Ukrajnában “több százezer katona kiképzése zajlik”?A fentihez még a folytatás:
3, Amit megjósolni sem merek, hogy mikor fog elérkezni a pillanat, mikor Putyin bejelenti az általános mozgósítást. Tudjátok jól, hogy én már a Győzelem Napjára is ezt vártam, de kicsit vitáznék a szakértőkkel ez ügyben is. Sokan törést látnak az orosz társadalomban, és nem ismerem olyan jól, mint ők, de én nem zárom ki azt, hogy a mostani fegyelmezetlenséget és kritikus hangokat Putyin tudatosan tűri, hogy ezzel természetes módon növekedjen a feszültség az országon belül. Szintén nem fogadnék nagy összegben arra, hogy a háború tényleges bejelentése teljes népszerűség vesztés lenne számára. Az orosz nép sem ostoba. Látja, hogy ez egy háború és nem egy Grúzia pár napos lerohanása. Ráadásul az offenzíva előtt vagy fél évvel is ment az orosz narratívában, hogy "egy II. vh-hoz hasonló nagy háborúra kell felkészülnünk". Én nem tudok vitatkozni azzal, hogy jelenleg nem áll készen a nagy orosz lélek erre, mert nem értek hozzá, nem vagyok a szakértője, de én nem lepődnék meg azon, ha ez átcsapna egy pillanat alatt azzá, hogy az őket is kellemetlenül érintő szankcióknak és az egésznek legyen vége és akkor "menjünk oda egész hadsereggel és tegyünk pontot a végére". És nem lepődnék meg azon, ha a nyugati komponistáknak pár hónappal ez után ítélnék legalkalmasabbnak az időpontot arra, hogy megkérjék Kijevet egy békekötésre. De addigra Moszkva minimális célpontjai el kellenek, hogy legyenek foglalva, abból kiindulva, hogy jelenleg még előre felé gördül a frontvonal, ez nem lehetetlen. És óriási veszély van abban, hogy Ukrajna már így is sok hónappal korábban rendelte el a mozgósítást és több százezer katona kiképzése zajlik. Persze mikor lesznek ezek egyik vagy másik oldalon bevethetők? Védők számára 6 hónapos gyors kiképzést számolva is max nyár végén, ősz elején. Muszka részről... Jövőre, akkor is, ha most kezdenének bele. És itt jön amiért nem szívesen jósolnék nagyon hosszú távra. Jövőre már közelít a nullához, amit a Nyugat az ukrán hadseregre pénzt tud majd szánni. És ez a pénz szán független a fizikai fegyver szállításától. Annál jóval nagyobb összegre lenne szüksége.
Azért ez scifi kategória… az ország gazdasága romokban, külföldi pénzből tartják úgy-ahogy működésben.
Kik képzik ki őket? Hol?
Az oroszok rotálnak, és rotálni is fognak, mert megtehetik. Miért kéne mozgósítaniuk? Megtalálták a tempójukat, ezzel biztosan haladnak, az ukránok meg jelenleg több dilemma előtt is állnak:
- hol vessék be az új (korlátos számosságú) eszközöket, ahol értelme is lesz?
- honnan-hová csoportosítsanak csapatot? Herszon? Harkov? Ezek messze vannak ám egymástól.
- mit kezdjenek a szétlőtt infrastruktúrával, mert utánpótlást egyre nehezebben tudnak Keletre tolni
Ja, és hogyan adják el hoholfölde lakóinak, hogy a lengyelek (is) szeretnének egy darabot belőlük?