24-ig elhagyja a pozíciót, vagy 2014 határaihoz költözik?
Tekinthetjük-e győzelemnek azt a helyzetet, amikor senki sem nyert, de az ellenségeskedésünk véget ér?


Milyen lesz Ukrajna a háború végének álomnapja után? Mennyire fog megváltozni a világnézet, növekedni fog a vallásosság, vagy átadja helyét más értékeknek?

Az oroszbarát pártok maradványai a belpolitikai mezőn maradnak? Korábban nem lehetett elképzelni egy választást oroszbarát jelölt nélkül...

Ezeket a kérdéseket kifogástalan hírnévvel rendelkező emberekhez intéztük. Nemcsak azért, mert gondolataik összhangban hangzanak a miénkkel. És mivel az erkölcsi tekintélyek egy kicsit tovább mennek előrejelzéseikben, és képesek megjósolni a jövőt, tanácsot adnak, hogy milyen hibákat kerüljünk el, és mire készüljünk fel.

TOVÁBBRA A VILÁGCIVILIZÁCIÓ FŐFOGADOBÁBAN KELL KERÜLNÜNK, ÉS NEM CSAK A SEGÍTSÉGRE SZÜKSÉGŐK ÁLLAPOTÁBAN
Igor Kozlovsky, ukrán tudós, teológus:


- Számomra a győzelem egy folyamat. És a győzelmek különböző szinteken léteznek. Erkölcsi győzelem van, és itt bizony a mieink győztek és nyernek továbbra is.

Létezik egy egzisztenciális, értékes győzelem. És itt is nyerünk. Mert nem csak a földünkért, nem csak a városokért és falvakért küzdünk, hanem az értékekért. Megértjük, hogy miért harcolunk, mert a motivációnk nem a múltra irányul (mint Oroszországban), hanem a jövőre. És ez a folyamat nem könnyű.

Ahhoz, hogy megnyerjük a végső győzelmet, minden területünket fel kell szabadítanunk, az biztos. De világos, hogy mindez szakaszosan fog megtörténni.

Az összes vereségét győzelemként kezelő Orosz Föderáció szemszögéből egyértelmű, hogy így fogják ezt leírni. Ez normális a tudatukra nézve.

De nem az ő narratíváik szerint élünk, hanem saját történelmünket hozzuk létre. És a jövőbe tekintünk.

Ezért a második kérdésre – hogyan látom Ukrajnát a jövőben – azt válaszolom: ha a jövőre koncentrálunk, akkor a JÖVŐT építjük. Igen, emlékezni az élményre, a háborúra, az áldozatokra, de haladni előre.

Két szinten kell sokat tennünk: az első a rekonstrukció; a második – továbbra is a világcivilizáció fősodrában maradni. Nem csak úgy, mint akiknek segítségre van szükségük (bár nekünk nagyon szükségünk van rá). Olyan országot kell létrehoznunk, amely érdekes lesz a világ számára. Vonzónak kell lennünk a világ számára. Ez azt jelenti, hogy nem csak az anyagokba, hanem az emberekbe is be kell fektetnünk. Folyamatosan az emberi tudattal kell dolgoznunk.

Van már némi tapasztalatunk: a méltóság, a védők tisztelete. Fel kell építeni a belső talajt, hogy az ukrán tudat olyanná váljon, amelyre az egész világ odafigyelne.

Mert nem csak az értékekért harcolunk, értékeket ápolunk, hanem értékeket fejlesztünk és példát mutatunk az összefogásra.

Igen, a háború véget ér, és újra konfliktusok támadnak a civil társadalomban. Mindez bennünk rejlik. De meg kell tanulnunk tisztelni azokat az embereket, akik bizonyos politikai nézetekkel, pozíciókkal és Ukrajna fejlődéséről alkotnak elképzelésekkel. Azokká kell válnunk, akik tiszteletben tartják a más véleményt, ha ez a vélemény konstruktív és Ukrajna-centrikus.

