[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 016
23 406
113
Jól is mennek a dolgok azóta Ukrajnában. ;)
azért választották meg,mert ha már szaros lesz a cipőtalp úgy gondoltál jobb ha kutyaszarba lépnek mintha tehén szarba kellene ( a kisebbik rosszat választották akkor,csak az a kutya beleszart a cipőbe,így nem a talpa lett szaros hanem a belseje amire nem számítottak)
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93
Nem csak az élőerő de a haditechnikai vesztesége is nagyobb mint a 8 éves afganisztáni háborúnak, jóval kevesebb anyagi és technikai lehetőségek közepette.
El fognak fogyni az oroszok, míg a nyugat tovább önti Ukrajnába az egyre komolyabb haditechnikát és a dollármilliárdokat.
Éljenek a szellemhadosztályok! Slava Ujraina!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Harkovnál, valami orosz támadás maradéka. Ennyi lőszer, hogy szóródhat szét???
Szerintem ez egy tüzelési pozíció volt, a hüvelyek nagyrészt kilőttek. Kezdők hibája.
Korábban volt egy T-72 videó ahol előrement, lőtt párat majd visszahúzódott, ott is akadt vagy 100 hüvelytalp. Tüzérséggel ez ugye nem járható út, azzal egy-egy tűzcsapás után pozíciót kéne váltani.
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
541
1 536
93
így is lehet nézni ..

meg úgy is,hogy ha Janukovics marad ,marad Ukrajna egy "csicska állam" aki a formális csatlakozás aláírására vár .. közben lakosságát nem hajtják ki a frontra,területi egysége megmarad,egy kicsivel jobb életszínvonalon élnének mint janukovics után éltek ,van gázuk és olajuk,tengeri kikötőjük,nehéziparuk stb stb ..

nem tudom melyik a jobb opció .. illetve tudom melyik lett volna a jobb opció ,pláne úgy,hogy miközben Janukovicsot vádolták hogy oligarcha,tőle csak még nagyobb oligarchák rabolták le Ukrajnát,illetve árusították ki a nemzeti vagyonát,ami az orosz befolyás alatt azért kevésbé volt ilyen intenzív.
Aztán következnek a balti államok, majd a korábbi szovjet gyarmatok, beleértve Magyarországot is, ezzel a logikával ezt is elfogadhatnánk.
Már nyíltan beszélnek a menetrendről: először lépjenek ki ezek az országok, legyenek semlegesek. Majd az eredeti ukrajnai terv szerint csatlakozzanak a FÁK-hoz, hogy elkerülhető legyen a "nagyobb baj", a lakosság kihajtása a frontra, megmarad a területi egység, lesz gáz, olaj... szuper jövőkép!
Mindezt csak azért, mert Putyin igényt tart az országunkra. Le kell tolni a gatyánkat, előrehajolni, bokafogás, csak nehogy felidegesítsük a medvét, mert még a végén baj lesz belőle!
Putyin igényt tart Ukrajnára (is), az ukránok meg igényt tartanak a saját országukra. Ennyi.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 957
93
Janukovics aggódik Ukrajna szuverenitásának elvesztése miatt??? :)
Ha a Majdan téren nem sikerült volna megállítani az FSZB-s műveletet, Janukovics már rég eladta volna a hazáját a ruszkiknak egy arany WC keféért, és ők is kb Fehéroroszország szintű csicskaállam lennének, várva a formális csatlakozás aláírására.
Méghogy szuverenitás! :D
"Janukovics már rég eladta volna a hazáját a ruszkiknak egy arany WC keféért, "

Érdekes, hogy ez az arany WC kefe, kagyló előszeretettel volt hangoztatva Líbiában, Irakban sőt talán Csaucseszkunál. Azután, amikor képek kerültek bemutatásra, kiderült, hogy ugyanaz az egy kép kering, mint az a bizonyos sebesült kislány egy személyben 3 helyen is.

Akkor alkalomadtán ki fog derülni, hogy Jeszenszkinek (by Márky) is van arany WC keféje, ha süllyesztőbe kerül? Vagy ez a téma mindig csak az aktuális gonosz embernél jelentkezik, akit előtte a nyugati nagyon demokratikus országok politikusai a keblükre öleltek?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 016
23 406
113
Aztán következnek a balti államok, majd a korábbi szovjet gyarmatok, beleértve Magyarországot is, ezzel a logikával ezt is elfogadhatnánk.
Már nyíltan beszélnek a menetrendről: először lépjenek ki ezek az országok, legyenek semlegesek. Majd az eredeti ukrajnai terv szerint csatlakozzanak a FÁK-hoz, hogy elkerülhető legyen a "nagyobb baj", a lakosság kihajtása a frontra, megmarad a területi egység, lesz gáz, olaj... szuper jövőkép!
Mindezt csak azért, mert Putyin igényt tart az országunkra. Le kell tolni a gatyánkat, előrehajolni, bokafogás, csak nehogy felidegesítsük a medvét, mert még a végén baj lesz belőle!
Putyin igényt tart Ukrajnára (is), az ukránok meg igényt tartanak a saját országukra. Ennyi.
ha vagy szláv,nem tudsz szláv fejjel gondolkodni és soha sem fogd őket megérteni ;)

