[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 089
9 059
113
Sajnos ezek is menni fognak a levesbe, ha nem megfelelő taktikával fogják őket alkalmazni, és az ukránok továbbra is rodeózhatnak a török drónokkal (bár már napok óta nem láttam Bayraktar által kilőtt orosz eszközökről hírt, lehet végre tényleg kifogytak belőlük...).
Nem hinném, hogy a T72b3 képességei lettek volna elégtelenek...
Az orosz mindig így harcol. Ezt már 1 hónapja írtam. Lassan melegszik be, de ha egyszer megindul nem lehet megállítani. Szinten minden háborúban az elején szerencsétlenkedik, de utána belejön.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ideje lenne ezt a soviniszta csürhét kipenderíteni az országból, amúgy is Kárpátalja magyar föld!

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Szerintem van amugy párhuzam a jelenlegi orosz hadsereg teljesítménye és a nem kikopott kommunista vízfej vezetés között.Kb ugyan az lehet náluk is,mint nálunk.A pénzek valószínű nem arra mennek el,amire kellene.Lásd karbantartatlan teknikák,kevés modern eszköz..gondolom ott is kilettek tatarozva a laktanyák,de a hk-k karbantartására már nem jutott...kb ilyen problémák lennének itthon is...

És a vezetési, abból fakadó morális problémák.
Ha egy vezetési rendszerben nem lehet problémát jelenteni, mert "azt nem szeretik", akkor áll elő a működésképtelen haderő.

Ez nem függ anyagi, financiális dolgoktól, ez nagyrészt erkölcs kérdése.

Szerintem Putyin túl sok seggnyaló dilettánst gyűjtött maga köré....
:)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 522
113
Ugyanaz mint az elöző kettőben. Lassú orosz előretörés mindkét oldalon súlyos veszteségek. Talán annyi változott, hogy Oroszok kezdenek szervezettebbek lenni vszeg rájöttek, hogy a Kijev délre előre taktikai szint kevés ide, meg a lerakunk 200-500vdvs és megoldjákból itt az lesz, hogy van újabb 200-500 halott vdvs.
Ott Kijevnel nem a Kijev delre elore volt a gond, hanem hogy sokba kerult tartani azt a reszt, es meg tobbe elore menni. Nem is kimondottan a Kijev tersege volt a fo gond, hanem az attol keletre levo megnem mondom hirtelen milyen szamu hadsereg altal vegrehajtott eloretores.
Erdekes modon delen meg tudtak/tudjak oldani a biztositasat az elorenyomulasnak, eszakon nem.

Arra volt eleg az az eszaki sereg Kijev nyugati felen hogy bemenjen hirtelen es kihozzak Zelenszkijt. Aztan sima seta viragesos bevonulas keletrol, delrol stb.
Keves ellatmannyal, gyengebb kepessegu csapatokkal, baratsagosan eloremenni mert ugyse lonek majd ha a fonokot kivonjak es lemond Janukovics javara.
Csak mivel ez nem jott ossze (lasd Z sajat bevallasa minap) el kellett donteni mi legyen, es valtoztatni kenyszerultek a B tervre.
Az meg a daralas es teljes felorles, lerombolas.
 
W

Wilson

Guest

Orosz csapatok arra készülnek, hogy fokozzák a nyomást Kelet-Ukrajnára – a védelmi minisztérium​

2022. ÁPRILIS 30., SZOMBAT, 16:37

Oroszország folytatja csapatainak átcsoportosítását és megerősítését Ukrajnában.

Forrás: Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője az Ukrajna Médiaközpontban tartott tájékoztatón április 30-án

Közvetlen beszéd : "Az ellenség támadó hadműveletet hajt végre a keleti hadműveleti zónában. Az ellenség fő célja változatlan marad. ".

Részletek: Motuzyanyk megjegyezte, hogy az orosz csapatok fokozatosan növelik az offenzíva intenzitását Kelet-Ukrajnában egyidejűleg minden irányban.

Legnagyobb aktivitásukat Szlobozsanszkijban és Donyeckben tapasztalták. Emellett jelek mutatkoztak arra, hogy az agresszor felkészült a hadműveletek még nagyobb fokozására. Ezt jelzi az ellenség néhány előkészítő akciója.

Például a Balakliia Központi Klinikai Körzeti Kórházban az ágyakat felszabadítják, és egy további terepkórházat is kialakítottak.

Az oroszországi Rosztov-Don városában pedig a katonai klinikai kórház területén további hűtőberendezéseket telepítettek az elesett katonák holttesteinek tárolására.

