[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 454
18 668
113
Vannak orosz katonák akik visszautasítják, amikor Ukrajnába vezénylik őket, és megtehetik, mert hivatalosan nem állnak háborúban.

Az orosz katonák tömegesen utasítják vissza, hogy újra Ukrajnába vezényeljék őket. Ha orosz földön tagadják meg a külföldre vezénylést legfeljebb leszerelhetik őket... amíg nincs hadiállapot.
Egy picit mintha nem egy pályán fociznátok, nem ártana pontosítani. A "vannak orosz katonák akik visszautasítják" és az "orosz katonák tömegesen utasítják vissza" között csak én érzek egy pici értelmezési különbséget? Ki hazudik :D ?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
Kommunikáció kérdése az egész. Megfelelő kommunikációval el lehet intézni, hogy az emberek úgy gondolják, hogy az egzisztenciális problémák az oroszok hibája, és csak az ukrajnai bukásukkal kezelhető a probléma.
Persze, az is. Most ez kb. csúcsra van járatva, mindenért az orosz a hibás, az ukrán meg ártatlan ma született bárány.

Viszont a nyugati emberek - pont úgy ahogy mi is, meg minden ember - egy idő után beleszarik a moralitásba, és simán csak vissza akar térni a kényelmes konzumidióta életéhez, ahol azt is leszarja ha láncfűrészes szauditól, meg azt is ha Bucsai tömeggyilkos orosztól kell vegye a kormánya az olajat meg a gázt, energiát, csak legyen már 24 fok a víz az uszodában, ahova meg tud jönni a nagy bömbivel, meg az se hülyeség ha van munkája közben a BOSCH-nál, mert nem állt le a német ipar és baszták ki fél év fizetetlenre. A polcokon meg van megfizethető kaja.

Általában ezeket szokták választani az emberek, 2 - 3 hónap után, legkésőbb, nem a morált!
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93
W

Wilson

Guest
Akkor mondom magyarul, közérthetően azt amit írtál:

Kaptak az ukránok pár darab/néhány tucat kurva drága és nagy harcértékű tüzérségi eszközt, mint PZH2000, CEASAR, AS-90, Dana etc.
Ezeket be lehet mutatni mint high tech nyugati segítség nehéz technika, azok is! A gond az hogy ez már FÁJ a nyugatnak anyagilag, meg a saját készletéből kell adni mindenkinek, tehát mint ha a fogukat húznák. Ezért nem is adnak belőle sokat, logisztikai rémálom a több fajta 12-24 db ilyen eszközt üzemeltetni, főleg úgy hogy MIND totálisan új lesz az ukránoknak, a nyugti üzemeltetési kultúrát hírből sem ismerik, nulláról kell képezni hozzá embert, nincs szerviz lehetőség etc. Itt a darabszámok, és az ellenséges légifölény miatt nem igazán lehet reálisan azt várni, hogy game changer lesz a 4x12-24 db. Meglájtuk!


Az M777 amiből önmagában többet kaptak mint a valóban korszerű és kurva drága önjárókból a 4 típusból összesen fognak, meg az hogy vontatott, és amúgy nem is túl nagy hatótávolságú a normál lőszerével 24km(kategória átlag, semmi extra), megint nem fog tudni extrát kihozni az ukrán haderő, ha csak nem azt akarod elhitetni, hogy mindegyik folyamatosan Excaliburt fog lőni. Mert azért az is drága ám... Persze, van róla felvétel hogy lőtt is már ilyennel, meg tuti szállítottak hozzájuk ilyet is, csak hát a helyzet az hogy még a kőgazdag nyugati országok tüzérségében is mutatóban vannak ezek az irányított lövedékek.