magyarként nekünk a függetlenség lenne a legjobb,ezen kellene dolgozni mindenkinek .. és ha már a gatyád letolásást vetítetted elő szerintem teljesen mindegy hogy Géza vagy Béla fog seggbe vágni ! ez is ennyi :D
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Látom most is dobtak be páran linket illetve a közelmúltban egy nagy rahedli link volt erre még ebben a topikban is. Amit érteni szükséges az olajpiacról pár dolog. Az egyik: nem úgy működik, hogy ide a fórumra beírok egyfajta "vágyvezérelt ötlet" -et és akkor úgy is lesz. Vegyünk egy képzeletbeli példát:

  • mondjuk 2% -al kevesebb olajt ad el a muszka. Nekiállunk örömködni, hogy "Putyin népe éhenhal" meg ilyesmi ...
  • nos, viszont ha a maradék 98% -ot másfélszeres áron adja el, akkor az: orosz nyert ...

Nos, a matek "kemény" dolog ... Most éppen valaki ezt betette - élvezkedjünk rajta közösen, hogy Putyin mennyire "beszívta" ... :


Az olajpiacon a főszabály - amennyiben ezt nem érted, akkor semmit nem értesz: A kőolaj piac őrült módon rugalmatlan. A gáznál is sokkal jobban. Már csak a szankciók lebegtetésével gennyesre kereste magát Oroszország. Egyébként apróbetű: nemcsak az olajon, hanem a minden máson is beleértve a nem energiahordozókat is ...

Amennyiben valaki "megpiszkálja" a piacot, akkor nagyon keményen el tudnak szállni az árak. Egyfelől az OF a világ második legnagyobb olajexportőre. Az EU -ban a legnagyobb orosz olaj importőrök: Hollandia, Németország és Lengyelország. Ez a három ország összesen kétmillió hordót importál naponta - ez az Uniós orosz olaj behozatalának a 55% -a. Namost csak képzeljük el, hogy csak ez a 3 ország holnaptól nem importál orosz olajat és megjelenik egy ekkora igénnyel a világpiacon. Még attól az el nem hanyagolható ténytől is tekintsünk el, hogy ez természetesen nincs a piacon (mármint a semekkora része sem). Tudod mi történik? Megszólalnak a harsonák, jön a négy lovas meg a "nagy csata" ... Kb. az ismert világ végét jelentené ...

Nos, ilyen nem lesz. Leegyszerűsítve lesz majd "átmatricázás dögivel". Tudod, mint CPC -nél a "kazah olaj" meg a "piréz olaj" vagy éppen a "marslakó olaj". Vegyük észre a piac másik főszabályát: (az kerül a szállítóra ...) BÁRMIT, AMIT A KEDVES VEVŐ CSAK KÍVÁN ... Annyi fog csak történni, hogy a muszka a "matricázás" felárát szépen érvényesíti az árban ... Ja, és ez már most megy - azaz Európa már "bemelegít" a szankciókra. Ugye a két legismertebb dolog (de nem csak ezek vannak) a CPC -s "okoskodás" meg a nyíltvizi "rókáskodás". Mindegyik támogatott az USA és EU által - már most is. A pórnép szemét tudod mivel fogják kiszúrni majd? Hát majd szalagcímekben jön le a mainstream nyugati médiában, hogy befutott egy tanker a Közel-Keletről és e miatt Putyin rákos lett. Miért, eddig nem volt ilyen? Sőt hasonló híreket idéztek ebbe a topikba már most is - jött a nagy LNG hajó USA -ból (na, ilyen se történt még soha - ugye?) és meglássátok délutánra mind a 145 milla muszka éhenhal ... Nos, élnek és virulnak ... Egyébként apróság, hogy ezekből levezethető, hogy a 6. szankciós csomag célzottan Magyarország ellen irányult elsősorban (másodsorban V4). Na, ennyit erről ...

Aztán az, hogy majd az EU -s polgár nem érti, hogy mitől 2 EUR a benzin literje, meg 340K HUF -nak megfelelő a havi áramszámlája, meg 250K HUF -nak megfelelő a havi gázszámlája az a lőtéri kutyát nem fogja érdekelni. Ja, és ezek az árak még csak a "boldog békeidős" árak ...

Kína, India kérdésköre. Azt értsük meg, hogy mondjuk sikerül brutál nagy árkedvezményt kierőszakolni a muszkából valamekkora mennyiségre. Ugyanakkor, ha ez az ár jelentősen magasabb lesz, mint most - akkor is a muszka nyert ... A "B terv", hogy mehetnek az elszabadult világpiacra ... Egyébként e kettő ország lakossága vagy hatszor akkora, mint az EU. Képesek 2 számjegyű gazdasági növekedésre és még a COVID utáni felpattanás előttünk van. Azaz a komplett világ igénye nő - elsősorban pont ezen országok miatt. Ezt valamelyest hajlandó követni a világpiac (nem csak muszka), de az "EU őrületét" viszont nem (!!). Továbbá maga az EU által beképzelt "Prémium piac" eszményképe: nem létezik ...