A hatalom átruházásával a kormányra úgy fogunk élni, hogy a kormány ne felejtse el, hogy partnerek vagyunk, hogy megtanuljon hallgatni a civil társadalomra.

És úgy gondolom, hogy a háború eseményei, az életünk kellemetlenségei ösztönözni kell, hogy megálljunk ezen a földön, fejlődjünk és előrelépjünk, a civilizáció jövője felé. Ez nem lesz könnyű. De megtanuljuk, és példát kell mutatnunk a világnak, hogyan építsünk modern államot.

Mivé leszünk ideológiai értelemben, vallásosság szempontjából? A különböző etnikai csoportokat, különböző felekezeteket és nagyon különböző felekezetű embereket összefogó polgári nemzetünknek mindig is az volt a látásmódja, hogy a világ összetett.

De vannak csalódások az intézményekkel kapcsolatban. És csalódások születtek, mert voltak elvárások. Annak érdekében, hogy ne csalódjon, nem szabad elbűvölnie. A társadalom szerepének növekedése a vallási intézmények számára is kihívást jelent, és pozíciójukat is új látásmódra kell törekedniük.

Ami pedig a traumával, egzisztenciális természetű élményekkel kapcsolatos belső folyamatokat illeti, ott lesz a keresés - abban az értelemben, hogy minden, amije volt, azonnal elpusztulhat - otthona, élete, teste; és az egyetlen dolog, ami megtarthat, az az értelem. A jelentések pedig a spirituális keresés eredményeként adódnak.

Nem tartom kizártnak, hogy válság lesz a szervezett vallásosságban. Azt viszont nem tartom kizártnak, hogy a mostaninál is erősebb lesz a mély lelkiség, a szakrális szövegek mély keresése.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A HÁBORÚ UTÁN AZ UKRAINAITÁS ÚJ ESZTÉJE KIALAKUL
Jevhen Holovakha, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója:


- Ha az emberiség évezredes történetében nézzük ezt a háborút, akkor ez a görögök termopülai csatájához hasonlítható. Már második hónapja kitartunk. És ezért nyerünk. Remélem segíteni fognak nekünk. Nyerünk, ha megmentjük a világot a Horda birodalmától, eltoljuk határainktól.

Bármennyire is küzdünk, hiába szenvedünk, csak egy esetben szenvedünk vereséget: ha elveszítjük szabadságunkat és függetlenségünket.

De ha szabadok vagyunk, és Kijevben döntenek az ország sorsáról, az győzelmet jelent számunkra és az egész civilizált világ számára.

Szerintem egy másik ország jön ki a háborúból. Miután el akartak minket "denacizálni", elpusztítani, az ukránok összefognak, és innentől egy új ukránság-eszme alakul ki. Nagyon remélem, hogy nem a radikális nacionalizmus, hanem egy ésszerű és civilizált nemzet eszméi alapján fog kialakulni. Amely egyrészt képes ellenállni azoknak, akik el akarják pusztítani, másrészt - virágzó európai országgá akar válni.

Az oroszbarát erőkkel kapcsolatban. A margón maradnak. Hadd emlékeztesselek arra, hogy három szakaszunk volt. Magas szintű oroszbarát hangulat - 2014-ig. Már 2014 első felében csökkent, 20-25%-os oroszbaráttá vált. Most ilyen - néhány százalék. Az oroszbarát állampolgárok olyan ritkák lesznek, mint a fasiszták. Soha nem fogják meghatározni az ország napirendjét vagy irányát.

Ukrajna militarizált ország lesz, és valószínűleg örökre. Természetesen a diktátorok halandók, de nem egy Putyin határozza meg a társadalom hangulatát. Ez egy nagyon hosszú birodalmi politika öröksége. Azt, hogy Ukrajna "nem állam", állami szinten állítják.

Az oroszok megszabadítása a birodalmi szindrómától óriási erőfeszítést igényel az egész emberiségtől. Ez egy nagyon súlyos betegség. Ezért kell felfegyverkeznünk.

