[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Geraszimov :Ha kiderül, hogy nem megfélemlítésről, hanem komoly szállításokról van szó, a szakértő nem zárta ki, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket alkalmazzon​


Igor Gerasimov katonai elemző a Pravdának adott interjújában. Ru felmérte, milyen veszélyt jelentenek Oroszországra az Egyesült Államok által Kijevnek ígért többszörös kilövő rakétarendszerek szállítása.

Geraszimov katonai elemző az MLRS Kijevbe szállításáról: meg akarják ijeszteni Oroszországot


Geraszimov elismerte, hogy ez valóban veszélyes lehet, ha a rakétáknak vannak olyan alkatrészei, amelyek segítségével nagy hatótávolságú célpontokat is eltalálhatnak. A szakember kifejtette, ha a hagyományos, körülbelül 70 km-es hatótávolságú MLRS rakétákról beszélünk, mint az orosz Grads és Smerchs, akkor ez nem túl veszélyes. És ha az amerikaiak körülbelül 270-300 km-es megnövelt hatótávolságú rakétákat szállítanak, akkor az ilyen fegyverek valódi veszélyt jelentenek az Orosz Föderációra.

Geraszimov azt javasolta, hogy ebben a szakaszban inkább az információs háborúról van szó, Oroszország megfélemlítéséről és a megállapodások megfelelőbbé tételének szándékáról.


Az elemző szerint ma már inkább játékszerű az MLRS Kijevbe történő szállításának veszélye.

"Mert nem minden igaz, amit elmondanak. Vannak ilyen játszmák diplomáciában és katonai ügyekben, például azzal a fenyegetéssel próbálják rávenni Oroszországot, hogy állítsa le a Donbászban zajló offenzívákat, azzal a fenyegetéssel, hogy Ukrajnát látják el ilyen MLRS-ekkel, pl. . Szerintem ez nagy valószínűséggel összefügg ezzel.Egyelőre le akarják állítani az orosz offenzívát.Maguk a szállítások valószínűek.De ha vannak rakétákat alkotó alkatrészekkel,akkor ez természetesen egy komoly dolog. De ha ez egyáltalán megtörténik. Lehet, hogy nem fog megtörténni. Csak arról van szó, hogy a játék így megy. És ez egyelőre nem teljesen világos" - mondta Gerasimov.
Ha kiderül, hogy nem megfélemlítésről, hanem komoly szállításokról van szó, a szakértő nem zárta ki, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket alkalmazzon például Ukrajna nyugati régióiban – de csak akkor, ha a szállított MLRS hatótávolsága 300 km, és "a sztrájkot Kurszk, Belgorod és a Krím-félsziget mentén hajtják végre.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1714702-rszo/
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 252
67 221
113
nincs élőerő hiány
kiképzett élőerőből van hiány, és technikából amivel a kiképzett élőerő tud valamit kezdeni
a technika utánpótlása majdnem szabadon özönlik befele
a kiképzéshez pedig idő kell
június van, az oroszok április legelején vonultak ki kijev környékéről, azóta nagyjából minden ami történik az a donbaszban történik
tehát volt két hónapjuk nyugiban képezni azokat a katonákat akiket a hátországban összefogdostak
két hónap nem nagy idő, de az hogy herszonban már átvették a kezdeményezést - és mégegyszer, tökmindegy hogy az oroszok visszaverték-e őket - az azt jelenti hogy az idő nem az oroszoknak dolgozik
Miért is? Ha jól tudom, nekik lesz üzemanyaguk és élelmiszerük meg alkatrészellátásuk is, ez meg az ukránok részéről mindegyik tétel esetén erősen problémás lesz.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Lada, most raktad be ma harmadszor, (3!) ugyanazt a BMP2 tornyot. Irtal mar hozza mindent, hogy tank, meg miegyeb, csak mindig mast. De a kep ugyanaz. Nekem mindegy, tolem berakhatod meg hatszor is de ugyanaz a BMP lesz ami isten tudja kie volt...


Kozben okoskodott egyet az amerikai vezerkari fonok is a FOX NEWS-nak.


"Május 31-én Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke azt mondta, hogy Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások ésszerű megoldást jelentenek a konfliktus lezárására.

A Fox News-nak adott interjújában Milley azt mondta, hogy a konfliktus soha véget nem érő megpróbáltatássá fajulhat; mindkét oldalon patthelyzet lehet; döntő győzelem lehet az egyik fél számára; béketárgyalással végződhet"
Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy jobb lenne ha az ukrán vezetés leülne már most tárgyalni a békéről és megegyezne, mert az orosz egyre nagyobbra szabja nekik a zakót. :):rolleyes:
 

gorcsev

Well-Known Member
2021. december 19.
428
2 609
93

⚡️Megkezdődött a támadás Szvjatogorszk ellen!

Jelenleg helyi lakosoktól és több ukrán forrástól kaptunk megerősítést.

Az antifasiszták katonai komisszárai továbbra is hallgatnak.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban az Ukrán Fegyveres Erők tüzéreinek állása a környező dombokon megállás nélkül "egyenlő" volt, a városban pedig főleg a védelem tik-tokosai vannak, nagy a valószínűsége annak, hogy néhány napon belül "lezárják a problémát"

‼️A Bulgáriában tartózkodó ukrán menekültek elveszítik a tengerparti szállodákban való tartózkodási jogukat – a Spiegel

Sofia illetékesei azt tervezik, hogy az ukrán menekülteket a Fekete-tenger partján fekvő szállodákból speciális befogadóközpontokba helyezik át az ünnepi szezon kezdete előtt.

„Bulgária többé nem engedheti meg magának, hogy Ukrajna polgárait a tenger melletti szállodákban szórakoztassák” – mondta videoüzenetben Kalina Konsztantyinova miniszterelnök-helyettes. Az áttelepítés várhatóan a következő napokban megkezdődik.

A hatóságok szerint körülbelül 90 ezer Ukrajnából érkező bevándorló él az uniós országban. A Fekete-tengeren a turisztikai szezon június első felében kezdődik.

Bulgária már tett kísérletet a szemtelen vendégek kiutasítására, de "mindenki tartozik" az ukránoknak, amíg ők maguk döntenek a betelepítési programról menekültek bejutását meghiúsították. A szállítóeszköz, ami értük jött, szinte üresen távozott.
@RVvoenkor


Az Avdiivka kommunikációjának megszakításáról szóló beszéddel kapcsolatban.

1. Levágták az Avdiivka-Konstantinovka autópályát. Hosszú ideig tűzellenőrzés alatt állt.
2. A fő ellátási vezetékek Orlovkán haladnak át, ahonnan 2 út vezet Avdiivkába. A főút Lastochkino mellett van. A hatékony fedezéshez a pirossal aláhúzott településeket kell venni.
3. Ugyanakkor továbbra is lesz egy körforgalom Tonenkoe-n keresztül, amihez már előre kell haladni Orlovkáig, vagy át kell törni a védelmet Avdiivkától délre a Kísérleti területen, ami nem elég egyszerű.
4. Az Avdiivka csoport helyzetét azonban még az is súlyosan megnehezíti az Avdiivka csoport helyzetét, ha az ukrán fegyveres erők nem tudnak utánpótlást fogadni Lastochkinótól.
5. Természetesen itt még nincs működési környezet.
 
W

Wilson

Guest
Miért is? Ha jól tudom, nekik lesz üzemanyaguk és élelmiszerük meg alkatrészellátásuk is, ez meg az ukránok részéről mindegyik tétel esetén erősen problémás lesz.
Miért az Ukránoknak nem lesz?


Annalena Berbok német külügyminiszter azt mondta, hogy az IRIS-T SLM légvédelmi rendszerek Ukrajnának szállítása hónapokig tart.

Ezt a Bundestagban tartott szerdai beszédében mondta az "Európai Igazság" szerint a Weltre hivatkozva .

Az ukrán IRIS-T SLM légvédelmi rendszerek átadásával kapcsolatos kérdésre, amelyet korábban Olaf Scholz kancellár is megerősített, Burbock azt mondta: "Igen, ez hónapokig tart."

A késést azzal magyarázta, hogy a fegyvereket a Diehl közvetlenül Ukrajnának szállítja, nem pedig a Bundeswehr raktáraiból.

Az IRIS-T SLM rendszer hatótávolsága 40 kilométer, magassága pedig akár 20 kilométer is lehet. Az IRIS-T SLM segítségével harci repülőgépeket, helikoptereket, cirkáló rakétákat, sugárhajtású tüzérséget, drónokat, radarellenes rakétákat lőhet le.

A német külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy Berlinnek fel kell készülnie Ukrajna hosszú távú támogatására, mivel szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiát váltott, és most a "gyors győzelem" helyett Donbász elnéptelenedésére és az ottani civilizáció pusztulására támaszkodik.

Olaf Scholz kancellár korábban szerdán ígéretet tett arra, hogy Ukrajnát egy modern IRIS-T SLM légvédelmi rendszerrel és egy modern radarral látja el, amely érzékeli az ellenséges tarackokat, aknavetőket és sugárhajtású tüzérséget.



Az amerikai kiberparancsnokság vezetője, Paul Nakasone tábornok azt mondta, hogy az amerikai hadsereg "támadó hackerműveleteket" hajt végre Ukrajna támogatására.

Nakasone ezt a Sky Newsnak adott interjújában mondta , írja a European Truth .

"Számos, mindenféle műveletet végrehajtottunk: támadó, védekező, információs hadműveleteket" - mondta az amerikai kibercsapatok parancsnoka.

Nem kívánta részletezni a kibertámadások részleteit, de azt mondta, hogy azokat legálisan, a Pentagon irányelveinek megfelelően és polgári megfigyelés alatt hajtották végre.

"Az a feladatom, hogy számos lehetőséget biztosítsak a védelmi miniszter és az elnök számára, amit meg is teszek" - tette hozzá Nakasone, anélkül, hogy részletesen ismertette volna ezeket a lehetőségeket.

A tábornok szerint "minden nap" kiszámítja egy orosz kibertámadás lehetőségét az Egyesült Államok ellen, így az orosz hackerek és szándékaik felderítését lehetővé tevő kibertérben történő előrelépés az Egyesült Államok védelmének hatékony eszköze.

Ebben – tette hozzá Nakasone – hozzájárult Washington 2018-ban megkezdett stratégiai kapcsolata más nyugati országokkal.

Az információcsere képessége, a pontosság és időszerűség ellenőrzésének képessége, valamint a nagyobb léptékű alkalmazhatósága nagyon-nagyon erős volt ebben a válságban (Ukrajna háborúja Oroszországgal)" - mondta a tábornok.

Korábban az EU közleményt adott ki, amelyben elítélte a Viasat műholdhálózat elleni orosz kibertámadást egy órával az ukrajnai invázió előtt.

Az Egyesült Államok az EU-val együtt azt is kijelentette, hogy Oroszország részt vett az Ukrajna elleni kibertámadásokban nem sokkal február 24-e előtt és egy teljes körű háború kitörése után.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
773
2 345
93
nincs élőerő hiány
kiképzett élőerőből van hiány, és technikából amivel a kiképzett élőerő tud valamit kezdeni
a technika utánpótlása majdnem szabadon özönlik befele
a kiképzéshez pedig idő kell
június van, az oroszok április legelején vonultak ki kijev környékéről, azóta nagyjából minden ami történik az a donbaszban történik
tehát volt két hónapjuk nyugiban képezni azokat a katonákat akiket a hátországban összefogdostak
két hónap nem nagy idő, de az hogy herszonban már átvették a kezdeményezést - és mégegyszer, tökmindegy hogy az oroszok visszaverték-e őket - az azt jelenti hogy az idő nem az oroszoknak dolgozik

Nincs élőerő hiány.KATONA hiány viszont valószinű van.Már ne haragudj,de azt te sem gondolhatod komolyan,hogy 2 hónap elég bármilyen nyugati technika használatára,ugy hogy az ne max elégséges legyen.A keletire valószínű igen,de nyugatira biztos hogy nem.
Csak hogy érzékeltessem a különbséget,hadd meséljem el hogy magyarázták ezt Tatán.Az orosz harckocsikat annyira egyszerűre tervezték,hogy az egyszerű uráli traktorost rövid képzéssel beletudták ültetni.Ellenben az A4-eknél már azt modogatták,hogy ebbe nem ülhetnek IQ 2-esek...
Herszon-nál meg valószínű nem a utánpotlásra érkező tartalék vette át a kezdeményezést,hanem a hivatásos mag.Lehet hogy voltak ott tarcsik,de hogy a gerincét a katonák alkották,és ők vitték a nehezét,az is tuti.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 165
2 392
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 252
67 221
113
Miért az Ukránoknak nem lesz?


Annalena Berbok német külügyminiszter azt mondta, hogy az IRIS-T SLM légvédelmi rendszerek Ukrajnának szállítása hónapokig tart.

Ezt a Bundestagban tartott szerdai beszédében mondta az "Európai Igazság" szerint a Weltre hivatkozva .

Az ukrán IRIS-T SLM légvédelmi rendszerek átadásával kapcsolatos kérdésre, amelyet korábban Olaf Scholz kancellár is megerősített, Burbock azt mondta: "Igen, ez hónapokig tart."

A késést azzal magyarázta, hogy a fegyvereket a Diehl közvetlenül Ukrajnának szállítja, nem pedig a Bundeswehr raktáraiból.

Az IRIS-T SLM rendszer hatótávolsága 40 kilométer, magassága pedig akár 20 kilométer is lehet. Az IRIS-T SLM segítségével harci repülőgépeket, helikoptereket, cirkáló rakétákat, sugárhajtású tüzérséget, drónokat, radarellenes rakétákat lőhet le.

A német külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy Berlinnek fel kell készülnie Ukrajna hosszú távú támogatására, mivel szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiát váltott, és most a "gyors győzelem" helyett Donbász elnéptelenedésére és az ottani civilizáció pusztulására támaszkodik.

Olaf Scholz kancellár korábban szerdán ígéretet tett arra, hogy Ukrajnát egy modern IRIS-T SLM légvédelmi rendszerrel és egy modern radarral látja el, amely érzékeli az ellenséges tarackokat, aknavetőket és sugárhajtású tüzérséget.



Az amerikai kiberparancsnokság vezetője, Paul Nakasone tábornok azt mondta, hogy az amerikai hadsereg "támadó hackerműveleteket" hajt végre Ukrajna támogatására.

Nakasone ezt a Sky Newsnak adott interjújában mondta , írja a European Truth .

"Számos, mindenféle műveletet végrehajtottunk: támadó, védekező, információs hadműveleteket" - mondta az amerikai kibercsapatok parancsnoka.

Nem kívánta részletezni a kibertámadások részleteit, de azt mondta, hogy azokat legálisan, a Pentagon irányelveinek megfelelően és polgári megfigyelés alatt hajtották végre.

"Az a feladatom, hogy számos lehetőséget biztosítsak a védelmi miniszter és az elnök számára, amit meg is teszek" - tette hozzá Nakasone, anélkül, hogy részletesen ismertette volna ezeket a lehetőségeket.

A tábornok szerint "minden nap" kiszámítja egy orosz kibertámadás lehetőségét az Egyesült Államok ellen, így az orosz hackerek és szándékaik felderítését lehetővé tevő kibertérben történő előrelépés az Egyesült Államok védelmének hatékony eszköze.

Ebben – tette hozzá Nakasone – hozzájárult Washington 2018-ban megkezdett stratégiai kapcsolata más nyugati országokkal.

Az információcsere képessége, a pontosság és időszerűség ellenőrzésének képessége, valamint a nagyobb léptékű alkalmazhatósága nagyon-nagyon erős volt ebben a válságban (Ukrajna háborúja Oroszországgal)" - mondta a tábornok.

Korábban az EU közleményt adott ki, amelyben elítélte a Viasat műholdhálózat elleni orosz kibertámadást egy órával az ukrajnai invázió előtt.

Az Egyesült Államok az EU-val együtt azt is kijelentette, hogy Oroszország részt vett az Ukrajna elleni kibertámadásokban nem sokkal február 24-e előtt és egy teljes körű háború kitörése után.
Értem. A válaszodban benne van minden amire szükség van a győzelemhez. IRIS-T reggelire és ebédre mer' hónapokig tart, kibertámadás az üzemanyagtartályokba és dicső Ukrajna győzni fog. :D
 
T

Törölt tag 1711

Guest
nem az a fontos hogy győznek-e
az a fontos hogy átvették a kezdeményezést azon a frontszakaszon
eddig ellenállást az ukrán hadsereg csak városharcban tudott produkálni, kinn a réten az oroszok kimanőverezték őket vagy lebombázták őket a levegőből
a probléma az hogy a front baromi hosszú, kérdéses hogy hogy gondolták az oroszok az egészet megvédeni amikor az ukránokhoz folyamatosan dől be az utánpótlás

Itt gondolom a tegnap délutáni ellentámadásról van szó, amikor becsalták az ukránokat egy burgonyaföldre és földhöz szegezték őket amíg az orosz csapatok elfoglaltak 2 falut, majd tüzérséggel visszakergették a hoholokat.
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
A háború után Ukrajnának minden pénzre szüksége lesz a helyreállításhoz és a tartozások visszafizetéséhez.
Vajon lemondhatnak majd az orosz gáz és olaj több milliárd dolláros tranzitdíjáról?
Esetleg az EU úgy fogja őket támogatni, hogy az olaj és gáz szükségletének nagy részét Ukrajnán keresztül szerzi be?
;)
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
⚡️⚡️Oroszország csapást mérhet az Egyesült Államok területére, ha elkezdenek nagy hatótávolságú fegyvereket szállítani Ukrajnának – mondta Alekszandr Perendzsiev katonapolitológus.

Biztos abban, hogy az Egyesült Államok csak kiáltással, zajjal és fenyegetéssel válaszol egy ilyen megelőző csapásra, és fél a közvetlen ütközéstől.

Tengeralattjáróink vannak az Államok közelében, és ennek megfelelően figyeljük. Éppen ezért figyelmeztetünk, hogy az ilyen szállítmányokat valóban eltalálhatják, amikor berakodják vagy kiszállítják őket tengeren. Eltalálhatják mind a hadihajókat, mind magát a területet, mert ezek a fegyverek közvetlen veszélyt jelentenek Oroszországra” – mondta Perendzsiev.