[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
  • Ramzan Kadirov a speciális hadművelet helyzetéről: minden 100 százalékig a terv szerint halad, felszabadítjuk Ukrajnát.
.
.
Bullshit, a legostobabb fajtabol. (Nem neked Dalco, te csak idezted, hanem Kadirovnak mondva....)
Magyarazzak el azoknak a szerencsetleneknek, ill ittmaradt hozzatartozoiknak, akik pl a hosztomeli repter elleni öngyilkos akcioba mentek, es ott örökre megrokkantak vagy meghaltak, hogy ök egy 100%-os terv reszeikent lettek felaldozva.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 036
66 542
113
Csernyigov:

 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
https://rusvesna.su/news/1652850549

Zelenszkij elérte színészi karrierje csúcsát (VIDEO a linken)

Volodimir Zelenszkij elérte színészi karrierje csúcsát: Cannes-ban állva tapsolta a híres filmfesztivál közönsége. Miután az idei Oscar-gálán való felszólalásra nem volt lehetősége, felkérték, hogy internetes közvetítésen keresztül tartson beszédet a Cannes-i Filmfesztivál megnyitóján. Miután a műsorvezető bemutatta, a teremben az emberek felálltak és hosszan tartó tapssal fogadták a harmadrendű ukrán ripacsot. Álmodhatna ilyesmiről egy fiú Krivoj Rogból? Zelenszkij beszédet mondott: párhuzamot vont az ukrajnai események és két híres film – az „Apokalipszis most” és „A diktátor” – között. „Biztos vagyok benne, hogy a diktátor veszíteni fog. Meg fogjuk nyerni ezt a háborút” – mondta. Legyünk őszinték: ha a Kvartal 95 stúdiójában maradt volna színész, ha továbbra is szerepelt volna a Napóleonról szóló harmadosztályú vígjátékokban vagy romantikus komédiákban, ahol mindig ugyanazt a szerepet játszotta – egy harsány hősszerelmest –, soha nem jutott volna el a Cannes-i Filmfesztiválra, és soha nem kapott volna vastapsot.

Miközben a színész hiúsága tündököl, Ukrajna a háború gyötrelmében vergődik, az ukrán propaganda által mitologizált azovista nácikat Mariupolban százával ejtik fogságba, tömegével esnek el a besorozott ártatlan polgárok, és több ezer tonna gabona távozik nyugat felé. Ukrajnára sanyarú sors vár.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 391
16 654
113
Szokás szerint tévedsz...

"Most kezdjük meg a felfutást, már van egy aktív gyártósorunk, amelyet az elnök is látott" - tette hozzá, utalva Biden elnök nemrégiben tett látogatására a Lockheed Martin Troyban (Ala állam) található üzemében.


A Stingeres sztorival már le vagy maradva mivel a kiesett beszállítók miatt a Stinger keresőfejében lévő elektronikát már módosították...

Ismét örülök, hogy segíthettem....:)
A Stinger csak simán benne volt a cikkben,tehát nem nyertél. Másodszor nem azt mondta,hogy van egy új gyártósor,hanem azt,hogy van egy aktív sor.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 538
8 945
113
Napi fakkság:

Hát a vadhajtások már csak fakságokat szokott írni. A G7 cikk viszont több mint érdekes dolgokat ír. Orbán és Szijjárót folyamatos hazudozását már megszoktuk persze, de azért minidg durva. Vagy van valami amivel nem értesz egyet a cikkben foglaltakkal?
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A t-80-as videó kapcsán a elején látszik hogy a harkocsi próbál cikk cakkban haladni lő néhányat meg rejtőzködni akar.
De a semlegesítése nem látszik.
A végén van egy másik jármű ahol kívülről van tűz de az is lövéseket ad le mozog stb.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 036
66 542
113
Ukránok BMP-t lőnek szét

Lehet volt már, de jó nézni ahogy ég a ruszki tank

Még maradtak hősök Mariupolban, a csata nincs lejátszva
Akkor akik megadtak magukat nem hosok szerinted sem.


Lengyel ajandek tank, eddig tartott.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 036
66 542
113
Csernyigov:

2-300 halottat irnak a Gyeszna ceterhez. Nem lesz igy utanpotlas a frontra.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 134
42 372
113
18+
Annak a következményei, hogy egy orosz tank egy Opel Frontera terepjárót üt el ukrán fegyveresekkel (például Volkssturmmal). 5 200x, 1 csodával határos módon életben maradt.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93

Eléggé nyúlfarknyi hír. Mindenesetre azt írja:

"...bár 2002-ben indult meg a gyártása, csak egy-két tucatnyi áll a hadsereg rendelkezésére."

Ez alapján rá akartam keresni, mégis az mennyi tucat lehet, valamint mennyi évente... főleg a 2011-utáni évek érdekelnének...
Mindenesetre nem találtam darabszámot.

Viszont itt a Wiki azt írja, hogy a lövésznek van hőoptika a célzóbigyójában, valamint:

"The commander's panoramic sight (located on the roof) gives the BMPT hunter-killer capabilities by continuously scanning targets for the gunner.

...

The commander's B07-K1 panoramic sight is located at the top of the BMPT and has a 360° field of view. This panoramic sight has optical, low-level laser rangefinder and television channels."

Eszerint a parancsnok fenső, panoráma-lesője nem rendelkezne infrával, ami nappali hunter-killer képességet jelent.
Mit gondoltok?

Máshol volt, hogy az Orosz tankok hőoptikája csak akkor műxik, ha megy a motor, ami ugye hangos és tüzelőanyagot fogyaszt.

Más téma (lazán kapcsolódó): milyenek általánosságában a Nagyorosz hadsereg éjjellátó képességei?
Folyamatosan minden frontvonalban lévő egységnél van valamilyen éjjellátó/infra eszköz?