[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Végeredményben tökmindegy, hogy Németország, Franciaország, stb. nyomtatja az eurót, vagy egy névleg is EU-s szervezet, a végeredmény az, hogy az látszik, hogy amikor kitalálnak valamit, amit meg akarnak valósítani, sosem okozott problémát pénzt szerezni rá. Kétlem, hogy hirtelen megemeltek volna egy-két adót, vagy vámot miatta. Sokkal kézenfekvőbb nyomtatni, amíg bírja a gazdaság, és nem megy az infláció rovására.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113

Kreml üzenete Finnországnak: Megfelelő választ fogunk adni erre a barátságtalan lépésre.​


Oroszország fenyegetésnek veszi Finnország NATO-csatlakozását.

Megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov Finnország küszöbön álló NATO-csatlakozásáról. Szerinte ez egyértelműen fenyegetést jelent Oroszországra nézve és a NATO-bővülés nem szolgálja Európa és a világ stabilitását. Peszkov szerint megfelelő választ fognak adni erre a barátságtalan lépésre.

Amikor megkérdezték, hogy milyen válaszlépéseket következhetnek, Peszkov a következőket mondta a BBC tudósítása szerint: „Minden attól függ, hogy zárul a NATO-bővülése és hogy milyen katonai infrastruktúrák kerülnek közelebb a határaikhoz”.


Kezdésnek a komplett Finn hadsereg infrastrukúrája.

Kaptam az ívet ~1hóapja, hogy ez geopolban is gigabukás lesz Oonak mert jön a Finn, Svéd NATO csatlakozás hát itt van.
Aki tud csatlakozik mert ez az egy ami megvéd a náciktól. Ha nem lenne tiszta Náci = Oroszok.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 012
23 333
113
Az ember aki félmeztelenül lovas-pózol, a tengerhez érvén pedig azonnal értékes régiségeket talál... "...kevésbé művel operettpolitizálást...".
jó hát a másik oldalon van egy demens fingós vénember aki a láthatatlan emberekkel parolázik,és rendszeresen elalszik ha beszélnek hozzá .. szerintem elég éles a kontraszt ! :D (hogy a pucér f@sszal zongorázó,latexruhás szerencsétlen nímandot már ne is említsem)
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
nembiztos. a Rockwool nagyon nagy szerepet játszik a dologba (főleg az alternatív kőzetgyapot miatt) mert azt a dánok oroszországba gyártatták eddig...
ahogy a másik hasonló célokat szolgáló termék a nikecel/poliszirol eég nagymennyiségű földgázt igényel.
Lehet én tudom rosszul, de mintha itthon is lenne Rockwool gyár valahol Zalában.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 388
23 143
113
Egy háború sújtotta országból mennyire szerencsés vagonszám hordani kifelé a búzát? A holodomorból nem tanultak semmit?
Akik kihordják nem fognak éhezni, a többit meg pont lesz@rják! Aki picit is ismeri az ukrán oligarchák rendszerét az tudja , ott minden a lenyúlásról és a lopásról szól! A felsővezetéstől az éjeliőrig mindenki lenyúl valamit. Eltünnek a segélyek, hadfelszerelések (mint ahogy arról beszélt pár volt nyugati zsoldos, akiknek ez a jelenség még új volt, meg pár azóta valószínüleg hősi halált halt ukrán katona is). A nyugati segélyek szépen átalakulnak titkos svájci bankszámlákká.
Itt csak az ukrán nép, az európai gazdaság és Oroszország veszíthet. Időt nyer az USA és Kína.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
‼️A DNR különleges erői irányított rakétákkal pontos csapásokat mértek az AFU által ismétlőként használt tornyokra, felszerelve azokat és a harcosaink pozícióit figyelő kamerákat.
ATGM rakéták használatával a célpontok megsemmisültek
@btr80

https://t.me/RVvoenkor/11913?single
Az első videón nem működött el a harci rész, de az antennát úgy is leverte :)
Imádtam mindig nézni, ahogy kóvályognak a röppályán mint gólyaf.s a levegőben :D
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 685
8 672
113

Kreml üzenete Finnországnak: Megfelelő választ fogunk adni erre a barátságtalan lépésre.​


Oroszország fenyegetésnek veszi Finnország NATO-csatlakozását.

Megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov Finnország küszöbön álló NATO-csatlakozásáról. Szerinte ez egyértelműen fenyegetést jelent Oroszországra nézve és a NATO-bővülés nem szolgálja Európa és a világ stabilitását. Peszkov szerint megfelelő választ fognak adni erre a barátságtalan lépésre.

Amikor megkérdezték, hogy milyen válaszlépéseket következhetnek, Peszkov a következőket mondta a BBC tudósítása szerint: „Minden attól függ, hogy zárul a NATO-bővülése és hogy milyen katonai infrastruktúrák kerülnek közelebb a határaikhoz”.
Ez a különbség a nyugat és Oroszország között. Az orosz érdekszférát senki se választja, hanem kapja az oroszoktól. A nyugatot meg választják az oroszoktól való félelmükben.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 824
113
Lehet én tudom rosszul, de mintha itthon is lenne Rockwool gyár valahol Zalában.
multinacionális cég szerte a világon vannak gyárai (nem 1 gyár van aztán viszlát.) amik közül oz oroszországi gyárak igen jelentősek amik termelése kiesik az EU piacáról ami jelentős árfelhajtó erővel bír és az ígyis magas igéyeket lehetetllen kielégíteni.
az Orosz gyártás a Rockwool termelésének 20% át adja. a Rockwool Európa kőzetgyapot termelésének nagyjából a 30% át teszi ki.
könnyű kiszámolni hogy ez 6% os kínálatkiesés kapásból... Ehhez jön még a polisztirol csökkenése. szintén a kieső orosz termelés és alapanyag hiánya miatt... (bizonyos gyártásteknologiánál a kieső nemesgázok (ukrán neon plusz orosz neon.) is jelentős visszaesést generál...
4% os csökkenés itt is garantált... (a 4% csak az én tippem.) a távolabbi szállítások is részben kiesnek mert nagy helyigényű termékek a megnövekedett szállítási költségek végett nem profitábilis szállítani nagy távolságból. 1-2 % biztos...
és az üveggyapot is érintett a aga 3-4% os csökkenésével...

