[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Amiről semmilyen szerződés nem született és semmilyen hivatalos tárgyalás nem volt... :D
Ennek fuss neki mégegyszer, mert úgy jársz mint Busch!!

Busch felköpött és alá állt.

Szerződés nem volt, de tárgyalás az igen.
:oops::)


Történelmi beismerés Amerika Oroszországnak tett ígéretének megszegéséről.

Washington, 2022. május 20. péntek (MB)

Történelmi beismerést tett George W. Bush volt amerikai elnök csütörtökön: megvallotta, hogy az Egyesült Államok 1989-ben valóban megígérte a Szovjetuniónak, hogy a NATO nem fog Keletre terjeszkedni, azaz nem vonják be a katonai tömbbe a volt szocialista országokat – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

Két orosz komikussal folytatott telefonbeszélgetésén George W. Bush tudatta, hogy az ígéretet elnökapja, George Bush jelenlétében James Baker külügyminiszter tette Mihail Gorbacsovnak az 1989. december 2-3 között tartott máltai tanácskozáson. A volt amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésről készült dokumentumot az orosz Znányje (Tudás) társaság által szervezett New Horizons oktatási konferencián mutatták be csütörtökön. A Vovan és Lexus becenéven ismert két orosz komikus George W. Bushsal folytatott beszélgetésén megkérdezte a volt amerikai elnöktől, az apja vezette kormány külügyminisztere, James Baker valóban megfogadta-e Gorbacsovnak, hogy a NATO nem terjeszkedik Keletre, mire Bush így válaszolt: „Valóban így van”.

Az Egyesült Államok néhány évig tartotta magát ígéretéhez, majd 1997-től egymás után integrálta a NATO-ba a volt szocialista országokat, köztük Magyarországot. Amikor a Szovjetunió jogutódja, Oroszország számon kérte a szóbeli megállapodás megszegését, azt a választ kapta, hogy ilyen megállapodás nem született. Az elmúlt egy-két évben ugyan napvilágra kerültek addig titkosított feljegyzések a máltai találkozóról és vele összefüggő diplomáciai tanácskozásokról, melyek bizonyították, hogy valóban elhangzott ilyen ígéret, de a tényt most először erősítették meg legfelső amerikai szinten. Bush vallomással felérő nyilatkozata arra enged következtetni, hogy nem csak Ukrajna tervezett NATO-csatlakozása állt ellentétben a máltai „uri megállapodással”, gentlemen agreementtel, hanem kilenc volt szocialista ország NATO-ba történt tényleges bevonása is. 1997 után 14 volt szocialista, köztük több feldarabolódott országot vontak be a nyugati katonai szövetségbe – emlékeztetett a tényekre a Békekör tudósítója.

A volt amerikai elnök beismerése, ha közvetve és akaratlanul is, jogalapot nyújt azoknak a biztonsági követeléseknek a teljesítéséhez, amelyeket Oroszország 2021. december 15-én terjesztett az amerikai kormány elé. Ebben többek között azt követelte, hogy Ukrajna NATO-ba történő felvétele egyszer s mindenkorra kerüljön le a napirendről, a NATO vessen véget keleti terjeszkedésének, a tömbhöz 1997-ben csatlakozott országokból vonják ki a NATO erőket, fegyverzetet és infrastruktúrát, összességében a NATO vonuljon vissza 1997 előtti határai mögé. Oroszország jelezte, hogy ha a Nyugat törvényes biztonsági garanciákat nyújt neki, a maga részéről kész hasonló garanciákat nyújtani a Nyugatnak. Ennek érdekében összeurópai biztonsági és együttműködési rendszert javasolt. Moszkva, Grusko külügyminiszter-helyettes révén 2021. december 19-én azt is jelezte, hogy ha az Egyesült Államok és NATO szövetségesei nem tennének eleget jogos biztonsági igényének, műszaki-katonai eszközökhöz folyamodna.

