[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 346
13 871
113

Valami gyakorlórepülés lehet - épeszű személyzet harci zónában nem a telóját nyomatja...
Iránnak már semmi nem kell az oroszoktól ! Sőt irán is adott volna el az oroszoknak Sahed 129 drón hogy legyen mivel harcolni az oroszoknak !
Van nekik koppintott tow rendszerük is már !

Posztkomcsi grad meg d-20 . Ja láttuk az örményeknél !

Sőt itt az új iráni drón ! Lehet megérjük hogy ilyet is vegyenek elkeseredettségükben az oroszok mert a kínai drónra nem fog telni .

Kaman222-1614221076-7287-1614221254.jpg

Az ugye megvan, hogy nagyjából két évtizede az amerikaiak agyvérzést kaptak a lehetőségtől, hogy Oo. stratégiai bombázókat (Tu-22M) ad el Kínának. Az a pár bombázó az egész Csendes erőviszonyait átrendezte volna. Végül csak pár rombolót adtak el a heves fenyegetések hatására - Kína meg azóta is tisztességes bombázók hijján van.

Itt ezzel van a gond. Nem drónok vagy tankok, AK-k vagy ilyesmi. Az orosz stratégiai fegyvereket gyárt és ha felbasszák az agyát át is ad akinek akar, ha azzal a nyugat tyúkszemére lép. Stratégiai bombázó, ICBM, Antisat... - ha egy generációval is öregebb, befosik a térség, ahová eladják.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 914
5 233
113
Felelmetesek és elszántak az Ukránok, kitudja mi lesz ha legyozik az oroszokat! Annyi előnyünk van hogy NATO tagok vagyunk ez tény meg van 4 gen tgp amivel odabaxhatunk nekik keményen!!
Nem mi csapnánk oda most is államoknak itt igaz kissebb számban nato csapatok!Rendszeresen töltik fel tankerek felettünk Us Navy super horneteket!Se nekünk,se más NATO tagnak nincs értelme nekimenniük!
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 914
5 233
113
Roni az ugye megvan, hogy ezek az ukránok úgy lenyomnának minket mint a szart ! (egyébként mivel basznál nekik oda ? a nem, illetve papíron létező Leokkal vagy mivel ? ) Nem is értem,hogy ha évek óta tag vagy itt a HTKA oldalon,hogy lehetsz ennyire tájékozatlan a dolgokat illetően. :rolleyes:
Minket igen viszont a jelenleg közép Európában állomásozó főképp amerikai nato erők pillanatok alatt "szétcsapnák"őket!Arról nem beszélve hogy fegyvert se kapnának többet az oroszok legnagyobb "örömére"
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 914
5 233
113
Na igen az EU nem kis szarban lenne, ha most kellene visszahozni a gyártást, amikor (szokásukhoz híven) inkább a bűzölgést választják, mert annyi energia nem lesz, hogy rendszeresen megfürödjenek melegvízben.
Ellátási láncok szakadása Kínának gazdaságnak is "odabaszna"Nem hülyék nem adják fel a "zsíros"nyugati,amerikai piacaikat!Egyenlőre abban segítik az oroszokat már ha ez segítség hogy jóval piaci ár alatt veszik tőlük az energiahordozókat!
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
És ha visszavonulna?
Mit tenne a NATO?
Megtámadná?
:)
Cserébe kérhetne (most még):
- Semleges Ukrajnát.....
-.Autonómiát oroszoknak ...
- A pénzét vissza...
+ Szankciók feloldását....
- NATO stratégiai fegyverzet korlátozások szerződést....

Meg ilyesmiket.
Ennél kevesebbet kért még a harcok megkezdése elott, semmit sem kapott meg belole . Most már teruleteket is fog akarni fájdalomdíjként kevesebbel nem érheti be. Az,hogy kiverik oket az ukránok még a Krímrol is csak nedves vágyálom és a realitásoktól való elrugaszkodás, bármennyire szeretnének itt egyesek ilyen forgatókonyvet látni.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 914
5 233
113
A bölcs és mindentudó ukránok már úgy születtek, hogy ki vannak képezve ezen fegyverrendszerek használatára.
Vagy .. várj, mennek újabb brit katonák?
Vagy már rég kiképeztek rá embereket q bejelentés előtt!Amit bejentenek és leszállítanak hamar használják!Sőt van rá példa mire bejelentik egy fegyverrendszer szállítását már rég ukrajnában van!
 
W

Wilson

Guest
Orosz helyzetjelentés.

3158750_900.jpg


Röviden Ukrajnáról. 2022,05.04.