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Oroszország végre csúcskategóriás harckocsikat telepít Ukrajnába: mit jelenthet a fejlett T-90M jelenléte

Április 26-án jelentek meg az első felvételek, amelyek megerősítették, hogy az orosz T-90M harckocsik az ország határain túl vannak Ukrajnában, ami potenciálisan jelentős fejleményt jelez, és jelentős előrelépést jelent a konfliktusban használt összes korábbi orosz harckocsi képességeihez képest. A jelenleg korlátozott szolgálatban lévő, következő generációs T-14-es tankon kívül a T-90M messze a legmodernebb harckocsi az orosz hadseregben, és technológiailag jóval több mint egy évtizeddel megelőzi az ország fegyvertárában lévő többi harckocsit. Csak körülbelül 100 szolgálatban áll, miután hadrendbe állították 2020 elején, a harckocsik távolléte az ukrajnai frontvonalakról sokáig azt jelezte, hogy Oroszország visszatartja a járműveket, és bízik a régebbi platformok, például a T-72B3M képességében, hogy elérje a hadjáratban kitűzött céljait. A T-72B3 és a T-72B3M jelenleg az Orosz Hadsereg harckocsiegységeinek gerincét alkotja, amelyekből becslések szerint 850, illetve 550 van szolgálatban, és bár túlnyomórészt felülmúlják Ukrajna saját, elavult T-64-es és T-72A harckocsiját, számos jelentés jelezte. hogy az orosz járművek jelentős veszteségeket szenvedtek el az ukrán gyalogság által széles körben használt, USA által szállított Javelin páncéltörő rakétákból származó nagy mennyiségű tűz miatt. Bár olcsóbb techniának képzelték el a T-14-hez képest a T-90M túlélőképessége, helyzetfelismerése, mobilitása és tűzereje mind-mind messze felülmúlja a többi orosz tankét.

Az orosz hadsereg a hírek szerint végül körülbelül 600 T-90M harckocsit szándékozik hadrendbe állítani, amelyből 400 régebbi T-90A-t fejlesztve ehhez a szabványhoz, miközben további 200 darabot újonnan gyártva. Míg Oroszország több ezer T-90-es harckocsit gyártott, ezeket szinte mindegyiket exportálták ügyfeleknek a világ minden tájáról Vietnamtól és Türkmenisztántól Indiáig, Algériáig és Ugandáig, és a harckocsit az elmúlt években nagyobb számban gyártották, mint az összes nyugati harckocsit együttvéve. Ha igaznak bizonyulnak a T-72B3/B3M alulteljesítéséről szóló jelentések, Oroszország felgyorsíthatja a T-90M gyártását és esetleg még a T-14 beszerzését is, hogy több, modernebb harctereken harcra képes egységet állítson ki. Más források azonban jelezték, hogy a T-72B3 teljesítménye több mint megfelelő, Az ukrajnai orosz tankerők tényleges helyzete és teljesítményük továbbra is nagyon bizonytalan.



A T-90M jelentős előnye a régebbi orosz konstrukciókkal szemben, többek között az új 2A46M-5 125 mm-es sima csövű löveg beépítése, a 3BM-69/70 lövedékhez való hozzáférés 800-900 mm-es páncélátütésű más új lőszertípusok között, valamint az új tűzvezérlések használata, mint pl. hőkamerás rendszerek irányzók és parancsnokok számára egyaránt. A harckocsik túlélőképességét a Relikt reaktív páncél új változatai és az Afganit aktív védelmi rendszer, az erősebb motor és a belsőleg tárolt lőszerekhez használható extra páncélzat javítja. A harckocsi bevetése valószínűleg arra szolgálhat, hogy tesztelje teljesítményét harctéri körülmények között, de azt is jelezheti, hogy az orosz katonaság eltökélt egy bizonyos cél elérése mellett, amelyet elég fontosnak tartanak ahhoz, hogy a legmodernebb páncélos egységei bevethetők ennek érdekében.

https://militarywatchmagazine.com/a...what-the-advanced-t-90m-s-presence-could-mean

orosz-T-90-M-ukrajn-ban.jpg

orosz-T-90-M-hk.jpg

orosz-T-90-M-hk2.jpg

orosz-T-90-M-hk3.jpg

orosz-T-90-M-par-d-n.jpg

Imádom ezt a tankot. Viszont még van az oka, hogy eddig nem vetették be: a kilőtt T-90M nagyon rossz reklám, márpedig a ruszkinak ez a tank az egyik legfontosabb exportcilkke lehet a jövőben.
Az Armata először nála kellene, hogy remdszerbe álljon, de 7 év alatt nem sikerült megkezdeni a gyártását. Nyilván még van az oka, ami lehet financiális és technológiai, vagy mindkettő. A háború után leginkább a T-90M exportja reális, de a harci veszteségek képei ezt nagymértékben rontják.
Vajon miért vállalja be ezt az elég nagy kockázatot a ruszki?

