[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
W

Wilson

Guest
Ok. Azért kérdeztem, mert amit itt láttam az egyoldalúnak tűnik. A hírek szerint ment Donyeckre, Kramatorszkra civil célpontokra. Ment továbbá orosz területek felé, itt jópár célpontot nem tudunk mert lelövöldözték.
Hír nem volt arról hogy katonai célpontok ellen vetették volna be, ettől persze még lehet.
Csak ennek fényében lehetne értékelni, hogy az USA mégis pontosan mely műveleteket akarja erősíteni ezzel a szándékával. Nekem gyanús hogy inkább az orosz területek lennének a cél. Nyilván közvetlenül a frontvonalon lévő csapatokat is lehet támogatni egy pontos fegyverrel, és a távolság nagyobb védelmet ad a tüzérségnek, de ezt a távolságot nagyságrenddel növelni azért nem tűnik annyira fontosnak hogy ezen menjen a görcsölés.
Egyértelműen a frontvonal mögötti az utánpótlás a felvonulási területek az oroszok hátországának a támadása/veszélyeztetése a cél.Hozzáteszem ha megkapják az ukrik a HImarsokat és az Atacms rakétákat akkor az nagyon komoly támadó potenciált fog jelenti az ukránok számára.
 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
526
1 023
93
Ezek már új korukban is ócskavasak voltak. Nekünk is volt ilyen lengyel T-72esünk. Sokkal rosszabbak voltak még a szovjetúnióból kapottaknál is, pedig azok is degradált változatok voltak. Akkoriban 300 közepes autó ára volt egy ilyen T-72es.
Valóban a Lengyel 72-ek kritikán aluliak voltak már új korukban is.A legjobb minőségű nem Szovjet a Csehszlovák és Jugoszláv volt. A Cseh optikája jobb volt bármelyiktől! Páncélzat minősége a Lengyelnek No comment kategória volt….
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
914
10 381
93
a nők a vojenkomtól várnak(várnának) magyarázatot arra,hogy férjeik,fiaik miért nem kapnak golyóálló mellényt,siakot a fronton és előre küldik őket a harcban ,minden nélkül....elmodása szerint csak a Kárpátaljai katonákon nincs...arra is magyarázatot várnak,hogy mit keres a városban 130 hivatásos katona ,miért nincs a fronton,hisz ki vannak képezve...meg azt akarják tudni ,hogy hová tüntek az adományok....nagyjából ennyi..

Most jön az hogy ezt a "nemfelszerelést" is az oroszok intézték?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 694
8 722
113

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Maradt még nekik Leo, ráadásul az átadott T-72-k kompenzációjaként angol Chalenger tankok települnek Lengyelországban, a brit személyzettel együtt.
Nah, annak a pár Chalenkének így nagy hasznát veszik majd. Mi ebbe az üzlet? Oda mennek a tea szippantók azt még azokat is elszállásolni plusz etettni ittatni stb stb stb.
Mondtam én, Szappankáék öngyilkos egy nép
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Valóban a Lengyel 72-ek kritikán aluliak voltak már új korukban is.A legjobb minőségű nem Szovjet a Csehszlovák és Jugoszláv volt. A Cseh optikája jobb volt bármelyiktől! Páncélzat minősége a Lengyelnek No comment kategória volt….
A csehekben volt szendvicspáncél?
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Én ezt energetikai oldalról nézem. Ez alapján az oroszok most már abban érdekeltek, hogy egy nagyon lassú ütembe nyomuljanak előre. Európában most nem lesznek nagy problémák (azért a krizis helyzetet felemelik a következő fázisba) mert nincs fűtési szezon az lng vel feltöltögetik a tárolókat horror áron, de októbertől jön a fekete leves és én az oroszok helyében úgy gondolkoznék, hogy november elejétől december elejétől (időjárástól függően) zárnám el a gázt. Ebben a pillanatban a gáz ára az egekbe fog emelkedni a tározókba lévő gáz és az lng szállítmányok csak a lakosság és egyéb kisebb (ipari fogyasztók fűtésére lesz elég (csarnok fűtés). A technológiai fogyasztókat meg kell állítani előbb vagy utóbb nincs mese és ha kemény lesz a tél ott európa északi féltekén február végén már nagyon kemény intézkedéseket kell majd hozni. Mivel a gazprom ismer minden fogyasztót (kelet és közép európában) pontosan ismeri a kapacitás lekötéseit fogyasztási karakterisztikáját ezeknek ezt nagyon pontosan le tudja modellezni.
E mellé jön az infláció és egyéb nyalánkságok és az európai lakosság nehezen fogja bírni a hosszú távú nehézségeket. lsd ukrán menekültek ellátása :).
Ezek után az orosz felajánlja a békülést európának.
Európa pedig dönthet majd társadalmi összeomlás vagy megadás. (lsd alapítvány korelli háborúban alkalmazott taktika)
Már most el kellett volna zárni Németország felé mindent, kivéve a NordStream 2t. Csak hogy tudják, mekkora is a pórázuk.