[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 320
113
Igen, nekem is úgy tűnik, hogy szerepet játszik. Felfogja egyáltalán a valóságot?
Melyik politikus nem azt csinálja?
Amivel nincs is baj mondjuk. Szerintem is játszik, méghozzá nagyon jól, mintha neki írták volna.
És még élvezi is. Nekem roppant szimpatikus.

/eltekintve attól, hogy azért elég görény is tudott lenni a háború előtt!
ezt a periódust nem vizsgálva, azóta rengeteget fejlődött és abszolute felnőtt a feladathoz!
Ezt viszonylag kevés kollégája mondhatja el magáról. /
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 078
9 046
113
Melyik politikus nem azt csinálja?
Amivel nincs is baj mondjuk. Szerintem is játszik, méghozzá nagyon jól, mintha neki írták volna.
És még élvezi is. Nekem roppant szimpatikus.

/eltekintve attól, hogy azért elég görény is tudott lenni a háború előtt!
ezt a periódust nem vizsgálva, azóta rengeteget fejlődött és abszolute felnőtt a feladathoz!
Ezt viszonylag kevés kollégája mondhatja el magáról. /
Így van, a legjobb szerepe a bekólázott harci törpe.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 320
113
Az enyemeket igyekszem elzarni tole, de elontott minket husvetkor is.
you-know-haribo.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Spartan.asfv

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Reméljük a Románok is átadják a Piranháikat.
Ja dehogy. Ők majd semmi nem adnak, és ami ócskavasat adnak azt is nagy titokban teszik, hátha nem veszi észre a medve:)!

Az ócskavasakkal kapcsolatban nem venné észre a medve, hogy az ukrán utakon, erdőn-mezőn mindenhol olajcsíkok keresztül-kasul (a német nem véletlenül zavarta haza a közös hadgyakorlatról)? Kb. az űrből látszanának ... :)

Szerintem inkább abba reménykedhetnek a románok, hogy hamarabb lerohadnak, mint hogy "izgalmas" környékre érnének és akkor nem lesz harag ...
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93

Miért fagyott meg a Donbassért folyó csata? A drónok és a tüzérség aktív használata mindkét hadsereget helyzeti patthelyzetbe sodorta​

2022. április 30., 16:12
Forrás: Meduza

Az Egyesült Államok Kongresszusa hitel-lízing programot fogadott el Ukrajna számára, amelynek értelmében Kijev a következő hónapokban 20 milliárd dollár értékben kaphat felszerelést . Elméletileg, miután megkapta a felszerelést, elsajátította és harcképes alakulatokat alakított ki az alapján, Ukrajna nemcsak a sikeres ellenállásra számíthat, hanem az Oroszországgal vívott háború győzelmére is. De eddig az orosz hadseregnek több lehetősége van az offenzívára: egyértelmű előnye van a tűzerő terén. Az orosz offenzíva azonban rendkívül lassú, annak ellenére, hogy az idő (csak a Lend-Lease miatt) az orosz parancsnokság ellen játszik.

Mi történik Donbassban az elmúlt napokban?​

Rövid válasz​

A harcok tüzérségi csapásokkal kölcsönös pusztítássá fajultak, jelentős előrelépés nélkül. Úgy tűnik, hogy az orosz hadseregnek nincs előnye a felderítésben és a célkijelölésben (és különösen a pilóta nélküli rendszerekben), és nem tudja teljesen elnyomni az ukrán tüzérséget. Az ukrán, illetve tűzerő hiánya miatt még nem tudja elnyomni az oroszt. Az UAV - kat használó felderítésnek köszönhetően azonban mindkét hadsereg képes pontos tüzérségi csapásokat végrehajtani az ellenséges állásokra és az előrenyomuló egységekre.

Több​

A csoportok március végi Kijev közeli visszavonulása után a parancsnokság részben orvosolni tudta a felderítési és célkijelölési problémákat: a Donbászban az orosz erők módszeres offenzívát hajtanak végre a tüzérség és a repülőgépek széleskörű használatára alapozva. .

