[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 346
113
146d3056bd7ced8bc5c60ed802e3baa4d69ba117_hq.jpg
...hogy a klasszikust idézzem:

"What?"
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 475
19 189
113
Nem talalnak kilott orosz technikat amit posztolhatnanak, meg repulot leloveset sem komunikaltak mar a kaprok egy-ket hete, a hoholok mar nem foglalnak, hanem teruletet vesztenek, alakulnak a katlanok... szoval nincs miert visszajonni, nincs sikerelmeny.
Szerintem csak simán durci van, hogy "majd meglátjátok milyen lesz nélkülem!" Hát, nem olyan rossz...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 681
113
Ez is mas faxaval verne a zongorat...
Litvanoknal nem lesz eleg gabona vagy fel fog menni ettol is jobban az ara hogy igy egyutterez az afrikai orszagokkal?
Az ukran amugy honnet fogja venni a gazolajat a betakaritashoz? Azt mar kitalaltak? En igazabol arra leszek kivancsi mennyire kotik aratas utan a jovo evet. Ismeros ma mondta epp hogy 20 milliotol esett el mert 24000-re kototte a repcet mig most mar 33000-et adnak erte. Kozben foszfor 50000 folott, nitrogen 4x annyi mint tavaly... na de jovo ilyenkor mi lesz?
Hm-hm...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 669
55 395
113
Sokat gondolkodtam a napokban ezen a Popasna Virágán, és bennem azért merülnek fel kérdések. Főleg arról, hogy hova fog ez kifutni?

Mind a négy égtáj felé terjeszkedik az orosz remények szerint tovább a történet. Mi volt eddig Popasna térségének előnye? Hogy egy létszámhátrányban küzdő fél jelentős élőerőt és technikát koncentrált egy pontba, eredetileg egyetlen város bevételére és emiatt fel tudta őrölni a lokálisan létszámhátrányba kerülő ellenfelet.
Mi lesz a következménye, ha minden felé terjeszkednek tovább? Az ukránok hátrálnak és közben megpróbálják az előre nyomuló csapatokat picit őrölni minél kevesebb veszteséggel.

Észak- falvakat foglalhatnak el, első város arra Szilverszk. Ha ide elérnek, akkor keleti rész teljesen bekerítve, de óriási hátránynak látom, hogy eddigre az ellátási útvonalak elképesztően megnyúlnak támadó részről is. Szóval lesznek szerintem problémáik, ha ez sikerül. Ha nem jutnak el az első városig, akkor csak a katlan mélyén harcoló ukrán erők ellátási útvonalát bonyolítják, 10-20 km-et rádobnak, amik eddig is már akadoznak... és ezt a célt már ma is elérték egyébként, a T-13-02 útvonalat (Bahmut-Liszicsasz) tűz alatt tudják tartani és emiatt elvileg az ukrán logisztikusoknak már most északabbra, Sziveszken át kell kerülniük. A további haladást ezen a fronton így kell szerintem kezelni. Amit nyerhetnek, azt már nagyobb részt megnyerték, további nyeremény meg elég kérdőjeles.

Kelet- erőltetik ezt is, ráadásul a katlan mélyén Toskivkánál is megtámogatva, miközben ha az északi irány egyre sikeresebb lenne, ez magától elhalna a katlan bezáródásával.

Nyugat- ha folytatódik az előre nyomulás, akkor értelemszerűen valahol elérik a Bahmutka-folyót. Logikusan Bahmut, Kraszna Gora vagy Szoledár. Ez utóbbi látszik a legesélyesebbnek, de ez egy 10ezer fős város. A védelméről részleteket nem tudok, de ez már az a méret, amit fél hónapnál tovább ostromolhatnak (legalábbis a hasonló méretű Liman bevétele is például látjuk, hogy elhúzódik), ha az ukránok megvetik a lábukat. Elég jelentős időtényező azt figyelembe véve, hogy az egész Dombasz-csatára van mondjuk 4 hónap.
Stratégiai előnye, hogy egy kis város elfoglalásával elvághatják az ellátási útvonalakat és az utánpótlást rákényszeríthetik, hogy Sziverszk felé kerüljön. Lényegében ugyan azt a célt, amit az északi iránytól is remélhetnek.
Bahmut ennél valamivel nagyobb trófea lenne, de @nyugger kollega írásából is tudjuk, hogy ez erődváros. Egész nyáron ostromolhatnák, ráadásul két lábbal a folyó két partjára támaszkodik. Csak hogy összehasonlítási pontot kapjunk, ez a város 75ezer fő, Kramatorsz 160ezer fő, de Szlovajanszkkal együtt számolva már majdnem 300ezer fő, Mariupol 500ezer fő volt. Azt akarom mondani, hogy Bahmutért bevállalni, hogy egész nyáron harcolnak sehol sincs ahhoz, mintha csak be tudnák keríteni Izjumi-offenzíva eredeti célkitűzését és a Raszputyica alatt lassan felőrölnék a magára maradt két várost. (És nem a katlan mélyi ukrán logisztika nehezülne, hanem az egész Dombasz-csatamező ukrán ellátása közel lehetetlenné válna.)
Szoledár pedig a maga 10ezer fős lakosságával még ennyi jelentőséggel sem bír, ha nem kapcsolódik a mostani műveletekhez jelentősebb ukrán erő bekerítése.