Azt is nyugodtan ide lehet venni, hogy ezek a nyugatról érkező 155-ös kaliberek már frontszakaszra történő szállítás közben támadva és tizedelve lesznek és biztos vagyok benne hogy vannak és voltak is. Tehát eleve kérdéses hogy mennyi Excaliburt volt hajlandó küldeni a nyugat, pláne hogy mennyi fog ténylegesen megérkezni. E nélkül meg az M777-ét egy könnyű de átlagos harcértékű telepített ágyú. Úgy hogy az ellenfélnek van légi fölénye, és tüzérségben is előnye.


Össze kell rakni a képet innentől.
Megtizedelve? Az amerikaiak közölték, hogy az általuk leszállított 90 db M777 már Ukrajnában van, és ha az Ukránok azt csinálták, hogy mindegyiket egy teherautó mögé csatolva gyakorlatilag egyesével vitték oda az adott frontszakaszra akkor nehezen tudom elképzelni, hogy, hogyan tudják megtizedelni őket az oroszok. A lőszert pedig még könnyebb eljuttatni a frontra.
És nem kell minden orosz célpontot Excaliburral támadni elég csak a nagyértékű célpontokat, pl egy egy orosz ponton átkelő megsemmisítéséhez elég csak 1-2 db belőle a két parton feltorlódott orosz harceszközök megsemmisítéséhez elegek lesznek a drón irányítású hagyományos tüzérségi lövedékek is.

Miért fájnak ezek a nyugatnak anyagilag ezek az eszközök? A nyugatnak az USA vezetésével sokkal nagyobb gazdasági erő áll a rendelkezésére, mint amivel Oroszország rendelkezik.

Ezeknek az eszközöknek az üzemeltetése valóban problémásabb de valószínűleg erre is van valamilyen megoldás.
 
K

Kopi2000

Guest
Akkor miért sír a szátok ha az oroszok az iskolát lovik?
Nekem nem sir a szam. En hireket mutatok be, altalaban sajat kommeneles nelkul. Felfrissult annyira az orosz tudasom, hogy a cimeket legalabb megertem az ukran, orosz viseoknal. Gondolom, magyarul tudsz, hiszen igy kommunikalsz. Angolul, meg egyre tobben ertenek itt is....
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
493
2 547
93
Megtizedelve? Az amerikaiak közölték, hogy az általuk leszállított 90 db M777 már Ukrajnában van, és ha az Ukránok azt csinálták, hogy mindegyiket egy teherautó mögé csatolva gyakorlatilag egyesével vitték oda az adott frontszakaszra akkor nehezen tudom elképzelni, hogy, hogyan tudják megtizedelni őket az oroszok.
Raktárba ért. Bumm Iszkander. Vonatozott, Bumm Kalbir. Teherautó mögé kötötték Bumm Butabomba, megérkezett a frontra bumm tüzérségi lövedék.
, pl egy egy orosz ponton átkelő megsemmisítéséhez elég csak 1-2 db belőle a két parton feltorlódott orosz harceszközök megsemmisítéséhez elegek lesznek a drón irányítású hagyományos tüzérségi lövedékek is.
Csak szeretném csendben jelezni, az ellenfél nem három bajcos mudzsahed és egy tálib, és nem kovás puskával fog visszalőni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Tényleg nem látok a jövőbe. Kíváncsian várom ÉN is hogy mi lesz belőle.

Mikor nekem feltették privátban máshol a kérdést, hogy SZERINTEM mi a valós orosz cél, én azt mondtam ott akkor pár napja/egy hete egy külföldi országban, hogy elhúzni a konfliktust, lehetőleg gazdasági - és ennek folyományaként - belpolitikai és szövetségi problémákat okozva a velük ellenséges nyugati országokban, előidézve ott komoly paradigmaváltást.

A helyzet az, hogy a valós célok szerintem kb. ezek, nem is katonai célok főleg amiért még most is harcolnak.