Az ukrajnai katonai intervenció az után vette kezdetét, hogy Washington, két hónapig folytatott minden orosz diplomáciai erőfeszítés ellenére, kivétel nélkül visszautasította az orosz követeléseket, a kijevi rezsim pedig tovább bombázta a szakadár donyecki és luhánszki köztársaságot, ahol 13 ezer oroszt mészároltak le 2014-2022 között, mert nem volt hajlandó alávetni magát az új ukrán hatalomnak.

George W. Bush nyilatkozatát a Rutube V&L Showjában teszik közzé epizódszerűen.+++
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 221
4 573
113
Nem választáson nyert az ellenzék 2014-ben, hanem küldföldről pénzelt fegyveresek megpuccsolták a legitim elnököt.
Ez is egy interpretációja a történteknek. Volt egy megmozdulássorozat, hogy ne a putyini ajánlatot fogadják el az útkeresésnél, hanem az euroatlanti társulási szerződés felé menjen az ország. Az oroszok megtámogatták a saját verziójukat, a "külföldről pénzelt fegyveresek" meg a másikat. El tudom képzelni, hogy sokak szemében jobb választásnak tűnt az európa felé fordulás mindenfajta fegyveres támogatás nélkül is.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 651
55 286
113
Ukrán háborúról:

Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa,
Stier Gábor külpolitikai újságíró, a moszkvater.com alapító főszerkesztője,
Mernyó Ferenc hadmérnök és
Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója

Nagyon jó beszélgetés. Kösz, hogy betetted ide!
 
  • Tetszik
Reactions: Ramzana and Nber
W

Wilson

Guest
Az ukrán GTS üzemeltetője megállapodott az FGSZ magyar szolgáltatóval, hogy 2023. március 31-ig meghosszabbítja a Magyarországról Ukrajnába irányuló földgázimport garantált kapacitásához való hozzáférést.

Az European Truth szerint ez áll az OGTSU jelentésében .

Megjegyzendő, hogy ez megőrzi Ukrajna megbízható hozzáférését a szükséges gázimport útvonalhoz, mivel 2022 eleje óta az Ukrajnába irányuló gázimport 46%-át, 2021-ben pedig több mint 85%-át a Magyarországról szállították.

A gázkereskedők negyedéves, havi, napi aukciókon foglalhatják le a szükséges kapacitást, különösen a 2022/2023-as gáz év első és második negyedévére.

"Az OGTSU keményen dolgozik a gázimport lehetőségeinek maximalizálásán, az ellátási források diverzifikálásán, és ennek következtében az ellátás biztonságának megerősítésén. Ukrajna számára fontos a magyar irány, különösen a horvátországi Krk szigeten található LNG-terminálhoz való hozzáférés révén. Az ukrán cégek kihasználhatják a magyar útvonal lehetőségeit az új fűtési szezonra készülve – mondta Szerhij Makogon, az ukrán GTS üzemeltető vezérigazgatója.

A Magyarországról érkező gázimport garantált kapacitása OGTSU 2022. január 1-től érvényes. Akár 8 millió köbméter fizikai behozatalt tesznek lehetővé. m földgáz naponta (2,9 milliárd köbméter évente). A projekt három hónapos pilotként indult, de a két operátor sikeres együttműködése több mint egy évvel meghosszabbította.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Ma meghallgattam Resperger István elemzését az inforádión. Hiába nyerték az első kört az ukránok, Kijev, Harkov, Szumi, lőttek ki számtalan páncélost, az oroszok az új logisztikai és hadműveleti parancsnokkal rendezték a sorokat. Ami kiszivárog, az ukrán morál lefelé, az orosz felfelé hajló trendet mutat. Az ukrán lakosság m8nden oroszgyűlölete ellenére fél éven belül megtörhet.

Sokkal kisebb frontvonalon, már mennyiségi fölényt is elértek az oroszik nemcsak technikait. Nagyobb a pusztítás, lassú, de folyamatos és eredményes a haladás. Komoly ukrán haderőt lehet bekeríteni, ha az ukrán kormány nem vonja vissza őket.


Az oroszok jobban rotálják a csapatokat, a fehéroroszok nagy ukrán erőt kötnek le Kijev körül. Mindezzel együtt megtartani a teruleteket, vmi normál közigazgatást, mindennapi életét lesz kihívás kialakítani. Odessza túl messze van...

