[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Baszod, épp ez a lényeg! Az oroszok a pénzüknél lesznek 70-80 dolláros olajárbevétellel is (Ural), míg az embargó hatására az EU, aki importőr!!!, vásárolhat majd ~150 dollárért (Brent, WTI) olajat! Ki termel majd versenyképesen te észlény, Ázsia vagy az EU? :confused:
Az embargó célja, hogy a ruszkinak kevesebb legyen a bevétele.

Na szaladj neki mégegyszer, te "észlény".
 
W

Wilson

Guest
A Kubinkai Harckocsi Múzeum vezetősége és dolgozói nevében is szeretnénk hálás köszönetünket kifejezni Biden elnök úrnak amiért ennyire szívén viseli az idei tárlatunk összeállításának diverzifikációjának növelésért. Külön hálás köszönetünket szeretnénk nyilvánítani, hogy mindkét típusú hordozórakétát mellékelik miáltal látogatóközönségünk részére még magasabb színvonalú kiállítást tudunk prezentálni ...
Erre nagyon kevés esély lesz...
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

Az Egyesült Államok modern, 70 km-es hatótávolságú MLRS-t küld Ukrajnának - Wall Street Journal​

2022. MÁJUS 27., PÉNTEK, 22:43

b0a8d36--width-860-size-1.jpg

M142 HIMARS. FOTÓ: AZ AMERIKAI FEGYVERES ERŐK SAJTÓSZOLGÁLATA

Az amerikai kormány előzetes döntést hozott arról, hogy Ukrajnát modern M270 MLRS és M142 Himars MLRS-l látja el, amelyek többféle rakétavetőként, valamint hadműveleti és taktikai rakétarendszerként is használhatók.

Forrás : Politico , névtelenséget kérő amerikai tisztviselők a Wall Street Journalnak nyilatkozva

Részletek: Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja a jövő héten jelentheti be azt a döntését, hogy mindkét típusú hordozórakétát szállít Ukrajnának. Ezek a rendszerek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mint az Ukrán Fegyveres Erők bármelyik másik MLRS-je.

Az M270 MLRS lánctalpas, míg az M142 Himars valamivel mobilabbak, mert kerekes platformot használnak.

Az egyik illetékes szerint ezek a rendszerek néhány héten belül Ukrajna területén lesznek. Még legalább egy hetet vesz igénybe az ukrán tisztek kiképzése, akik aztán a helyszínen képezik ki a többi ukrán tüzért.

Az ukrán katonai parancsnokság több héten keresztül győzködte az amerikai partnereket, hogy járuljanak hozzá e harceszközök biztosításához. Az Egyesült Államok kormányának számos tisztviselője azonban aggodalmát fejezte ki az ilyen hordozórakéták, valamint a közel 300 kilométeres hatótávolságú rakéták (ATACMS) átadása miatt.

Amerikai tisztviselők attól tartottak, hogy az ukrán fegyveres erők megkezdhetik velük a támadást a kritikus infrastruktúrákra Oroszországban és a megszállt területeken az invázió előtt (Krím a szakadár köztársaságok)

A Politico forrásai szerint a Biden-adminisztráció azt fontolgatja, hogy ezeket az MLRS-t csak olyan lőszerrel látják el, amely nem teszik lehetővé
a felhasználasukat hadműveleti és taktikai rakétarendszerekként. Ezen lőszerek hatótávolsága 30-70 kilométer.

Ezek az MLRS-k lehetővé teszik az ukrán védők számára, hogy támadásokat intézzenek az orosz egységek hadműveleti hátországára, és harcoljanak a második lépcső erősítéséért Ezenkívül növeli az Ukrán Fegyveres Erők harcának hatékonyságát a donbászi tüzérségi összecsapásban.

Egy neve elhallgatását kérő ukrán tisztviselő azt mondta a WSJ-nek, hogy a donbászi helyzet katasztrofálissá válhat a következő hetekben, ha nem gyorsítják fel a nehézfegyver-szállítást. Az ukrán hadseregből kifogy a szovjet Tornado és Hurricane lőszere, és a mintegy száz 155 mm-es amerikai M777 tarack nem elég ahhoz, hogy a donyecki és luhanszki arcvonal mentén túlszárnyalja az orosz központi erők tűzerejét.

Referenciaként : Az M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) egy többfunkciós komplexum lánctalpas alvázon, amely MLRS-ként és OTRK-ként is használható. Ezt a komplexumot nem hivatalosan "Isten ujjának" nevezik tűzereje miatt.

A Himars (High-Mobility Artillery Rocket System) egy hasonló többfunkciós komplexum kerekes alvázon. Az amerikai hadsereg a 2003-as iraki hadjárat és az Öböl-háború során használta őket.

Őstörténet:
  • John Kirby , a Pentagon szóvivője május 27-én közölte, hogy az amerikai hatóságok még nem döntöttek arról, hogy ilyen hordozórakétákat adnak át Ukrajnának.
  • A washingtoni tisztviselők egy sor zárt ajtós megbeszélést tartottak ukrán tisztviselőkkel, hogy megerősítsék elkötelezettségüket, hogy nem csapnak le mélyen Oroszország hátába, ha az Egyesült Államok beleegyezik, hogy ilyen harceszközöket biztosítson.