A katonai célok meg főleg a tengerparti rész, és a két keleti megye/Krím biztosítása volt. Az van, hogy ez meg is volt nekik kb. az első héten. Ha elmennek és valahogy idővel behúzzák esetleg Ogyesszát is, egy a tengerpartjaitól és nehéziparától, nyersanyag és energia forrásaitól elzárt rommá lőtt belpolitikailag is romhalmaz vállalhatatlan maradék Ukrajnát fog odaadni a nyugatnak. Egy trójai falovat, amely életképtelen, és arrogánsan követelni fogja a havi néhány milliárd dollárt mint egy pénztemető, kb. az idők végezetéig!

Jöhet a sikítás...
Robert C. Castel is kb ugyanezt mondja. :)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Vegyes, nem hadi:
"A többszörösére növekedett áprilisban a Rail Cargo Logistics-Hungaria szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához képest – tájékoztatott a vállalat szerdán.

A közleményben kiemelték: idén az első negyedévben a társaság szervezésében 41 ezer tonna termény érkezett Ukrajnából; június végéig további 85 ezer tonna feladását jelzik előre.

A szállítások további erősödésének csak az átrakási kapacitás, valamint a rendelkezésre álló vasúti kocsik száma szab határt – ismertették."
Bővebben:


"Ukrajna kedden azt közölte, hogy felfüggeszti a gáztranzitot egy olyan tranzitponton keresztül, ami az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába szállított gázmennyiség közel egyharmadát bonyolítja. A lépésért Moszkvát okolják és kijelentették, hogy máshová irányítják majd át a gázszállítást. Az ukrán gázrendszert üzemeltető GTSOU tette közzé, hogy szerdától felfüggesztik a Szohranovka gázmérőállomáson keresztül folyó gázáramlást, vis maiorra hivatkozva..."
Bővebben:

"A jelentések szerint a harkivi régióban található Volokhiv Jar faluban kollaboránsok segítenek a megszállóknak a gabonát kirakodni a hangárakból és gabonaszállító teherautók tartanak az orosz határhoz - közölte a GUR. Szintén 1500 tonna gabonát vittek el gabonaszállító teherautókkal a Kherson régióbeli Malaja Lepetikha városából a megszállt Krím-félszigetre.

„A közölt információk szerint a megszállók a gabonán kívül nagy mennyiségű lopott zöldséget is visznek magukkal Ukrajnából, főleg céklát, burgonyát és káposztát."

Mára már ismert, hogy az Ukrajnából ellopott gabona jelentős része az orosz lobogó alatt közlekedő száraz teherhajókon van a Földközi-tengeren. A legvalószínűbb úti cél Szíria. Onnan a gabonát a Közel-Kelet más országaiba is tovább lehet csempészni” – tette hozzá az Ukrán hírszerzés."
Bővebben:

(Mondjuk soknak hangzik az 1500 tonna, de ha azt nézzük, hogy 56,7 millió tonna gabonát exportálnak, azért már más fényben értékelhető az adat. De még a százezer tonnás tételek sem olyan eget rengetőek. És még azt is el tudom képzelni, hogy elképzelhető a nagyvállalatok maguk lopják ki az országból a saját gabonájukat, akár az oroszokon keresztül, mert arról is volt cikk, hogy a nagy mezőgazdasági vállalatok még mindig jelen vannak Oroszországban.)
 
W

Wilson

Guest
Raktárba ért. Bumm Iszkander. Vonatozott, Bumm Kalbir. Teherautó mögé kötötték Bumm Butabomba, megérkezett a frontra bumm tüzérségi lövedék.

Csak szeretném csendben jelezni, az ellenfél nem három bajcos mudzsahed és egy tálib, és nem kovás puskával fog visszalőni.
Csak szólok, hogy az ukránok sem hülyék, hogy gondolod minden egyes vontatott tüzérségi üteg buta bombázását, mikor az orosz légierőnek még az orosz csapatok offenzívájának támogatása is gondot okoz Donbaszban?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
Megtizedelve? Az amerikaiak közölték, hogy az általuk leszállított 90 db M777 már Ukrajnában van, és ha az Ukránok azt csinálták, hogy mindegyiket egy teherautó mögé csatolva gyakorlatilag egyesével vitték oda az adott frontszakaszra akkor nehezen tudom elképzelni, hogy, hogyan tudják megtizedelni őket az oroszok. A lőszert pedig még könnyebb eljuttatni a frontra.
És nem kell minden orosz célpontot Excaliburral támadni elég csak a nagyértékű célpontokat, pl egy egy orosz ponton átkelő megsemmisítéséhez elég csak 1-2 db belőle a két parton feltorlódott orosz harceszközök megsemmisítéséhez elegek lesznek a drón irányítású hagyományos tüzérségi lövedékek is.