1. Mariupol.

Azovstal masszív ágyúzása és légi bombázása folytatódik, miután néhány civilt evakuáltak. Az üzemből való beszivárgás lehetőségének szondázására irányuló szórványos áttörések meghiúsulnak. Az üzem teljes körű megrohamozását nem kísérelték meg. A bekerítetteknek azt mondták, hogy vagy megadják magukat, vagy megsemmisülnek az Azovstal területén. Nem lesznek folyosók számukra. A kanadai tábornok elfogásáról szóló információkat még nem ellenőrizték.

2. Zaporizzsja.

A Kamenskoye-Orekhov-Hulyaipole vonalon nincsenek jelentős változások. Csak Orekhovtól délre észleltek harcokat. Gulyaypole külterületén is harcok folynak. Gulyaypoltól keletre folytatódnak a harcok a különböző településekért. Nincs jelentős előrelépés. Az AFU vezérkara szerint az orosz fegyveres erők egyelőre csak szondázzák az AFU védelmét, és csapásmérő erőt építenek ki, többek között a Mariupolban felszabadított csapatok rovására.

3. Ugledar.

A Novomikhailovka-Ugledar-Velyka Novoselovka vonalon nincsenek jelentős változások. Az orosz fegyveres erők a Velyka Novoselovkától délre fekvő településeken sáncolták el magukat. Az Ugledar erődített terület továbbra is a Marinka-Kurakhovo országutat takarja.

4. Marinka.

Itt nincsenek jelentős előrelépések. Mint korábban, most is harcok folynak a szemétdomb környékén. Maga a harc helyzeti jellegű, annál is inkább, mert az ellenségnek lehetősége van arra, hogy Kurahovóból erősítést küldjön Marinkába.

5. Avdeevka.

Közepes intenzitású harcok folynak az avdijivkai ipari övezetben, nagyobb előrenyomulás nélkül. Északon Novoselka-2 és Novobakhmutovka közelében folynak a harcok. A DNR-erőknek sikerült behatolniuk Troitskoje területére - a település környékén folytatódnak a harcok. A New York felé keletről történő előrenyomulásra tett kísérletek eddig nem jártak jelentős sikerrel. Eközben az ellenség folytatja a DPR települések - Donyeck, Makejevka, Jasinovataja, Jelenovka stb. - bombázását. 122-152 mm-es csöves tüzérség, különböző típusú MLRS-ek + Tochka-U MLRS-ek.

6. LNR.

Folytatódnak a harcok Rubizhne ipari övezetében. A harcok Szeverodonyeck külvárosában is folytatódnak. Folytatódik az AFU popasnai erődjének lassú lerágása. A fejlődés üteme lassú. Az ellenségnek lehetősége van arra, hogy itt tartalékokat vonjon be. Popasznában mindkét oldalon jelentős veszteségek vannak. Mindkét fél tisztában van Popasna operatív értékével, ezért a városért folytatott harc ádáz és kíméletlen.

7.Izyum.

Folytatódnak a harcok a Barvenkovo-Szlavjanszk autópályától északra. Az autópályát eddig még nem sikerült elérni, bár már lehet ellene tűzérségi támadásokat végrehajtani. Harcok folynak a Kurulka-Paskovo térségben. A harcok folytatódnak Bolsaja Kamyshevakha közelében is. Szlovjanszk irányában az orosz fegyveres erők Jampol elfoglalása után részben bevették Krasznij Limant, a város külterületén harcok folynak. Az ellenség hidakat robbant fel, és visszavonulásra készül a következő védelmi vonalra, Szlovjanszktól északra. Az ukrán fegyveres erők továbbra is a legnagyobb veszteségeket szenvedik el ebben az irányban. A Volkssturm-egységek átcsoportosítása itt a reguláris dandárok katasztrofális személyi veszteségének problémáját tükrözi.

8. Harkiv.

Egy sikertelen előrenyomulási kísérletet követően Kozácsja Lopan és két település elvesztése után az AFU taktikát váltott, és harcba bocsátkozott Russka Lozováért, ahol még mindig folynak a harcok, és támadást hajtott végre Sztarij Szaltov felé is, megszorongatva az LNR tartalékosainak könnyű függönyét. Az erősítések átcsoportosítása után a front ismét délre tolódott, de a két oldalon lévő erők hiánya miatt a jövőben taktikai eltolódások egyik vagy másik oldalra lehetségesek. Az ukrán fegyveres erők is megpróbálnak átkelni a Szeverszkij Donyecen, hogy komolyabb fenyegetést jelentsenek az ukrán fegyveres erők Volcsanszktól délre lévő Izyumi csoportosulásának szárnyára. Mindezen harcok fő célja, hogy az RF fegyveres erőinek egy részét Izyum irányából eltereljék a nyílt szárny elleni hadműveletek megzavarásával.