és akkor itt lehet számolni relatív gyakoriságot.
majd az átlagot.
és megkapod hogy az össz szigetelőanyag igény (nikecel közetgyapot üveggyapot) teljes piacán eggyütesen mekkora kínálatkiesés keletkezett.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Polianszkij diplomata bejelentette, hogy megváltozik Oroszország álláspontja Ukrajna uniós tagságának kérdésében​

Dmitrij Poljanszkij – RIA Novosti, 1920, 2022.05.12.

© AP Photo / John Minchillo
Dmitrij Poljanszkij. Archív fotó
MEGVÁLTOZOTT OROSZORSZÁG ÁLLÁSPONTJA Kijev EU-CSATLAKOZÁSI VÁGYÁVAL KAPCSOLATBAN – MOST HASONLÓ UKRAJNA ÁLLÁSPONTJÁHOZ A NATO-CSATLAKOZÁSRÓL – POLJANSKIJ
RIA News
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 978
41 415
113
Az orosz védelmi minisztérium reggeli tájékoztatója a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről:

Az orosz légierő nagy pontosságú légiharc-rakétái a nap folyamán 4 ellenőrző pontot, 34 ukrán ember- és haditechnikai koncentrációs területet, valamint 2 lőszerraktárat találtak el a csernihivi régióbeli Novhorod-Siverszkij közelében. A csapások eredményeként több mint 320 nacionalista megsemmisült, és 72 katonai eszközt helyeztek üzemképtelenné.

Az ukrán hadsereg és a taktikai repülés 120 olyan területet ért csapást, ahol csapatokat és embereket összpontosítottak. Ezenkívül Odessza közelében megsemmisült az ukrán Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer radarállomása, a Harkivi területen lévő Krasznopavlovka közelében pedig egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktár.

A rakétacsapatok és a tüzérségi egységek 405 ember- és haditechnikai koncentrációs területet, 12 ellenőrző pontot és 26 tüzérségi egység tüzelőállásait találták el. Egy S-300-as légvédelmi rakétarendszert semmisítettek meg a Harkivi terület Korotics körzetében. Az ukrán fegyveres erők három Smerch többszörös rakétarendszer indítóállványát és két lőszerraktárát is megsemmisítették a Harkivi területen lévő Razdolie és a Donyecki Népköztársaságban lévő Szlovjanszk térségében.

A légvédelmi erők a nap folyamán 13 ukrán UAV-t semmisítettek meg Velykij Prohodij, Velyka Kamyshevakha (Harkivi terület), Pantelejmonovka, Avdejevka és Dolya (Donyecki terület), Oknino és Fabrichne (Luganszki terület), Glubokojé (Csernyihivi terület), Barvinok és Vlagyimirovka (Dnyipropetrovszki terület) térségében.

◽️ Egy Bairaktar-TB2 drónt lelőttek a Kígyósziget közelében.
Tizennégy ukrán Smerch többszörös rakétarendszert fogtak el a levegőben a Harkivi terület Zavody, Szuhaja Kamenka, Pimonovka, Izyum, Malaja Kamyshevakha, valamint Goncsarovka, Topolske és Donyeck települések felett.

A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 164 repülőgépet, 125 helikoptert, 821 pilóta nélküli légi járművet, 303 föld-levegő rakétarendszert, 3013 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 364 többszörös rakétavetőt, 1471 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2824 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 666
113
Az oroszok háborús bűnöket követtek el
Tény!
Ezeket kivizsgálják és a bűnösöket megbüntetik
Ez is tény! (csak nyugaton ez nem olyan népszerű mint az első tény)

Eleg zavaros a sztori...
harckocsi, vagy auto, vagy bicikli....

Ehh...


Kozben ujabb kovetelesek:

 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 824
113
fő szigetelőanyagok 50% kb nikecel. ami 4% os csökkenést ért el. (ez a 100% a teljes szigetelőanyag igény 2%a )
a kőzetgyapot 30% át teszi ki ami 6% os csökkenést ért el. (ez durván szintén 2% csökkenés a 100% hoz képest.)
az üveggyapot 20% és 4% os csökkenés esetén a 100% ból ...
0.8 % csökkenés (szállítási nehézségek a nagy helyigény a közet és üveggyaoot tekintetébe 0.2% kiesés tök reális.) Ez 5% os kínálatcsökkenés egy olyan piacon ahol eddig is hiány hiányközeli állapot vólt a piacon.... ha valamiből folyamatosan napról napra hiányzik 5% az pár nap után elég komoly kinemszólgált piacot generál mert az emberek akik nem jutottak termékhez azoknak a számuk egyre csak nől napról napra...
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
https://rusvesna.su/news/1652360161

A „Meduza” nevű, külföldről finanszírozott oroszországi portál arról számolt be, hogy az orosz hadsereg egy lakóházra lőtt Izjumban, ahol 44-en életüket vesztették.

Az orosz ellenőrzés alá került városban még sokáig nem mertek beszélni a helyiek, félve az ukrán megtorlástól. Most a videón az érintett ház lakója mondta el, hogy április 9-én csakugyan tankkal lőtték az épületet, több, mint 40 békés polgári lakost ölve meg. Az ukrán hadsereg tankjával.