  • Egyre több erősítést helyeznek át a Szeverszkij-Donyec folyó hídfőjére Izyumtól délre, beleértve azokat a egységeket, amelyek korábban Kijevtől nyugatra működtek, és a harckocsizó egységeket, amelyek a fővárostól keletre harcoltak. Ennek a nagy csoportosulásnak a kínálata létrejött (márciusban Kijev közelében ez nem történt meg).
  • A Kijev körüli csatákkal ellentétben az orosz parancsnokság nagy figyelmet fordít a szárnyakra: a hídfőtől Szlavjanszkba és Barvenkovóba irányuló offenzívával egy időben a Szeverszkij-Donyec túloldalán Liman (korábban Krasznij Liman) irányába mértek erős csapást. ) és a Yampol. Itt áttörték az ukrán védelmet, az orosz csapatok gyakorlatilag elérték a Szlavjanszktól keletre fekvő Szeverszkij-Donyecet. A másik, nyugati szárnyon az orosz csapatok Barvenkovo általános irányába nyomulnak előre. Az egész offenzíva valószínű célja, hogy három oldalról: nyugatról, északról és keletről elérje Szlavjanszkot és Kramatorszkot (ahol a teljes ukrán csoportosulás főhadiszállása található), hogy az offenzívát dél felé folytassák, ezt elvágva. csoportosulás Ukrajna többi részéből.
  • A donyecki és a zaporozsjei régió határán (a Szeverszkij-Donyec hídfőjétől 120-130 kilométerre délre) azoknak a csapatoknak kell előrenyomulniuk, amelyek a Mariupolból kivont erőktől erősítést kaptak az Azovstali erőmű „támadásának lemondása” után. Április tizedikén sikerült több kilométeres áttörést elérniük Gulyaipole (a zaporozsjei város) és Velikaya Novoselka (egy donyecki falu) között. Ezt követően az offenzíva leállt.
  • Mindezek az eredmények helyinek nevezhetők. Az orosz hadsereg nagyon messze van attól, hogy elérje a döntő célokat - a teljes csoport bekerítését a Donbászban, vagy akár egyes részeit. A napi offenzíva átlagosan egy-két kilométeres, és egyes szektorokban egyáltalán nincs előrelépés. Például Donyeck külterületén, amelynek védelmére évek óta készülnek az ukrán csapatok.
  • A harcok a frontról készült jelentések és videók alapján úgy néznek ki, mint a kis falvakért és erdősávokért vívott harcok sorozata, ahol kis ukrán különítmények páncéltörő fegyverekkel (beleértve a nagy hatótávolságú - akár két vagy több kilométeres - rakétákat és drónokat) ) beássa magát. A drónok célpontja szerint az ukrán tüzérség a védelem mélyéről támad az előrenyomuló orosz csapatokra. Az orosz tüzérség a drónokból és a földi felderítésből is célmegjelölést használva csapást mér az ukrán állásokra falvakban és erdőtelepítésekben. Az orosz csapatok általában veszteségeket szenvednek el a páncéltörő rakétáktól és az ellenséges tüzérségi tűztől, de a tüzérség és a légierő tűzerejében előnyt élvezve néhány nap alatt mégis több kilométert haladnak előre, és elfoglalják az ukrán csapatok előrehaladott pozícióit.
  • Az elmúlt hetek ukrán támadásai elterelő jellegűek (olyan helyen hajtják végre, ahol az orosz csapatok nem próbálnak előrenyomulni, például Harkiv térségében). De nem nevezhetők sikeresnek sem: rendszeresen beszámolnak arról, hogy a támadásokat az orosz tüzérség zavarja meg. Egyes helyeken azonban az ukrán csapatok enyhe előretörése is megfigyelhető, falvakat foglalnak el, orosz katonákat ejtenek fogságba.

Miért nem tud egyik fél sem gyorsan és döntő gólokkal továbbjutni?​

Valószínűleg a háborúnak ebben a szakaszában a felek egyfajta helyzeti válságba jutottak, amikor a gyors előrelépés egyszerűen lehetetlen. Ez részben a nyugati fronton az első világháború alatti "pozíciós patthelyzetre" emlékeztet. Ekkor a résztvevők nem tudták kihasználni taktikai sikereiket - az első vagy akár a második ellenséges lövészárok vonalát is -, mivel ezt a sikert az ellenséges tüzérségi tüzek és a közeledő tartalékai gyorsan kiegyenlítették. Akkoriban nem lehetett tartalékokat bevezetni és tüzérségünket az ellenségnél gyorsabban az áttörés helyszínére hozni, hogy a taktikai siker az egész hadművelet szempontjából jelentős legyen.

A jelenlegi háború, úgy tűnik, gyökeresen eltér a száz évvel ezelőtti háborútól, már csak azért is, mert lényegesen kisebb hadseregek vesznek részt benne: emberek tízezrei, nem milliók, több tíz fegyver száz kilométernyi fronton, nem több száz és nem. ezrek. Nincs embernél magasabb ároksor (még a Donyeck melletti legmegerősítettebb fronton is kevés ilyen erődítmény van). Elméletileg a csapatok és a tűz alacsony sűrűsége alkalmas a hadviselés manőverezésére, napi tíz kilométeres áttörésekkel. A harcok azonban csak a háború legelső napjaiban voltak ilyenek, amikor az orosz csapatok több tíz kilométert vonultak Dél-Ukrajnában, sőt Kijev irányába is anélkül, hogy szervezett ellenállásba ütköztek volna. Valószínűleg műveleti meglepetésről volt szó: az ukrán hatóságok a háború legelejéig nem hittek benne, és nem is tudták milyen irányokban és milyen erőkkel fog támadni az orosz hadsereg. Ám amint az ukrán dandárok előrenyomultak az orosz előrenyomuló csapatok elé – Nyikolajev, Csernyigov, Kijev és Zaporozsje közelében – az orosz offenzíva üteme napi kilométerekre csökkent.