Fogy a bevethető korszerű tank....?
;)
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Imádom ezt a tankot. Viszont még van az oka, hogy eddig nem vetették be: a kilőtt T-90M nagyon rossz reklám, márpedig a ruszkinak ez a tank az egyik legfontosabb exportcilkke lehet a jövőben.
Az Armata először nála kellene, hogy remdszerbe álljon, de 7 év alatt nem sikerült megkezdeni a gyártását. Nyilván még van az oka, ami lehet financiális és technológiai, vagy mindkettő. A háború után leginkább a T-90M exportja reális, de a harci veszteségek képei ezt nagymértékben rontják.
Vajon miért vállalja be ezt az elég nagy kockázatot a ruszki?

Fogy a bevethető korszerű tank....?
;)
Inkább az van, hogy mostantól kb kacsavadászat folyik Ukrajnában, lehet jó promó videókat készíteni az Armatának. ;)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 522
113
Megint egy "jótündér" kívánság.. most a Mandiner közvetítésével..

Egy igazán komoly ország az nem bízza az ilyen jellegű építkezések kivitelezését másra, mert úgy járna hogy mintha feneketlen kútba öntené a pénzt, ezt az EU-s pénzek esetén már a saját bőrünkön tapasztaltuk meg. (Be is perelnek bennünket .. tán.. ezért.

Nehogy már elnézzük, hogy Ukrajna teljes újáépítéséhez a teljes Ukrajnát előbb el kelljen foglalnia Putyinnak..

Mégis , néhány politikus ilyen ötleteivel burkoltan nem a másik oldalt erősíti?
Jo lenne ha eldontenek mit akarnak ki fizesse. :D

Csak nem benez az a lehetoseg kicsit jobban hogy az oroszok viszik Ukrajnat? Mert akkor fizessek az oroszok.
A het elejen meg ugy volt hogy az Eu fizeti az ujjaepitest. Ezt szinten Brusszelben mondtak...
Akkor meg ugy nezett ki hogy Ukrajna megmarad?
Nekem mindegy ki fizeti csak ne en es a gyerekeim, mert nem mi tettuk tonkre azt ami mar amugy is tonkre volt menve.
Semmi kozunk hozza.
Tolem fizetheti az orosz, vagy a nemet, belga, amerikai, de akar Cseka is, neki foleg van mibol, utodja meg ugysincs.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ott Kijevnel nem a Kijev delre elore volt a gond, hanem hogy sokba kerult tartani azt a reszt, es meg tobbe elore menni. Nem is kimondottan a Kijev tersege volt a fo gond, hanem az attol keletre levo megnem mondom hirtelen milyen szamu hadsereg altal vegrehajtott eloretores.
Erdekes modon delen meg tudtak/tudjak oldani a biztositasat az elorenyomulasnak, eszakon nem.

Arra volt eleg az az eszaki sereg Kijev nyugati felen hogy bemenjen hirtelen es kihozzak Zelenszkijt. Aztan sima seta viragesos bevonulas keletrol, delrol stb.
Keves ellatmannyal, gyengebb kepessegu csapatokkal, baratsagosan eloremenni mert ugyse lonek majd ha a fonokot kivonjak es lemond Janukovics javara.
Csak mivel ez nem jott ossze (lasd Z sajat bevallasa minap) el kellett donteni mi legyen, es valtoztatni kenyszerultek a B tervre.
Az meg a daralas es teljes felorles, lerombolas.

Nem tudták bekeríteni Kijevet a logisztika meg olyannyira ment, hogy félő volt, hogy Ukránok kitörnek feszabdalják, bekerítik az Orosz erőket. Részben sikerült is.

Biztos, hogy Kabulosan, Prágásan terveztek ez már jól bevlt és volt A,B,C terv is Zelensky kiiktatására. De mind besült.

A felőrlés, lerombolás az ami vmennyire megy. Mármint azokon a területeken ahol vannak bőven oroszok.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Ideje lenne ezt a soviniszta csürhét kipenderíteni az országból, amúgy is Kárpátalja magyar föld!

Volt ott pár hadköteles korú, miért nem mennek élesbe segíteni?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 939
41 157
113


A szövetséges orosz és LNR-erők előrenyomulnak az LNR területeinek felszabadítására.
Egy teljesen működőképes állapotban lévő ukrán T-64-est foglaltak le az ukrán fegyveres erők Popasna melletti állásai elleni támadás során.