[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
1990 körül a Szovjetunió 60 ezer harckocsival rendelkezett, ebből a tudomásom szerint 3 ezer körül volt a letárolt T-34 száma. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország mintegy 5000 db T-80, 9000 db T-72, 4000 db T-64, 8000 db T-62, 10 000 db T-54/55 alapharckocsit és mintegy 1000 PT-76 úszó harckocsit örökölt.
Szerintem örökölt Ukrajna, Kazahsztán, még pár ország még sokat.
A lényeg, hogy a T -72B, a T-80IU (eredetileg 320 db), a T-90A ami üzemeltethető volt. Most is vetették be még T-72A, AV, kocsikat, de azok már tényleg negyven éves tankok.
Ami potens az az újjá épített T-72B3 (568 db ra emlékszem), a T-90A (tavaly 227 db rendszerben), a T-80IU (tavaly 186 db rendszerben) és a T-80BVM. Ebből 143-150 db-ra volt szerződés. Én az ezek alapjául szolgáló T-80BV harckocsikat is jónak tartom, de 1980-85-ös gyartasúak, nehéz üzemeltetni őket.

Ez a ruszki, korszerű, javarészt bevethető harckocsi flotta.
A többi egyszerűen állapota miatt hadrafoghatatlan.

Ezek egy része mindig javításában van. Ilyen a technika. A harc - és kiképzési feladatokra mindig cserélgetik a tankokat.
Ezért 100 tankbol sohasem üzemképes, csak egy része. Minél öregebb a flotta, annál kisebb része hadrafogható.....
:)
Technikai sport.
 
K

Kopi2000

Guest
Csak megsugom, a kinai alternativa Kelet-Europanak tulajdonkeppen rosszabb, kultura idegenebb lenne, mint az orosz... No azert ne gondold, hogy ezzel a ruszkikat akartam dicserni...
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 402
16 628
113
Tettél egy vicces emoijit egy olyan drónfelvétel alá, amin szétlőtt pontonok, kb. 50 szétlőtt páncélozott jármű, csontig leégett, sok hektárnyi erdő volt látható. Ki tudja hány katona fejezte itt be az életét? Mi volt ebben olyan vicces?
Tudod mi volt vicces benne? Ukrán cucc volt. Tudod néha utána is kellene nézni a dolgoknak.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 881
40 755
113
Beraktam ebbe a topikba azt hiszem két napja azt a hírt, hogy az átjutott orosz haderő katonái ellen (kb 60 fő) folyt a hajtóvadászat, miután az ukrán tüzérség megdolgozta a ponton átkelőt.

A települést szerintem azért említették, mert az volt a legközelebb az oroszok által létesített pontonhoz.

Így biztos nem kellett az ukrán tüzérségnek 3 km sávot lefedni, mivel az ukrik azt írják, hogy végig drónokon keresztül irányították az ukrán tüzérség csapásait, az orosz ponton átkelő ellen. És elnézve a képeket az ukrán tüzérség akkor lépett akcióba amikor már az orosz csapatok egy része átjutott az ukrán oldalra, hogy ez mennyire volt tudatos vagy csak akkor fedezték fel az oroszok ponton átkelőjét azt én nem tudom, de az jól látható, hogy a terepviszonyok akadályozták a gyors szétbontakozást.
Akkor meséld el azt is a Bmp 1 ek hogy kerültek oda?
 
K

Kopi2000

Guest
Tisztelt fórumozó kollégák! Abban mindannyian egyet érthetünk, hogy a háború Ukrajnában két egymással gyökeresen szembenálló létszemlélet között zajlik. A harctér Ukrajna, az áldozatok főként ukránok és oroszok, de itt valójában csak katonai szempontból, a körülmények kényerítése miatt lett Oo. az agresszor, valójában ők a védekezó fél. A fehér, keresztény, heteroszexuális, önmagát a természet részeként meghatározó embertipus védelmezője. Ezért is érzem a hadviselő felek közül közelebb az álláspontjukat a magaméhoz. Az ukránok egy két/három átnevelt generációval, 1.000.000 katona lázálmával, a nyugati támogatás végtelenségének tévhitében, egy olyan alapokon nyugvó társadalmat alakítottak ki a nyugati/mélyállami PR gépezet segítségével, amelyik harcikutyaként csattogtatja a fogait minden irányba, és amelyikről most leszedték a szájkosarat és rácsibészelték Oo. - ra. Olyanok mint a pitbull, elborult az agyuk, ha ráfognak valamire szájzárat kapva elmenekülni sem tudnak/akarnak. Megfogták a medve mellső lábát, ömlik a vére, de még van három mancsa, meg a fogai, a pitbull 30kg a medve 500.
Abból a szempontból sem értem a nagy ukripártiságot, hogy velünk, magyarokkal mindig ellenségesen viselkedtek, kárpátaljai nemzettestvéreinket folyamatosan támadták, korlátozták, üldözték. Milyen ideológiai eszmerendszer az, amelyik a nemzetünk meghasonlását okozta? Egy életellenes, a homályból előlépő totális terrorállam, a folyamatos oltási kötelezettség, agyon figyelt, minimális önrendelkésű, virtuális örömökben fetrengő, konzumidióták, gyermektelen, önmegvalósító, hedonista, természettagadó létfelfogás áll szemben a szakrális hagyománnyal. Az oroszok a hagyomány oldalán, az ukránok hasznos idióták az un. Világállam megidézői markában.
Ráadásul minket is kiirtanának drága azovisták.
Mar az elso mondatoddal sem ertek egyet. Hajnalban, tisztessegesen vegigolvastalak, de azota se ertem, miert a botoxos, rancfellvart putyko lenne a normalitas????. Ezzel kozelebb van a tultolt extremirasokhoz mint a mostani teljes LMBTQ tarsasag, akikrol csak olvastam.. Nalunk falun, nincsenek masok.....
 