Miért fájnak ezek a nyugatnak anyagilag ezek az eszközök? A nyugatnak az USA vezetésével sokkal nagyobb gazdasági erő áll a rendelkezésére, mint amivel Oroszország rendelkezik.

Ezeknek az eszközöknek az üzemeltetése valóban problémásabb de valószínűleg erre is van valamilyen megoldás.
Jah, gondolom hogy azt a mennyiségű tüzérségi lőszert ami RELEVÁNSÁ tesz akár csak egyetlen üteget is, azt marha könnyű odavinni.


Jó, én feladom, tényleg. HA te hiszel benne hogy csomagtartóban NIVÁVAL kb. eljuttatnak majd feltűnés nélkül néhány száz tonna tüzérségi lövedéket a frontra, meg egyesével húzgálják a M777-et szíved joga! Azért az hogy ezeket amúgy mindenhol minimum ütegekben használják a tűzsűrűség miatt, azt meg nyugodtan ignoráljuk is.

Hozzáteszem már tegnap láttam orosz telegram csatornán RUS kézbe került M777-et...
 
K

Kopi2000

Guest
Akkor miért sír a szátok ha az oroszok az iskolát lovik?
A lakoepuletes peldakat pont az "orosz" oldal hozfa fel, hogy bezzeg az ukranok kertekben allitanak fel tuzerseget, stb.... Aztan, amikor az oroszok allitjak a hazak koze a jarmuveiket, akkor nagy a csend. Most, meg ujra jottok a sirassal....
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
tTsAcLEgsxzXUM9ehX0Iw9FRzWMC7aNQulTRP5n8CliwVGb5JINtHPErdD81zY81yGZMpfvLvKCSR5MGig8pj225.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Bingo!

Nézd, ez már egyébként kezdi elérni a nyugati országok alsó középosztályát, meg az USA-t is!

Egyre több ember teszi fel a kellemetlen kérdést a környezetében, hogy amúgy megéri ez nekünk?!

Kurva kíváncsi leszek pl. Bidenék félidős bizonyítványára, hamarosan... Lehet ezt tolni, csak úgy fognak járni mint a mi ellenzékünk járt a választáson, aztán olyan gyorsan el lesz engedve az ukránok keze, hogy öröm lesz nézni! No akkor nem lesz majd jó Zelenszkij köréhez tartozni...
Nézd, az irakiakat elárulták, marha nagy csoda, hogy mégis működnek. Majd elárulták a kurdokat, és nemrég az afgánokat. Ahová csak betették a patájukat (Líbia, Szíria, stb.) zűrzavar. Európa dettó. És ennek alapján el fogják árulni az ukránokat is. Figyeljétek meg, a félidős választások után Ukrajna már nem fog NATO intelt kapni.
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93
Eléritek?
:)

Denacifikálás?
Dekommunizálás?
Demilitarizálás?

Hogyan?
Sehogy.

Buktátok a háborút.
Azért ezt még korai kijelenteni....ahogy hallom a hírekből egyre nagyobb az üzemanyag- és élelmiszerhiány, a katonákat is úgy fogdossák össze.....és csak a fegyvert nyomják nekik a "barátok"....Ugye a megszavazott amcsi dollármilliárdok is túlnyomórészt fegyverek lesznek....Most az ukránbarátok ne figyeljenek ide.....de én elképzelhetőnek tartok egy pontot, ahol gyors összeomlás következhet be náluk a fronton.