[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 432
23 541
113
Tegnap esti helyzet.


A „Caliber” a Kárpát-hegységben lévő Beszkidszkij alagútba ütközött​

Mária Drozdova ma 01:18-kor

Innen jött a nyugati fegyverszállítás Ukrajnába
Cirkálórakéták találták el a Kárpátokon áthaladó Beszkij vasúti alagutat – közölte Jevgenyij Poddubnij , az Összoroszországi Állami Televízió- és Rádióműsor -szolgáltató katonai parancsnoka . Innen a nyugati fegyverzetet szállították Ukrajnába .
A cél az volt, hogy megzavarják a kommunikációt, és leállítsák az üzemanyag- és fegyverszállítást Nyugatról Ukrajnába. Az alagúton keresztül történt találatot orosz katonai tudósítók is megerősítették .


A Beskydy-alagút Ukrajna legnagyobb alagútja , amelyet 1991-ben építettek a Kárpátokban, hossza 2 km. Ez az egyetlen nyugati irányú alagút a Kárpátokban, az Oroszország-Ukrajna konfliktus előtt a Nyugat- és Közép-Európába irányuló áruszállítás 60%-a haladt át rajta.
Ez az alagút a Kisszolyvai-hágónál található Kárpátalja és Ukrajna határán
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Nekem eddig -számomra meglepő- nagy arányba bejöttek a tippek és félelmek. Ezért megkísérlek újabb teljesen szakszerűtlen jóslásokba bocsátkozni, amik csak arra alapulnak, hogy én hogy látom az elmúlt hónapok híreit és a dolgok alakulásait.

1, Popászna mellett az áttörés előtt egy nappal, amikor lehetett olvasgatni olyan szakértői jóslatokat, hogy Bahmut és Liszicsanszk lesz a két fő irány, én feldobtam egy hipotézist, hogy vajon mi magyarázhatja az orosz vezetés látszólag sorozatos furcsa lépéseit, nem egy esetben kudarcait. A lényege az volt, hogy az orosz vezérkar nem teljesen mértékben rendelkezik a két szakadár erő feletti kontrollal és azok sem alkotnak egységet, hanem saját hasznukat nézve felülbírálják a moszkvai stratégák nagy léptékű terveit.
Akkor azt jósoltam, hogy ez a beharangozott két irányú előrenyomulás valójában elhalhat Bahmut felé, hiszen annak elfoglalása senkinek sem prior érdeke, egy 75ezres erőddé alakított várost jelentős szaki emberutánpótlással tudnának csak bevenni, ám Mariupol után a donyeckiek a katlan külső szájában, első sorban Kramatorszk környékén lennének érdekeltek "korlátlan" emberutánpótlást küldeni és ennek ára, hogy a töredék méretű Bahmut ellen nem tudnának elég fegyverest mozgósítani. Míg a luganszkiak -akik eredetileg is érdekeltebbek voltak egy popasnai áttörésben- fő érdekük egy észak felé nyomulás a saját megyéjük ukrán kézen lévő területeinek elvágására és a keleti támadás. Viszont "Sziverszk túl messze van".
Ez nagy vonalakban -szerintem- bejött. Bár pont én tettem be nem régen egy ukrán cikket ide, hogy az oroszok a teherautók további elvesztésétől úgy megijedtek, hogy csak a felét használják, de megkockáztatom, hogy a Bahmut-Liszicsnaszk autóút elérése óta tapasztalt állítólagos nagyon sikeres ukrán védekezés összefüggésben lehet az orosz ellátási útvonalak megnyúlásával. De ennek ellenére úgy gondolom, hogy a védők a katlan mélyén ennél sokkal nagyobb nehézséggel nézhetnek szembe.
Nekik nem csak a hossz okozhat kihívást, de a ruszkik tűz alatt tartják az oda vezető utak egy jelentős hányadát. Viszont itt érdekelne, ha valaki talál valamelyik oldalról (a kettő közül tényleg bármelyikre kíváncsi vagyok) elemzést, becslést, hogy vajon milyen arányú lehet Határvidék logisztikusaiban végzett szaki pusztítás. Meglepően kevés videót és képet láttam úton haladó APU teherautók kilövéséről.
Ami még feltűnt és ez első sorban az ukrán rendszeres jelentésekben, hogy az orosz légierő aktivitását első sorban szintén Liszicsanszk-Sziverszk-Bahmut háromszögben emlegetik, még ha például Liman környékén is volt, amikor megemlítették meg máshol. Lehet csak beképzelem, de nekem a napokban az az érzésem volt ezzel kapcsolatban, hogy nem sok légvédelmi üteg lehet Bahmuttól keletre.