Kissinger javaslata bármennyire sem tetszik Kijevben, reális.
 
W

Wilson

Guest
A só lassan aranyárban lesz Ukrajnában. 85 hrivnya/kiló azaz több, mint 1000 Ft/kg.

A kiskereskedők vállalták, hogy külföldről szállítanak sót....​

2022. MÁJUS 26., CSÜTÖRTÖK, 21:56

A legnagyobb élelmiszerláncok kijelentették, hogy megállapodtak abban, hogy sót importálnak az Artemsil termékeinek helyettesítésére

Erről a LIGA.net számolt be .

Ezt a Fozzy Group (Silpo, Fora, Trash! Trash!), az Auchan és az ATB nyilatkozta. Igen, a Fozzy Group áprilisban kezdett sót vásárolni a Drohobych Saltworks-ben, de ez csak a nyugati régiók üzletei számára teszi lehetővé a só beszerzését. Ezért a cég növelte olaszországi sóvásárlásait, beszállítókat talált Lengyelországban, akik két héttel ezelőtt megkezdték az áruszállítást.

Az Auchan azt állítja, hogy a kereslet megugrása előtt Romániából és Lengyelországból importsóból - extra, jódozott és kőzetből - készletek keletkeztek, a jövőben Görögországból szállítanak majd.

"Megértettük, hogy ez lesz a helyzet, ezért márciusban megkezdtük az importszállítások kialakítását. Vannak megállapodások egy törökországi beszállítóval - 1 kg só kiskereskedelmi ára legfeljebb 20 hrivnya lesz" - közölte az ATB Market.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ez is egy interpretációja a történteknek. Volt egy megmozdulássorozat, hogy ne a putyini ajánlatot fogadják el az útkeresésnél, hanem az euroatlanti társulási szerződés felé menjen az ország. Az oroszok megtámogatták a saját verziójukat, a "külföldről pénzelt fegyveresek" meg a másikat. El tudom képzelni, hogy sokak szemében jobb választásnak tűnt az európa felé fordulás mindenfajta fegyveres támogatás nélkül is.
Egész biztosan sokak szemében vonzó volt az EU, és más sokak szemében meg az oroszok támogatása volt ugyanolyan vonzó. Ezt eldönthették volna választáson, el is döntötték, azért voltak (inkább) az oroszok oldalán. Aztán jött a puccs, és egy puccs amennyire legitim, másik odlalról pont annyira tartották legitimnek a megkötött egyezményeket.
 
W

Wilson

Guest
Ma meghallgattam Resperger István elemzését az inforádión. Hiába nyerték az első kört az ukránok, Kijev, Harkov, Szumi, lőttek ki számtalan páncélost, az oroszok az új logisztikai és hadműveleti parancsnokkal rendezték a sorokat. Ami kiszivárog, az ukrán morál lefelé, az orosz felfelé hajló trendet mutat. Az ukrán lakosság m8nden oroszgyűlölete ellenére fél éven belül megtörhet.

Sokkal kisebb frontvonalon, már mennyiségi fölényt is elértek az oroszik nemcsak technikait. Nagyobb a pusztítás, lassú, de folyamatos és eredményes a haladás. Komoly ukrán haderőt lehet bekeríteni, ha az ukrán kormány nem vonja vissza őket.


Az oroszok jobban rotálják a csapatokat, a fehéroroszok nagy ukrán erőt kötnek le Kijev körül. Mindezzel együtt megtartani a teruleteket, vmi normál közigazgatást, mindennapi életét lesz kihívás kialakítani. Odessza túl messze van...

Kissinger javaslata bármennyire sem tetszik Kijevben, reális.
Ez a sokkal kisebb frontvonal szélesedni fog ha az ukránok visszavonulnak Szeveredonyeckből, és nem véletlen a T-62-k reaktiválasa sem.
 
  • Tetszik
Reactions: omae and kriss02

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 221
4 573
113
Ennek fuss neki mégegyszer, mert úgy jársz mint Busch!!

Busch felköpött és alá állt.

Szerződés nem volt, de tárgyalás az igen.
:oops::)


Történelmi beismerés Amerika Oroszországnak tett ígéretének megszegéséről.

Washington, 2022. május 20. péntek (MB)

Történelmi beismerést tett George W. Bush volt amerikai elnök csütörtökön: megvallotta, hogy az Egyesült Államok 1989-ben valóban megígérte a Szovjetuniónak, hogy a NATO nem fog Keletre terjeszkedni, azaz nem vonják be a katonai tömbbe a volt szocialista országokat – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

Két orosz komikussal folytatott telefonbeszélgetésén George W. Bush tudatta, hogy az ígéretet elnökapja, George Bush jelenlétében James Baker külügyminiszter tette Mihail Gorbacsovnak az 1989. december 2-3 között tartott máltai tanácskozáson. A volt amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésről készült dokumentumot az orosz Znányje (Tudás) társaság által szervezett New Horizons oktatási konferencián mutatták be csütörtökön. A Vovan és Lexus becenéven ismert két orosz komikus George W. Bushsal folytatott beszélgetésén megkérdezte a volt amerikai elnöktől, az apja vezette kormány külügyminisztere, James Baker valóban megfogadta-e Gorbacsovnak, hogy a NATO nem terjeszkedik Keletre, mire Bush így válaszolt: „Valóban így van”.

Az Egyesült Államok néhány évig tartotta magát ígéretéhez, majd 1997-től egymás után integrálta a NATO-ba a volt szocialista országokat, köztük Magyarországot. Amikor a Szovjetunió jogutódja, Oroszország számon kérte a szóbeli megállapodás megszegését, azt a választ kapta, hogy ilyen megállapodás nem született. Az elmúlt egy-két évben ugyan napvilágra kerültek addig titkosított feljegyzések a máltai találkozóról és vele összefüggő diplomáciai tanácskozásokról, melyek bizonyították, hogy valóban elhangzott ilyen ígéret, de a tényt most először erősítették meg legfelső amerikai szinten. Bush vallomással felérő nyilatkozata arra enged következtetni, hogy nem csak Ukrajna tervezett NATO-csatlakozása állt ellentétben a máltai „uri megállapodással”, gentlemen agreementtel, hanem kilenc volt szocialista ország NATO-ba történt tényleges bevonása is. 1997 után 14 volt szocialista, köztük több feldarabolódott országot vontak be a nyugati katonai szövetségbe – emlékeztetett a tényekre a Békekör tudósítója.

A volt amerikai elnök beismerése, ha közvetve és akaratlanul is, jogalapot nyújt azoknak a biztonsági követeléseknek a teljesítéséhez, amelyeket Oroszország 2021. december 15-én terjesztett az amerikai kormány elé. Ebben többek között azt követelte, hogy Ukrajna NATO-ba történő felvétele egyszer s mindenkorra kerüljön le a napirendről, a NATO vessen véget keleti terjeszkedésének, a tömbhöz 1997-ben csatlakozott országokból vonják ki a NATO erőket, fegyverzetet és infrastruktúrát, összességében a NATO vonuljon vissza 1997 előtti határai mögé. Oroszország jelezte, hogy ha a Nyugat törvényes biztonsági garanciákat nyújt neki, a maga részéről kész hasonló garanciákat nyújtani a Nyugatnak. Ennek érdekében összeurópai biztonsági és együttműködési rendszert javasolt. Moszkva, Grusko külügyminiszter-helyettes révén 2021. december 19-én azt is jelezte, hogy ha az Egyesült Államok és NATO szövetségesei nem tennének eleget jogos biztonsági igényének, műszaki-katonai eszközökhöz folyamodna.

Az ukrajnai katonai intervenció az után vette kezdetét, hogy Washington, két hónapig folytatott minden orosz diplomáciai erőfeszítés ellenére, kivétel nélkül visszautasította az orosz követeléseket, a kijevi rezsim pedig tovább bombázta a szakadár donyecki és luhánszki köztársaságot, ahol 13 ezer oroszt mészároltak le 2014-2022 között, mert nem volt hajlandó alávetni magát az új ukrán hatalomnak.

George W. Bush nyilatkozatát a Rutube V&L Showjában teszik közzé epizódszerűen.+++
Itt valaki még azt bizonygatta nemrég, hogy szó sem volt a hidegháború végi állapotok visszaálításának igényéről orosz részről. Most azt olvasom, hogy dehogynem. És egy külügyminiszteri szóbeli ígéretre hivatkozva tartanak igényt minderre. Mindezt két komikussal való telefonbeszélgetésre hivatkozva.
Ha fordítva írnám le a történetet, hogy egy ilyen szóbeli ígéret két komikussal készült interjúban való elhangzásával bizonyítva indokolja az Eu valamely területi igényét, hát fél perc alatt szednének szét az oroszfanok.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Az automatikus predektiv szövegbevitel átka.
De te sem írtad helyesen mert az a Mrija Igazából Mriya.
A prediktívet milyen szövegbevitel írja predektívnek? Magyarul Mrijának szoktuk írni. Tényleg pihenj már le mert az aliasokkal együtt napok óta árasztod a semmitmondó automatikus szövegbeviteledet.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Ma meghallgattam Resperger István elemzését az inforádión. Hiába nyerték az első kört az ukránok, Kijev, Harkov, Szumi, lőttek ki számtalan páncélost, az oroszok az új logisztikai és hadműveleti parancsnokkal rendezték a sorokat. Ami kiszivárog, az ukrán morál lefelé, az orosz felfelé hajló trendet mutat. Az ukrán lakosság m8nden oroszgyűlölete ellenére fél éven belül megtörhet.

Sokkal kisebb frontvonalon, már mennyiségi fölényt is elértek az oroszik nemcsak technikait. Nagyobb a pusztítás, lassú, de folyamatos és eredményes a haladás. Komoly ukrán haderőt lehet bekeríteni, ha az ukrán kormány nem vonja vissza őket.


Az oroszok jobban rotálják a csapatokat, a fehéroroszok nagy ukrán erőt kötnek le Kijev körül. Mindezzel együtt megtartani a teruleteket, vmi normál közigazgatást, mindennapi életét lesz kihívás kialakítani. Odessza túl messze van...

Kissinger javaslata bármennyire sem tetszik Kijevben, reális.
Várjunk még... Majd kiderül. Kissinger meg minden esetben így gondolkodna... Ő Lengyelországot is simán odadobta volna Hitlernek meg Sztálinnak már '39 előtt. :D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 072
31 007
113
Ez a sokkal kisebb frontvonal szélesedni fog ha az ukránok visszavonulnak Szeveredonyeckből, és nem véletlen a T-62-k reaktiválasa sem.
Azért a felörlő háborúban,egyszerűen az országméret/lakosságarány miatt,az oroszoknak több esélyük van.
Viszont ha az ukrán morál kitart,ÉS a nyugat folyamatossan biztositja az utánpótlást,bizony veszthetnek is az oroszok.
 
W

Wilson

Guest
Rövid esti híradó január 26-án.

Az oroszok nyomulnak előre Borivszkiben. Szeverodonyeck külvárosában komoly harcok folynak, az ellenség megpróbál betörni a városba.
A regionális központot tüzérséggel és repüléssel rombolják le.

Az ukrán erők Zolote és Katerinyivka közelében tartják magukat. Toshkivtsiben a rasszistákat kiszorították, a ZSU zárt pozíciókat foglalt el

A Liszicsanszk-Bahmut út állandó ellenséges tűz alatt áll, és nem biztonságos az átkelés rajta.
❗️ A segélyszállítmányok szállítására és a lakosság evakuálására való képesség nem veszett el.

 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 221
4 573
113
Egész biztosan sokak szemében vonzó volt az EU, és más sokak szemében meg az oroszok támogatása volt ugyanolyan vonzó. Ezt eldönthették volna választáson, el is döntötték, azért voltak (inkább) az oroszok oldalán. Aztán jött a puccs, és egy puccs amennyire legitim, másik odlalról pont annyira tartották legitimnek a megkötött egyezményeket.
48%-ot kapott. Az nem a nemzet többsége.