9. Nyikolajev.

Közepes intenzitású harcok folynak a Herszon és Mikolajiv közötti vonalon. A frontvonal kissé eltolódott Mikolajiv felé, az ellenség komoly veszteségeket ismer el, de továbbra is erőket gyűjt az esetleges ellentámadásokhoz ebben az irányban. Krivoj Rog irányában nincs változás. A Krivij Rih gauleiterének kijelentései ellenére az orosz fegyveres erők ezen az irányon csoportosuló csoportja nem indított offenzívát. A Nyikopoltól délre, Novovoroncovka közelében lévő fronton sincs jelentős fejlemény.

10. Odessza.

Folytatódnak a katonai és közlekedési infrastruktúra elleni rakétatámadások. Az AFU-csoportosulás egy része még mindig Odessza közelében tartózkodik, félve egy tengeri partraszállástól, bár ennek valószínűsége jelenleg nem túl nagy. A Kígyó-sziget elleni UAV-támadást a Shkolny repülőteret ért csapások követték. A Dnyeszteren túli határon is folytatódnak a provokációk. Amíg a nikolajevi helyzet nem oldódik meg, addig nem valószínű, hogy Odessza ellen közvetlen hadműveletekre kerül sor.

Colonelcassad
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 138
42 397
113
Az orosz védelmi minisztérium reggeli tájékoztatója a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről:

▪️Podborsij, Lviv, Volonyec, Timkovo és Pjatikatka vasútállomásai közelében lévő hat vontatási alállomást, amelyeken keresztül amerikai és európai fegyvereket és lőszert szállítottak a donbászi ukrán erők csoportosulásának, nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel megsemmisítették.

Az orosz légi rakéták megsemmisítettek egy Tochka-U taktikai rakétaindítót Novaja Dmytrivka közelében, három Sz-300-as légvédelmi lokátort Szandzsejka, Krysino és Volnyanszk településeken, valamint egy lőszerraktárt és kilenc olyan területet, ahol Novoalexandrovka közelében embereket és katonai felszerelést összpontosítottak.

▪️Az Orosz Légierő hadműveleti és hadseregbeli légiereje egyik napról a másikra eltalálta: negyven katonai célpontot. Ezek között van egy pontonátkelőhely Protopopovka falu közelében, négy lőszerraktár, rakéta- és tüzérségi fegyverek, valamint 34 olyan terület, ahol ukrán embereket és katonai felszereléseket összpontosítanak.

▪️ Az AFU-egységek két parancsnoki állását, egy BM-21 Grad többindításos rakétarendszerből álló üteget, egy 2S1 Gvozdika önjáró tüzérségi rendszerből álló üteget, egy D-30-as haubiccsekből álló üteget, valamint négy, a munkaerő és a katonai felszerelés koncentrációját szolgáló területet ért rakétatámadás.

▪️A tüzérségi egységek 16 parancsnoki állást, két üzemanyag- és kenőanyagraktárt, valamint 476 nacionalista egység erődítményét, az emberek és a katonai felszerelés koncentrációjának területeit találták el. Akár 310 személyt és 53 katonai felszerelést is megsemmisítettek.

Az orosz légvédelmi erők kilenc ukrán pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg Izyum, Topolne, Malaja Kamyshevakha, Russzkij Tiszki, Brazhkovka településeken a Harkivi területen, Zelenyij Hay településen a Mykolájovi területen és Novokrasnyanka településen a Luhanszki Népköztársaságban, köztük egy Bayraktar-TB2 drónt a Harkivi területen lévő Alekszandrovka közelében. Ezenkívül négy Smerch többszörös hordozórakétát lőttek le a levegőben.

A művelet kezdete óta 146 repülőgépet, 112 helikoptert, 706 pilóta nélküli légi járművet, 287 légvédelmi rakétarendszert, 2807 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 321 MLRS-rendszert, 1279 tábori tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2609 speciális katonai járművet semmisítettek meg.
t.me/rusvesnasu
 
W

Wilson

Guest

Az amerikai kormány által ígért lövegek 90%-át már átadták az ukrán fegyveres erőknek..​

DENIS KARLOVSKY – 2022. MÁJUS 4., SZERDA, 19:40

f595bb3-gettyimages-1232981172--1-.jpg

AZ M777 TARACK ALKALMAZÁSA A NATO KIKÉPZÉSÉBEN 2019-BEN. ILLUSZTRÁCIÓ ILLUSZTRÁCIÓ: GETTY IMAGES

Az Egyesült Államok kormánya által Ukrajnának szánt 90 löveg (M777 by Wilson) legalább 81 már az ukrán fegyveres erők rendelkezésére áll.

Forrás : Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő a CNN -nek adott megjegyzésében

Közvetlen beszéd : "Elmondhatom, hogy a két legutóbbi elnöki rendelet értelmében Ukrajnának ígért 90 löveg (M777 by Wilson) több mint 90%-a már ukránok kezében van."