Mivel ez az elmélet eddig egész jól bevált, megpróbálok jósolni megint, bár most talán könnyebb dolgom lesz, hiszen Popászna-virága akcióból már elég sok mindent látunk. Szerintem a luganszki milícia továbbra is erőltetni fogja azt, amit eddig láttunk. A megye ukrán kézen lévő városai lesznek a prior célpontok. Már napok óta hallunk az északi rész megállásáról és egyesek arról szeretnek beszélni, hogy a védők sikeresen visszavették a legfontosabb útvonalat, de nem zárnék ki itt sem egy olyat, hogy az elkövetkező 10 napban esetleg "elpárolog az áttörhetetlen ukrán védelem" és hirtelen mégsem olyan stabilnak fog bizonyulni az a bizonyos ÉK-i irány. (De erre nem fogadnék nagyobb tétben, csak abból gondolom, hogy oroszok részéről egy pár napos előrenyomulás több 10km esetén én megálltam volna és készleteket halmoztam volna föl alapvető védelmi állásokban egy újabb előretörés megpróbálásáig. De nem konzultált velem egyik hírszerzés sem, hogy vajon tényleg van-e ott áttörhetetlen ukrán védelmi csoport. A városokban viszont annál biztosabb vagyok, hiszen a "minikatlan" mélyére elvileg elég nehéz bevinni bármit is és zsigeri ösztön kell lennie az LNR-ben, hogy minél hamarabb szerzik meg az utolsó városaikat, annál inkább biztosítottak ők maguk, hogy egy esetleg fegyvernyugvás vagy békekötés esetén jogilag is csatlakozni tudnak a Föderációról... vitatott területek nélkül.)

Hosszabb távon én úgy sejtem, hogy a luganszkiak a saját területeiken végzés után már szívesen küldenek majd csapatokat Bahmut ellen. A korai találgatások ellenére, hogy vajon Popaszna utána Bahmut vagy Szoledár lesz az, amit be akarnak keríteni, egyelőre nem valósult meg egyik sem. Igaz Szvitlodarszknál az ukránok puskalövés nélkül feladtak két kisvárost, de az offenzíva ezen ágát egyelőre senki sem erőltette. Véleményem szerint Luganszk-megye felszabadítása után nekik pont az lesz az érdekük, hogy ebbe besegítsenek a DNR erőinek, hogy egyfelől távolabb tolják a saját megyéjüktől a frontot, másfelől Bahmutka-folyó és Donyeck-folyó mint természetes és jól védhető határ szerintem nagyon tetszene nekik.

folyt. köv.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
2, Nagy örömmel olvasom, hogy az ukránoknak szurkolók sikeresnek ítélik meg Herszon-tartományban az eddigi ukrán ellentámadást. Egyelőre nem igazán értem az optimizmusukat. Abban egyet kell értenem velük, hogy jelentős nyugati technikát kaptak és ezeknek elég komoly a harcértéke. Viszont a mostani csapatmozgások tekintetében én se ide, se oda nem látok még számot tevő elmozdulást. @Wilson nal sokat vitatkoztam az offenzíva előtt akár fél évvel is, hogy mennyire várható az, hogy komoly nyugati fegyvert és nagy számban kap meg Kijev. Emlékszem, folyton arról próbált meggyőzni, hogy ebből az Ukrajnából nem lesz semmi komoly. Oroszországnak csak egy előcsatározási terület kell a két szakadár megyében és a NATO csatlakozás blokkolása, míg a nyugatiaknak nem érdekük kis számú Jevelinnél többet átadni, mert az egész ország nem annyira fontos senkinek.
Elsimerte az első héten a tévedését, nem öncélúan akarom ezt felemlegetni, csak amikor én most azt mondom, hogy én már akkor azt emlegettem, hogy a nyugat akár (használt) F-16-osokkal és nagy hatótávolságú rakétákkal felszerelheti Kijevet, ha Oroszország csak elvben elfogadja, hogy egy független szomszéd olyan fegyvert szerez be, amilyet akar; nos érdemes a Jevelinekre visszatekinteni meg a "csak szovjet vasakat kaptak, látható nem akarnak nyugatit" és hát a "csak pár darab vontatott 155-ös, mert az már senkinek sem kell, kizárt dolog, hogy önjárót adjanak" után vajon hogyan értékeljük egy leendő ukrán négy százados F-gépekből álló légierő ötletét?
Ez abból a szempontból fontos, hogy most nagyon kíváncsi vagyok mi fog Herszon-megyében történni. Még az orosz jelentésekben sem olvastam olyan számokat, amik az ukrán támadás kifulladásához kellett volna, hogy vezessenek. Viszont térképileg egy falvas térségről beszélünk, ahol megkezdték a támadást nagy távolságokkal. És nekem mindig azt mondták, hogy egy nagyobb előrenyomulás nem kivitelezhető, ha nem vívtad ki előtte a légifölényt és föntről a nehéztechnikádat bontani tudják. Főleg... hogy én nem rég olyan meggondolatlan jóslásba bocsátkoztam, hogy szinte az összes szakértővel ellentétben én nem Hersuon városa elleni közvetlen támadást várok, hanem Nova Ka(k)hovkánál egy folyami átkelést és hátulról a tartományi székhely bekerítését, a víz felől az ellátmányok szállítását pedig hajóellenes rakétákkal való blokkolást. De valószínűleg ez csak az én lázálmom. És bár tudjuk, hogy az oroszok elég hiányosan telepítettek erőket ide, de Kimnek említettem már egy vitában, hogy én az orosz vezetés helyében összeomlasztanám ezt és ellentámadnék Mikolajev felé. (De persze Kijev és Harkov mintázata pont nem ez, hanem makacsul tartani az orosz pozíciókat, majd fél megyét hátrálva lényegi halogató harc nélkül kivonulni.)