Itt van Izrael állam példája. Meg kellene tanulnunk tőlük a fegyverkezést, de nem azt, hogy az ország életét katonai táborrá alakítsuk. Folyamatos feszültségben kell majd élnünk, ugyanakkor normális emberi életet kell élnünk.

A politikai elit továbbra is nyitni fog. Megszabadultunk a szovjet bürokráciától, a szovjet kormányzási módtól, ami a mi kánonunk volt. És most először láttunk hihetetlen szellemi felfutást a társadalomban.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
KATONAI, MODERN ÉS DEMOKRATIKUS ÁLLAM LESZÜNK
Vjacseszlav Brjuhovetszkij, az Ukrajnai Népi Mozgalom egyik kezdeményezője, a December elseje csoport tagja, a Kijev-Mohyla Akadémia volt rektora és most tiszteletbeli elnöke :


– Természetesen Ukrajna teljes győzelmének tartanám – ha 2014-ig vissza tudnánk adni az összes területünket.

Viszont szerintem ez nem ad semmit, elhalasztott háború lesz. A csapatok teljes kivonása már győzelem. De ha - 2014 határán újra összeállnak, akkor megpihenünk, és újra háború lesz...

A győzelem Ukrajna teljes megszállása, és ez aligha lehetséges, amíg Putyin él. Ezért csak akkor beszélhetünk a célok realizmusáról, ha meghal, vagy "meg fog halni". És most persze fel kellene őket tenni, de ők (oroszok - a szerk. ) nem mennek rá.

Megértem, hogy most megpróbálnak olyan kompromisszumot kínálni, amely nem valószínű, hogy győzelem lesz. Keresni fogják a kiutat. De ez nem lesz megoldás a problémára, bár egy ilyen kompromisszum valószínűleg átmeneti jelenségként elfogadható.

Megváltozik-e az ukrajnai politikai helyzet? Ez tetszés szerint nem változik. El kell ismerni, hogy az oroszbarátok kis százaléka (nem a Medvedcsuk-típusú idiotizmusra gondolok) megmarad. Bár... továbbra is úgy gondolom, hogy a politikai tájkép változni fog. Mert az (oroszbarát ) környezetükből is embereket fognak ölni.

Megváltozik a közkiadások prioritása. A fő pénzeszközöket a hadsereg kapja. Nem az utakon. És megértem, hogy Ukrajnának lesz saját Marshall-terve. Mert a háború vérzik. Tehát minden feltételét elfogadjuk.

Ukrajna vallásos ország marad, bár a patriarchátus csökkenni fog. Mert a szirénák alatti élet nem kívánja a patriarchátust. Ukrajnának modern nemzetnek kell lennie. Katonai, modernek és demokratikusak leszünk. A fiatalok készen állnak erre, csak kicsit magukhoz kell térniük.

Lesz egy bizonyos szakképesítés, nem nyílnak olyan könnyen a liftek, mint 2019-ben. A hülyék már nem lesznek miniszterhelyettesek. A személyzeti politika átgondoltabb lesz.

A háború sok mindenre megtanította az embereket. Megváltozott a pozitív lépéseket tevő elnök. Örülök, hogy megjelent a hadsereg csúcsa Ukrajnában. Új ukrán tiszteket láttunk. Ez az egész korábbi függetlenség alatt lehetetlen volt.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
AZ ORSZÁG LESZ ERŐS POSZTISZTRIÁLIS SZektorral, NAGY INNOVÁCIÓKAL ÉS A VELIFI KEZÉBEN
Valerij Pekar üzletember, közéleti személyiség, a Kyiv-Mohyla Business School tanára:


- Ukrajna győzni fog (és én hiszek ebben), mert erőink nagy ellenálló képességről tesznek tanúbizonyságot, és ők (Oroszország - a szerk. ) mindenhonnan visznek katonákat - Közép-Ázsiából, Örményországból, Távol-Keletről, képzetlen kadétokat a katonai iskolákból. Most az alsóbb osztályaik vannak, és félnek bejelenteni a tömeges mozgósítást, mert az ipari városokat érint.