Vegyük észre további leegyszerűsítés alapján ez az egész olyan, mint egy kaszinó. Az EU a muszka kaszinójában játszik (ugye a "szankciók"). Persze egyszer-egyszer beüthet a jackpot - de a főszabály: MINDIG A HÁZ NYER (!!) ... Evvan ...

Kapargassuk meg ezt a "orosz olaj ára" témakört. Amikor Te kizárólag a magyar csöves orosz olaj árával vagdalkozol, akkor tévúton fogsz járni. Csak orosz olajból van egy nagy rahedli fajta ... Bizony soknak igen komoly brutál ára van már most is, ha meglesed ... Mi egész korrekt áron kapunk egész korrekt minőségű (nekünk éppen pont megfelelő) olajat ...

Egyébként szintén apróság, de nem minden olajfajtát illetve ügyletet fogsz megtalálni a tőzsdéken ... Egyébként nagy vonalakban a piac a következő 3 fajtát követi nyomon: Brent Crude, a WTI Crude és a Dubai Crude. Ezek általában közvetett vagy közvetlen formában hatással vannak a többi jegyzett fajtákra is.

Amiket a világ figyelemmel kísér még - pl. OPEC fajták (sokkal több fajta van):

Saharan Blend (Algéria);
Es Sider (Líbia);
Arab Light (Szaúd-Arábia);
Basrah Light (Irak);
Bonny Light (Nigéria);
Iran Heavy (Irán);
Kuwait Export Blend (Kuvait);
Murban (Egyesült Arab Emírségek);
Qatar Marine (Katar);
Girassol (Angola);
Merey (Venezuela).

Orosz olajfajták közül általában ezeken van a világ szeme (ez 6 fajta): Ural, Siberian Light, Arctic Oil, Sokol, ESPO, Vityaz.

Akkor van még a csiliárd fajta keverék - ezek általában 'Blend' utótaggal szerepelnek. Továbbá amikor ilyen Turkmenistan Blend meg Latvian Blend -ről (meg még vagy féltucatnyi ilyen) olvasol akkor ilyen orosz olajjal való "rókáskodás" -ról van szó ...

És akkor tényleg szót se ejtsünk a kalózkodásról, meg amikor pár tankert meg finomítót telibevernek meg hasonlók ...
Bocs de DE-NL-ben jelenleg 2,2€ a szutyokbenzin (E10), a normális meg kb 2,4-2,5€ ;)
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 692
8 716
113
Abszolút igazad van. Bár csak nem konvenciónális értelemben győzhető le. Ha etős vrzetése van, akkor nem. Elképzeled, hogy egy Sztalin vezette Szovjetúniót Afganisztán megállított volna....hm ma már nem élne afgán, és a százezrek, akik kiirtásuk közben meghaltak, azok se számítanának. Oroszország katonailag, erőskezű vezetéssel nem legyőzhető, a sokat emlegetett atom miatt. Csak puccsal, vagy Putyin természetes halálával.
A párhuzam ijesztő, de helyes Sztálin és Putyin között. Hasonlóan működik a két ember. Az ilyen tipikus erős vezetők sose látják be ha tévednek. Az ilyen vezetők idővel tömegek halálát okozzák, de ez nem számít nekik, csak az a fontos hogy az legyen amit ők akarnak. Pont az ilyen mentalitású emberek kezébe nem való a hatalom.

Nagyon nem vagyok optimista az orosz vezetéssel kapcsolatban, szerintem Putyin addig akarja folytatni a háborút amíg van ember akit Ukrajnába tud küldeni. Így viszont hatalmas szenvedést szabadít nem csak az ukránokra, de az oroszokra is pusztán azért hogy az legyen amit ő akart.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 313
113
Bocs de DE-NL-ben jelenleg 2,2€ a szutyokbenzin (E10), a normális meg kb 2,4-2,5€ ;)
Na, az tuti, hogy Belgiumnak a következő év végéig - ha minden így marad - ebben a formában vége. Kizárt, hogy a Flamandok a csóinger Vallonokat finanszírozzák egy ilyen válság kapcsán. És nem csak ők fognak szétesni! UK is hasonló úton jár.
 
W

Wilson

Guest
:D

Mehet vissza a feladónak
fV71jAq.jpg
uXwDza1.jpg

Íme az orosz dezinformaciós stratégiájának ékes példája ahogy az ukránok felteszik az információs térbe a Switchblade használatát ,egyből jön egy orosz hír ,hogy már a birtokukba is kerültek az amerikai öngyilkos drónok, csakhogy ez egy fake news ugyanis a képen az oroszok egy már kilőtt így használt amerikai öngyilkos drónokból tákoltak össze egyet, hogy elhitessék, a közvéleménnyel , hogy ép amerikai öngyilkos drónokat zsákmányoltak.....:D