A Kubinkai Harckocsi Múzeum vezetősége és dolgozói nevében is szeretnénk hálás köszönetünket kifejezni Biden elnök úrnak amiért ennyire szívén viseli az idei tárlatunk összeállításának diverzifikációjának növelésért. Külön hálás köszönetünket szeretnénk nyilvánítani, hogy mindkét típusú hordozórakétát mellékelik miáltal látogatóközönségünk részére még magasabb színvonalú kiállítást tudunk prezentálni ...

:)

cropped-tank-museum.jpg

Erre nagyon kevés esély lesz...


A dicső elődeik is így gondolkodtak, akiknek a cumóival tele van az érintett múzeum ... ;)


Az embargó célja, hogy a ruszkinak kevesebb legyen a bevétele.

Na szaladj neki mégegyszer, te "észlény".


És így lett sokkal több neki. Pedig még nem is pörgették föl igazán a szankciókat. Zseniális!

Mondjuk muszka szempontból szükség lenne további Putyini hadigépezet támogatására is - úgyhogy ne hagyják abba!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 376
113
Közben Bécsben verekednek az ukrán maffiózók:

 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113
Egyetértek veled..
Ha a múlt összes magyar negatívumát nézzük, vesztett csatáinkat, háborúinkat , országrészeink okkal történő elvesztését, a rosszul megválasztott szövetségeseinket (sorolhatnánk a végtelenségig) akár már most is eláshatnánk magunkat önsajnálattal tömjénezve.. És nem kellene tovább kinlódni az e világi életben..
Ehelyett józan jövőbe utat mutató (NEM tévutat!) vezetésre van szükség aki a múlt hibáit nem megismételni akarja hanem tanulság leszűrésére.
Mert ne feledjük: ami már megtörtént, soha nem mondhatjuk hogy az nem fordulhat elő az életben..
Minden ország történelme tele van kudarcokkal, csak nem kizárólag arról beszélnek. A jövőbeni utakról pedig sajnos mindig csak utólag derül ki, hogy helyes választás volt-e. avagy tévút.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113
A Meduza két, a Kremlhez közel álló forrásra, és egy, a Putyin-kormányzaton belüli forrásra hivatkozott.

A források szerint a Kremlnek van egy „minimális”, illetve „maximális” elképzelése arról, hogy mi az ukrajnai „különleges katonai művelet” sikere.

  • A minimális siker a donbaszi régió teljes elfoglalása, amit az orosz csapatok már majdnem teljesítettek. A legújabb becslések szerint Luhanszk megye kevesebb mint 5 százaléka van ukrán kézen, Donyeck megyének pedig kevesebb mint a fele.
  • A maximális siker pedig az ukrán főváros, Kijev bevétele lenne.
Kijev elfoglalása láthatóan az orosz erők legfontosabb célja volt az invázió elején, ez azonban kudarcot vallott. Végül több hetes küzdelem után az orosz csapatok elhagyták a főváros környékét, hogy a Donbasz elfoglalására fókuszáljanak.

A Kreml-beli források szerint azonban az orosz vezetés nem mondott le Kijev bevételéről.

A Meduza forrásai nem tudták megmondani, hogy a védelmi minisztérium katonai vezetői hogyan értékelik a Kijev elleni újabb támadás esélyeit. Azt azonban a katonai vezetők belátták, hogy

AZ UKRÁN FŐVÁROST NEM LEHET „KEVÉS VÉRONTÁS ÁRÁN” BEVENNI, VAGYIS EGY ESETLEGES MÁSODIK OFFENZÍVÁHOZ TÖBB CSAPATRA LENNE SZÜKSÉG.

A Kreml úgy véli, ehhez van mozgástere, például tömegesen küldhetne sorkatonákat a frontra. Az egyik forrás szerint eddig főleg szerződéses katonák harcoltak, de a sorkatonák is bevethetők lennének.

Ugyanez a forrás azt is mondta, Putyin nem fog általános mozgósítást elrendelni, ugyanis a Kremlben attól tartanak, hogy ez aláássa a hatóságok támogatását és az elnök népszerűségét.

A Kremlhez közeli források kétségbe vonják, hogy a Nyugat fenn tudja tartani az Ukrajnának adott pénzügyi és katonai támogatást, ha a háború elhúzódik.

Előbb vagy utóbb Európa belefárad a segítségnyújtásba. Ez mind olyan pénz és fegyver, ami nekik maguknak is kell. Ahogy közeledik az ősz, tárgyalniuk kell majd a gázról és az olajról, mielőtt beköszönt a hideg évszak

– mondta az egyik forrás.

Egy másik forrás bevallotta, hogy a tervezett villámháború kudarcot vallott, bizonyos területeken elszámolták magukat, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetséges a győzelem.

Ennek a medúzának mindenhova elérnek a csápjai. Titok nem marad felderítetlen előttük.