Részletek: A 144 ezer lőszerből mintegy 90 ezret már átadtak a fegyveres erőknek.

Biztosította az újságírókat, hogy a Pentagon nem figyeli az egyes Ukrajnának szállított fegyverek mozgását. Ezért nem tudják pontosan megmondani, hol vannak most ezek a lövegek és lőszerek.
Az amerikai illetékes hozzátette, hogy az ukrajnai vasúti infrastruktúrát ért legutóbbi orosz rakétacsapások nem károsították a meglévő nyugati fegyverraktárakat.

Ezek brit M777 lövegek, amelyek kompatibilisek a NATO-tagországok hadseregeinek legtöbb tüzérségével.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 486
25 416
113
Mi is segítenénk az ukránokon, de nem hagyják.

"Bomba formák egy mitikus állat üvöltésében, az égből alászálló lövedékek – ehhez hasonló elemekkel szimbolizálja Vlada Ralko, ukrán festőművész a háború borzalmait. A kurátor Fényi Tibor szerint a művészt először Kijevből, majd Lvivből bombázták ki, végül elmenekült az országból. Mindössze pár képet tudott magával vinni, a kiállításon ezek is láthatóak lesznek. A bevétel pedig Ukrajnába kerül. Fényi Tibor úgy fogalmazott: „a teljes bevételével azokat az ukrán önkénteseket támogatja, akik az aknamentesítést végzik.”"

 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
171
1 599
93

Az amerikai kormány által ígért lövegek 90%-át már átadták az ukrán fegyveres erőknek..​

DENIS KARLOVSKY – 2022. MÁJUS 4., SZERDA, 19:40

f595bb3-gettyimages-1232981172--1-.jpg

AZ M777 TARACK ALKALMAZÁSA A NATO KIKÉPZÉSÉBEN 2019-BEN. ILLUSZTRÁCIÓ ILLUSZTRÁCIÓ: GETTY IMAGES

Az Egyesült Államok kormánya által Ukrajnának szánt 90 löveg (M777 by Wilson) legalább 81 már az ukrán fegyveres erők rendelkezésére áll.

Forrás : Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő a CNN -nek adott megjegyzésében

Közvetlen beszéd : "Elmondhatom, hogy a két legutóbbi elnöki rendelet értelmében Ukrajnának ígért 90 löveg (M777 by Wilson) több mint 90%-a már ukránok kezében van."

Részletek: A 144 ezer lőszerből mintegy 90 ezret már átadtak a fegyveres erőknek.

Biztosította az újságírókat, hogy a Pentagon nem figyeli az egyes Ukrajnának szállított fegyverek mozgását. Ezért nem tudják pontosan megmondani, hol vannak most ezek a lövegek és lőszerek.
Az amerikai illetékes hozzátette, hogy az ukrajnai vasúti infrastruktúrát ért legutóbbi orosz rakétacsapások nem károsították a meglévő nyugati fegyverraktárakat.

Ezek brit M777 lövegek, amelyek kompatibilisek a NATO-tagországok hadseregeinek legtöbb tüzérségével.
Kínai és orosz technológiai elemzők felkészülnek....hamatosan indul a mrló
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113

Az amerikai kormány által ígért lövegek 90%-át már átadták az ukrán fegyveres erőknek..​

DENIS KARLOVSKY – 2022. MÁJUS 4., SZERDA, 19:40

f595bb3-gettyimages-1232981172--1-.jpg

AZ M777 TARACK ALKALMAZÁSA A NATO KIKÉPZÉSÉBEN 2019-BEN. ILLUSZTRÁCIÓ ILLUSZTRÁCIÓ: GETTY IMAGES

Az Egyesült Államok kormánya által Ukrajnának szánt 90 löveg (M777 by Wilson) legalább 81 már az ukrán fegyveres erők rendelkezésére áll.

Forrás : Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő a CNN -nek adott megjegyzésében

Közvetlen beszéd : "Elmondhatom, hogy a két legutóbbi elnöki rendelet értelmében Ukrajnának ígért 90 löveg (M777 by Wilson) több mint 90%-a már ukránok kezében van."

Részletek: A 144 ezer lőszerből mintegy 90 ezret már átadtak a fegyveres erőknek.

Biztosította az újságírókat, hogy a Pentagon nem figyeli az egyes Ukrajnának szállított fegyverek mozgását. Ezért nem tudják pontosan megmondani, hol vannak most ezek a lövegek és lőszerek.
Az amerikai illetékes hozzátette, hogy az ukrajnai vasúti infrastruktúrát ért legutóbbi orosz rakétacsapások nem károsították a meglévő nyugati fegyverraktárakat.

Ezek brit M777 lövegek, amelyek kompatibilisek a NATO-tagországok hadseregeinek legtöbb tüzérségével.
Azt a mindenit
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat