[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 991
53 878
113




Ami ott,balra,a detonációtól picit feljebb,egyből kigyulladt,az lehetett a tartalék lőszerkészlet,vagy valami szállító jármű?
Megjegyzem,nem lőnek szarul az Orosz tüzérek.
milyen távolságra kell tartani harci helyzetben a lőszereket az ágyútól,vagy van pár drab közvetlen mellette,és a többit folyamatosan hordják 50,100 méterről?
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Jobban tennék, ha saját légvédelemre gyűjtene a három kis balti állam, hogy ne nekünk kelljen ott őrjáratoznunk. Persze ez a
Jobban tennék, ha saját légvédelemre gyűjtene a három kis balti állam, hogy ne nekünk kelljen ott őrjáratoznunk. Persze ez a jóemberkedés sokkal olcsóbb és nagyobbat is szól a haladóknál
NATO tagok vagyunk, mi is ok is.
mi nem tudnank megvedeni magunkat valoszinuleg meg a romanoktol sem.
mi is csak ket eve kezdtunk kolteni fegyverkezesre es most is boven 2% alatt vagyunk.

ha nem lennenk nato tagok, meg mondjuk a kornyeken mas se, akkor szepen irtanank egymast ahogy mindig is tettuk.
vagy nezegetnenk az itt allomasozo orosz csapatok csili-vili tankjait, mint 88-ban es kuss lenne mindenkinek.

persze lehet bizni abban, hogy a szovjet barataink velunk kiveteleznenek, valamiert, de mi most csak az eun belul vagyunk fontosak a ruszkiknak.

lehet azt mondani hogy nem kell Nato, de egy alfold kozepen szovetsegesek nelkul nem tudom meddig tudnank itt kemenykedni.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 980
10 717
113
Pontosan megírtam mennyi volt rendszerben az alakulatoknál.
A BV-ből 206 volt, ebből tegnapig 32-t vesztettek.
Pótolni kell a veszteségeik.
Az a lényeg, hogy jól fogy!
:D
Ja, az amúgyis leselejtezendő régi orosz T72-kre ellőtték a drága nyugati páncéltörőket, javelineket stb az ukránok.. na de akkor mivel fogják kilőni a Terminátorokat, T90eket? :oops::rolleyes:
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
A zsoldosoknál az is eléggé kultúrsokként hat, hogy nagyon sokan közülük a közel kelet alacsony intenzitású konfliktusaiban szocializálódtak (vagy esetleg szíriában de az sem közelíti meg a teljes gépesített háborút ami ukrajnában zajlik) és ez nagyon nem az mint amihez szokta. Hiába képzettek és szagoltak puskaport.
allitolag ez igaz a ruszkikra is, sziriaban sokan szereztek harci tapasztalatot, de ott azert folenyben voltak legieroben.

bar ott is megleptek oket egyszer valami a bazison es felrobbangtattak par technikat a mar nem is tudom melyik milicia,de az egyedi eset volt, gondolom a bazis parancsnokot jol levaltottak, de sziria az nem ilyen nagyszabasu hadmuvelet volt.

Kijev fele azert bakiztak ekkorat, mert benezte a politikai vezetes, hogy mire kepesek.

mondjuk most donbaszban sikereket ernek el az oroszok. kivancsi vagyok eljutnak-e megegyszer kijevig, vagy megelegszenek harkovval.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Szerintem igen. Egymagában a 312 darab T-62 pótolja a veszteség cirka 40%-t. Mint ma láttuk érkeznek a T-72A-k is a hadszintérre, azokból is biztos lesz párszáz bevethető. Már ki is van pótolva a veszteség. Lehet elavultabbak mint a T-72B3 vagy a T-80BVM, de darabra meg lesznek. Mit tudnak ezzel szembe állítani az ukránok? Gyakorlatilag semmit. Ami volt azt már nagyjából kimerítették.

Kb 2850 db harckocsi lehetett az alakulatoknál. Az látszik a veszteség adatok alapján, hogy a T-80U-k nagy részét bevetették. Ezek 45%-a elveszett.
Szerintem a 2800 hk jó része még nem volt Ukrajnában.
Hozzák azokat is (T-80BV), a T72AV-k lehetnek az elmúlt években kivont tankok, hisz elég sok B3 érkezett helyükre.
A T-90A -ból viszont mintha lenne tárolva. Azokat lenne érdemes előszedni inkább, mint a 72A-kat.
De a BMP-3, BMD-4M vesztesegek is magasak. Nem sok korszerű IFV maradt.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 513
113
allitolag ez igaz a ruszkikra is, sziriaban sokan szereztek harci tapasztalatot, de ott azert folenyben voltak legieroben.

bar ott is megleptek oket egyszer valami a bazison es felrobbangtattak par technikat a mar nem is tudom melyik milicia,de az egyedi eset volt, gondolom a bazis parancsnokot jol levaltottak, de sziria az nem ilyen nagyszabasu hadmuvelet volt.

Kijev fele azert bakiztak ekkorat, mert benezte a politikai vezetes, hogy mire kepesek.

mondjuk most donbaszban sikereket ernek el az oroszok. kivancsi vagyok eljutnak-e megegyszer kijevig, vagy megelegszenek harkovval.
Persze, csak az oroszoknak abszolút tüzérségi és tüzerőfölényük van jelenleg is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 058
113

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
⚡️⚡️Kína kihívja az Egyesült Államok neoliberális vezetését.

"Kölcsönösen előnyös politikai bizalmat és biztonsági együttműködést kell kiépíteni, figyelembe kell venni egymás nemzeti érdekeit, szembe kell szállnunk az Egyesült Államok hegemóniájával és hatalmi politikájával, fel kell hagynunk a hidegháborúval és a blokk mentalitásával, és együtt kell működnünk egy olyan globális közösség kialakításán, amely mindenki biztonságát biztosítja" Kínai vezető a BRICS-tagországok (köztük Oroszország) vezetőinek.

Így Hszi Csin-Ping bejelentette Global Security Initiative (GSI) kezdeményezését – jegyzi meg a Financial Times.

Wang Yi kínai külügyminiszter elmondta, hogy Uruguay, Nicaragua, Kuba és Pakisztán hivatalosan is támogatta a GSI kezdeményezését. Szíria és Indonézia is támogatta.

Ezzel a programmal Kína azt tervezi, hogy szembeszáll az Egyesült Államok vezette blokkal. Washington a felelős a konfliktusokért és a feszültségekért világszerte a kínai hatóságok képviselői szerint, diplomáciai szinten is.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 374
8 950
113
Ez vót má?

"A nürnbergihez hasonló, tömeges kirakatpereket indíthat Oroszország"

"Miközben Oroszország több száz foglyot tart fogva a mariupoli Azovsztal acélműből, Kelet-Ukrajnában lévő tisztviselőik egy, nürnbergi perhez hasonló „katonai törvényszék” felállításának ötletét vetették fel, amely megfigyelők szerint egy tömeges kirakatpert jelentene − írja a Guardian."


Meg még egy sor internetes felületen ez jelent meg.

Nocsak, nocsak ez most Freudi elszólás, hogy a nürnbergi perek koncepciósak voltak?
Kíváncsian várom Izrael reakcióját.