Most közeledünk a háború harmadik szakaszához, amit joggal neveznek "nukleáris zsarolásnak". Putyin valamikor elkezdi zsarolni a Nyugatot atomfegyverekkel. A Nyugat nem nagyon áll készen a reagálásra, de úgy gondolom, hogy az atomfegyverek tényleges alkalmazása nem fog megtörténni. De zsarolás lesz. Tudod, hogyan viselkedik egy zsaroló: fogd meg, megőrültem, mindenkit megvágok!

Minden háború tárgyalásokkal végződik. Úgy tűnik, még mindig folynak a tárgyalások, de valójában nem. Ez füst, háború köd, információs borító. A felek álláspontja kategorikusan különbözik. Ukrajna ragaszkodik az orosz csapatok kivonásához, Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy ne vonják ki az orosz csapatokat. Egyszerűen nincs miről beszélniük.

Az igazi tárgyalások akkor kezdődnek, amikor az aktív ellenségeskedés véget ér. Lesznek más emberek és más a dinamika. Jelenleg a tárgyalások fő pályáját a fegyveres erők bonyolítják le a harctéren. Ez határozza meg, hogy az asztalnál zajló tárgyalások hogyan zajlanak majd.

De nem zárok ki egy másik lehetőséget - az orosz elitek lázadását. Mert előbb-utóbb fellázadhatnak azok, akik ma Putyin körül tömörültek. Oroszországban nem lehetnek terek vagy forradalmak, mert ez egy szétszórt, atomizált társadalom, amelyben nincsenek vezetők. Ezért ott csak palotapuccs lehetséges.

Az orosz csapatok kivonása azonban nem jelent győzelmet, ha Putyin államfő marad. Egy ilyen Oroszország mindig fenyegetést jelent Ukrajnára. A csapatok egyszerű kivonása esélyt ad a pihenésre.

A háború célja egy olyan világ, amely jobb, mint az előző. Ha jobb világot kapunk, mint korábban, akkor nyertünk. A valódi béke nem a háború előtti szünet, számunkra ez egy olyan helyzet, amelyben Oroszország többé nem jelent veszélyt.

Hogy nézhet ki? Putyin megsemmisítése, orosz csapatok kivonása, háborús bűnösök tárgyalása. De a fenyegetés valódi megszűnéséről akkor beszélhetünk majd, ha Oroszországban változások következnek be.

Úgy gondolom, hogy Oroszország töredékekre fog felbomlani, és Ukrajna jó kapcsolatokat fog ápolni e töredékek többségével.

Az új Ukrajna az egész világon felismerhető lesz, mert Ukrajna márka, az első számú ország. Ukrajna, amelyet látni fogunk, nem lesz archaikus. Ukrajna lesz az ünnepekre hímzett ingekben, de erős posztindusztriális szektorral, remek újításokkal és gerelyekkel a kezében.

A háború után az ukránok másfajta toleranciával fognak rendelkezni a korrupcióval és a sematizmussal szemben. És nagyon ijesztő lehet azoknak, akik hozzászoktak az ilyen munkához.

Másrészt, ha Ukrajna erős gazdasági szabadságjogokat valósít meg, egyszerűen nem lesz helye a korrupciónak. A gazdasági szabadságjogok a korlátozott rendből a nyílt rendbe való átmenetet jelentik.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
MINDIG TELTETTETT IRREALISTÁS, AZ EMELKEDÉS MENTÉN ÉS KÉSZEN MEGÖLNI MINKET, IDEJE, HOGY ELKEZDJÜNK A TÁRGYALÁSOKRA
Igor Juhnovszkij, akadémikus, a független ukrán kormány első miniszterelnök-helyettese (1992-1993):