Dél- kevés szó esik róla, pedig értelemszerű lesz. Ha nyomulnak előre, a harapófogóba került területeket, egységeket is fel kell számolni. Mivel az előbb azt mondtam, hogy nincs a térségben még csak kisváros sem a Bahmutka-folyóig, várhatóan a falvas térségben eljutnak Szvitlodarszkig. Nekem teljesen logikus lenne, ha a gátat kihasználnák az ukránok arra, hogy legalább 1-2 hétre lelassítsák az oroszokat ebben a térségben.

Összefoglalva mit is nyerhetnek a szakadárok azzal, hogy "kinyílik Popasna Virága"? Lakosságot, ipari körzetet vagy bányakincset nem igazán. (Kivéve ha teljesen elvágják Luganszk ukrán maradékát és azt "ingyen" megkapnák.) Egyetlen érdemi eredmény az, ami minden irányban előjön és igazából egyetlen célpontot megnyomva a sok lehetőség közül ténylegesen elérnék ugyan azt az egy eredményt. Viszont így legalább az eddig koncentrált erők, ha valóban mind a 4 égtáj felé nagy léptékkel előre tudnak haladni, akkor szétterülnek, megoszlanak több kis városért folyó harchoz esetleg. Amivel veszítene az erejéből.
Pont az áttörés előtt egy nappal írtam egy hipotézisemről, mely szerint az orosz tábornokok döntéseit jelentősen elviheti a szakadár katonapolitikusok önös érdekei, hogy saját megyéjük területeit szabadítsák fel először. És ez magyarázhatja talán, hogy miért mindig Luganszki területen történik meg az áttörés, a katlan mélyén és próbálnak onnan kitámadni az oroszok a katlan szája felé. Mert DNR számára eddig elvitt majdnem minden priort Mariupol.
Jelenleg az Azovsztal történet lezárultával a donyeckieknek el kell dönteniük, hogy hová csoportosítanak át. Én akkor azt mondtam, hogy nekik nem Bahmut térsége lenne jelenleg a fontos, hanem Kramatorszk. Ebből a szempontból is érdekes lesz számomra, hogy most vajon a virág kinyílásával és óhatatlanul az erők széthúzódásával a tengerparton felszabadult egységeket a hézagok feltöltésére használják majd egy DNR számára kevésbé lényeges területen vagy Izjúm környékén próbálják meg újra dinamizálni a dolgokat. Hiszen itt is már rengeteg ember gyűri egymást jó ideje különösebb eredmények nélkül. (Feltéve a korábban is jelzett bizonytalanságom, hogy nem tudhatom mennyire helyes az elmélet, csupán a látott dolgokból következtethetek.)
Jó gondolatmenet, szerintem.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 561
113
Majd mindenki maga eldönti, hogy mi az információ és mi nem.

Nincs szükség a ruszki hír magyarázatra.
Szokj hozzá.
:D
Na akkor nézd meg, hogy mi az a fos, amit te bizonyítékként bevágtál. Egy "videó" amiben van 6 random kép s egy faszi orosz vagy ukrán vagy akármilyen akcentussal felolvas egy angol szöveget, aminek a tartalmát semmi nem támasztja alá. Ilyent bármikor bárki tud készíteni anélkül, hogy bármi alapja lenne, és ez is pont így készült.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 936
48 702
113
Lassan már azt kell remélnem az oroszok nyernek, mert ha az ukránok akkor itt fogunk állni szövetséges nélkül (jó, maradt Szerbia) egy kurvára felhergelt Ukrajna mellett.
Az első naptól ez lenne számunkra a legjobb kimenetel.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 669
55 395
113

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 346
113