folyt. köv
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 969
11 867
113

A harci helyzet igy ejjel.

Kozben a beszkidi alagut is kapott egy Kalibralast.


ezeket a telegramos kepeket meg lehet nyitni nagyobb formatumban is? Hogyan? Nekem csak a legypiszoknyi kis kepeket mutatja..
 
  • Tetszik
Reactions: hete and paul64

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Harkov ejjeli fenyek.


Liszicsanszk utjai.


Bulgar hotelbol kikoltoztetett ukranok uzenete. Xarral irtak fel vajon?

Oda van írva, hogy szarral… :confused::confused::confused:
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 408
43 778
113
ezeket a telegramos kepeket meg lehet nyitni nagyobb formatumban is? Hogyan? Nekem csak a legypiszoknyi kis kepeket mutatja..
Megnyitod rákattintasz a képre akkor feldobja nagyobb méretben ott pedig lehet tovább nagyítani, asztali gépen működik, telón nem tudom. Mondjuk ez nem telegram.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 920
16 912
113

A tengeren dőlhet el az orosz-ukrán háború sorsa.​


Első látásra nehéz elképzelni egy ennél abszurdabb prognózist, elvégre köztudott, hogy Oroszország is és Ukrajna is, egyaránt tipikus szárazföldi hatalmak. A két ország történelme, az általuk kiépített haderők és a jelenlegi háború krónikája is egyértelműen ezt a közismert tényt támasztják alá. Robert C. Castel elemzése.


 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 969
11 867
113
Erdekessegkepp, mivel csak air-to-air raketa inditasrol szol, 3 R-77-1 raketat indit az orosz Szu-35S egy 70km-re levo ukran gepre, video a cikkbe agyazva.

On June 1, Russian sources shared a video on social media showing a Su-35S fighter jet of the Russian Aerospace Forces (VKS) engaging Ukrainian warplanes over Kharkov oblast.

In the video, the Russian fighter jet launches three R-77-1 beyond-visual-range (BVR) air-to-air missile at the Ukrainian warplanes from a range of more than 70 kilometers over western Kharkov then maneuvers out from the region.

https://southfront.org/in-video-russian-su-35s-engages-ukrainian-warplanes-with-r-77-missiles/
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
A fentihez még a folytatás:


3, Amit megjósolni sem merek, hogy mikor fog elérkezni a pillanat, mikor Putyin bejelenti az általános mozgósítást. Tudjátok jól, hogy én már a Győzelem Napjára is ezt vártam, de kicsit vitáznék a szakértőkkel ez ügyben is. Sokan törést látnak az orosz társadalomban, és nem ismerem olyan jól, mint ők, de én nem zárom ki azt, hogy a mostani fegyelmezetlenséget és kritikus hangokat Putyin tudatosan tűri, hogy ezzel természetes módon növekedjen a feszültség az országon belül. Szintén nem fogadnék nagy összegben arra, hogy a háború tényleges bejelentése teljes népszerűség vesztés lenne számára. Az orosz nép sem ostoba. Látja, hogy ez egy háború és nem egy Grúzia pár napos lerohanása. Ráadásul az offenzíva előtt vagy fél évvel is ment az orosz narratívában, hogy "egy II. vh-hoz hasonló nagy háborúra kell felkészülnünk". Én nem tudok vitatkozni azzal, hogy jelenleg nem áll készen a nagy orosz lélek erre, mert nem értek hozzá, nem vagyok a szakértője, de én nem lepődnék meg azon, ha ez átcsapna egy pillanat alatt azzá, hogy az őket is kellemetlenül érintő szankcióknak és az egésznek legyen vége és akkor "menjünk oda egész hadsereggel és tegyünk pontot a végére". És nem lepődnék meg azon, ha a nyugati komponistáknak pár hónappal ez után ítélnék legalkalmasabbnak az időpontot arra, hogy megkérjék Kijevet egy békekötésre. De addigra Moszkva minimális célpontjai el kellenek, hogy legyenek foglalva, abból kiindulva, hogy jelenleg még előre felé gördül a frontvonal, ez nem lehetetlen. És óriási veszély van abban, hogy Ukrajna már így is sok hónappal korábban rendelte el a mozgósítást és több százezer katona kiképzése zajlik. Persze mikor lesznek ezek egyik vagy másik oldalon bevethetők? Védők számára 6 hónapos gyors kiképzést számolva is max nyár végén, ősz elején. Muszka részről... Jövőre, akkor is, ha most kezdenének bele. És itt jön amiért nem szívesen jósolnék nagyon hosszú távra. Jövőre már közelít a nullához, amit a Nyugat az ukrán hadseregre pénzt tud majd szánni. És ez a pénz szán független a fizikai fegyver szállításától. Annál jóval nagyobb összegre lenne szüksége.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93
A mondataival szerintem az európaiak legalább 70%-a nagyjából egyetért, csak az a baj, hogy az egyes országokban nem sikerül olyan kormányokat összehozni, amelyek a normalitás mentén képviselik az országuk érdekét, amellett pedig az országok kölcsönösen jó együttműködését.
Vágyálom szerencsére... lehet, hogy te mozogsz ilyen körökben... az biztos, hogy a White Power dolog melletti kissebbség igen hangos.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
4, Ja, ami még kimaradt, hogy gondolkodtam a Liman környéki harcokról. Egyfelől ha oda az oroszok egy dd méretű helyőrséget telepítenének pontonokkal, akkor Kijev részéről legalább két, ha nem háromszor több erőt, dandárt kellene elhelyeznie ellensúlyozásnak. Onnan épp úgy tudnának egy gyors átcsoportosítást Izjúmon át, hogy a meglévő hídfőből megtolják a folyó másik partját, mint egy új átkelést -amit olyan jó érzékkel buktak el eddig-, viszont eddig Sziverszktől keletre próbálkoztak, hiszen az volt logikus.
Nekem egy arany főnyereménynek tűnne, ha az oroszoknak most sikerülne Sziverszktől nyugatra átkelniük. Gyakorlatilag egyszerre hoznák nehéz helyzetbe Szlovjankszot, és egyszerre támogatnák a hídfő kiszélesítésével Popasznánál folyó harcokat, egészen pontosan nem csak zsugorodna a kis katlan szája, de említettem, hogy egyelőre problémás az északra való tovább nyomulás a déli ellátási vonalak meghosszabbodásával. Míg egy északi részt Kreminából simán el lehetne látni.

De ez csak egy nagyon hülye felvetés. Túl egyértelmű és csak gondolatébresztőnek felvetettem, hogy ennek a fenyegetésnek a fenntartására ha az oroszok leharcolt csapatokat Limanba vonnának vissza feltöltésre, nem az anyaországba, az még egy óriási nyomást tudnak pihenés közben is jelenteni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 791
48 217
113
A fentihez még a folytatás:


3, Amit megjósolni sem merek, hogy mikor fog elérkezni a pillanat, mikor Putyin bejelenti az általános mozgósítást. Tudjátok jól, hogy én már a Győzelem Napjára is ezt vártam, de kicsit vitáznék a szakértőkkel ez ügyben is. Sokan törést látnak az orosz társadalomban, és nem ismerem olyan jól, mint ők, de én nem zárom ki azt, hogy a mostani fegyelmezetlenséget és kritikus hangokat Putyin tudatosan tűri, hogy ezzel természetes módon növekedjen a feszültség az országon belül. Szintén nem fogadnék nagy összegben arra, hogy a háború tényleges bejelentése teljes népszerűség vesztés lenne számára. Az orosz nép sem ostoba. Látja, hogy ez egy háború és nem egy Grúzia pár napos lerohanása. Ráadásul az offenzíva előtt vagy fél évvel is ment az orosz narratívában, hogy "egy II. vh-hoz hasonló nagy háborúra kell felkészülnünk". Én nem tudok vitatkozni azzal, hogy jelenleg nem áll készen a nagy orosz lélek erre, mert nem értek hozzá, nem vagyok a szakértője, de én nem lepődnék meg azon, ha ez átcsapna egy pillanat alatt azzá, hogy az őket is kellemetlenül érintő szankcióknak és az egésznek legyen vége és akkor "menjünk oda egész hadsereggel és tegyünk pontot a végére". És nem lepődnék meg azon, ha a nyugati komponistáknak pár hónappal ez után ítélnék legalkalmasabbnak az időpontot arra, hogy megkérjék Kijevet egy békekötésre. De addigra Moszkva minimális célpontjai el kellenek, hogy legyenek foglalva, abból kiindulva, hogy jelenleg még előre felé gördül a frontvonal, ez nem lehetetlen. És óriási veszély van abban, hogy Ukrajna már így is sok hónappal korábban rendelte el a mozgósítást és több százezer katona kiképzése zajlik. Persze mikor lesznek ezek egyik vagy másik oldalon bevethetők? Védők számára 6 hónapos gyors kiképzést számolva is max nyár végén, ősz elején. Muszka részről... Jövőre, akkor is, ha most kezdenének bele. És itt jön amiért nem szívesen jósolnék nagyon hosszú távra. Jövőre már közelít a nullához, amit a Nyugat az ukrán hadseregre pénzt tud majd szánni. És ez a pénz szán független a fizikai fegyver szállításától. Annál jóval nagyobb összegre lenne szüksége.
Ukrajnában “több százezer katona kiképzése zajlik”?
Azért ez scifi kategória… az ország gazdasága romokban, külföldi pénzből tartják úgy-ahogy működésben.
Kik képzik ki őket? Hol?
Az oroszok rotálnak, és rotálni is fognak, mert megtehetik. Miért kéne mozgósítaniuk? Megtalálták a tempójukat, ezzel biztosan haladnak, az ukránok meg jelenleg több dilemma előtt is állnak:
  • hol vessék be az új (korlátos számosságú) eszközöket, ahol értelme is lesz?
  • honnan-hová csoportosítsanak csapatot? Herszon? Harkov? Ezek messze vannak ám egymástól.
  • mit kezdjenek a szétlőtt infrastruktúrával, mert utánpótlást egyre nehezebben tudnak Keletre tolni

Ja, és hogyan adják el hoholfölde lakóinak, hogy a lengyelek (is) szeretnének egy darabot belőlük?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 963
5 358
113

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
334
3 722
93
Lengyelorszag lepeseket kivan tenni hogy az elkobzott orosz vagyon Ukrajna ujjaepiteset szolgalja

Ukran szabadsagharcosok fegyveres muszlim oroszokra csaptak le

Amerikai diplomata fittyet hany az orosz rendorre, es igazoltatas helyett Slava Ukrainit kialt neki Moszkva kellos kozepen
A rendőrnek biztos sok köze volt ehhez. Egy ilyet eljátszott volna egy texasi rendőrrel, a gumibot már a seggében lenne...
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Ennek se fognak örülni az oroszok ha menek Ukrajnába
Ha letudják fedni a hadműveleti területüket BUK M3-al akkor ezek az UAV-k hamarabb mennek a levesbe mint a török.
Szerintem.

Más.
Az egész külföldi fegyverszállítás egy nagy szemfényvesztésnek tűnik. Ami most az ukránoknál van az egy logisztikai rémálom.
Egyszerűen nem hiszem, hogy a nyugati katonai szakemberek ennyire ostobák lennének.

Kézifegyverek: rengeteg AK-74 5.45 mm-es űrmérettel, meg nyugati fegyverek 5.56 mm-es űrmérettel. Szerintem ezen a szinten az AK a megfelelő, kevesebb törődést igényel. Minek a csúcs belga F2000-es, max. lehet vele villogni.
Tüzérség: Önjáróból is van 152 és 155 mm-es. Szovjet és hazai gyártás + cseh és szlovák 152 mm.
Lengyel, német, amerikai és francia. Itt is a kérdés az amerikai M109 metrikus vagy col méretezéssel készült?

Vontatott: Van 152 mm és 155 mm.
Van amerikai (angol és ausztrál) szállítás és európai. Tehát van metrikus és col méretezés. Még a szerszámok sem
kompatibilisek.

Vajon a lövegek csövének még mennyi az élettartama? Felújítva szállítják?
Ja kell még hozzá tesztelő és javító állomás, kiképzett szakember a kezeléshez, pót alkatrész. Nekem úgy tűnik hogy nem komplex rendszereket adnak az ukránoknak.

Egyedül az ex. afgán MI-17-es helikopteren csodálkozom, a fentiek alapján UH-60-ast kellett volna az USA-nak szállítani. :)