- Hiszek a győzelmünkben. És úgy gondolom, hogy a végső győzelem az lesz, amikor Ukrajna visszatér 1991-es határaihoz.
De szeretnék foglalni. Sok minden történik az emelkedésben. A kölcsönös gyilkosság szomja megoldódik. Hiszünk abban, hogy minél több oroszt ölünk meg, annál jobb; azt hiszik, hogy minél többet ölnek meg minket, annál jobb. És még ha egy ukrán és tíz orosz áldozat is lesz, idővel sokan leszünk. És ha úgy gondolja, hogy jobb lesz, ha a háború után lesznek nők, akkor nem lesz az. Fogalmad sincs, milyen gyengék leszünk.
Ezért a színlelt irrealizmus, a felemelkedés és a gyilkolási hajlandóság ellenére itt az ideje, hogy elkezdjünk tárgyalásokon gondolkodni. Mikor kell elindítani őket? Az oroszok engedelmesebbekké válnak, ha megvered őket. Talán nem kellene nagy győzelemre számítani, talán a kis győzelmek stratégiáján kellene gondolkodni. Ha a kis győzelmek összege elegendő, akkor tárgyalásra kényszerítjük őket, nem utánzásra.
Akárhány oroszt ölünk meg, ők soha nem sajnálták a katonáikat, nekünk viszont sajnálnunk kell a sajátjainkat.

Lana Samokhvalova
 
  • Vicces
Reactions: Flamand

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Érdemes lehet ezen is elgondolkodni az érintett pl. közép európai államoknak IS, itt nem csak a földgázról van szó hanem anakronisztikus birodalmi beidegződésekről:
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Oroszország Zelenszkijt nemcsak a gáz, hanem bármilyen kereskedelem fegyverének tekinti​

Videó

2022.04.27 21:15

Oroszország nemcsak a gázt tekinti fegyvernek, hanem bármilyen kereskedelmet is. Ezért minél hamarabb ismeri fel Európa, hogy nem függhet az Oroszországgal folytatott kereskedelemtől, annál hamarabb lehet garantálni a stabilitást az európai piacokon.

Volodimir Zelenszkij elnök ezt videobeszédében mondta – írja az Ukrinform tudósítója.

"A héten az orosz vezetés újabb energiazsarolási sorozatot indított az európaiak ellen. A Lengyelország és Bulgária gázszállításának leállítására vonatkozó döntés újabb érv amellett, hogy Európában senki sem remélhet normális gazdasági együttműködést Oroszországgal. . "Csak a gáz, de bármilyen kereskedelem. Csak arra a pillanatra várva, amikor képes lesz kihasználni egyik vagy másik kereskedelmi területet. Vagy arra használja, hogy politikailag zsarolja az európaiakat. Vagy hogy megerősítse Oroszország katonai gépezetét, amely az egyesült Európát tekinti célpont – mondta Zelenszkij.

Megjegyezte: minél előbb ismeri fel mindenki Európában, hogy lehetetlen Oroszországtól függeni a kereskedelemben, annál hamarabb lehet garantálni a stabilitást az európai piacokon.

Mint arról beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök április 1-jén külön rendeletben kötelezte a gázért csak rubelben fizetni azokkal az országokkal, amelyeket az orosz kormány „barátságtalannak” tartott az Oroszország február 24-i Ukrajna elleni teljes körű inváziójával kapcsolatos álláspontjuk miatt.

Olvassa el még: Ermak : Oroszország gázzsarolásba kezd Európában, amiért nem hajlandó rubelben fizetni a gázért

Április 27-én az orosz monopólium, a Gazprom teljesen felfüggesztette a bolgár Bulgargaz cég és a lengyel PGNiG gázszállítását rubelfizetés elmulasztása miatt.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 910
22 401
113
A szóvivő felszólította a magyar partnereket, hogy tartózkodjanak az ilyen akcióktól, ehelyett inkább az EU egységéért dolgozzanak, és különösen támogassák az új oroszellenes szankciókat, amelyek megfosztják az orosz katonai gépezetet a finanszírozási forrásoktól.
Vagy,
mi volna HA Ukrajna támogatná Magyarországot a jogállamiságát ért vádakkal kapcsolatos vitában, hiszen akkor még inkább számithatnának MO-ra az "oroszellenes" (!?!?) szankciókkal kapcsolatban. ....nem? :oops: