[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 711
113
Március közepén mikor nagy volt a hurráoptimizmus halkan megkérdeztem ismerosi körben hogy tisztában vagytok e a következményekkel? Oldaltól függetlenül szinte mindenki azt mondta, hogy az oroszok veszíteni fognak, mert a nyugat összezárt. Erre azt mondtam OK, de ne felejtsétek el hogy nem csak az olaj és a gázcsap van ám náluk, de sok alapvető és fontos nyersanyag és a kaja is. Arról nem is beszélve hogy a világ kb 1/3-a a nyugat, míg vele szemben fog felsorakozni mindenki akinek a fasza tele van a nyugati arroganciával vagy akad félnivalója és bizony Ők birtokolják a források döntő többségét is. Ez egyre inkább kezd körvonalazódni és egy kritikus tömeg elérése után gyorsulni is fog az ellentábor növekedése. Kurvára nem lesz ez jó…
1/3?
USA, Kanada, EU… Ausztrália. Kit hagytam ki?
Ez összesen kevesebb, mint 1 milliárd, a nem egészen 8-ból.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Mai kishírek
  • A reggeli órákban ukrán diverzánsok terrortámadást hajtottak végre Melitopol főterén, melyben két békés lakos megsérült. Az autóba rejtett bombát az élelmiszersegély kiosztásakor robbantották fel, a cél feltételezések szerint a helyi katonai-polgári adminisztráció vezetőjének meggyilkolása volt.
  • A felszabadult Herszoni területen a polgári lakosság tömegesen szolgáltatja be a háború kitörése után kiosztott fegyvereket.
  • A legújabb közvéleménykutatás szerint az orosz lakosság 72 százaléka támogatja az ukrajnai speciális hadműveletet.
  • Sikerrel járt Petro Porosenko volt ukrán elnök, az Európai Szolidaritás párt vezetőjének harmadik próbálkozása, hogy külföldre utazzon, a kíséretével együtt átlépte az ukrán–lengyel határt, hogy egy rotterdami európai pártrendezvényen vegyen részt – közölte hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál belügyminisztériumi forrására hivatkozva. Porosenko jelezte, hogy utazásának célja: Ukrajna európai uniós tagjelölti státusza júniusi megadásának elősegítése, Ukrajna támogatásának előmozdítása az Oroszország elleni háborúban, pénzügyi segítség kérése Ukrajnának és a Marshall-terv 2.0 jóváhagyásának szorgalmazása a háború utáni újjáépítéshez.
  • Ljudmila Deniszova ukrán ombudsman közölte, hogy a fogságban lévő ukrán katonák „szörnyű kínzásokon mennek keresztül”.
  • Ukrajnában egyes belső menekültektől megvonják a szociális segélyt. Azok a menekültek igényelhetik továbbra is a támogatást, akiknek lakóhelyén harcok folynak, ezért nem tudnak hazatérni otthonaikba.

https://news-front.info/2022/05/30/...ny-operativnaja-svodka-30-maja-obnovljaetsja/
https://politic.karpat.in.ua/?p=49842&lang=hu
https://podiji.karpat.in.ua/?p=84795&lang=hu
https://economic.karpat.in.ua/?p=24623&lang=hu
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Az ukrán hadsereg először mutatta be az Egyesült Királyság által átadott Wolfhound páncélozott járműveket

A képzések videóját a közösségi hálózatokon tették közzé.

Az ukrán fegyveres erők különféle fegyvereket és katonai felszereléseket kapnak katonai segítségként a nyugati országoktól az orosz haderő ellen ellen.

Az ukrán hadsereg Wolfhound páncélozott járműveket kapott az Egyesült Királyságból.

Atyaisten!Mi lesz a következő level, páncélozott lovaskocsi? Ez még az eső ellen sem véd,de legalább zsákos-gabonát is lehet vele szállítani....
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Csodás. Itt meg volt fórumtárs, aki együtt volt gyakorlaton velük a Bakonyban vagy hol, és GPS nélkül qrvára nem tudtak semmit! Inkább hiszek a gyakorlatnak, mint a "raktam be cikket"-nek. :D
En is láttam olyat, sőt!
A karbantartók vagy akár az EOD-seik a laptop nélkül semmit se tudnak…
A legénység egy része meg angolul is alig tud ;)
 
W

Wilson

Guest
Atyaisten!Mi lesz a következő level, páncélozott lovaskocsi? Ez még az eső ellen sem véd,de legalább zsákos-gabonát is lehet vele szállítani....
Nincs ebben semmi különös meg van ennek a helye az ukrán haderőben, és az orosz haderőben is használnak ilyen kategóriájú harcjárműveket.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
1/3?
USA, Kanada, EU… Ausztrália. Kit hagytam ki?
Ez összesen kevesebb, mint 1 milliárd, a nem egészen 8-ból.
Japán, Dél korea, ha Kína mozgolódik akkor sanszos hogy India is a mi pártunkra áll.
A másik oldalon mi van? Észak Korea ami még mindig a hetvenes években van, Venezuela, Fehéroroszország, Kína meg a ruszkik. Nekem nem nagy talány hogy ki nyerne.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 051
83 254
113

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 288
113
En is láttam olyat, sőt!
A karbantartók vagy akár az EOD-seik a laptop nélkül semmit se tudnak…
A legénység egy része meg angolul is alig tud ;)
A technokráciák hátulütője... :D Van aki meg tudja határozni északot egy mutatós karórával, van aki még mutatós karórát sem látott, csak digitális csodákat.
Lehet, hogy ez most off, de szerintem pont ez a különbség amit sokan nem értenek. Az orosz muzsik a saját sz@rán megél, ha nincs müzli reggelire vagy nem ihat kávét ebéd után pont nem érdekli. Az meg éppen most látszik, hogy a nagy "nyugati zsoldosok" besokallnak ha nincs meg a komfortzónájuk.
És szerintem ezért is tart ennyi ideig ez az egész marhaság, mert az ukrán hohol is olyan, mint az orosz muzsik. Face to face elég kiegyenlített a játék, már ami a tűrőképességet illeti. Ugyanilen erőviszonyoknál a NATO már beleharapott volna a ködbe... (3...2....1 éééés lehet önteni a sz@rt a nyakamba :D )
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 690
55 499
113
Ami azt illeti egy nem hivatásos júzernek rémálom követni a topikot (nem az eseményeket) a sok felesleges faszméregetés miatt. Lelkiismeretesen ellátott munka mellett két oldalt nem tudok elolvasni, pedig már kifejlesztettem a bakugrás képességét amivel a helyesírási és irreleváns történelmi leckéken vetem át magam az első bekezdés után. Sacc 90 oldallal vagyok lemaradva, amiből kb nettó 30 oldal lehet topik témájába vágó.

Azonban jelen hozzászólásom nem igényli a realtime időrendet, mert a közelmúlt történéseiről vetnék klaviatúrára pár gondolatot a „ki mit b@szott el, ki mit csinált jól a lehetőségeihez képest” gondolat jegyében.

A Ruszkik: Ők nagyjából most elhagyták a balf@szságaikat, úgy hasítanak a fronton, ahogy egy hadseregnek kell, ami elött egy még nem összeomlott, de részben megtört ellenfél hátrál.

Diktálhatnának nagyobb tempót is, de nem tágítanak az élőerejük megóvásának pár hete tartó taktikájától, alapos tüzérsági előkészítés után megy előre a páncélos és a lövész, ez pipa. A harctéri elemzéseket követő taktika alakításának ez jó példája.

Az Ukrik: Ők hoztak jó és hibás döntéseket is.

Jó döntés volt a területvédelemmel feltölteni a lövészárkokat. Hideg fejű, akár kegyetlennek is minősíthető, de jó taktikai és stratégiai döntés. Mert amíg nem képesek adekvát eszközökkel biztosítani a fronton a csapataik túlélését, hogy az ellentámadásra való képességükről ne is beszéljünk, addig nem érdemes a kiképzett regulárisok vérét ontani, erre ugyanúgy megfelelnek az ukrán civilekből verbuvált Vanek B. Eduárdok és Svejkek. Tartalékolnak a tartalékosok élete árán. Rideg, de igazolható.

Hogy Donbasszt még nem adták fel, részben a távoli ukrán vidékek szatócsainak, tanárainak, és félszemű salabaktereinek köszönhető (szándékos túlzással élve). Az ő életük árán lassítható az orosz előretörés és erről a döntés a legfelső szinten kellett, hogy megszülessen. Hullanak mint a legyek (Forras: Zelenszkij), tucatjával adják meg magukat, de ezt mindenki óvakodjon felróni nekik, mert ugyan mi mást tehetnének? Szóval emelem kalapom az ismeretlen Ukrán területvédelmis előtt, aki legalább ideig óráig, de felveszi az egyenlőtlen harcot.


Rossz döntés volt azonban: Az Azovstal ilyen gyors lefolyású feladása.

Nem, nem tartom az Azov fegyvereseket elitnek, jóformán semmiben. Őket pusztán a kistafírungozott kirakatalakulatnak tartom, akik az ukriknak megfelelő ideológiai alappal bírnak, de csak a helyi origin benácult bulák közt van keresnivalójuk, de valódi elithez semmi közük. Amiért mégis rossz döntés volt a vasmű feladása az a jelenlétükből adódik. (Az ejtoernyosokkel egyetemben) Lekötöttek orosz erőket. (hogy mennyit, azt nem tudjuk, volt DNR milicista, aki mikor kijött a 2500 azt nyilatkozta elhűlten, hogy „hát a végén mi kevesebben voltunk akik őriztük a helyet!”) Az első héten amikor a megadósdi elkezdődött kiküldtem volna minden sebesültet és annyi legyengültet, aki elbírja a hordágyakat, és akkor stop. Pár napra. Majd ezt a mézesmadzagot húzogattam volna az oroszok elött hetekig. Meg lehetett volna tenni. 50-100 emberenként, durván elhúzva időben a folyamatot. (Egyben nem is tudták volna a 2500 embert elbuszoztatni a ruszkik…)

Ami a ütemtervet illeti, és a megadást az látszik hogy egy tárgyalási folyamat volt. (itt nem úgy ment a dolog mint a tengerészgyalogos ezred megadásánál, ahogy feltartott kézzel masírozott végeláthatatlan sorban a brigád). Itt basszátokalássan hátizsákokban hozták kifele a Azovstal szuveníreket, és mint a repülőtéri vámon folyt a bőröndök ellenőrzése. Ez a folyamatot HETEKRE el kellett volna húzniuk, es az nehezen vitatható, hogy ezt valóban megtehették volna és akkor a ruszkitüzérség innen meg hetekig nem szabadul, hogy aztán a Donbasszban tűnjön fel, a rohamcsapatok átcsoportosításáról nem is beszélve.

Ide tartozik, hogy e hétvégén is találtak még rejtőzködő ukrikat (3-4 fő), akik megadták magukat, de ezzel ostromhaderőt már nem tartottak ott csak az átfésülő alakulatokat akiknek amúgy is ott a helyük…

Más. A topikban a hivatásosok által fel van szteroidozva minden hír. Ezt hadd illessen kritikai szóval.

Ha az USA egyik kongresszusi tagja aki történetesen vmelyik hadiipari bizottság tagja is megemlíti, hogy a szuperfejlett ZIMMELZUMM fegyverrendszert is át kellene adni az ukránoknak, akkor a következő percben a „ZIMMELZUMMOT IS KAPNAK AZ UKRIK! AZ OROSZOKNAK VÉGÜK!” hozzászólások inkább csak megmosolyogtatók. Ha az oroszok kipróbálnak egy még nem is rendszeresített fegyvert, hasonló visszafogottsággal kéne azt is lereagálni. A topik zöme különben az ellenoldal provokálásában és annak lereagálásában fullad ki.

Tovabbi szep napot! :)
Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot ehhez a kommentárhoz, amit mindenesetre érdemes elolvasni. :)
Ellentétben a kommentek 90%-val,ami csak szófosás.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 541
5 075
113
Az ukrán hadsereg először mutatta be az Egyesült Királyság által átadott Wolfhound páncélozott járműveket

A képzések videóját a közösségi hálózatokon tették közzé.

Az ukrán fegyveres erők különféle fegyvereket és katonai felszereléseket kapnak katonai segítségként a nyugati országoktól az orosz haderő ellen ellen.

Az ukrán hadsereg Wolfhound páncélozott járműveket kapott az Egyesült Királyságból.

Megint egy nem ide való cucc .
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 143
12 113
113
FT991tOWAAM7wqJ
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 385
113
Remelem most jo helyre irom es nem benazok @pöcshuszár iranyaba. Szoval elkepesztoen GAZ, amit csinalsz. Nem arra gondolok, hogy az ukranoknak drukkolsz. Te dolgod, mindenki maga donti el. De ez a szoveg, amit mellekelsz az altalad berakott videok melle, az a leggazabb, leggyaszabb idoket idezi. Azt inkabb nem emlitem, hogy olyan aprosagokkal mint mikor kedzult, valoban mi lathato minimalisan sem foglalkozol. Hogy szandekosan vagy tok amator vagy… igazabol tok lenyegtelen.
ráadásul annyira sötét hogy a "CÁR" bomba nem világítaná meg,pedig annak azért volt fénye .. hiszen pont ezek miatt a balfasz kommentek miatt volt pihenőre rakva,kár hogy nem véglegesen.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 385
113
Csodás. Itt meg volt fórumtárs, aki együtt volt gyakorlaton velük a Bakonyban vagy hol, és GPS nélkül qrvára nem tudtak semmit! Inkább hiszek a gyakorlatnak, mint a "raktam be cikket"-nek. :D
Szent László meneten nézték be a jenkik elég csúnyán,ha nincsenek a magyarok valószínűleg még mindig az erdőben kóborolnának :D