[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Szóval amikor a muciológusnak is feltűnik, hogy tízezredjére is a valóság b@szta meg őket és nem fordítva, akkor a jó szokasukhoz híven még tovább mennek hiszen a muciológia sohasem hibázik, csak a valóság és ilyenkor jön, hogy ez az egész tulajdonképpen nekünk lesz jó. :D
De majd Wilson fórumtárs elmagyarázza Ursulának, hogy az nem úgy van, mert az orosz olajat csak nyomott áron veszik meg a világpiacon.
Anakronisztikus ellentétet érzek az "erőben"! :oops::)
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
537
4 854
93
Ez vót má?

"A nürnbergihez hasonló, tömeges kirakatpereket indíthat Oroszország"

"Miközben Oroszország több száz foglyot tart fogva a mariupoli Azovsztal acélműből, Kelet-Ukrajnában lévő tisztviselőik egy, nürnbergi perhez hasonló „katonai törvényszék” felállításának ötletét vetették fel, amely megfigyelők szerint egy tömeges kirakatpert jelentene − írja a Guardian."


Meg még egy sor internetes felületen ez jelent meg.

Nocsak, nocsak ez most Freudi elszólás, hogy a nürnbergi perek koncepciósak voltak?
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 375
8 952
113

A litvánok pénzt gyűjtöttek a Bayraktar TB2 megvásárlására Ukrajnának....​


Az összeget a Bayraktar TB2 drón vásárlásának finanszírozására gyűjtötték össze .

" A háború kezdete előtt egyikünk sem gondolta, hogy fegyvereket veszünk. De most ez a normális. Valamit tenni kell azért, hogy a világ jobb hellyé váljon ” – mondta a 32 éves Belickaite Ágne, aki 100 eurót utalt át, amint az adománygyűjtés megkezdődött, május 25-én.

Adománygyűjtés Litvániában az ukrajnai Bayraktar TB2 megvásárlására.  2022. május. Képkocka az online adásból
Adománygyűjtés Litvániában az ukrajnai Bayraktar TB2 megvásárlására. 2022. május.

Ez az első alkalom a történelemben, hogy a hétköznapi emberek pénzt gyűjtenek drón vásárlására egy másik ország védelmében.

A Facebookon közvetített adásból látható, hogy Kijevben 21 óra körül átlépte az 5 milliós határt az adománygyűjtő számláló.

A kampányt a litván Andrews Tapinas kezdeményezte.

A kampányt május 25-én indították el, miután egy Bayraktar TB2-es esetleges vásárlásába Litvánia, Törökország védelmi minisztériuma és a gyártó is beleegyezet.

Május 26-án különleges adást tartottak a támogatás érdekében a litván vezető tisztségviselők és az ukrán nagykövet részvételével.

UAV Bayraktar TB2 72-es számú táblával, vezérlőállomással és kapcsolódó berendezésekkel
UAV Bayraktar TB2 72-es számmal

A második napon a beszedett összeg meghaladta a három milliót, a harmadik nap elején pedig a 4 milliót.

Dalia Grybauskaite volt elnök is csatlakozott a kampányhoz; Gitanas Nauseda hivatalban lévő elnök, Ingrida Shimonite miniszterelnök és Arvidas Anushauskas litván védelmi miniszter is felszólított minden érintettet, hogy csatlakozzanak a gyüjteshez.

Jobban tennék, ha saját légvédelemre gyűjtene a három kis balti állam, hogy ne nekünk kelljen ott őrjáratoznunk. Persze ez a jóemberkedés sokkal olcsóbb és nagyobbat is szól a haladóknál.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
Hiába ágálsz ellene a tényekkel vitatkozol ott van az ábrán minden, amint kifogynak az import alkatrészek helyetesíteniük kell valamivel és mivel ezek speciális hardverek nem tudod őket megrendelni az Aliexprestöl.

Ne csúsztass, a kérdés nem az volt, hogy mit nem gyártanak oroszországban, hanem hogy mely kritikus cikkszámok nincsenek nekik raktáron vagy ha vannak, akkor záros időn belűl kifogynak a készletek.
Ne csúsztass. Erre válaszolj.

Cikkszám a válasz, nem a semmitérő magyarázásod.

Fingod sincs, mert kamu hazug propagandát nyomod.
Ha nem pénzért vagy ukrán hazafiságból, az még nagyobb szégyen...
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 404
4 425
113
Dehát mindenen kívül azt írta, hogy már alig van tankjuk az oroszoknak....
Segítek.
Hoztak mutatóba nagy kínokkal pár T80-at hogy parádézzanak vele, mert már kínosak voltak a nyugati hírek. Nincs több, nem is lesznek ezek bevetve hanem miden városban megmutatják magukat. Maszkirovka.
Ne feledd ugyanez történt a tiktok csecsenekkel, szétverték őket az ukránok, majd nagy kuss, később mutatóba hoztak pár szakállast de már érdemben nem tettek hozzá a harchoz.
 
W

Wilson

Guest
Ne csúsztass, a kérdés nem az volt, hogy mit nem gyártanak oroszországban, hanem hogy mely kritikus cikkszámok nincsenek nekik raktáron vagy ha vannak, akkor záros időn belűl kifogynak a készletek.
Ne csúsztass. Erre válaszolj.

Cikkszám a válasz, nem a semmitérő magyarázásod.

Fingod sincs, mert kamu hazug propagandát nyomod.
Ha nem pénzért vagy ukrán hazafiságból, az még nagyobb szégyen...
Gondoltam, hogy ilyen kocsmai színvonalú beszólásnál nem is várhatok tőled többet...:)

Ami pedig a hazug propagandát illeti a berakott anyag echte orosz és ha már azt is hazug propagandának tartod akkor nagy lehet a baj nálad.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
Stugna talált el megszálló egységet vézetesen

Ha átküldöd privátban a "szalagcímeket" akkor segítek magyarítani.
Sajnos ukránul nem tudok, de ha már így átküldöd, akkor abból tudok segíteni.

Pl elég lenne annyi is, hogy "végzetes stugna találat"
De biztos van más is, aki segít. Gondolom más fórumokba is nyomni kell, így több legyet ütsz egy csapásra. Persze ha érted ezt a hasonlatot.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
Gondoltam, hogy ilyen kocsmai színvonalú beszólásnál nem is várhatok tőled többet...:)

Ami pedig a hazug propagandát illeti a berakott anyag echte orosz és ha már azt is hazug propagandának tartod akkor nagy lehet a baj nálad.

Kocsmában sört szoktak kérni, nem cikkszámot.
Menj inkább pihenj kicsit, kollégád meg küld vissza adam.bertok nickkel, osszon megint valami más jellegű okosságot.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Azert ugye ezeknek a zsoldosoknak a nagy resze mindenfele "veteran", meg "hivatasos zsoldos". Nem igazan ertem a kifogasaikat.
jo nagy marhak ezek a kulfoldiek azert, akik nyelvtudas nelkul elmennek egy ilyen konfliktusba, nem mindig tudjak kiszolgalni oket, ez nem olyan haboru amihez szerintem egy nyugati katona szocializalodva van. plusz rajuk nem vonaktozik a genfi egyezmeny.
kivancsi lennek, hogy a csecsenekre mondjuk vonatkozik e vagy hogy ok kulfoldi harcosok-e. valoszinu orosznak szamitanak ebben az esetben.

irta vmi "zsoldos", mert nehanyan tenyleg ideologiabol mennek ukrajnaba harcolni, hogy az ellatmany fegyver beszerzese sokszor egy egy telefonszamon, ismeretsegen mult,helyismereten mult, tehat nem ugy tunt hogy van kozponti ellatmany es nevre szoloan kapod a cuccot, hanem magadnak szervezed a felszerelest a terepen, a loszertol a kajaig, ismerni kell valakit.

de ez nem tudom mennyire altalanos, biztos van ilyen is, olyan is, de az ukran vedelembol siman kinezem, hogy ilyen laza matrix szervezetben kapcsolodnak ossze.

egy masik beszamoloban meg az volt, hogy kijev kornyeken egy par kilott ruszki tank mellett - kozvetlenul a csata utan - megjelentek ilyen spec oposok, a helyi rendorseg, partizan szeru alakok, katonak, kb elszivtak egy cigit igy egyutt aztan ment mindeki a dolgara a szelrozsa minden iranyaba.

de ez is anekdota nem teny.

nem dicserni akartam az ukranokat, csak megosztani amit olvastam.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Harkiv körül ki tudtak alakítani egy pufferzónát, jelenleg valószínűleg tervben sincs egy orosz offenzíva Harkiv irányában, mert még a hidakat is felrobbantották. Ez eredmény ahhoz képest hogy itt már az első napokban Harkiv elestéről voltak hírek.
Nem volt nehéz dolguk mert a rusz kiüritette a területet harc nélkül.Szóval szart sem értek el nem sikereket.Elmesélek neked egy történetet,1942 novemberben kezdödött,Mars hadmüvelet cimen futott.Célja a Rzsev-Szicsevka-Vjazma vonalon áttörni a szovjet hadseregnek a német védelmet.Nos ez a vérfürdö 4 hónapig tartott,és 1943 március végén a német hadsereg kiüritette a Rzsevi területet.Nehéz lenne ezt a hadmüveletet sikeresnek nevezni szovjet részröl,pedig az történt,mint most Harkovban,csak éppen itt 4 hónapos harcok után döntöttek a németek a kiüritésröl.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 856
27 348
113
okes, engem tenyleg erdekelne, hogy az oroszoknal ez a birodalmi tudat tenyleg nincs jelen ?
a szovjetunio szetese putyin szerint a vilag katasztrofaja, amit egyebkent meg valahol ertek is.
mindig hoditottak az elmult 400 evben, folyamatosan mindenfele, Berlintol Kamcsatkaig mentek,
nem egyszer, meg nem tevedesbol, hanem folyatosan. Megvolt az okuk, sztyeppe lapos, kereskedni kell menni,
de azert folyamatosan terjeszkedtek, amerre tudtak.

anekdota, hogy wc papirert alltak sorban az oroszok, aztan meg mentek tutetni, hogy kuril szigeteket vissza, meg nem adjuk,
kozben meg nem volt mit enni a szovjetunioban. Ertem, hogy az oroszok bekes nep meg minden es hogy ketszer tamadtak meg oket nyugatrol, de a japan szigetek, meg afganisztan az mar nem csak ugy utba esett a szormekereskedoknek a tajgaban...
Az ukránok évek óta a gyerekeiket adják el, de Zelenszkij hisztizik, h nem adják Krímet meg a Donbaszt, azokat, amiket a "birodalmi oroszok" szereztek nekik.