Ennek pedig az lehet az oka, hogy a felderítő és célkijelölő eszközök (elsősorban drónok) helyzeti válsághoz, kis hadseregek háborújához vezethetnek. Ha egy gyalogsági védelemmel találkoznak, amely erős páncéltörő fegyverekkel (rakétákkal) rendelkezik, a támadók kénytelenek megállni és bevetni tüzérségüket. Az ellenség eközben drónok segítségével azonosítja a támadók helyzetét, és tüzérségi csapásokat mér rájuk. Ezt a taktikát (amely gyakran operatív sikert hoz az ellenséges offenzívák radikális lelassítása és megszakítása formájában) mindkét fél alkalmazza.

Így a Brit Királyi Egyesített Védelmi Kutatóintézet (RUSI) szakértőinek közelmúltbeli jelentésében, akik ukrán parancsnokokkal beszélgettek , hogy megértsék a jelenlegi háború természetét, azt állítják, hogy a rakéták (vagyis a páncéltörő fegyverek) csak lelassítják. az orosz offenzívát. Valójában a tüzérség „öli meg” az orosz csapatokat, a drónok célpontjának megfelelően.

Igaz, nem ez az egyetlen oka a „zsákutcának”. Az is fontos, hogy a két sereg megközelítőleg egyenlő méretű legyen. A mozgósítást követően az ukrán erők technikailag még többen vannak, mint az Ukrajnában tevékenykedő orosz erők, de az újonnan behívott ukránok nagy részét valószínűleg új, a frontra még nem telepített dandárok kialakítására és kiképzésére használják fel. A számukra Európából és Amerikából származó fegyverzet éppen most kezdett bejutni az országba.

Már megint egy hülye gyerek eszmefuttatása aki ugy képzeli a háborut hogy,urrá-urrá orditással rohannak a lövészárkok felé.Azért halad lassan a háboru mert a védekezö fél beásta magát (7 évük volt rá) a lakott területekre,és innen nem egyszerü kifüstölni öket.Ha kint maradnak a terepen egyrészt szarrá lövi öket az orosz tüzérség és légierö,másrészt a városok ellenállás nélkül kerülnek az oroszok ellenörzése alá.Ennyi.3 sorban leirhatta volna a tulképzett.Ha nem igy tettek volna a kaprok már KIjev is elveszett volna.
 
W

Wilson

Guest
Ukrajna több százezer tonna gabona ellopásával vádolja Oroszországot

Tarasz Viszockij ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes azzal vádolta Oroszországot, hogy több százezer tonna gabonát lopott el az általa megszállt ukrán területekről.

Tarasz Viszockij egy szombati televíziós interjúban azt mondta, hogy az oroszok a megszállt területeken tárolt másfél millió tonna gabona nagy részét elvihették.

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön szintén a gabona ellopásával vádolta Oroszországot. Mykola Solszkij mezőgazdasági miniszter emellett elmondta, hogy az elmúlt két hétben a kisajátítás üteme felgyorsult.

"Személyesen hallom ezt sok tulajdonostól a megszállt területeken. Ez nyílt fosztogatás, és ez mindenhol megtörténik a megszállt területeken" - jelentette a minisztérium sajtószolgálata Solszkijt.

Csütörtökön 71 ezer tonna ukrán kukoricát szállító hajó hagyta el a romániai Konstancát. A háború kezdete óta ez az első exportszállítmány. Oroszország elfoglalta az ukrán kikötőket az Azovi-tengeren, és blokkolja az ország fekete-tengeri kikötőit, a románok pedig úgy döntöttek, hogy segítenek szomszédaiknak ebben a helyzetben.

 
W

Wilson

Guest
Már megint egy hülye gyerek eszmefuttatása aki ugy képzeli a háborut hogy,urrá-urrá orditással rohannak a lövészárkok felé.Azért halad lassan a háboru mert a védekezö fél beásta magát (7 évük volt rá) a lakott területekre,és innen nem egyszerü kifüstölni öket.Ha kint maradnak a terepen egyrészt szarrá lövi öket az orosz tüzérség és légierö,másrészt a városok ellenállás nélkül kerülnek az oroszok ellenörzése alá.Ennyi.3 sorban leirhatta volna a tulképzett.Ha nem igy tettek volna a kaprok már KIjev is elveszett volna.
Ahogy gondold, de ebben az eszmefuttatásban , jóval több van ennél.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and SirHiggins