W

Wilson

Guest
Köszönöm, ezt nem olvastam. Bevallom néha Xpertezek egyet és nem olvasok mindent vissza. :p :)
Megpróbálom neked megkeresni, na itt is van.

Az orosz haderő a luhanszki régióban Belogorovka falu közelében keltek át a Szeverszkij-Donyec folyón, de az ukrán csapatok már megsemmisítették ponton átkelőjüket.

Ezt ma, május 9-én jelentette be a Radio Svoboda adásában a luhanszki OVA vezetője, Szerhij Haidai – írja a LIGA.net .

Szergej Gaidai szerint a Szeverszkij-Donyec átkelése azzal fenyeget, hogy Oroszország elvághatja a Bahmutba vezető utat.

Így az oroszok elvághatják Liszicsanszk és Szeverodonyeck városát.

mapa-2.jpg
Belogorovka falu, Luhanszk régió a térképen
„A következő csaták két irányban zajlanak . Ezek Rubizhne és Belogorovka, a Lysychansk - Bahmut útvonal . Az ellenségnek tegnap sikerült ott ponton átkelőt építenie, amelyen bizonyos számú katonát szállított át.

A harcok egész éjjel tartottak, és most is tartanak, ki kell várnunk a mai harcok végét” – mondta a luhanszki OVA vezetője.
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 572
16 145
113
En azf ajanlanam fel a sok ruszofilbak, hogy van emigracios lehetoseg... Tudom, ezt ma regebben Gyurcsany is elsutotte, Orban meg melegen tartja, de azert ajanlom ezt a lehetosrget a szamotokra, hogy minel hamarabb juthassatok az orosz menyorszagotokba... Ha...ha...ha....
Én meg ezt ajánlom Neked, mert lassan érthetetlen, amit írsz (tudom éppen egy bypass műtétet csinálsz és fél kézzel a zsebedben írsz, de akkor is):
helyesiras_szabalyai_eleje_1_20.jpg
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 608
8 791
113
Szerintem, ha kevesebb ilyen elemzest irnal, tobbet buliznal, mint egyetemista, nyugodtabb lenne az eleted.. Nem lennel mar huszonevesen nyugger.... ( Esetlev, ha eljutottal volna Sziveriaba...) Bakker, mindhart elokeresem a 90 koruli diakat es digitalizalva a kepedbe tolom.... Ott, akkor sok helyen meg vezetekes ivoviz sem volt.... Ne Moszkca belcarosarol iteld meg az atlag ruszkikat...
Mindjárt keresek neked képeket a Wright fivérek Flyer nevű repülőgépével, bizonyítván, hogy az amerikai repülőipar mennyire elmaradott...
Több mint,30 évvel ezelőtti fotókkal akarsz nekiugrani, komolyan? Relevancia kb. nulla.
 
K

Kopi2000

Guest
Én meg ezt ajánlom Neked, mert lassan érthetetlen, amit írsz (tudom éppen egy bypass műtétet csinálsz és fél kézzel a zsebedben írsz, de akkor is):
helyesiras_szabalyai_eleje_1_20.jpg
Latom, mindezek ellenere megertettel.. Ma szombat van, ilyenkor nem valtom meg a vilagot, csak ket bagx leandert fogok meg atultetni... Tudod, hogy delelott milyen szar volt, hogy parkolo is alig akadt az OBI elott???
 
W

Wilson

Guest
Te jó ég? Most mi lesz Wilson álmaival?
Ha visszaolvasnál egy kicsit ezzel kapcsolatban nem írkálnál ilyeneket...
Az lehet a gond - amit már a D-20 topikban is említettem -, hogy a NATO vonásskála eltér az orosztól, ezért nem tudja pontosan az orosz felderítő eszközök által küldött paraméterekkel pontosan eltalálni a célt. Megoldható az átszámítás, valószínüleg alkalmazzák is, de kicsit lassítja a tűzvezetést.
Lehet, átírják a szoftvereket. Vagy oldják meg anélkül.

Más felvételeken az ukránok által használt M777-en ott a digitális tűzvezető rendszer,és tudtommal az Excaliburhoz kell az M777-es digitális tűzvezető rendszere...

Nem tudom, hogy milyen felderítő, bemérő műszereket kaptak hozzá, de biztos, hogy némi problémát okoz a két különböző rendszer párhuzamos üzemeltetése.
Nem megoldhatatlan, de nehezíti az egységes tűztámogatás egy rendszerben történő alkalmazását.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
A másodlagos szankciókról beszéltem, nem pedig olyan mértékű szankciókról Kína ellen mint amiről te.
A másodlagos szankció egy elsődlegesből ered. Próbáld meg az egészet vizsgálni, ne csak kiragadott tartalmakat.
Nézd már meg légy szíves mikor kezdődött az orosz invázió?Segítek február 24-én, mikor vezették be a szankciók nagy részét? Február 24-után mikorra vonatkozott az általam bemásolt cikk a február 24-t követő időszakra.Tehát felesleges hangoztatnod a mekkora volt a kínai export volumene 2021 és 2022 február közötti időszakban, mert az orosz invázió és azt követő szankciók azt a helyzetet már felülírták.
Felejts el a szankciókat, de főpképpen a nyugati mainstream-et, nem akarod megérteni, hogy szinte nagy részben amit a mainstreamben olvasol ferdítés a nyugat javára, és az ukrajnai helyzet tálalása nyugati módra.
Nem írt felül semmi semmit, kínai covid válságban van érts meg végre, az exportja minden ország felé csökkent, ebből semmire ne következtess. Azonban annál igazabb és figyelemreméltó, hogy Putyin és Csing erre csúnyán felkészültek.
Lásd a cikkben lévő nagy kínai cégek kivonulását az orosz piacról, és akkor még a kínai bankrendszerről nem is beszéltem.
Nem vonul ki senki sehonnan, ahogyan az is túlzás hogy a nyugati cégek kivonulnak, (Zara és Mcdonalds-ot kivéve:)) a legtöbb ottmaradt és minden megy tovább mintha misem történt volna. Csak ez nem ízlik a nyugati médiáknak és simán elhallgatják.

És akkor most a poén csak Neked:

Hatalmas piac nyílt meg a kínai cégek előtt​

A kínai kis- és közepes vállalatok gyorsan átveszik az Oroszországból kivonuló nyugati multik piacait.

(Ne figyeld az exportot nagyon, már a statisztikában saját országon belüli termelésként is feltűnhetnek)


Ugye milyen érdekes? Wilson az érmének mindig két oldala van. Jól tudom ismét azt szűröd le, hogy én oroszpárti vagyok, pedig ha olvasnál a soraim között, hamar rájönnél, simán csak félek a jövőm miatt, és tartok a nyugati világ önrombolásától, ezzel egyetemben a rám való kihatásaitól. Önös érdekeimet szem előtt tartva, próbálok néha rámutatni, hogy a nyugati világ azon túl, hogy szétlőtte a saját térdeit és golyóit, milyen manipulatív módszerekkel próbálja ezt a lakosságának a torkán lenyomni.

Egyébként a történelem azt mutatja, hogy ez eddig bevált és egyben sikeres módszer, de valamiért most azt érzem, ebben a formában méretekben ez már nem fog sikerülni. Szar idők jönnek.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
Azért a svédek nem létszükségletnek érzik most sem a hajszárítót. Én láttam egy videót beszélgetéssel egy svéd lánnyal, hogy szerinte mi a különbség köztük és a magyarok között. Mondta, hogy őt a világból ki tudnák kergetni azzal, hogy elmegy a fodrászatba és ott minden áron meg akarják szárítani a haját.
Elmesélte, hogy kislányként viccesnek érezték, hogy kimennek vizes hajjal az utcára és amikor jegesedik, akkor a hajjal együtt eltörik a jeget.

Szóval ezt így kell értelmezni. Kb. mintha nálunk arról beszélne egy politikus, hogy nem kell plázába járni. Senki nem érezné eretnek gondolatnak.
jó tetvesek is a mai a napig a svédek adánok és a norvégok is... tök normális dolog ha valaki tetves... nem gáz vagy hasonló úgyvannak vele bárkivel megesik. olyan általános jelenség...